Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Σπύρος Καβακόπουλος: Η άνοδος της ασημαντότητας

 
Το 1996, ο μέγας Καστοριάδης, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του "Η άνοδος της ασημαντότητας" έλεγε : Όλα συνεργούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Όλα οδηγούν στην ασημαντότητα. Σήμερα, στις ψευδοδημοκρατίες μας, η άνοδος στην εξουσία προϋποθέτει να κολακεύει κανείς την κοινή γνώμη ή να έχει τηλεοπτική φωτογένεια. Αν τότε έλεγε αυτά, τι θα έλεγε τώρα και πιο συγκεκριμένα με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας;;;
 
Και ακόμη έλεγε :"Μπορούμε να πούμε ότι ο ελληνικός λαός δεν καταλάβαινε τι έκανε; Δεν ήξερε τι ήθελε, τι ψήφιζε, τι ανεχόταν; Σε μιαν τέτοια περίπτωση αυτός ο λαός θα ήταν ένα νήπιο. Εάν όμως είναι νήπιο, τότε ας μη μιλάμε για δημοκρατία. Εάν ο ελληνικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, τότε, ας του ορίσουμε έναν κηδεμόνα.
 
Εγώ λέω ότι ο ελληνικός λαός -όπως και κάθε λαός- είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, συνεπώς, είναι υπεύθυνος και για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα".
 
Την σοφία αυτή του Κορνήλιου Καστοριάδη, δυστυχώς απορρίπτει το 99,9% των Ελλήνων, που θεωρούν ότι όλοι οι άλλοι φταίνε εκτός των ιδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου