Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: 21 Μαρτίου, στις 7 το βράδυ, στη Στοά του Βιβλίου


21 Μαρτίου, στις 7 το βράδυ, στη Στοά του Βιβλίου



Κ Υ Κ Λ Ο Σ    Π Ο Ι Η Τ Ω Ν

Ηρακλείτου 6, Αθήναι 106 73, Τ 210.3623.792





MΑΡΤΙΟΣ, ΜΗΝΑΣ ΠΟΙΗΣΗΣ - ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
T 210.3623.792   E info@poetscircle.gr



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                           


Οι ποιητές αγκαλιάζουν με στίχους τους πρόσφυγες

Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του,
εκτός αν η πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία…
                                                              Ουαρσάν Σάιρ
 

Εφέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο Κύκλος Ποιητών τιμά τους ανθρώπους που χάνουν την πατρίδα τους και φέρνει το προσφυγικό στο προσκήνιο της πολιτιστικής ζωής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με σειρά εκδηλώσεων που βάζουν τη σφραγίδα τους τη Δευτέρα, 21η Μαρτίου, στις 7 μ.μ., Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού. Τόσο η κεντρική εκδήλωση στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα, όσο και οι εκδηλώσεις σε 31 πόλεις και νησιά της Ελλάδας και σε 27 χώρες, γίνονται σε συνεργασία με το PEN International, το World Poetry Movement, την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Δίκτυο Εθελοντών RefugeesWelcome GR

36 ποιητές θα διαβάσουν από ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. Απαγγέλει η Δήμητρα Χατούπη. Με Έκθεση Φωτογραφίας των Αχιλλέα Ζαβαλλή, Γιώργου Κυβερνήτη και Χρήστου Τόλη ενώ μουσική θα παίξουν οι Γ. Γενναίος, Ορφέας Γεωργακόπουλος, Γιώτης Κύτταρης, Έλσα Μαμέλη και Ειρήνη Τεννέ. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Μηνά Βιντιάδη. Μια ευκαιρία για την κοινωνία, να σταθεί δίπλα στους πρόσφυγες σε ένα κορυφαίο ζήτημα ουμανισμού, δίνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και κατά των φυλετικών διακρίσεων. Στο χώρο της εκδήλωσης θα συγκεντρώνονται για τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά βρεφικό γάλα σε σκόνη  για όλες τις βρεφικές ηλικίες και βρεφικές/νηπιακές τροφές σε βαζάκια (λαχανικά, φρούτα μόνον).



                                                                                      

Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες / Συμμετοχές
21 Μαρτίου 2016, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Οι 31 πόλεις και τα νησιά της Ελλάδας, όπου θα διαβάσουν 235 ποιητές
Αθήνα, Αμύνταιο, Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, Βόλος, Γύθειο, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη,  Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Κέα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κως, Λάρισα, Λευκάδα, Λεχαινά, Μυτιλήνη, Ναύπλιο, Πάτρα, Ρόδος, Σύρος, Σάμος, Τρίκαλα, Τρίπολη, Χαλκίδα, Χανιά, Χίος.   

Οι 27 χώρες του κόσμου, όπου θα διαβάσουν γύρω στους 2,500 ποιητές
Αrgentina, Belgium, Bolivia, Canada, China, Chile, Colombia, Croatia, Cuba, Cyprus, Ecuador, France, Ghana, Greece, India, Italy, Kenya, Mauritius, Mexico, Norway, Paraguay, Serbia, Slovenia, Spain, Turkey, USA, Venezuela.

                                            
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, Στοά του Βιβλίου, 21 Μαρτίου,  19.00

Μουσική: Τσέλο, Ε. Μαμέλη, Μπαχ
Δήμητρα Χατούπη, απαγγελία ποιήματος της Warsan Shire «Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του»

Παρουσιαστής, Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης
Χαιρετισμός εκ μέρους της Στοάς του Βιβλίου, Δημήτρης Κακαβελάκης

Παρουσιαστής

ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΙΗΤΩΝ (9)
Γιώργος Ανδρέου, Νάνος Βαλαωρίτης, Ευάγγελος Κ. Βαλσαμίδης, Τάσος Γαλάτης, Ηλίας Γρής, Κική Δημουλά, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Δημήτρης Κακαβελάκης, Άγγελος Καλογερόπουλος, Κώστας Καναβούρης

Παρουσιαστής

Μουσική: Κιθάρες, Ορφέας Γεωργακόπουλος, Γιώτης Κύτταρης

Χαιρετισμοί εκ μέρους του Δικτύου  Εθελοντών REFUGEESWELCOME GR και από την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Παρουσιαστής

ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΙΗΤΩΝ (8)
Τασούλα Καραγεωργίου,  Θεώνη Κοτίνη, Χάρης Μελιτάς, Ηρώ Νικοπούλου,
Παυλίνα Παμπούδη, Τίτος Πατρίκιος, Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου,
Γιώργος Ρούβαλης

Παρουσιαστής

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ: από το World Poetry Movement και από τον Κύκλο Ποιητών (Ντίνος Σιώτης)

Μουσική, κιθάρα Γ. Γενναίος, φωνή Ειρήνη  Γενναίου

Παρουσιαστής

ΤΡΙΤΗ ΟΜΑΔΑ (8)
Χρίστος Ρουμελιωτάκης, Rati Saxena, Αγγελική Σιδηρά, Alicia Stallings, Λουάν Τζούλις, Κωστής Τριανταφύλλου, Γιώργος Χουλιάρας, Τηλέμαχος Χυτήρης

Παρουσιαστής

Πρόσθετη ομάδα επτά ποιητών

Καλλιτεχνικός διευθυντής Μηνάς Βιντιάδης

 
Στίχοι, τα τρακτέρ των ποιητών

Πάλι τα ίδια και τα ίδια, θα μου πεις, φίλε.
Όμως τη σκέψη του πρόσφυγα τη σκέψη του αιχμαλώτου τη σκέψη
του ανθρώπου σαν κατάντησε κι αυτός πραμάτεια
δοκίμασε να την αλλάξεις, δεν μπορείς.

Γιώργος Σεφέρης

Πρόσφυγας ο Σολωμός, πρόσφυγας ο Κάλβος, πρόσφυγας ο Καβάφης, πρόσφυγας ο Σεφέρης, πρόσφυγας ο Βενέζης, πρόσφυγας η Διδώ Σωτηρίου, πρόσφυγας η Λωξάντρα της Ιορδανίδου, πρόσφυγες τόσοι και τόσοι πνευματικοί μας δημιουργοί, άλλοτε και τώρα. Χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες ήρθαν απ’ τη Μικρά Ασία, χιλιάδες Έλληνες μετανάστες, απόγονοι προσφύγων, λοξοδρόμησαν μετά τον πόλεμο κι έφυγαν απ’ την Ελλάδα για Αμερική, Καναδά, Ευρώπη και Αυστραλία, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Άλλωστε, πάροικοι και παρεπίδημοι είμαστε όλοι μέσα στον κόσμο.

Σήμερα, εξαιτίας των γεωστρατηγικών συμφερόντων της Δύσης, καταφθάνουν στην Ελλάδα ατελείωτες καραβιές εξαθλιωμένων προσφύγων από εμπόλεμες χώρες. Εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους εστίες οι δυστυχείς αυτοί συνάνθρωποί μας για να ξεφύγουν από βέβαιο θάνατο και από την ανέχεια που προκαλεί ανθρωπιστικά τσουνάμι εξαιτίας εμφυλίων σπαραγμών, θρησκευτικού μένους, τυφλής βίας και κατατρομοκράτησης.
 
Οι ποιητές δεν έχουν τρακτέρ να κατεβάσουν στους δρόμους για να εντυπωσιάσουν και να εισακουστούν, αλλά στίχους με τους οποίους αγκαλιάζουν τους πρόσφυγες και αντιτάσσονται μαζί τους σ’ αυτή τη λαίλαπα του ολέθρου, σ’ αυτήν την μαζικής κλίμακας διεθνή κρίση ανθρωπισμού που εκπορεύεται από «πολιτισμένες» χώρες και αφανίζει κράτη και λαούς σε όλο τον πλανήτη, σε μια κλιμακούμενη παγκοσμιοποίηση τρόμου, φόβου και απέραντης δυστυχίας.

Οι ποιητές είναι εδώ όχι ως νάρκισσοι ή τουρίστες ή παράξενοι εξωτικοί τύποι που κοιτάνε αφ’ υψηλού το προσφυγικό ζήτημα, αλλά ως ενεργοί πολίτες ενός ευρύτατου φάσματος της κοινωνίας. Αφουγκράζονται την πλησίον τους δυστυχία, πιάνουν το σφυγμό και τα νοήματα της εποχής τους και καταγγέλλουν την γραφειοκρατική υποκρισία τόσο της ΕΕ όσο και της πολιτικής και οικονομικής ελίτ όπου γης, μεταπλάθοντας τους στίχους τους σε έμπρακτη συμπαράσταση και ειλικρινή αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες.


Κύκλος Ποιητών
  wpm_logo.jpg                           PEN_INTERNATIONAL_LOGO_BLACK jpg_1.jpg                    


UNHCR
              Visibility logo_GREEK_CMYK-1.jpg          refugeeswelcomeGR logo.jpg        stoa_logo_16.jpg       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου