.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Κυβερνητικό «απαγορευτικό» σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ

του Κυριάκου Νασόπουλου

Ο επικίνδυνος «κατήφορος» στον οποίο βαδίζει και στο προσφυγικό ζήτημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέσω της υιοθέτησης αντιδημοκρατικών πρακτικών και της επίδειξης άκρως αυταρχικών συμπεριφορών, αποκαλύφθηκε ξανά! Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προχωρώντας σε μια ακόμη πρωτοφανή και αδιανόητη ενέργεια, απαγόρευσε τις προηγούμενες ημέρες, την επίσκεψη κλιμακίων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κέντρα συγκέντρωσης προσφύγων στην Αττική, χρησιμοποιώντας προσχηματικές δικαιολογίες. Παρά, βεβαίως, το ότι είχε ενημερωθεί αρκετές μέρες πριν για την επίσκεψη κλιμακίων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Αυτήν τη φορά, το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπόκειται το αντίστοιχο Μεταναστευτικής Πολιτικής, απαγόρευσε το Σάββατο 25/6 την είσοδο αντιπροσωπείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων στο Σχιστό και τη Μαλακάσα. Προβλήματα αντιμετώπισε και η αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε το Ελληνικό, καταφέρνοντας τελικά να μπει στον χώρο.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο, που με πρόσχημα την «καλύτερη οργάνωση» ζητούσε ενημέρωση για το πρόγραμμα των επισκέψεων, τροποποιώντας συνεχώς τους όρους του ανύπαρκτου κατά δήλωσή του κανονισμού, ζήτησε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ την Παρασκευή το μεσημέρι, μία μόλις μέρα, δηλαδή, πριν την πραγματοποίηση των επισκέψεων, ονόματα και Αριθμούς Δελτίων Ταυτότητας όλων όσων επρόκειτο να επισκεφτούν τα στρατόπεδα. Παράλληλα, απαιτούσε τον περιορισμό των αντιπροσωπειών στα τρία άτομα ανά δομή.


Μάλιστα, στην απάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το υπουργείο όχι μόνο δεν ανταπάντησε, αλλά ενημέρωσε τους εκπροσώπους του στα στρατόπεδα, τους καθοδήγησε να απαγορεύσουν την είσοδο στις αντιπροσωπείες και τους πληροφόρησε ότι στις προηγούμενες επισκέψεις σε Σκαραμαγκά, Λαύριο και Ελαιώνα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διακίνησε υλικό «με αντικυβερνητική προπαγάνδα»(!). «Μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε με την αποφασιστική συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης, το τοπίο στο προσφυγικό ζήτημα έχει αλλάξει δραματικά. Η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί 50.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην ελληνική επικράτεια σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε άθλιες συνθήκες, χωρίς δικαιώματα, χωρίς προοπτική και 10.000 φυλακισμένους στα hotspots, ή με απαγόρευση εξόδου από τα νησιά του Αιγαίου, εν αναμονή απέλασης. Για να πετύχει την υποταγή σ’ αυτή την άθλια μοίρα ανθρώπων που έχουν ήδη πάρει μεγάλα ρίσκα ―αντιμετώπισαν τον πόλεμο, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, διέσχισαν βουνά και θάλασσες αναζητώντας ασφαλή και αξιοπρεπή ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους― η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ασκεί απέναντί τους μια ειδική τακτική πειθαναγκασμού, εσωτερικής διάσπασης, προσωπικής διάλυσης, κοινωνικής και πολιτικής απομόνωσης. Βασικό στοιχείο αυτής της τακτικής είναι η παρεμπόδιση της επαφής με τις δυνάμεις της κοινωνικής αλληλεγγύης, του εργατικού κινήματος και της αριστεράς. Έτσι, μεταξύ των άλλων, από τον Μάρτιο είμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής εκστρατείας συκοφάντησης των ίδιων των προσφύγων και της κοινωνικής, ταξικής και πολιτικής αλληλεγγύης, που, αν το προηγούμενο διάστημα ήταν καλοδεχούμενη από την κυβέρνηση γιατί κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό την απουσία κρατικής μέριμνας, σήμερα είναι εμπόδιο στις στοχεύσεις της», τονίζει στο Πριν το μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πόπη Γανιάρη.

Βεβαίως δεν ήταν η πρώτη φορά που καταγράφεται αντίστοιχο συμβάν καθώς, εδώ και 2 μήνες, συνεχώς παρατηρούνται φαινόμενα παρακώλησης προγραμματισμένων επισκέψεων όχι μόνο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και άλλων αλληλέγγυων στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Ενδεικτικά, το ίδιο είχε συμβεί και το Σαββατοκύριακο 18-19/6 με αντιπροσωπείες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Ελαιώνα, Λαύριο και Σκαραμαγκά. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι την εβδομάδα που μας πέρασε, με επείγουσα κλήση του, ο ανακριτής κάλεσε για κατάθεση τους τρεις μάρτυρες που σχετίζονται με την υπόθεση δίωξης του συντρόφου και μέλους του ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για διασπορά ψευδών ειδήσεων και προτροπή για στάση, επειδή στην προκήρυξη του Συντονισμού για το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό των Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων που μοιραζόταν στο λιμάνι του Πειραιά, υπήρχε ο αριθμός του κινητού του τηλεφώνου.

«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν πρόκειται να ανεχτεί την κατάφωρη καταπάτηση των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των προσφύγων και την πρωτοφανή απαράδεκτη και αυταρχική παραβίαση του δικαιώματός της να επισκέπτεται τους χώρους παραμονής τους, να ενημερώνεται για την κατάστασή τους, να τους ενημερώνει για τα δικαιώματά τους, να συμβάλλει στην αυτοοργάνωση και τις διεκδικήσεις τους, να παλεύει για την ανάπτυξη της αλληλεγγύης», συμπληρώνει η Πόπη Γανιάρη. Τις αμέσως προσεχείς μέρες, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα αποστείλει με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις επιστολές-καταγγελίες τόσο στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, όσο και στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

πηγή: prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου