Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ


Η ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ  

ΑΜΕΣΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ  

Αντιμέτωπη με τη γενικευμένη κοινωνική κατακραυγή για το σχέδιο- έκτρωμα Κατρούγκαλου στο ασφαλιστικό και τη φοροεπιδρομή εναντίον μισθωτών, αγροτών και επαγγελματιών, η κυβέρνηση επιδιώκει να διασπάσει τα λαϊκά στρώματα για να κερδίσει χρόνο, που θα της επιτρέψει να περάσει με το μικρότερο δυνατό κόστος τις απαιτήσεις των δανειστών. Αυτό διαφαίνεται από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην “Αυγή” της Κυριακής (14/2), βασικά σημεία της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνησή του περνάει “τον πιο δύσκολο κάβο” που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος ότι “πολύ σύντομα θα κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα” κι ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ομαλότητα και την ανάπτυξη. Υπόσχεται “σοβαρές βελτιώσεις” στους αγρότες και εκφράζει την πεποίθησή του ότι “ενισχύεται στην Ευρώπη το μέτωπο των δυνάμεων εναντίον της λιτότητας” με τις οποίες εννοεί να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ- δηλαδή, με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.
 
Ζήσε μαύρε μου, να φας το Μάη τριφύλλι... Δεν γνωρίζουμε ποιους πιστεύει ότι μπορεί να πείσει ο πρωθυπουργός με το αφήγημά του περί μιας Ευρώπης που “αλλάζει” προς το καλύτερο, και το οποίο εμφανίζει πολιτικούς όπως ο Φρανσουά Ολάντ ως μεγάλους ευεργέτες της Ελλάδας- όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος εκείνο που “δώρισε” στον Αλέξη Τσίπρα ήταν το σκοινί του τρίτου μνημονίου, για να κρεμαστεί μόνος του. 

Αντίθετα, μπορούμε να καταλάβουμε τι εννοεί όταν ευελπιστεί ότι θα κλείσουν σύντομα τα “μέτωπα” που έχει ανοιχτά η κυβέρνησή του. Προφανώς, ο πρωθυπουργός δεν αναφέρεται στους δανειστές, με τους οποίους, από τον περασμένο Ιούλιο, δεν έχει κανένα ανοιχτό “μέτωπο” να κλείσει, παρά μόνο ολέθριες δεσμεύσεις να εκπληρώσει. Μάλιστα, ο λογαριασμός ανεβαίνει με τις νέες αξιώσεις των δανειστών. Όπως αποκαλύπτει και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, παρά τις όποιες διαφορές τους, συμπίπτουν στην αξίωση για μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 25% έως και 30%, νέα δημοσιονομικά μέτρα και γρήγορη προώθηση του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Αυτό που επείγεται εναγωνίως να “κλείσει” ο Αλέξης Τσίπρας είναι το μέτωπο που έχει ανοίξει με την κοινωνία. Με μόνο σύμμαχο τον χρόνο, ποντάρει στην κόπωση των αγροτών και στις πιεστικές ανάγκες των καλλιεργειών τους για να σπάσει τα μπλόκα, να διασπάσει το αγροτικό κίνημα και να το εκτονώσει με δευτερεύουσες, πρόσκαιρες υποχωρήσεις. Θέλει να το κάνει όσο γίνεται πιο γρήγορα, αν είναι δυνατόν αύριο κιόλας, για να μην συμπέσει το αγροτικό κίνημα με τη διόγκωση των αντιδράσεων των μισθωτών και των συνταξιούχων που θα προκαλέσει αναπόφευκτα η προώθηση νέων, ακόμη περισσότερο σφαγιαστικών μέτρων στο ασφαλιστικό κατ' επιταγή των δανειστών, ώστε να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση.

Στις επιδιώξεις του αυτές, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ποντάρει σε έναν σπουδαίο ντε φάκτο σύμμαχό του: τη... Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις λοιπές, παλαιομνημονιακές δυνάμεις του πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου. Όσο αυτές οι μισητές, στα μάτια της λαϊκής πλειοψηφίας, δυνάμεις εμφανίζονται ως όψιμοι “προστάτες” του αγροτικού κινήματος και των συνταξιούχων, τόσο δυσφημούν τους κοινωνικούς αγώνες και αποθαρρύνουν το λαό. Μεγάλη ζημιά στο αγροτικό κίνημα προκαλεί και η προβοκατόρικη δράση της νεοφασιστικής Χρυσής Αυγής.

Σ' αυτή την κρίσιμη καμπή, είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση, σε πείσμα όλων των δυσκολιών, των κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου και των επαγγελματιών και κυρίως η πιο δυναμική κάθοδος στο αγωνιστικό προσκήνιο της μισθωτής εργασίας και των συνταξιούχων. Απέναντι σ' αυτή την ανάγκη, θα μετρηθούν για άλλη μια φορά όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς. Ιδιαίτερα το ΚΚΕ θα πρέπει να αντιληφθεί τα όρια της πεπατημένης που ακολουθεί, δηλαδή των περιχαρακωμένων κινητοποιήσεων αυστηρά ελεγχόμενων από το ίδιο δυνάμεων, μια πρακτική που αφήνει τα υπόλοιπα αγροτικά μπλόκα βορά στη δημαγωγία της Δεξιάς και της ακροδεξιάς.

Ζητούμενο είναι η κοινή δράση των αριστερών δυνάμεων με στόχο τη συντονισμένη κινητοποίηση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού εργατικών σωματείων, κέντρων και ομοσπονδιών, αγροτικών μπλόκων, συλλόγων επαγγελματιών και συνταξιούχων. Μόνο ένα ισχυρό, ενιαίο μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων μπορεί να σταματήσει τον οδοστρωτήρα των αντιλαϊκών μέτρων και να ανατρέψει το μνημονιακό, πολιτικό προσωπικό που τα εφαρμόζουν.   

Α.Θ.

πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου