Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

NAP: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στον όμιλο «Μαρινόπουλος Α.Ε.»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

  • Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει χωρίς δουλειά!
  • Η εργοδοσία έχει την ευθύνη και πρέπει να πληρώσει. 
  • Αγώνας ενάντια στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική και στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. 
Άλλη μια μεγάλη αλυσίδα-όμιλος, η εταιρεία Μαρινόπουλος Α.Ε., κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Και αυτό, ενώ η ιδιοκτησία του ομίλου «Μαρινόπουλος» όλο το προηγούμενο διάστημα καθησύχαζε εργαζόμενους και προμηθευτές, έταζε μελλοντικές συμφωνίες με επενδυτές δημιουργώντας σκόπιμα αυταπάτες, ενώ την ίδια στιγμή έκλεινε καταστήματα, απέλυε εργαζόμενους, εντατικοποιούσε την εργασία, μείωνε μισθούς, σύναπτε ατομικές συμβάσεις, χρησιμοποιούσε μορφές ελαστικής εργασίας. Η ιδιοκτησία της εταιρείας πανηγύριζε πριν 3 μήνες για τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες που θα οδηγούσε δήθεν στην επιστροφή του ομίλου στην ανάπτυξη και την κερδοφορία, ενώ ακόμα και 3 μέρες πριν την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, μιλούσε για επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας σε κανονικούς ρυθμούς!  

Είναι γνωστό, ότι, το μόνο κριτήριο για τους καπιταλιστές, για τις πολυεθνικές και τους ομίλους, ντόπιους και ξένους, είναι η κερδοφορία. Γι΄ αυτό δεν έχουν κανένα δισταγμό να εγκαταλείψουν ολόκληρες εταιρείες και χιλιάδες εργαζόμενους, ώστε να στραφούν σε άλλες, πιο κερδοφόρες  επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτή είναι η «ανάπτυξή» τους, η «επιχειρηματικότητα» και τα κάθε λογής «επενδυτικά κίνητρα» που μας λένε οι απολογητές του συστήματος. Αυτό σημαίνει ΕΕ, τράπεζες και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας: όλα για τα κέρδη, τίποτα για τους εργαζόμενους.

Ο όμιλος «Μαρινόπουλος» με την φαρμακευτική εταιρεία ΦΑΜΑΡ, τα σούπερ μάρκετ και μια σειρά ακόμα μικρότερων επιχειρήσεων (Σεφορά-καλλυντικά, στάρμπακς καφέ, κ.α.), κερδοφορούσε για δεκαετίες, είχε ηγεμονική θέση στον κλάδο, εισέπραττε ζεστό χρήμα από τα δεκάδες καταστήματα της αλυσίδας. Μάλιστα, φρόντισε, αξιοποιώντας το νομικό πλαίσιο που έχουν φτιάξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις –και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ–, να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία μεταφέροντάς τα σε fund των εξωτερικού, όπως καταγγέλλεται. Οι κεφαλαιοκράτες, οι τραπεζίτες, οι μεγαλοεργολάβοι και οι εφοπλιστές λυμαίνονται την κλεμμένη υπεραξία των εργαζομένων. Εταιρείες «κλείνουν», «πτωχεύουν», μπαίνουν σε διαδικασίες και νομικές ρυθμίσεις για «εξυγίανση». Οι εργοδότες έχουν -ως συνήθως- μεταγράψει τα βασικά περιουσιακά στοιχεία τους σε άλλα ονόματα ή νέες εταιρείες, έχουν φροντίσει να βάλουν σε “καλά χαρτιά” τα κέρδη τους. Το γνωστό σήριαλ, με επιχειρήσεις πολλών κλάδων να χρεοκοπούν και να αφήνουν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους την ίδια στιγμή που οι ιδιοκτήτες τους ζουν πλουσιοπάροχα με εξασφαλισμένους πακτωλούς χρημάτων, συνεχίζεται. Αυτό γίνεται σήμερα με τον «Μαρινόπουλο», χθες με την «Ηλεκτρονική Αθηνών», με το “Athens Ledra” και ο κατάλογος συνεχώς ανανεώνεται…

Μαζί με τους εργοδότες, τεράστια είναι η ευθύνη και όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, μαζί και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχουν δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο που επιτρέπει τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών, τις κάθε είδους «εξυγιάνσεις» και «πτωχεύσεις» που προστατεύουν τα κέρδη των αφεντικών, τις τράπεζες και όχι βέβαια τους εργαζόμενους. Για αυτό, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ούτε στην εργοδοσία του Μαρινόπουλου, που ζητάει ακόμα και σήμερα τη στήριξη των εργαζομένων για να «αντιμετωπιστεί» η κατάσταση!!! Τα όποια σχέδια εξυγίανσης ακουστούν, θα είναι πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, θα απαιτούν νέες και βαριές «θυσίες».

Η εξέλιξη με τον όμιλο «Μαρινόπουλο» έχει και άμεση επίπτωση σε δεκάδες επιχειρήσεις-προμηθευτές του, αλλά και σε συνεταιρισμούς και παραγωγούς, με αποτέλεσμα την πίεση και την απληρωσιά σε χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους, εκτός του ομίλου Μαρινόπουλου. Σηματοδοτεί και τις διεργασίες συγκέντρωσης-συγκεντροποίησης του κεφαλαίου στον κλάδο των τροφίμων και του λιανικού εμπορίου, με αναδόμηση του κλάδου του εμπορίου αλλά και του αγροτοδιατροφικού τομέα, στα πλαίσια των ανταγωνισμών και της καπιταλιστικής κρίσης.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε μάχη για την υπεράσπιση της δουλειάς τους. Όλο το εργατικό και λαϊκό κίνημα σε αγώνα στήριξης και αλληλεγγύης των εργαζομένων του Μαρινόπουλου.

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία του Μαρινόπουλου για το σχέδιο εξόντωσης των εργαζομένων και τις μεθοδεύσεις της.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, που εξακολουθεί να εφαρμόζει το άθλιο νομικό καθεστώς υπέρ της εργοδοσίας, αφήνοντας το κεφάλαιο να «αλωνίζει» όπως και όπου θέλει, την ίδια ώρα που αφήνει τους εργαζόμενους του Μαρινόπουλου (αλλά και τους εργαζόμενους δεκάδων εταιρειών-προμηθευτών του Μαρινόπουλου) στο έλεος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Μόνος δρόμος είναι ο μαζικός, ενωμένος και μαχητικός αγώνας τώρα!
  • Με συνελεύσεις σε κάθε κατάστημα που θα συντονίζονται και θα οργανώνουν το αγώνα, παίρνοντας τον στα δικά τους χέρια.  
  • Με μαζική συμμετοχή στα ταξικά σωματεία και μαχητική απαίτηση για αγώνα μέχρι τη νίκη! Καμία εμπιστοσύνη στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, στις εκκλήσεις για συμβιβασμό και ταξική ειρήνη, που μας έφεραν μέχρι εδώ.
  • Με κινητοποίηση και μορφές αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά και πόλη και με όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους.
Απαιτείται πανελλαδικός συντονισμός και ενωτικός αγώνας όλων των εργαζομένων στον όμιλο, στις εταιρίες που απειλούνται και κοινή δράση με μορφές μαχητικές και αποτελεσματικές.

Αγώνας για την ανατροπή των πολιτικών που εφαρμόζουν κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ και μας έχουν οδηγήσει σε εργασιακό μεσαίωνα.

Στις σημερινές συνθήκες κρίσης του καπιταλισμού, αύξησης της φτώχειας και της ανεργίας, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υποταχθούν στον "ρεαλισμό" των αγορών, της ανταγωνιστικότητας, των τραπεζών, του κέρδους, της εκμεττάλευσης. Η υπεράσπιση των ζωών, των δικαιωμάτων, των αναγκών των εργαζομένων και του λαού, περνά μέσα από τους δρόμους πολύμορφων, μαχητικών, ανατρεπτικών αγώνων.

Απαιτούμε άμεσα:

1. Την εξασφάλιση της δουλειάς και την πληρωμή των δεδουλευμένων ΟΛΩΝ των εργαζόμενων. Την πλήρη κατοχύρωση και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και αποδοχών σε κάθε σχέδιο αναμόρφωσης του ομίλου ή άλλης ιδιοκτησίας και νέων επενδυτών.

2. Δήμευση -υπέρ των εργαζομένων-όλων των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας και του ομίλου Μαρινόπουλου, της κινητής και ακίνητης περιουσίας που έχουν αποκτήσει από το ξεζούμισμα του κόσμου και τα χρέη τους που τελικά θα μας φορτωθούν.

3. Να αλλάξει τώρα ο αντεργατικός -εργοδοτικός πτωχευτικός κώδικας με άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, με την πρώτα απ όλα διασφάλιση όλων των οικονομικών οφειλών και της δουλείας των  εργαζόμενων και τις  οφειλές προς το δημόσιο.

4.   Λήψη μέτρων για ΑΜΕΣΗ λειτουργία των καταστημάτων υπό δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο, για την τροφοδοσία του κόσμου με φθηνότερες τιμές και ποιοτικά προϊόντα.

5.   Εθνικοποίηση-κρατικοποίηση των επιχειρήσεων που τις εγκαταλείπουν οι καπιταλιστές, χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Αθήνα, 1 Ιουλίου 2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου