.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥΣ, ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΛΙΤ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΥΣ ΤΟΥΣ

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ

Με προκλητικό τρόπο, που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών, τα “κέντρα” της διαπλοκής προσπαθούν να στηρίξουν τον εκλεκτό τους, Κυριάκο Μητσοτάκη και να εμφανίσουν τη νεοφιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία ως αξιόπιστη “εναλλακτική λύση” στην κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία δείχνει να παραπαίει κάτω από το βάρος του ασφαλιστικού και των άλλων, επαχθών μνημονιακών μέτρων που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.  
 
Ελάχιστα εικοσιτετράωρα αφ' ότου ανέλαβε το πηδάλιο της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται, σε σειρά δημοσκοπήσεων, ως ο “καταλληλότερος πρωθυπουργός”! Οι ίδιες, πιθανότατα “τσιμπημένες” δημοσκοπήσεις, κάνουν λόγο για ξαφνική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, δίνοντας στη ΝΔ προβάδισμα της τάξης των 4- 4,5 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου. Τα ισχυρότερα δημοσιογραφικά συγκροτήματα συντηρούν μια ατμόσφαιρα τεχνητής ευφορίας με τα περί “ανανέωσης” και “στροφής της ΝΔ προς το Κέντρο” ενθαρρύνοντας “μεταγραφές” από το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ που πνέουν τα λοίσθια. 
  
Πρέπει να είναι κανείς πολιτικά ανίδεος ή απελπιστικά αφελής για να δώσει βάση σ' αυτού του είδους την επικοινωνιακή καταιγίδα. Για ποια “στροφή στο Κέντρο” μπορεί να γίνει λόγος όταν γνωρίζουν οι πάντες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίχθηκε από τους ακροδεξιούς Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη, με τον τελευταίο να έχει ήδη ανταμοιφθεί με τη θέση του αντιπροέδρου. Τι είδους “ανανέωση” μπορεί να εγγυηθεί ο γόνος μιας από τις ισχυρότερες πολιτικές οικογένειες της Ελλάδας, που έχει βαφτίσει τη μισή Κρήτη και έχει κατηγορηθεί για σειρά οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων, με τελευταίο κρίκο τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπόθεση Siemens;  

Ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί το Πανελλήνιο όταν ισχυρίζεται ότι φιλοδοξεί να εκφράσει όλη “την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς” και “κολλάει ένσημα”. Όχι μόνο γιατί οι μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης στην οποία ο ίδιος συμμετείχε καταδίκασε το 25% του ενεργού πληθυσμού να μην έχει ήσυχο ύπνο και να μην κολλάει ένσημα, εξοστρακισμένο στο περιθώριο της ανεργίας. Αλλά και γιατί ο ίδιος, ένας πατρίκιος των ελληνικών ελίτ, ζούσε πάντα σε ένα “παράλληλο Σύμπαν”, εντελώς ξένο και απολύτως εχθρικό με τους ανθρώπους του μόχθου. Στα τέσσερα μόλις χρόνια που “κολλούσε ένσημα”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εργαζόταν επί ένα χρόνο ως υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας επενδύσεων McKinsey, στο Λονδίνο, και επί τρία χρόνια ως παχυλά αμοιβόμενος διευθύνων σύμβουλος εταιρείας του ομίλου της Εθνικής – δηλαδή, του ελληνικού Δημοσίου.  

Με μια τέτοια προϋπηρεσία, δεν είναι παράξενο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίχθηκε ένθερμα, στην εκστρατεία του για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, από τα ισχυρότερα κέντρα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, που είδαν στον πρόσωπό του έναν ιδανικό αχυράνθρωπό τους. Η αμερικανική Wall Street Journal τον χαρακτήρισε “αχτίδα ελπίδας για την Ελλάδα”, ενώ Μητσοτάκηψήφισαν”, σε ανάλογο μήκος κύματος, η βρετανική Financial Times και η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.  

Η ίδια η θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδειξε πεντακάθαρα το ποιόν του ανδρός στην “Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς”. Απέλυσε τις καθαρίστριες, για να αναθέσει τη δουλειά τους σε ιδιωτικές εταιρείες που κόστιζαν πολύ ακριβότερα στον Έλληνα φορολογούμενο. Οδήγησε 25.000 δημόσιους υπάλληλους σε διαθεσιμότητα, απέλυσε 1.000 από αυτούς και στενοχωρήθηκε πολύ που δεν πρόλαβε να απολύσει άλλους 14.000, όπως σχεδίαζε. Την ίδια εποχή, ο άνθρωπος που καταγγέλλει σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ για νεποτισμό, διόριζε... 25 συμβούλους στο γραφείο του!  

Αμέσως μετά την εκλογή του, ανακήρυξε ως αποκλειστικό εχθρό του το “λαϊκισμό”, δηλαδή τα λαϊκά συμφέροντα. Οι δύο πρώτες ουσιαστικές, πολιτικές κινήσεις του ήταν να εξοφλήσει “γραμμάτια” σε υποστηρικτές του: την πρώτη φορά, εμποδίζοντας την αναθεώρηση του σκανδαλώδους καθεστώτος που επικρατεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τη δεύτερη χειροκροτώντας την εξίσου σκανδαλώδη εκχώρηση του λιμανιού του Πειραιά στην κινεζική Cosco αντί πινακίου φακής.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διανοείται, βέβαια, να προβάλλει εαυτόν ως εναλλακτική λύση στην πολιτική των μνημονίων, των οποίων υπήρξε σταθερά ένθερμος υποστηρικτής, τροϊκανότερος των τροϊκανών. Η αντιπολίτευση που ασκεί στον Αλέξη Τσίπρα είναι από τα δεξιά, για ακόμη σαρωτικότερες ιδιωτικοποιήσεις, ακόμη περισσότερες απολύσεις, ακόμη δραστικότερες περικοπές δημοσίων δαπανών – κάτι που σημαίνει αναπότρεπτα μεγαλύτερη ύφεση, μεγαλύτερη ανεργία, περισσότερες χρεοκοπίες.  

Από μια ορισμένη άποψη, μάλιστα, βοηθάει τον Αλέξη Τσίπρα στη διαμόρφωση ενός σκηνικού τεχνητής πόλωσης, ενός νέου δικομματισμού, για τη συντριβή των λαϊκών συμφερόντων και ελπίδων στις Συμπληγάδες μιας υπερ-νεοφιλελεύθερης Κεντροδεξιάς και μιας σοσιαλφιλελεύθερηςΚεντροαριστεράς”. Αλλά τόσο η πολιτική προϊστορία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και οι βαρύτατες δεσμεύσεις του απέναντι στα ελληνικά και ξένα κέντρα καθιστούν την “αντιπολιτευτική” δημαγωγία του άσφαιρη και αναποτελεσματική. Αντί να επωφεληθεί από την πρόωρη πολιτική αποδόμηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, το πιθανότερο είναι ότι θα καταρρεύσει μαζί της, ως ο άλλος πυλώνας του ίδιου, σαθρού οικοδομήματος.

Α.Θ.

πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου