Στη λίστα με τα 100 ισχυρότερα πρόσωπα της παγκόσμιας ναυτιλίας συμπεριέλαβε για μια ακόμη χρονιά η Lloyd’s List τον έλληνα επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη. Κυρίαρχη θέση στις επιχειρηματικές επιλογές του Δημήτρη Μελισσανίδη καταλαμβάνει η κινητικότητά του στον τομέα του bunkering ιδιαίτερα μετά την εξαφάνιση της εταιρείας OW Bunker. Ας δούμε, όμως τι γράφει η Lloyd’s List για τον έλληνα επιχειρηματία το όνομα του οποίου φιγουράρει μεταξύ προσωπικοτήτων όπως ο Nils Andersen, o Soren Skou και ο Kim Fejfer της Maersk, o σαουδάραβας Ali Al Naimi, o Κινέζος Xu Lirong της Cosco, ο Νορβηγός John Fredriksen, μέλη της ιταλικής οικογένειας Aponte της Mediterannean Shipping Company και ακόμη 12 έλληνες πλοιοκτήτες.


Η Aegean Marine Petroleum Network (AMPNI), ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος προμηθευτής ναυτιλιακών καυσίμων καθώς επίσης και εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νεας Υόρκης, είναι εταιρεία του ομίλου του Δημήτρη Μελισσανίδη και ευρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Παρά τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, τα κέρδη έχουν αυξηθεί και η εταιρεία βρέθηκε σε θέση να εκμεταλλευτεί την εξαφάνιση της OW Bunker απο την αγορά, με την αναβάθμιση και επέκταση της εμβέλειας των δραστηριοτήτων της σε χώρες και πόλεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Κόλπος του Μεξικού καθώς και στη δυτική ακτή των ΗΠΑ), το Αμβούργο και η Αγία Πετρούπολη.
Η διάλυση της OW, ένας απο του μεγαλύτερους εμπόρους/μεσάζοντες ναυτιλιακών καυσίμων, θα ωφελήσει τους προμηθευτές και η AMPNI είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος φυσικός προμηθευτής στον κόσμο, χωρίς να υπολογίζουμε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και τις κρατικές εταιρείες ενέργειας. Διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο 63 ειδικών δεξαμενόπλοιων ανεφοδιασμού και εξυπηρετεί 27 αγορές και 60 λιμάνια παράδοσης.

Πρόσφατα, έχει επανασχεδιάσει τα προΪοντα τα οποία προσφέρει, για να δώσει έμφαση σε προϊόντα υψηλότερης απόδοσης, όπως τα καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και αναμεμειγμένα τελικά προϊόντα. Όλα αυτά ως μια απάντηση στους αυστηρότερους κανονισμούς σχετικά με τους ρύπους των πλοίων σε αρκετές εμπορικές περιοχές. Έχει επίσης επεκταθεί στην εμπορία και τις πωλήσεις καυσίμων, που αποτελεί και μια πιθανή χαμηλού κόστους νέα πηγή εσόδων για την εταιρεία.

Ένα βασικό βασικό πλεονέκτημα της Aegean, αποτελεί το Fujairah Oil Terminal στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης 465.000 κυβικων μέτρων. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2015.

Ο Ιδρυτής κ Μελισσανίδης, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, δραστηριοποιείται επίσης στους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας. Η εταιρία δεξαμενοπλοίων Aegean Shipping Management αναπτύσεται ταχύτατα. Επικεφαλής αυτής είναι ο γιος του κ Μελισσανίδη, Γιώργος.

Ο όμιλος επεκτείνεται και στον περιβαλλοντικό τομέα, μέσω του Hellenic Environmental Centre (HEC), το οποίο παρέχει υπηρεσίες συλλογής και επεξεργασίας υπολειμμάτων ναυτιλιακών καυσίμων απο πλοία και υπεράκτιες πλατφόρμες.

Το 2015, η HEC Ευρώπη εξαγόρασε το κομμάτι του ομίλου Eckelmann της Γερμανίας το οποίο ασχολείται με τη περιβαντολογική προστασία. Η εξαγορά συμπεριλαμβάνει τη σημαντική μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στο κέντρο του λιμανιού του Αμβούργου, τις χερσαίες εγκαταστάσεις υποδοχής, τις πλωτές μονάδες συλλογης υγρών αποβλήτων, δεξαμενές, υπηρεσίες βιομηχανικού καθαρισμού.

Η HEC επίσης πρόσφατα άνοιξε νέο υπερσύγχρονο κέντρο συλλογής αποβλήτων στο Πειραιά. Η ελεγχόμενη απο τον κ. Μελισσανίδη Oil One απέκτησε τον πρώην τερματικό σταθμό της BP το 2012 και τώρα έχει ανακατασκευαστεί με κόστος € 60εκ ($ 66εκ) ως κέντρο υποδοχής και επεξεργασίας.
Ο κ Μελισσανίδης σχεδιάζει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές με τη χρήση του τερματικού σταθμού ως πρότυπο για περαιτέρω εγκαταστάσεις συλλογής και επεξεργασίας.

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Μελισσανίδης συμπεριελήφθηκε στη λίστα με τα 100 ισχυρότερα πρόσωπα της παγκόσμιας ναυτιλίας της Lloyd’s List 2012, 2013 και 2014.

Αξίζει τέλος να σημειώσει κανείς ότι στον ευρύτερο όμιλο εντάσσεται και η εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Aegean Oil με σημαντική παρουσία στο δίκτυο πρατηρίων. Η συγκεκριμένη εταιρεία συμπεριλαμβάνεται στις ισχυρότερες επιχειρήσεις της χώρας ανεξαρτήτως κλάδου επιχειρηματικής δραστηριότητας.

πηγή: statbank.gr