Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ, ΔΙΚΗ ΤΟΥ, ΔΙΑΠΛΟΚΗ!


Η ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΨΑΧΝΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΕΙ, ΣΤΗΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗ

ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Την ώρα που κλιμακώνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις για τα εξοντωτικά ασφαλιστικά και φορολογικά σχέδια της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε, μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, να ανοίγει μέτωπο εναντίον “της διαφθοράς και της αναρχίας του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου”. Μετά το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης στο ΕΣΡ, η κυβέρνηση αποφάσισε μονομερώς τη χορήγηση τεσσάρων μόνο αδειών για κανάλια εθνικής εμβέλειας και την προώθηση του διαγωνισμού με ταχείες διαδικασίες εντός των ερχόμενων εβδομάδων.  

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι χρειάζεται εξυγίανση και εκδημοκρατισμός του τηλεοπτικού τοπίου. Εξίσου φανερό είναι ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ αντιδρούν, εξαργυρώνοντας γραμμάτια προς το καθεστώς της διαπλοκής, που υπηρέτησαν και υπηρετούν. Λιγότερο καθαρό είναι, ωστόσο, τι ακριβώς επιδιώκει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, στη συγκεκριμένη, εκρηκτική κοινωνική και πολιτική συγκυρία.  

Ερωτήματα προκύπτουν από τον αυθαίρετο περιορισμό του αριθμού των αδειών σε τέσσερις. Το κριτήριο της οικονομικής βιωσιμότητας, που κυρίως επικαλείται η κυβέρνηση, ελάχιστα πειστικό ακούγεται, πολύ περισσότερο που υπάρχουν πληροφορίες ότι κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με μεγαλοεπιχειρηματίες, Έλληνες και ξένους, οι οποίοι σκέφτονται να εισβάλουν στο ελληνικό, ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Πολύ φοβόμαστε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η κάθαρση, ο εκδημοκρατισμός και η ελεύθερη ενημέρωση, αλλά ο μεγαλύτερος κυβερνητικός έλεγχος πάνω σ' αυτήν, είτε μέσω της άσκησης πίεσης στους σημερινούς καναλάρχες, είτε μέσω της εύνοιας προς “νέα τζάκια”, πιο φιλικά στους κυβερνώντες, είτε και με τα δύο. Με άλλα λόγια, να μπουν στη θέση των παλιών καναλαρχών, νέοι, πιο συνεργάσιμοι με το μέγαρο Μαξίμου.


Για τον ελληνικό λαό, ζητούμενο δεν είναι αν ο έλεγχος της ραδιοτηλεόρασης περάσει σε ολιγάρχες εχθρικούς ή φιλικούς προς τον Αλέξη Τσίπρα. Ζητούμενο είναι να υπάρξει μια ισχυρή, ποιοτική και ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση, να επιβληθούν κανόνες δεοντολογίας και όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικός κοινωνικός, δημοκρατικός έλεγχος στο σύνολο των καναλιών και να διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό σημείο η δημοκρατική άσκηση του επαγγέλματος των δημοσιογράφων, οι οποίοι εργάζονται σήμερα σε συνθήκες εργοδοτικής τρομοκρατίας, αναγκαστικής αυτολογοκρισίας και εργασιακού μεσαίωνα.  

Το χειρότερο είναι ότι ο πρωθυπουργός φαίνεται να χρησιμοποιεί τη ρύθμιση που προωθεί στα ραδιοτηλεοπτικά ως προπέτασμα καπνού και διάτρητο άλλοθι για τον εξαγνισμό της αντιλαϊκής πολιτικής του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι λαϊκές αντιδράσεις, που κορυφώνονται, συμπλέουν αντικειμενικά με τους ολιγάρχες της διαπλοκής που θέλουν, τάχα, να ρίξουν την κυβέρνηση! Μια απαράδεκτη επαναφορά της θεωρίας των “δύο άκρων” από έναν πρωθυπουργό που επιμένει να μιλάει στο όνομα της Αριστεράς. Πρόκειται για απονενοημένο στρατήγημα μιας κυβέρνησης, που βυθίζεται στα αδιέξοδά της. Ο πνιγμένος, από τα μαλλιά πιάνεται...  

Α.Θ.

πηγή:  iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου