Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Σπύρος Καβακόπουλος: Παράσταση που πρέπει να δουν τα παιδιά


Δύσκολα χαρακτηρίζω θεατρική παράσταση ως πολύ καλή. Η συνεργασία μου στο ραδιόφωνο για χρόνια με καλούς σκηνοθέτες και μουσικούς δημιουργούς και η τύχη να δω εκπληκτικές παραστάσεις  π.χ. Όρνιθες με Κουν και Χατζηδάκη (1962), με έκαναν ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο θεατή.

Αφορμή για τα παραπάνω, η παράσταση «Ο Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο Δέρας». Μια υπερπαραγωγή του Μπάγκμιντον (τι τραγικό όνομα), για την οποία θα πω ότι είναι η καλύτερη ΠΑΙΔΙΚΗ παράσταση που έχω δει στη ζωή μου. Οι βασικοί συντελεστές ήταν αυτοί που με παρακίνησαν να πάω τα εγγόνια μου, όπως η σκηνοθέτης Σοφία Σπυράτου, ο συνθέτης  της πρωτότυπης μουσικής Νίκος Κηπουργός, η Σαβίνα Γιαννάτου κ.α.


Θα πρότεινα σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, να πάρουν τα παιδιά τους και να δουν την παράσταση. Το εισιτήριο από εννιά Ε. Αξίζει να στερηθούν, για όσους δεν έχουν. Εκπληκτικά και μεγαλοπρεπή σκηνικά, διαδραστικές καταστάσεις, μουσική με ταυτότητα που θυμίζει μουσικές της Μεσογείου, της πατρίδας μας ακόμη και του Πόντου. Τι να πρωτοπώ, τέτοιες παραστάσεις, θα μπορούσαν να αποτελέσουν προθάλαμο εξοικείωσης των παιδιών με τις αρχαίες τραγωδίες - κωμωδίες. Το χορικό στοιχείο, τα ελληνικά ακούσματα, η μυθολογία, όλα μ’ ένα εκπληκτικό τρόπο  δοσμένα. Η Σαβίνα Γιαννάτου ως Μήδεια, ο Γ. Στάνκογλου ως Ιάσωνας και πλήθος άλλων, όλα μαζί κάνουν το θέαμα εντυπωσιακό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό. Θα το χαρούν όλοι, καθώς μια καλή παράσταση για μικρούς, απαραίτητα είναι καλή και για μεγάλους.
Χολυγουντιανή παράσταση με ποιότητα Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου