Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Οι 30 μέρες που θα χτίσουν την «Αγια-Σοφιά»

Περισσότερες από κάθε άλλη φορά οι πιθανότητες της "Αγιά Σοφιάς" να μη μείνει...μακέτα
 
ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ

Είναι γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες συνέβησαν στην ΑΕΚ εξελίξεις με το θέμα του γηπέδου που δεν είχαν συμβεί επί μήνες.

Σε μια περίοδο απόλυτης ύφεσης, όπου δεν έδειχνε να προχωρά τίποτα ουσιαστικό και είχαν συσσωρευθεί μαύρα σύννεφα πάνω από τη Νέα Φιλαδέλφεια, ήρθαν οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών να επαναφέρουν την αισιοδοξία. Οπως φαίνεται, μάλιστα, αυτό είναι μόνο η αρχή.
Από τη στιγμή που η ΑΕΚ ξεπέρασε τον σκόπελο των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έφτασε σε επίπεδο συνεννόησης με τον δήμο, όλα δείχνουν πως τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους.

Ολα δείχνουν πως μέσα στον Απρίλιο οι μέρες που ξεκίνησαν από χθες θα είναι καθοριστικές για το μέλλον. Βλέπετε, στο διάστημα αυτό υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να υπάρξουν πραγματικές εξελίξεις. Οπου πραγματικές εξελίξεις, προσθέστε πλέον δίπλα την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της «Αγια-Σοφιάς». Είναι η πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες που στην ΑΕΚ υπάρχει τόσο ζωηρή πιθανότητα να ξεκινήσει το όνειρο της «κιτρινόμαυρης» κοινωνίας με το νέο γήπεδο της ΑΕΚ.

Ηδη από το μεσημέρι της Τρίτης η ΑΕΚ κατέθεσε στον δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας όλες τις μελέτες που αφορούν το νέο γήπεδο. Δεν υπάρχει κάποια νέα μελέτη, αλλά με το κλίμα καχυποψίας που είχε υπάρξει το περασμένο διάστημα, είχαν υπάρξει μελέτες που είχαν κατατεθεί στο υπουργείο και δεν είχαν δοθεί -υπό τον κίνδυνο διαρροής- στον δήμο. Τώρα, υπό το πρίσμα της συναίνεσης και της θετικής αύρας, δόθηκαν στον δήμο, ώστε να ελεγχθούν από τις τεχνικές υπηρεσίες και να φανεί πως υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον και στη νομιμότητα.

Από την ΑΕΚ περιμένουν -ακόμα και πριν από το Πάσχα- να πάρουν στα χέρια τους τις αποφάσεις του ΣτΕ. Είναι δεδομένο πως οι διαδικασίες ήταν ιδιαίτερα γρήγορες και έτσι αναμένεται να υπάρξουν ταχύρρυθμες εξελίξεις και για να καθαρογραφούν οι αποφάσεις και να είναι πλέον στη διάθεση των ενδιαφερόμενων. Στην Ενωση περιμένουν να τις λάβουν και να τις προσκομίσουν στο υπουργείο, ώστε να προστεθεί και αυτό στον φάκελο και να εγκριθεί η οικοδομική άδεια. Μέχρι τώρα ο νέος υπουργός δεν έχει ξεκινήσει να υπογράφει νέα έργα, αλλά αυτό αναμένεται να συμβεί λίαν συντόμως.

Από τη στιγμή που θα καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ και θα εκδοθεί η οικοδομική άδεια, η ΑΕΚ έχει το ελεύθερο να ξεκινήσει έργα. Βέβαια, είναι ξεκάθαρο πως θα επιχειρηθεί πρότερα μία νέα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία και τον δήμο, ώστε να φιξαριστεί το κλίμα συναίνεσης και να προχωρήσει η Ενωση στην έναρξη των εργασιών. Διότι στην ΑΕΚ ξέρουν καλά πως μπορούν πάντα να προκύψουν ζιζάνια και δεν έχουν καμία διάθεση για πισωγυρίσματα που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο γήπεδο.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ
Ηταν εύλογο πως από τη στιγμή που δεν προχώρησε το θέμα του γηπέδου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, ο ενθουσιασμός κόπασε. Μαζί ατόνησαν και οι προσπάθειες που είχε κάνει ο Δημήτρης Μελισσανίδης για να βρει συμπαίκτες για την κατασκευή της «Αγια-Σοφιάς». Πέραν κάποιων ισχυρών που είχαν εξαρχής εκφράσει τη στήριξή τους στη διαδικασία (Παππάς, Χατζηιωάννου, Κουτάς κ.ά.), αλλά και της στήριξης που προσέφερε ο κόσμος μέσω της αγοράς μετοχών της Δικέφαλος 1924 ΑΕ καθώς και εισιτηρίων διαρκείας, δεν υπήρξαν άλλες συμμετοχές. Πλέον, με τη διαφαινόμενη έναρξη των εργασιών, ο Μελισσανίδης ετοιμάζει νέο κύκλο επαφών εντός και εκτός συνόρων, ώστε να κλείσει το επενδυτικό σχήμα. Αλλωστε, εκτός από κάθε Ενωσίτη επενδυτή, υπάρχει και το ζήτημα της ονοματοδοσίας, στο οποίο η ΑΕΚ ποντάρει πολλά για να κλείσει μέρος των 80 εκατ. ευρώ που προϋπολογίζεται το έργο.

ΘΕΤΙΚΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ηταν φανερό από τις "γέφυρες" που είχαν πέσει το προηγούμενο διάστημα πως η νέα πολιτική ηγεσία του τόπου είναι θετική για μεγάλα έργα που θα δώσουν πνοή στην οικονομία, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και θα προσφέρουν θέσεις εργασίας. Γι' αυτό και υπήρξε αυτή η προσπάθεια συναίνεσης με τον δήμο, καθώς αρχή της νέας κυβέρνησης είναι να υπάρχει κοινός τόπος ανάμεσα στην ΑΕΚ και στην τοπική κοινωνία. Από τη στιγμή που φαίνεται να προκύπτει πεδίο συνεννόησης, στην κυβέρνηση δεν έχουν ζητήματα. Ειδικά εάν η ΑΕΚ προσφέρει ξανά (ίσως και πιο διευρυμένο) το πλαίσιο της συμφωνίας τριών σημείων του περασμένου καλοκαιριού, που προσφέρει πολλά ανταποδοτικά οφέλη προς τον δήμο. Από τη στιγμή που υπήρξε το πράσινο φως από το ΣτΕ, απελευθερώθηκε και η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην έγκριση της οικοδομικής άδειας.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Στην ΑΕΚ δεν κομίζουν γλαύκες και δεν αυταπατώνται αναφορικά με τη διάθεση συγκεκριμένων προσώπων προς το γήπεδο και τον Μελισσανίδη. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και μετά τη θετική κουβέντα της Δευτέρας ο Βασιλόπουλος δεν δέχτηκε να υπάρξει κοινή ανακοίνωση που θα επιβεβαιώνει την καλή διάθεση, ενώ αποστασιοποιήθηκε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ενδεχομένως, γιατί εντός του συνδυασμού του υπάρχουν ισχυρές φωνές που τον καλούν να μείνει αμετακίνητος πολέμιος του γηπέδου. Ακόμα και έτσι, πάντως, είναι ξεκάθαρο πως ο Βασιλόπουλος αισθάνεται πιεσμένος. Η παραδοχή της ήττας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου πόνταρε πολλά για να ανακοπεί η προσπάθεια της ΑΕΚ, ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η υπόθεση δεν είναι εύκολη για εκείνον. Αλλωστε, σε σχέση με το παρελθόν και το σχέδιο Γρανίτσα, η ΑΕΚ είναι ιδιαίτερα θωρακισμένη σε νομικό επίπεδο ώστε να ξεπεράσει κάθε σκόπελο.

2-4-2015 

πηγή: sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου