Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Α. Πετρόπουλος: Αναλογικά η «εθνική», μεγάλες μειώσεις στην «ανταποδοτική» σύνταξη

«Η σκέψη να υπάρξει κάποια ποσοστιαία μείωση της εθνικής σύνταξης, συνδυαζόμενη με τα χρόνια τα ελάχιστα που απαιτούνται, είναι μια εκδοχή η οποία θα μπορούσε εν τέλει να υπάρξει, στην περίπτωση που δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα να βρεθεί άλλη λύση»!

Με το που τέλειωσε η συνέντευξη Τύπου την περασμένη Δευτέρα, στην οποία ο Κατρούγκαλος παρουσίασε τις υποτιθέμενες βελτιώσεις στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών ελευθεροεπαγγελματιών και αυταπασχολούμενων, ο υφυπουργός του Αναστάσιος Πετρόπουλος βγήκε στο ραδιόφωνο του Real FM για να επιβεβαιώσει αυτά που η «Κόντρα» υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή.

Το πρώτο που αποκάλυψε ο Πετρόπουλος είναι πως η εθνική σύνταξη δε θα δίνεται ολόκληρη σε όλους, αλλά αναλογικά, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης. Βέβαια, σαν καλός συριζαίος, προσέθεσε στο τέλος: «Αλλά εμείς δεν πάμε σ’ αυτό. Δεν πάμε στην ύστατη λύση. Δεν φτάσαμε σ’ αυτό». Αμφιβάλλει κανείς ότι θα φτάσουν στην… ύστατη λύση; Για να είμαστε ακριβείς, πρέπει να πούμε πως δεν πρόκειται για ύστατη λύση, αλλά γι' αυτό που προέβλεπε από την αρχή το πραγματικό σχέδιό τους. Αυτό που έστειλαν στην τρόικα. Για προπαγανδιστικούς λόγους, όμως, και για να μην φανεί σε όλη την έκτασή του ο ασφαλιστικός εφιάλτης που ετοιμάζουν, έλεγαν πως όλοι θα παίρνουν τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης, αρκεί να έχουν 15 χρόνια ασφάλισης.


Εμείς υποστηρίξαμε ότι η εθνική σύνταξη θα καταβάλλεται αναλογικά και επιχειρηματολογήσαμε συγκεκριμένα. Παραπέμψαμε στο νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, που προβλέπει χορήγηση της βασικής σύνταξης αναλογικά, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Νόμο τον οποίο έχει αποδεχτεί ως βάση η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων. Παραπέμψαμε στη θεμελιώδη αρχή που ο ίδιος ο Τσίπρας πρότεινε από τις 22 Ιούνη στους ιμπεριαλιστές δανειστές: αποκατάσταση ενός στενότερου δεσμού ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές. Δεν μπορεί, λοιπόν, σύμφωνα με τη δική τους θεμελιώδη (αντι)ασφαλιστική αρχή, να δίνουν την ίδια εθνική σύνταξη σε όλους, ανεξαρτήτως ετών ασφάλισης. Παραπέμψαμε σε δεδομένα του προϋπολογισμού. Αν δώσουν 384 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο, θα απαιτηθεί μια συνολική δαπάνη ύψους 10,2 δισ. ευρώ το χρόνο, που είναι εντελώς έξω από τις μακροχρόνιες επιταγές του Μνημονίου.

Βγήκε, λοιπόν, ο υφυπουργός Πετρόπουλος σαν «λαγός» και «έσκασε το παραμύθι»: εθνική σύνταξη ποσοστιαία, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης. Μόνο που το παρουσιάζει όχι σαν πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά σαν έσχατη λύση, την οποία θα δεχτούν λόγω της πίεσης του κουαρτέτου. Αυτή η μέθοδος προπαγάνδας είναι κλασική και έχει χρησιμοποιηθεί απ’ όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις: «εμείς δε θέλαμε, αλλά υποχρεωθήκαμε σ’ αυτόν τον συμβιβασμό με την τρόικα». Οπως είπε και ο υφυπουργός Πετρόπουλος, με τα… θαυμάσια ελληνικά του (λίγο ακόμα και θα συναγωνίζεται τον Τσακαλώτο), «πρέπει να προετοιμάσουμε κάθε ενδεχόμενο που θα βρούμε μπροστά μας, η Ελλάδα να μην βρεθεί στη γωνία στριμωγμένη»

Ξαναδημοσιεύουμε, λοιπόν, έναν πίνακα στον οποίο φαίνεται το πραγματικό ύψος των συντάξεων, σύμφωνα με τα παραδείγματα που περιέλαβε στους κάλπικους πίνακές του ο Γ. Κατρούγκαλος. Εμείς πολλαπλασιάσαμε τις υποθετικές συντάξιμες αποδοχές  (από 700 μέχρι 3.500 ευρώ) των παραδειγμάτων του Κατρούγκαλου με τα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει το σχέδιό του και προσθέσαμε το τμήμα της εθνικής σύνταξης που αναλογεί στα χρόνια ασφάλισης (π.χ. για 15 χρόνια 15/40 των 384 ευρώ). Μπορούμε να διαπιστώσουμε, λοιπόν, τι άθλιες συντάξεις προβλέπονται για τους εργάτες και τους υπόλοιπους μισθωτούς, οι οποίοι θα έχουν συντάξιμες αποδοχές μέσα στα όρια των τριών πρώτων παραδειγμάτων του Κατρούγκαλου (από 700 μέχρι 1.000 ευρώ). Στην πραγματικότητα, οι συντάξιμες αποδοχές για ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης θα είναι κάτω και από τα 700 ευρώ. Επίσης, το πιθανότερο είναι στο τέλος να μειωθούν οι συντελεστές αναπλήρωσης που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου, οπότε οι συντάξεις θα είναι ακόμα πιο άθλιες.


 
Δεν έμεινε μόνο στην αποκάλυψη για την εθνική σύνταξη ο υφυπουργός. Προετοίμασε και για τη μείωση των υπαρχουσών συντάξεων, που δήθεν αποτελεί «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης. Η αρχική του τοποθέτηση ήταν σε πρώτη ανάγνωση ακατανόητη: «Αυτό που εξετάζουμε πολύ σοβαρά και μελετάμε είναι η διατήρηση των ήδη θεμελιωμένων δικαιωμάτων, να μην υπάρξει καμιά μείωση σ’ αυτές. Εκεί που δεν έχουν θεμελιωθεί δικαιώματα, προφανώς θα περιοριστεί το ύψος των συντάξεων, αλλά αυτό σ’ ένα βραχύβιο διάστημα. Νομίζω ότι από τη στιγμή που θ’ αρχίσει η ανάπτυξη της χώρας θ’ αρχίσουν και να αυξάνονται αυτές οι διαφορές που μπορεί να προκύψουν».

Εντελώς ασύντακτη, σχεδόν παραληρηματική (από την προσπάθεια να μην μιλήσει ανοιχτά) η τοποθέτηση του Α. Πετρόπουλου, μιλά για μείωση συντάξεων (χωρίς να προσδιορίζει ποιων και σε τι βαθμό), οι οποίες θα αυξηθούν όταν αρχίσει η ανάπτυξη.

Οταν στη συνέχεια ρωτήθηκε ποιο είναι το «plan B» της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση κι αν σκέφτεται τη μείωση των συντάξεων πάνω από ένα ύψος, ο Πετρόπουλος όχι μόνο δεν το αρνήθηκε, αλλά άρχισε να μιλά για… χαριστικές συντάξεις, που δεν τις δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, και πρέπει να κοπούν. Κι άρχισε τα… παραδείγματα:

«Το πρώην ΤΕΒΕ δίνει 220 ευρώ παραπάνω απ’ αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές. Κάτι που δεν δικαιούνται οι ασφαλισμένοι. Αυτό είναι ένα θέμα. Δεν σκεφτόμαστε βεβαίως ν’ αφαιρέσουμε αυτό το ποσό απ’ όλους τους συνταξιούχους αυτούς. Δεν σκοπεύουμε ξαφνικά να πούμε μείον 220. Αλλά πρέπει να δούμε κάποιες προσαρμογές ως προς το ύψος σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Εντάξει, αυτό δεν σημαίνει μείωση κύριων συντάξεων. Σημαίνει προσδιορισμός δίκαιος και επακριβής σε σχέση με τις εισφορές. Δεν είναι μείωση αυτό».

Οταν ο δημοσιογράφος παρατήρησε ότι τον συνταξιούχο δεν τον ενδιαφέρει πώς θα ονομαστεί η μείωση, αν θα είναι στην κύρια ή στην επικουρική σύνταξη, αλλά ότι θα χάσει 100 ευρώ από την τσέπη του, ο Α. Πετρόπουλος έγινε απροκάλυπτος:

«Εντάξει, αλλά μιλάμε για δικαιούμενες συντάξεις, όχι για συντάξεις που καταβάλλονται κατά ένα τμήμα με όχι δίκαιο τρόπο. Δεν σημαίνει μείωση συντάξεων και δεν σημαίνει αλλαγή της θέσης μας, αν διαπιστώσουμε ότι κάτι δεν καταβαλλόταν με το σωστό τρόπο». Κι αφού μίλησε για το ΜΤΠΥ, το οποίο –όπως είπε- για τέσσερα χρόνια κατέβαλε μερίσματα που δεν αντιστοιχούσαν στις καταστατικές διατάξεις, κατέληξε: «Είναι μια στρέβλωση και παρά το νόμο».

Ποιες θα είναι οι «δικαιούμενες» συντάξεις; Αυτές που θα προκύψουν μετά τον επανυπολογισμό τους με το νέο σύστημα, που θα οδηγήσει σε τεράστιες μειώσεις. Το υπόλοιπο θα καταγραφεί ως «προσωπική διαφορά». Μέχρι τώρα παραμύθιαζαν τους συνταξιούχους ότι θα παίρνουν ολόκληρη την «προσωπική διαφορά», άρα δε θα υπάρξει καμιά μείωση στις συντάξεις τους. Ο Α. Πετρόπουλος είναι ο πρώτος που λέει ότι «κάτι» θα κόψουν απ’ αυτή την προσωπική διαφορά. Αναφερόμενος ξανά στο παράδειγμα του πρώην ΤΕΒΕ, λέει: «Δεν είπα ότι θα κόψουμε 200 ευρώ, θα κάνουμε μια προσαρμογή όμως»! Αρα, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που εμείς «φωνάζουμε» από την πρώτη στιγμή. Οτι η περιβόητη «προσωπική διαφορά» θα είναι μια δεξαμενή από την οποία θα κόβουν συνεχώς κομμάτια. Θα κόψουν άμεσα (το 2016), για να καλύψουν τους στόχους που έχουν τεθεί με το Μνημόνιο για το 2015 και το 2016 (περίπου 2,2 δισ. ευρώ που δε βγαίνουν αν δεν κοπούν συντάξεις) και θα κόβουν και τα επόμενα χρόνια. Αφού η «προσωπική διαφορά» είναι κάτι πάνω από τη «δικαιούμενη» σύνταξη, κάτι το χαριστικό, μπορούν να την πετσοκόβουν, επικαλούμενοι την «ισότητα», τη «δικαιοσύνη» και την ανάγκη «να σωθεί το σύστημα για τις επόμενες γενεές».

Στις 15 Οκτώβρη, όταν παρουσίαζε το πόρισμα της περιβόητης «επιτροπής σοφών» και ανακοίνωνε τον επανυπολογισμό και των χορηγηθεισών συντάξεων με το νέο σύστημα, ο Γ. Κατρούγκαλος έλεγε: «Ολες οι μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού είχαν τον χαρακτήρα ότι θέλουν να στείλουν τον λογαριασμό σε κάποια επόμενη γενιά. Πριν από το ’93 – μετά το ’93, πριν το 2011 – μετά το 2011. Εγώ προσωπικά υποστηρίζω έντονα την πρόταση της Επιτροπής για ενιαίους κανόνες στο συνταξιοδοτικό. Ενιαίους κανόνες αναπλήρωσης, ενιαίους κανόνες εισφορών, ενιαίοι κανόνες για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενιαίοι κανόνες για όλους (…) Αν κάποιος έπαιρνε 1.000 ευρώ σύνταξη θα έχει το ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης είτε ήταν εργαζόμενος πριν, είτε ήταν εργαζόμενος μετά τα διάφορα αυθαίρετα χρονικά όρια που έχουν τεθεί από τις διάφορες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις».

Στη συνέχεια, για προπαγανδιστικούς λόγους, το επιτελείο του Μαξίμου επέλεξε να βαφτίσει «κόκκινη γραμμή» το να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Βγαίνει, λοιπόν, ο υφυπουργός Πετρόπουλος και δηλώνει για πρώτη φορά ότι θα υπάρξουν μεν μειώσεις, όμως αυτές… δε θα είναι μειώσεις συντάξεων, αλλά… αποκατάσταση δικαιοσύνης, αφού θα πρόκειται για τμήματα των συντάξεων που θα είναι πάνω από το «δικαιούμενο» ποσό.

Πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι οι περιβόητες «προσωπικές διαφορές» στις συντάξεις δε θα είναι μικροποσά, όπως ψευδόμενος λέει ο Κατρούγκαλος (χωρίς να δώσει κανένα παράδειγμα). Θα είναι μεγάλα ποσά και σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπερνούν τη «δικαιούμενη σύνταξη». Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι για όσους βγουν στη σύνταξη το 2016, το 2017 και το 2018 το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει, αν η σύνταξη που θα πάρουν είναι μικρότερη κατά 20% απ’ αυτή που θα έπαιρναν με το προηγούμενο σύστημα, να τους δοθεί ως «προσωπική διαφορά» το 50% αν συνταξιοδοτηθούν το 2016, το ένα τρίτο το 2017 και το ένα τέταρτο το 2018.

Επομένως, προβλέπουν ότι οι «προσωπικές διαφορές» θα είναι πάνω από 20% για τους νέους συνταξιούχους. Για τους ήδη συνταξιούχους, όσο περισσότερα είναι τα χρόνια που έχουν στη σύνταξη τόσο μεγαλύτερη θα είναι η «προσωπική διαφορά». Και βέβαια, αν στο νέο συνταξιούχο προτίθενται να δώσουν το πολύ το μισό της «προσωπικής διαφοράς» (σ’ αυτόν που θα βγει στη σύνταξη το 2016), δεν είναι δυνατόν στον παλιό συνταξιούχο να δώσουν ολόκληρη την «προσωπική διαφορά». Αυτό θα ήταν… άδικο (σύμφωνα με τη δική τους λογική).

Οσα είπε ο υφυπουργός Πετρόπουλος στη ραδιοφωνική του εμφάνιση έρχονται να φτιάξουν το κλίμα. Οσο πλησιάζουμε προς την κατάθεση του (πραγματικού) αντιασφαλιστικού εκτρώματος στη Βουλή τόσο θα κυκλοφορούν αυτά που μέχρι τώρα προσπαθούν να κρύψουν. Το συμπέρασμα είναι πως αυτό το πράγμα δεν πρέπει να φτάσει καν στη Βουλή.

ΚΟΝΤΡΑ: ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 13 ΦΛΕΒΑΡΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου