.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Κυβέρνηση Κουίσλινγκ

Το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» την περασμένη Τετάρτη αποτύπωσε με χαρακτηριστικό τρόπο την εξέλιξη που έχει υπάρξει στη συριζαϊκή προπαγάνδα τον τελευταίο χρόνο. Οταν υπέγραφαν το τρίτο Μνημόνιο, μιλούσαν για πραξικόπημα, για εκβιασμό με το πιστόλι στον κρόταφο, για μια συμφωνία που δεν την πιστεύουν και που θα προσπαθήσουν να την επαναδιαπραγματευθούν κτλ. Πλέον γλείφουν εκεί που έφτυναν, αποδεικνύοντας ότι έχουν «υιοθετήσει» (ή αλλιώς «ενστερνιστεί») το Μνημόνιο, όπως ακριβώς απαιτούσαν οι δανειστές. Καμαρώνουν  ακόμα και όταν υλοποιούν δωσιλογικά μέτρα που επί χρόνια κατείχαν μια εξόχως συμβολική θέση στην προπαγάνδα τους. Το Ελληνικό ήταν ένα απ' αυτά. Είχαν επενδύσει πολλά πολιτικά, δεδομένου ότι στον ομώνυμο δήμο είχαν για ένα φεγγάρι ως δήμαρχο ένα ιδιαίτερα δραστήριο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Δικοί τους άνθρωποι είχαν κάνει τη μελέτη του Πολυτεχνείου για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, δικός τους είναι και ο Σπίρτζης που ως πρόεδρος του ΤΕΕ είχε παρουσιάσει μελέτη σύμφωνα με την οποία η αξία της έκτασης είναι υπερτριπλάσια από το συμφωνημένο τίμημα.


Ολα αυτά πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Κι επειδή η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, προσπαθούν με προπαγάνδα σαν αυτή του πρωτοσέλιδου της «Αυγής» να κάνουν το μαύρο άσπρο. Πλην όμως, αυτά δεν περνάνε πια. Κανέναν δεν μπορούν να κοροϊδέψουν. Το Ελληνικό ξεπουλήθηκε στο τίμημα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ τα περισσότερα απ' αυτά που παρουσιάζουν ως δήθεν βελτιώσεις υπήρχαν ήδη στις ανακοινώσεις που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ επί Σαμαροβενιζέλων. Για να διαλυθούν οι ισχυρισμοί της προπαγάνδας τους, αρκεί να βάλουμε ένα απλό ερώτημα: αφού η συμφωνία είναι τόσο συμφέρουσα για το κράτος και τον ελληνικό λαό, τότε για-τί προσπαθούσαν να την καθυστερήσουν και χρειάστηκε ο ωμός εκβιασμός του EWG (Εuro Working Group) για να την υπογράψουν;

Δεν χρειάζεται να διαβάσει κανείς τις προστυχιές της «Αυγής» ή το μακροσκελές non paper με το οποίο το Μαξίμου προσπάθησε να περάσει «γραμμή» στα ΜΜΕ. Αρκεί η πρώτη παράγραφος της ανακοίνωσης της Lamda Development: «Η σημερινή συμφωνία, που συγκεκριμενοποιεί βασικές σχεδιαστικές προδιαγραφές και οικονομικές παραμέτρους του Εργου, αποτελεί ορόσημο». Οι εργολάβοι μιλούν με νόημα για συγκεκριμενοποίηση των βασικών σχεδιαστικών και οικονομικών παραμέτρων της μπίζνας τους και θεωρούν τη συμφωνία ορόσημο.

Εχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση Κουίσλινγκ, η οποία υπακούει σε ό,τι τη διατάζουν τ' αφεντικά της. Η περίπτωση του Ελληνικού είναι -πέραν των άλλων- και χαρακτηριστική περίπτωση διαπλοκής. Διαπλοκής την οποία κατήγγειλε στο παρελθόν ο Τσίπρας. Το τεράστιο αυτό φιλέτο αστικής-τουριστικής γης, ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, «χτύπησε» ένα κοινοπρακτικό σχήμα στο οποίο βιτρίνα είναι η εταιρία του Λάτση, μια αραβική και μια κινέζικη εταιρία. Αρα, κάποιες ευρωπαϊκές εταιρίες κρύβονται από πίσω. Κάποιοι ξεπλένουν χρήμα μέσω αυτής της τεράστιας μπίζνας. Γι' αυτό και ασκήθηκαν τόσο μεγάλες πιέσεις για να υπογραφεί MoU.

Ομως, δεν είναι μόνο το Ελληνικό. Οι διαδικασίες ανάμεσα στη συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων και τους ιμπεριαλιστές δανειστές, μετά το Eurogroup της 24ης του Μάη αποκαλύπτουν μια σχέση διευθυντών-υπαλλήλων. Οι διευθυντές δίνουν καθημερινά νέες εντολές, επιπλήττοντας τους υπαλλήλους ότι δεν εκτελούν σωστά και με πληρότητα τις εντολές τους.

Τα χαράματα της 25ης Μάη, ο Τσακαλώτος ανακοίνωσε με non paper: «Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα - Ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους». Eλεγε ψέματα και στα δύο σκέλη.  Για το χρέος τα έχουμε πει πολλές φορές (αυτό που συμφωνήθηκε είναι ότι θα το ξαναδούν στα μέσα του 2018, όταν θα τελειώνει το τρίτο Μνημόνιο - για να βάλουν μπροστά το τέταρτο). Ομως ούτε η αξιολόγηση είχε ολοκληρωθεί. Η ανακοίνωση ήταν σαφής: «Το Eurogroup έδωσε εντολή στο EWG να επιβεβαιώσει τις επόμενες ημέρες την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων και ειδικότερα τις διορθώσεις στη νομοθεσία για το άνοιγμα της αγοράς πώλησης δανείων, της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αλλά και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων». Και άρχισε ο εξευτελισμός της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Πρώτα ψήφισαν με κατεπείγουσες διαδικασίες ένα ολόκληρο πολυνομοσχέδιο (με τη μορφή ενός συνόλου πέντε τροπολογιών) με συμπληρωματικά προαπαιτούμενα. Αυτό, όμως, δεν ήταν αρκετό. Τους ζητήθηκε να υπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης με την Κοινοπραξία των εταιριών που αρπάζουν το Ελληνικό. Ούτε αυτό, όμως, κρίθηκε αρκετό από τους ιμπεριαλιστές δανειστές. Ζητήθηκε να εκδώσουν και τις υπουργικές αποφάσεις για το πετσόκομμα των συντάξεων. Οπως αποκαλύπτουμε στο «σαλόνι» αυτού του φύλλου, με τις υπουργικές αποφάσεις δεν εφαρμόζουν απλά αυτά που περιλαμβάνονται στον αντιασφαλιστικό νόμο, αλλά πηγαίνουν και πέρα από το νόμο! Γι' αυτό τις δημοσίευσαν νύχτα και χωρίς να κάνουν καμιά ανακοίνωση.

Ούτε αυτό ήταν αρκετό, μολονότι η Γεροβασίλη βγήκε καμαρωτή την Τετάρτη και ανακοίνωσε ότι διευθετήθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την εκταμίευση της δόσης. Οι γερμανοί ιμπεριαλιστές επεφύλαξαν στη συγκυβέρνηση έναν ακόμα εξευτελισμό. Την ίδια μέρα (Τετάρτη) συγκάλεσαν την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ, η οποία ενημερώθηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιενς Σπαν ότι ναι μεν υλοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων που προέβλεπε το πρόγραμμα, όμως απομένουν ακόμα ορισμένα μέτρα που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Γι' αυτό ανέβαλαν τη συνεδρίαση της Επιτροπής της Μπούντεσταγκ για την Παρασκευή (χτες).

Τι απαιτούν οι Γερμανοί; Απαιτούν να μεταβιβάσει η ελληνική κυβέρνηση το 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ (και μέσω αυτού στη νέα ανώνυμη εταιρία ξεπουλήματος, που έχει ως θυγατρική της και το ΤΑΙΠΕΔ), αλλά και να απεμπλακεί πλήρως το ελληνικό δημόσιο από το μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ (έχει δυνατότητα επαναγοράς ενός 4% που ανήκει στο ΙΚΑ). Οι σχετικές πληροφορίες διοχετεύθηκαν και από το Βερολίνο και από τις Βρυξέλλες όπου συνεδρίασε το EWG.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τελευταίες ρυθμίσεις θα γίνουν και η δόση θα εκταμιευθεί. Ενδεχομένως αυτό να έχει γίνει όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Ομως ο συνεχής εξευτελισμός της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου από τους ιμπεριαλιστές δανειστές δείχνει πόσο έχει βαθύνει η αποικιοποίηση της καπιταλιστικής Ελλάδας. Οι ιμπεριαλιστές θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση, γιατί τους κάνει τη δουλειά παραπάνω από τέλεια.

ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 11 ΙΟΥΝΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου