Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Εισήγηση του μέλους της Εξελεγκτικής Επιτροπης του Ιωνικού Συνδέσμου Αντωνίου Σαβιολάκη στην “επαναληπτική Έκτακτη Γ.Σ.της 10/4/

 
Κυρίες και κύριοι
 
Είμαι μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής ,που αποτελεί το όργανο του συνόλου των μελών και της Γενικής Συνέλευσης ως ανωτέρου οργάνου του Συλλόγου.
 
Η αποστολή της επιτροπής είναι να διασφαλίσει κάθε περιουσιακό στοιχείο του Συλλόγου ,ελέγχοντας οποιονδήποτε υπόλογο,διαχείρηση ,λογιστήριο και τις πράξεις τους ,έχοντας ΚΑΘΟΛΙΚΗ και ΑΠΟΛΥΤΗ εξουσιοδότηση απο την Γενική Συνέλευση.
 
Ελέγχονται απο την Ε.Ε. η νομιμότητα ,η πληρότητα και η κανονικότητα όλων των πράξεων και των διακιολογητικών ,που αφορούν την περιουσία του συλλόγου και αναφέρεται για τα αποτελέσματα στην Γ.Σ. για την απαλλαγή ή μή, των υπολόγων.
 
Στην προηγούμενη έκτακτη Γ.Σ. της 1ης Νοεμβρίου 2015,που σκοπό είχε και μοναδικό θέμα την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ των μελών για την μεγάλη κατάχρηση σε βάρος του Ταμείου και της περιουσίας του συλλόγου ,άφου άκουσα την εισήγηση του Προέδρου ,που στην ουσία αναλώθηκε σε διαδικαστικά θέματα ,ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΝΤΑΣ ουσιαστικά και βασικά στοιχεία της κατάχρησης (ποσά,ευθύνες οργάνων,παραλέιψεων θεσμικών οργάνων κ.ο.κ.),αναγκάσθηκα παίρνοντας τον λόγο να προβώ σε μια πιο λεπτομερή,μακροσκελή και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ενημέρωση ,όχι τόσο στην οικονομική και λογιστική απεικόνηση της κατάχρησης ,που έτσι κι αλλιώς θα ήταν αντικείμενο της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,αλλά τις δεκάδες ΣΟΒΑΡΕΣ παραλείψεις ,αμέλειες,παραβάσεις των προέδρων,γενικών γραμματέων ,ταμία,κοσμητόρων,πλειοψηφούντων συμβούλων (ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ) των ετών 2007-2014,που αυτές οι παραλήψεις και παραβάσεις ,είχαν δημιουργήσει ένα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ,που ευνοούσε τον οποιονδήποτε ήταν στην θέση του ταμία,ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΑ να προβαίνει σε ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ πράξεις.
 
Όλα αυτά τα όργανα (θεσμικά) με τις πράξεις και τις παραλήψεις τους και την εν γένει συμπεριφορά τους απέναντι στα ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ απο το καταστατικό ,λειτούργησαν επιζήμια και ασυμβίβαστα για τους σκοπούς του συλλόγου και πρότεινα τρόπους για την απομάκρυνσή τους καθ’όσον η Γ.Σ. απο το καταστατικό έχει αυτή την ΕΞΟΥΣΙΑ.
 
Δεν προέβει σε περαιτέρω ενέργειες (π.χ. προσφυγή προς εποπτεύουσα αρχή ή Πρωτοδικείο),διότι αν διετάσσετο ΤΑΚΤΙΚΗ οικονομική επιθεώρηση ,ή καταστροφή (οικονομική και ηθική) του συλλόγου θα ήταν ολοκληρωτική .Δεν θα έφτανε ούτε το κτίριο να τα ξεπληρώσει.
 
Σ’αυτή την θέση έχει περιέλθει ο Σύλλογος απο τις πράξεις ,τις παραλήψεις των θεσμικών οργάνων της περιόδου 2007-2014 .Και μην ξεχνάμε ότι εκτός απο την κατάχρηση των πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ,έχουν αφήσει και για το μέλλον πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ΧΡΕΟΣ προς ΕΦΟΡΙΑ και ΙΚΑ,που η Ταμίας δήλωνε ότι τα πλήρωνε,ενώ τα καταχράστηκε.
 
Η αναφορά μου στα παραπάνω εκτός απο την ενημέρωση σας,έχει και άλλον ουσιαστικό σκοπό .Θα καταλάβατε τι εννοώ!
 
Την περίοδο 2007-2014 ανάμεσα στα θεσμικά όργανα ήταν Πρόεδρος η κυρία Στεριάδου Πόπη, Γενικός Γραμματέας ο κ.Γιάννης Κοντίτσης και κοσμήτορας και αντιπρόεδρος ο κος Τάκης Κωστιδάκης. Πρόεδρος Εξελεγκτικής Επιτροπής ο κος Κοσμάς Ιωάννου.Οι τρείς παραπάνω πρώτοι έδωσαν συνέντευξη σε ηλεκτρονική εφημερίδα της Ν.Ιωνίας (ΙΟΝΙΑΝΕΤ.gr) και ακούστε τι λέει ο καθένας:
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν επι των ημερών της γινόταν οικονομικοί απολογισμοί ,η κα Στεριάδου Πόπη απάντησε:”Πρώτα-πρώτα υπήρχε όργανο κατ’εξοχήν αρμόδιο ,η εξελεγκτική επιτροπή ,η οποία αποτελούνταν απο ανθρώπους αξιολογότατους και εντιμότατους”. Στο ίδιο ερώτημα ο κος Κωστιδάκης είπε: “Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε νόμιμα εκλεγμένη εξελγκτική επιτροπή ,η οποία κάθε τρίμηνο συνέτασσε απολογισμούς”. Ο κος Κοντίτσης στο ερώτημα αν φέρει προσωπική ευθύνη για τα ΚΑΚΩΣ κείμενα ,απάντησε : “Όχι έχω ΕΥΘΥΝΗ ,αλλά και τεράστιο βάρος,που δεν ελέγξαμε όσο θα έπρεπε τα οικονομικά! Πραγματικά θα έπρεπε να ήμασταν πιο ΤΥΠΙΚΟΙ και να μην βασιζόμασταν στους απολογισμούς της εκάστοτε Εξελεγκτικής Επιτροπής ,η οποία σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική των άλλων ,έλεγχε τα οικονομικά κάθε τρίμηνο,και τα έβρισκε “εντάξει”! Σημειώνω ότι η Εξελεγκτική Επιτροπή απαρτιζόταν απο 5 άτομα κι απο τις δύο παρατάξεις! Και μάλιστα κάποιοι απο αυτούς ήταν αρκετά έμπειροι στον έλεγχο οικονομικών στοιχείων! Εκ των υστέρων ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ πως ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ επεδείκνυα ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στα αποτελέσματα των ελέγχων της!”
 
Δηλαδή όλοι αυτοί απλά ΕΙΔΑΝ ΦΩΣ και ΜΠΗΚΑΝ!!!!! Τις ευθύνες τους για κάθε ΔΑΠΑΝΗ,κάθε ΜΕΡΑ,για κάθε ΕΣΟΔΟ,ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ με τις υπογραφές και τις αποφάσεις τους γραπτές ως Δ.Σ. ,που προβλέπουν μια σειρά άρθρων του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ γι’αυτούς δεν είναι “ΤΙΠΟΤΑ”. Καμμία ευθύνη!!
 
Όλοι τους αγνοούν την εκ του καταστατικού υποχρέωσή τους να συντάσσουν και να εγκρίνουν τους Ισολογισμούς του Δ.Σ. Πιστεύουν ότι είναι υποχρέωση της Ε.Ε. ,μια άποψη που μέχρι προχθές ισχυριζόταν παρά τις καθημερινές μου συστάσεις. Τελευταία μάλιστα ο Πρόεδρος ισχυριζόταν ότι δεν είναι ο Σύλλογος υποχρεωμένος να συντάσσει ισολογισμό ,και γι’αυτό άλλωστε μέχρι και την 3/04/2016 ,ημέρα της “Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης δεν υπήρχε ούτε ισολογισμός ,ούτε έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής γι ’αυτόν,ώστε να ληφθούν υπ’όψιν για την απαλλαγή ή μή του απερχόμενου Δ.Σ. Είναι δε και λόγος ΑΚΥΡΩΣΗΣ της “Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης” ή το ελάχιστον μη ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ του Δ.Σ.
 
Για να μην σας κουράσω με νομικούς και οικονομικούς όρους και λογιστικές διαδικασίες θα σας πώ δυο πράγματα απλά.......
 
Λεπτομερώς για τα παρακάτω έχω καταθέσει στον Πρόεδρο του Ιωνικού Συνδέσμου μια αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 85/2015 στις 3/12/2015 και την έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής 3ου τριμήνου 2015 με αριθμό πρωτοκόλλου 04/8-1-2016.
 
Όταν πήρα στα χέρια μου την έκθεση ορκωτών λογιστών διαπίστωσα ότι υπήρχαν διαφορές μεταξύ αυτών ,που ανέφεραν στην έκθεσή τους και των πραγματικών οικονομικών πράξεων και γεγονότων, που είχε πραγματοποιήσει ο σύλλογος.Ενδεικτικά αναφέρω:
 
1.Εκδρομή έχει υπολογισθεί δύο (2) φορές σε έξοδα.Μια με το τιμολόγιο και μια με την εξοφλητική απόδειξη 904,00 ευρώ.
 
2.Δεν έχουν υπολογισθεί σαν έσοδα ούτε έχουν καταχωρηθεί σε έσοδα απο Β.Τ. οι εγγυήσεις 3 καταστημάτων περίπου 10.000 ευρώ.
 
3.Τα ενοίκια που χρωστά η κα Κυριακοπούλου απο Οκτώβριο του 2011 έως τον Σεπτέμβριο του 2012 ,19412 ευρώ ,που βρίσκονται σε δικαστική διαδικασία έχουν υπολογισθεί στην έκθεση Ο.Λ. ως έλλειμμα στο σύνολο των 250.000 ευρώ ,ήτοι χρεώνοντας στην Ρένα Κόντου .Δεν πρέπει να παραδόθηκε το δικόγραφο στους ορκωτούς λογιστές και δεν αναφέρεται στην έκθεση.
 
4.Δεν υπάρχει εγγραφή υπολοίπου προηγούμενης περιόδου στο νέο βιβλίο Ταμείου .Δηλαδή δεν έχει καταχωρηθεί το ποσό 250.000 - 800,οο ευρώ ,που βρήκαν οι Ο.Λ.
Αρνούνται να το καταχωρήσουν όπως και τις εγγυήσεις.
 
5.Οι δόσεις απο τις ρυθμίσεις στο Ι.Κ.Α και στην εφορία,που πληρώθηκαν απο την προηγούμενη ταμία δεν καταχωρούντο στα βιβλία του συλλόγου.Έτσι απλά πληρωνόταν και χωρίς ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ -ΕΝΤΟΛΗ του Δ.Σ. δίνοντας όμως έτσι την δυνατότητα στον υπόλογο με την ανοχή του Δ.Σ. να φανεί η καλή τη πίστη ότι αποδέχεται και πληρώνει.Θα μπορούσε να γίνει μέσω Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων , χωρίς να διαφαίνεται “ΑΝΟΧΗ” του Δ.Σ.
 
6.Πρόστιμα και πρόσθετα τέλη ΙΚΑ-εφορία .Αρχικά θα ήθελα να ακούσω εδώ στην Γ.Σ. τον Πρόεδρο να δηλώνει ,που έχει υπογράψει τις ρυθμίσεις σε ΙΚΑ και Εφορία ή η Ρένα Κόντου έπραξε μόνη της ΠΑΡΑΝΟΜΩΝΤΑΣ αυτή ή η υπάλληλος των φορέων ,καθ’όσον απαιτείται πρός τούτο υπογραφή ή ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ του Προέδρου.
 
Τώρα στην ουσία : Χρωστάει ο σύλλογος δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε κεφάλαιο και πρόσθετα τέλη .Το ακριβές ποσό θα σας το πεί ο λογιστής ή ο Πρόεδρος.
 
Στο ΙΚΑ έγιναν δύο ρυθμίσεις. 
 
H δεύτερη αφορούσε ΙΚΑ 2 ετών ,που δεν πλήρωνε η ταμίας και η υπάλληλος ,γυναίκα του Τάκη Κωστιδάκη ήταν ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ.Το ήξερε ή δεν το ήξερε ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου;Ανησύχησε για τους λόγους μη πληρωμής;Λέγεται ότι στο βιβλιάριο υγείας υπήρχε αυτοκόλλητο βεβαιώσεως ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ασφάλισης. Που βρέθηκε; ποιός το κόλλησε; που το βρήκε; Απο ερώτημα που έκανα εγώ και ο Λογιστής στο ΙΚΑ βρέθηκε ανασφάλιστη και δεν εκδόθηκε αυτοκόλλητο. Ως προς τους υπευθύνους για τον καταλογισμό των ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ προστίμων !!!Ο Πρόεδρος προέβει στις νόμιμες ενέργειες για καταλογισμό υπευθύνων; ή διαχρονικά θα τα πληρώσει ο Σύλλογος και κατά συνέπεια τα μέλη του,μειώνοντας την περιουσία του;
 
Το ΙΚΑ βεβαιώνει ότι έστελνε στο σύλλογο ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ για τα υπέρογκα χρέη.Έγινε ή διετάχθη ΕΡΕΥΝΑ γι’αυτό; Δηλαδή για την απώλειά τους;
 
7. “Δάνειο” απο Τάκη Κωστιδάκη (3000 ευρώ.......)!
 
Το Δ.Σ. του συλλόγου “δανείστηκε” απο τον Τάκη Κωστιδάκη το ποσό ,που χρειαζόταν για να δοθεί στον Δικηγόρο για την προσφυγή στην Δικαιοσύνη για την κατάχρηση.(σημ. με απόδειξη πληρώθηκε το ποσό των 4500 χιλιάδων ευρώ,μ’άλλες πληροφορίες 6000 ευρώ,ενώ έχει ο σύλλογος αρκετούς δικηγόρους μέλη του,που θα έπαιρναν μόνο τα τυπικά έξοδα για παράβολά και αγωγόσημα,ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ πολύ λιγότερα απο ένα χρεωκοπημένο σύλλογο εξ’αιτίας όλων αυτών,μιας και είναι χρόνια μέλη του.......!!!!!!!!!!!!!!!!!) . Υπ’όψιν ότι το “Δάνειο” απαιτεί εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης ,καθ’όσον η ΕΞΟΥΣΙΑ αυτή δεν έχει μεταβιβασθεί στο Δ.Σ. (παρ. 13 του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ).
 
Πολλά απ’αυτά θα μπορούσα να σας βεβαιώσω τα ακριβή ποσά εγώ ως μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής ,αν το Δ.Σ. είχε υποβάλλει προς έλεγχο εγκαίρως τον ισολογισμό έτους 2015. Αντί γι’αυτό............
 
Στις 11/03/2016 έστειλε την πρόσκληση για “έκτακτη Γ.Σ. στις 3/4/16 και “επαναληπτική” στις 10/4/16. 
 
Στις 15/03/16 κλήθηκε η Ε.Ε. για έλεγχο.
 
Μας είπαν να ελέγξουμε το 4ο τρίμηνο του Β.Τ. Αφού εκλέξαμε Προεδρο τον κο Στ. Κανλή ,λόγω παραίτησης του κου Κοσμά Ιωάννου (πρώην Προέδρου της....και απο μέλος της και του συλλόγου......),ζ’ητησα να μας δοθεί ο Ισολογισμός και απάντησαν ότι δεν υποχρεούνται να συντάξουν ,όπως επίσης ότι η Ε.Ε. έχει διακίωμα μόνα τα τρίμηνα και το ταμείο να ελέγχει. Ζήτησα απο τον Πρόεδρο της Ε.Ε. να ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ,ώστε να μη ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ τις απόψεις του Δ.Σ.,αλλά Ο πρόεδρος της Ε.Ε. αρνήθηκε,λέγοντας ότι θα κάνει ΈΛΕΓΧΟ!!!!!!(Σημείωση δική μου Χ.Τ.:βάλαμε δηλαδή τον ΛΥΚΟ,να φυλάει τα έρμα τα ΠΡΟΒΑΤΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!). Τότε έκανα δήλωση ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ και να με καλέσουν μόνο όταν έχουν τον ισολογισμό του 2015. Και ιδού το ΠΑΡΑΔΟΞΟ!!!!
 
Την Κυριακή 3/04/16 πρώτη μέρα της “Έκτακτης Γ.Σ. ανεβλήθη λόγω μη απαρτίας, ΑΛΛΑ ισολογισμός και Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής για τον Ισολογισμό ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!!!!!!!!!!!! 
 
Στίς 6/4/16 ημέρα Τετάρτη ειδοποιήθηκα απο τον Πρόεδρο της Ε.Ε. ότι στις 7/4/16 ημέρα Πέμπτη το απόγευμα θα κάνουμε έλεγχο του ισολογισμού 2015. Αρνήθηκα να νομιμοποιήσω μια τέτοια πράξη του Δ.Σ. ,είπα στον Πρόεδρο ότι δεν συμμετέχω και του τόνισα και ένα άλλο ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ λόγο!
 
Μέχρι την Κυριακή 10/4/16 έμενε μόνο μια εργάσιμη ημέρα! Για κάθε εγγραφή του ισιλογισμού ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ βεβαιωτικό έγγραφο της ορθότητας της ( εφορία,ΙΚΑ, ιδιοκτήτης καταστημάτων κ.λ.π.......). Και αυτό ήταν αδύνατο.
 
Έτσι όποιος Ισολογισμός ή Έκθεση Ε.Ε. παρουσιασθεί στην Γ.Σ. δεν ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ να ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ το απερχόμενο Δ.Σ. και το Προεδρείο είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ να ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ τα πρακτικά με έκθεση του στην ΕΠΟΠΤΕΥΟΥΣΑ αρχή και στο Πρωτοδικείο για περαιτέρω ενέργειες.
Συμπέρασμα: ΛΥΠΗΡΟ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Ενώ η προηγούμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση πήρε απόφαση ( ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ καμία ΑΠΟΦΑΣΗ της λόγω της ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ του θέματος ,που θα εξέταζε!!!!) το υπάρχον Δ.Σ. να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες ,που απαιτούνται για τον ΚΟΛΑΣΜΟ των υπευθύνων και ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της περιουσίας του συλλόγου ,το Δ.Σ..:
 
1. Κατέθεσε μήνυση-αγωγή -ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ρένας Κοντού και κατά ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ για την ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ!
 
2.Για τα παραπάνω επι πλέον ποσά (εγγυήσεις,διαφορές στην έκθεση Ο.Λ., πρόστιμα και τέλη ΙΚΑ-εφορία) έπρεπε να καταχωρηθούν όσα έπρεπε στο Β.Τ. και γενικά να εμφανισθούν στα λογιστικά βιβλία του συλλόγου και να ενεργοποιήσει το Δ.Σ. πάν ΕΝΔΙΚΟ ΜΕΣΟ ή μή για την ΑΝΕΥΡΕΣΗ των υπευθύνων και τον ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟ των ανωτέρω ποσών!
 
3.Πουθενά και σε κανένα έγγραφο η απόφαση του Δ.Σ. ούτε αναφέροντας σε κανένα απολογισμό οι παραλείψεις και παραβάσεις του Καταστατικού ενός εκάστου των θεσμικών οργάνων ,ώστε να έρθουν στην Γ.Σ. ,που είναι ΑΡΜΟΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ να τους ελέγξει. Το ποιές ,πόσες και απο ποιούς έχουν γίνει ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ και ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ υπάρχουν στην εισήγηση μου στην προηγούμενη “έκτατη Γ.Σ. της 1ης Νοεμβρίου 2015”.
 
4. Και μην ξεχνάμαι ο νύν Πρόεδρος του Δ.Σ. και “ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ” για το επόμενο Δ.Σ.,υπήρξε Γ.Γραμματέας του συλλόγου απο το 2007-2014.
 
11/04.2016
 
Το μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής 
 
Σαβιολάκης Αντώνιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου