Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Σπύρος Καβακόπουλος: Τότε σίγουρα θα είναι αργά


Στους μπλε κάδους απορριμμάτων καθώς και στους κοινούς, συχνά παρατηρώ σπασμένες λάμπες φθορίου. Οι λάμπες αυτές περιέχουν μικρή ποσότητα υδραργύρου, που είναι άκρως τοξική ουσία και διαχέεται στο περιβάλλον όταν λάμπες σπάνε στους κάδους. Εκατοντάδες ακόμη και χιλιάδες πετιούνται καθημερινώς στα σκουπίδια, χωρίς να υπάρχει κανένας τρόπος περισυλλογής του διαχεόμενου υδραργύρου. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τον κίνδυνο, που καθημερινά αυξάνεται.



Οι εταιρίες κατασκευής, έχουν προσθέσει στο κόστος αγοράς και το κόστος ανακύκλωσης, έτσι κάθε κατάστημα υποχρεούται να διαθέτει ειδικό δοχείο ανακύκλωσης, για την εναπόθεση των καμένων λαμπτήρων χωρίς να σπάνε.


Δυστυχώς πολλοί ασυνείδητοι ηλεκτρολόγοι επειδή βαριούνται, μετά την συντήρηση ή ανακαίνιση καταστημάτων, πετούν τις καμένες λάμπες στα σκουπίδια ή στους μπλε κάδους αν και γνωρίζουν το πρόβλημα. Η πραγματικότητα της φωτογραφίας πολύ συνηθισμένη.

Προσοχή λοιπόν με τις καμένες λάμπες φθορίου. Φθορίου επίσης είναι και οι μικρές λάμπες οικονομίας, τις οποίες αφήνουμε μόνο στα καταστήματα που τις πουλάνε. 

Οι καταστηματάρχες να απαιτούν από τους συντηρητές, να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Η αδιαφορία θα μας κάψει, μαζί με τις καμένες λάμπες. Δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής – περισυλλογής του διαχεόμενου υδραργύρου, σε λίγο σίγουρα θα είναι πολύ αργά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου