Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Ο Δήμος από χτες ανακηρύχτηκε σε περιοχή «ΤΤΙΡ /CETA/TISA freezone» (βίντεο)


Στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο  υπήρχε για συζήτηση και λήψη απόφασης θέμα με τίτλο, "Ενημέρωση για τις αδιαφανείς διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες  και τις συνέπειες τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Ανακήρυξη του Δήμου Φιλαδελφείας- Χαλκηδόνος σε περιοχή “ΤΤΙΡ /CETA/TISA freezone”.".

Πρόκειται για μια κρίσιμης πολιτικής σημασίας απόφαση, για μια συμφωνία που επιχειρεί να αλλάξει ριζικά προς το χειρότερο τη κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή σε όλο τον πλανήτη. Ο Δήμος μας μπαίνει στην πρωτοπορία αυτού του αγώνα, που μόλις τώρα ξεκινάει στην Ελλάδα και διεθνώς. Ανοίγει τη συζήτηση που πρέπει να γίνει στην κοινωνία, και καταγράφει μια σημαντική πολιτική παρακαταθήκη για το μέλλον...



Όποιος θα ήθελε να μάθει περισσότερα, μπορεί να ρίξει μια ματιά σε κάποιες από τις προηγούμενες αναρτήσεις μας, όπως, εδώεδώεδώεδώκι εδώ

Ακολουθεί το κείμενο που ενέκρινε χτες το Δημοτικό Συμβούλιο:


Ανακήρυξη του Δήμου Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνος σε περιοχή «ΤΤΙΡ /CETA/TISA freezone»

Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες περιοχές του πλανήτη ετοιμάζονται να συνάψουν με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, εμπορικές επενδυτικές συμφωνίες που μέχρι σήμερα προετοιμάζονται χωρίς θεσμικές διαδικασίες και πίσω από κλειστές πόρτες. Πρόκειται για τις συμφωνίες με τα ακρωνύμια TTIP, CETA, ΤPP & TΙSA που εάν υπογραφούν θα αφορούν ένα τεράστιο όγκο συναλλαγών. Πρόκειται για συμφωνίες που εγγυώνται τα δικαιώματα και εξασφαλίζουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών έναντι των πολιτών, των δημοτικών αρχών και των κυβερνήσεων.

Η ΤΤΙΡ απειλεί τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, ανοίγοντας το δρόμο για πλήρη ιδιωτικοποίηση τους, εκχωρεί θεσμική εξουσία σε εταιρικά δικαστήρια στα οποία θα μπορούν να προσφεύγουν οι επενδυτές, παρακάμπτοντας το δικαστικό σύστημα της εκάστοτε χώρας, ενώ παράλληλα προετοιμάζει το έδαφος για την υπονόμευση των νομικά κατοχυρωμένων κανόνων που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, ασφάλεια, προστασία του περιβάλλοντος, δημόσιο συμφέρον. Όλα τα παραπάνω συνιστούν απειλή για τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο και πλήττουν καίρια την ελευθερία λήψης αποφάσεων, όταν αυτή λειτουργεί ως εμπόδιο στην κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων.

Πάνω από 1000 ευρωπαϊκοί Δήμοι, μεταξύ αυτών και μεγάλες πρωτεύουσες όπως η Βιέννη, η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, το Mιλάνο, η Οξφόρδη, αλλά και στις ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε ανακήρυξη των Δήμων τους ως ΤΤΙΡ /CETA/TISA FREEZONES. Για την αποδυναμωμένη ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση οι συνέπειες θα είναι καθοριστικές. Οφείλουμε λοιπόν να συνταχθούμε στον αγώνα που έχει ήδη ξεκινήσει, και τον οποίο ενισχύουν οι διατυπωμένες αντιρρήσεις και ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και την Επιτροπή των Περιφερειών:

1. Ανακηρύσσουμε το Δήμο μας σε περιοχή ‘ΤΤΙΡ /CETA/TISA freezone”», συγκλίνοντας στις παρακάτω θέσεις και αιτήματα:


-Το περιεχόμενο της ΤΤΙΡ πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα και σε δημόσια διαβούλευση πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.


-Ο προβλεπόμενος μηχανισμός επίλυσης διαφορών (ISDS) δεν πρέπει να υποκαθιστά την δικαιοσύνη και τις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.


-Οι ρυθμιστικοί κανόνες που αφορούν τα τρόφιμα, την περιβαλλοντική προστασία και την εργασία πρέπει να έχουν ως στόχο τη βελτίωση και όχι την απαξίωση τους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.


-Ο έλεγχος της πολιτικής προμηθειών και εργασίας σε τοπικό επίπεδο είναι σημαντικός για την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και την αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών. Η ΤΤΙΡ δεν πρέπει να περιορίσει τη δυνατότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λειτουργεί με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών των κοινοτήτων τους. 


-Να προβλέπονται ρυθμίσεις για την προστασία και ενίσχυση των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών


-Η τελική συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί με δημοκρατικό τρόπο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.


2. Κοινοποιούμε τα αιτήματά μας στα συλλογικά μας όργανα ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ και ζητούμε να αναλάβουν δράση για αυτά.


3. Κοινοποιούμε την απόφασή μας στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και τον καλούμε να την λάβει υπόψη.


4. Χαιρετίζουμε την συνάντηση των Δημάρχων στην Βαρκελώνη στις 21-22 Απριλίου 2016, όπου θα συζητηθούν συλλογικά οι θέσεις και τα αιτήματα της πρωτοβουλίας των ευρωπαϊκών Δήμων, πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουμε.


5. Διοργανώνουμε εκδηλώσεις και αναλαμβάνουμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.



Στη συνέχεια μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη σχετική συζήτηση στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο:

        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου