.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Και άλλο δωράκι στη ΦΑΓΕ. Πλήρης νομιμοποίηση του «greek yogurt» αλά τσεχικά

Υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος


Στο προηγούμενο φύλλο αποκαλύψαμε ότι η ΚΥΑ για την παρασκευή γιαουρτιού με συμπυκνωμένο (εβαπορέ) γάλα, πέραν των άλλων, αποτελεί κι ένα «δωράκι» στη ΦΑΓΕ, προκειμένου να παράγει «ελληνικό γιαούρτι» στο Λουξεμβούργο, χωρίς να χρησιμοποιεί ούτε ένα κιλό νωπό ελληνικό γάλα. Το ίδιο ισχύει και για το περιβόητο «greek yogurt» της Τσεχίας και οποιασδήποτε άλλης βιομηχανίας των μελών της ΕΕ και των συνδεδεμένων μ’ αυτή χωρών (της γειτονικής Τουρκίας, για παράδειγμα). Με αυτή την προκλητική ΚΥΑ φεύγουμε (σε ό,τι αφορά το γιαούρτι) από τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ)  και προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και πάμε στη λογική του τρόπου παρασκευής. Το ελληνικό γιαούρτι δε θα είναι ένα προϊόν που παρασξευάζεται στην Ελλάδα, με ελληνικό γάλα, αλλά ένας τρόπος παρασκευής γιαουρτιού, που μπορεί να αναπτύσσεται οπουδήποτε, ανεξαρτήτως της προέλευσης του γάλακτος.

Σήμερα θα σας αποκαλύψουμε ότι το πολυδιαφημισμένο αίτημα της Ελλάδας στην Κομισιόν για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν αφορά το εισαγόμενο γάλα και τα εισαγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα. Δεν αφορά το «greek yogurt» της Τσεχίας, ούτε τα προϊόντα που παράγονται από επιχειρήσεις όπως η ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο ή οπουδήποτε αλλού. Αφορά μόνο το νωπό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα.



Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει την εσωτερική της αγορά, υπέβαλε στην Κομισιόν αίτημα για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, το οποίο έγινε δεκτό. Σύμφωνα με τη γαλλική ρύθμιση, από τα τέλη Νοέμβρη του 2016 (τρεις μήνες μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της γαλλικής κυβέρνησης), στην εσωτερική αγορά της Γαλλίας θα αναγράφεται η χώρα προέλευσης του γάλακτος στο πωλούμενο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Με το αίτημα αυτό, η γαλλική κυβέρνηση δεν επιδιώκει μόνο να διασφαλίσει την εσωτερική της αγορά για το γαλλικό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα οποία έχει μεγάλη παραγωγή. Επιδιώκει να  βοηθήσει και τις εξαγωγές της. Γι’ αυτό φρόντισε να εξαιρέσει (άρθρο 5 της γαλλικής ρύθμισης) από τη διάταξη για υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης το γάλα και τα γαλακτοκομικά που παράγονται εκτός Γαλλίας και χρησιμοποιούν γαλλικό γάλα. Η εξαίρεση αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ, τις χώρες της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και την Τουρκία.

Η Γαλλία έχει μεγάλη παραγωγή και ήταν φυσικό η ιμπεριαλιστική κυβέρνηση της χώρας να ενδιαφερθεί για τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου και τη διείσδυση των γαλλικών γαλακτοκομικών προϊόντων σε τρίτες χώρες. Το άρθρο 5 προβλέπει: «Προϊόντα που νομίμως παρασκευάζονται ή διατίθενται στο  εμπόριο σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή στην Τουρκία, ή παράγονται νομίμως σε άλλο κράτος μέλος της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, δε θα πρέπει να εξαρτώνται από την ισχύ του παρόντος διατάγματος».

Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Μπόλαρης στο αίτημα που υπέβαλε στην Κομισιόν, αντιγράφοντας τα πρώτα άρθρα του γαλλικού σχεδίου και το άρθρο 5. Η διαφορά όμως είναι πως η Ελλάδα δεν είναι χώρα ιμπεριαλιστική. Οχι μόνο δεν εξάγει, αλλά αντίθετα εισάγει μεγάλες ποσότητες γάλακτος (κυρίως εβαπορέ) από τις γαλακτοπαραγωγικές χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης.

Το ελληνικό αίτημα ετοιμάστηκε στις αρχές Αυγούστου και κατατέθηκε στην Κομισιόν στα τέλη Αυγούστου από τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία, υπογεγραμμένο από τον Μ. Μπόλαρη. Οσο το εν λόγω αίτημα δεν είχε ετοιμαστεί, καθυστερούσε και η δημοσίευση της ΚΥΑ για την παραγωγή γιαουρτιού με εβαπορέ γάλα. Στις 3 Αυγούστου, εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του ΥΑΑΤ προπαγανδιστική ανακοίνωση που εκθείαζε το αίτημα για υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος. Μετά από λίγες ημέρες, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Β 2457) η ΚΥΑ που νομιμοποιεί τη χρήση εβαπορέ γάλακτος και υποβιβάζει τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» σε τρόπο παρασκευής γιαουρτιού, που μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε και με γάλα οποιασδήποτε προέλευσης. Είναι φανερό ότι με το αίτημα στην Κομισιόν ο Μ. Μπόλαρης επιδιώκει να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις από την υπογραφή της ΚΥΑ για το γιαούρτι.

Επειδή όμως και η νέα ΚΥΑ, που θα εκδοθεί μετά την αποδοχή του αιτήματος από την Κομισιόν, θα «μπάζει», επειδή θα εξαιρεί από την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα παραγωγής π.χ. ΦΑΓΕ Λουξεμβούργου (και όχι μόνο), ο Μ. Μπόλαρης φρόντισε στο προπαγανδιστικό δελτίο Τύπου της 3ης Αυγούστου να αποκρύψει μια σημαντική διάταξη, που μειώνει σημαντικά την όποια αξία της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος.

Εγραφε το δελτίο Τύπου του ΥΑΑΤ: «Ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάρτισης Εθνικής Νομοθεσίας, για υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης  στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα (…) Στην εν λόγω Απόφαση θεσπίζεται υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα (…) Η επισήμανση θα αφορά την αναγραφή της χώρας άλμεξης, της χώρας επεξεργασίας και της χώρας συσκευασίας».

Για την ταμπακέρα, όμως, δεν μας είπε τίποτα η μπολαρική-συριζαϊκή προπαγάνδα. Η ταμπακέρα είναι οι εξαιρέσεις από την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος, που αποσιωπήθηκαν. Ιδού τι προβλέπει το άρθρο 4 της εν λόγω απόφασης, που φέρει τον τίτλο «Ρήτρα αμοιβαίας αναγνώρισης»: «Προϊόντα τα οποία νομίμως παράγονται ή εμπορεύονται σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή σε κράτος μέλος της ΕΖΕΣ που είναι συμβαλλόμενο μέρος της συνθήκης του ΕΟΧ ή την Τουρκία δεν υπάγονται  στις διατάξεις  της παρούσας απόφασης»!!!

Γράψαμε παραπάνω ότι η ΚΥΑ που θα εκδοθεί μετά την αποδοχή του αιτήματος από την Κομισιόν (τη θεωρούμε δεδομένη) θα δράσει βοηθητικά στις επιχειρήσεις τύπου ΦΑΓΕ Λουξεμβούργου και σε γλακτοβιομηχανίες όπως οι τσεχικές που πλασάρουν στην αγορά «greek  yogurt». Θα παράγει η ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο (όπου ετοιμάζει μεγάλη μονάδα) γιαούρτι με νωπό ή/και εβαπορέ γάλα, θα το χαρακτηρίζει ελληνικό και θα το πουλάει στην Ελλάδα (και σε άλλες χώρες) ως τέτοιο, αφού δε θα έχει καμιά υποχρέωση η ΦΑΓΕ να αναγράφει τη χώρα προέλευσης του γάλακτος.

Οι γαλακτοβιομηχανίες της Τσεχίας θα συνεχίσουν να παράγουν «greek yogurt», χωρίς να χρησιμοποιούν ούτε ένα κιλό ελληνικό γάλα, και θα το πουλάνε ως τέτοιο, αφού δε θα έχουν καμιά υποχρέωση να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης του γάλακτος. Το τσεχικό «greek yogurt» νομιμοποιείται πλήρως, ενώ οι λεονταρισμοί του υπουργού Β. Αποστόλου αποδεικνύονται εφάμιλλοι των λεονταρισμών του λαγού στο γνωστό ανέκδοτο (ξέρετε, αυτό που τελειώνει με τη φράση του λαγού προς το λιοντάρι: «λέμε και καμιά μαλακία για να περνάει η ώρα»).

Το ίδιο θα συμβεί και με το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στην Τουρκία. Οπως αντιλαμβάνεστε, με τις δύο αυτές ΚΥΑ θα καταφερθεί καίριο πλήγμα στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα της Ελλάδας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της κτηνοτροφικής παραγωγής και την καταστροφή των κτηνοτρόφων, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των οποίων παγιδεύτηκαν από τον Μ. Μπόλαρη και έφτασαν στο σημείο να χαιρετίσουν το αίτημα στην Κομισιόν και να το θεωρήσουν ως το εργαλείο που θα προστατεύσει το ελληνικό γάλα και την ελληνική κτηνοτροφία.

Και μια και μιλάμε για τους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών ενώσεων, θα επιβεβαιώσουν την εκτίμηση για παγίδευσή τους από τον Μ. Μπόλαρη αν, έστω και τώρα, επανεξετάσουν τη στάση τους και απαιτήσουν γενική (χωρίς καμιά εξαίρεση) υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος.

Ο υπουργός ΑΑΤ Β. Αποστόλου άφησε το χειρισμό αυτού του σοβαρού ζητήματος στον αναπληρωτή υπουργό Μ. Μπόλαρη, για να χρεωθεί αυτός τη δυσαρέσκεια των κτηνοτρόφων. Οταν βλέπουν το φως της δημοσιότητας δικές μας αποκαλύψεις, εμφανίζεται ξαφνιασμένος και «ψάχνει να βρει πώς πέρασαν αυτές οι διατάξεις». Θα του θυμίσουμε απλά το μύθο του ψεύτη βοσκού.

ΥΓ. Μιας και αναφερόμαστε σε ζητήματα αρμοδιότητας ΥΑΑΤ, μια υπενθύμιση για το θέμα των «βοσκότοπων». Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε, υποστηρίξαμε ότι όλες οι κυβερνήσεις (πράσινες, γαλάζιες, γαλαζοπράσινες, ροζ-μαύρο τώρα) δεν ενδιαφέρονται να λύσουν το πρόβλημα της βόσκησης των βοοειδών και των αιγοπροβάτων για να στηρίξουν την ελληνική κτηνοτροφία, αλλά με πρόσχημα τη βόσκηση επιδιώκουν να πετύχουν τον αποχαρακτηρισμό 50 εκατ. στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων. Τα πλήγματα που επιφέρουν τώρα στην κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους δείχνουν την υποκρισία τους και αποκαλύπτουν τους πραγματικούς τους στόχους.


Γεράσιμος Λιόντος




Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων

Να απαντήσει η κυβέρνηση στο άρθρο της «Κόντρας»





Ταραχή στην πλατεία Βάθη, όταν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είδε να αναδημοσιεύεται από την ΠΟΓΕΔΥ αυτούσιο το άρθρο της «Κόντρας» για το «δωράκι» στη ΦΑΓΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η υπόθεση έφτασε μέχρι το Μαξίμου και ενδεχομένως να υπάρξει συνέχεια, όταν ο υπουργός Β. Αποστόλου επιστρέψει από τη Βουλγαρία όπου έχει μεταβεί.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων αναδημοσιεύει ολόκληρο το άρθρο του περασμένου φύλλου μας, με τον τίτλο του (Με την ΚΥΑ για το γιαούρτι με εβαπορέ γάλα: «Δωράκι» στη ΦΑΓΕ από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ), αναφέροντας την πηγή, και κλείνει με μια λακωνική φράση: «Μετά απ΄ όλα αυτά που αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα περιμένουμε την τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.Α.Α.Τ. ΑΛΛΙΩΣ…».

Θυμίζουμε ότι σ’ αυτό το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, αναφερόμασταν στην προσθήκη μιας παραγράφου στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Μ. Μπόλαρη και Τρ. Αλεξιάδη, που επιτρέπει στη ΦΑΓΕ, ως επιχείρηση της ΕΕ, να πουλάει και στην Ελλάδα τα γιαούρτια που θα παράγει στο Λουξεμβούργο με το δικό της τρόπο, που δε θα είναι ταυτόσημος με τον τρόπο που ήδη παράγουν οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες στην Ελλάδα από το 2009. Η παράγραφος που προστέθηκε προβλέπει:

«10. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου αφορούν στα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, ενώ κάθε προϊόν το οποίο έχει παρασκευαστεί ή και έχει διατεθεί νομίμως στο εμπόριο σε άλλα μέλη της ΕΕ ή σε κράτος μέλος της ΕΖΕΣ που είναι συμβαλλόμενο μέρος της συνθήκης ΕΟΧ ή στην Τουρκία, μπορεί να διατίθεται στην αγορά στην Ελλάδα, όταν έχει παρασκευαστεί σύμφωνα με πρότυπα, προδιαγραφές  ή και διαδικασίες παρασκευής και δοκιμών, που αποδεδειγμένα εγγυώνται ισοδύναμο επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας με τις απαιτήσεις του παρόντος τεχνικού κανονισμού για την προστασία της ανθρώπινης υγείας, ασφάλειας,  των συμφερόντων του καταναλωτή και του περιβάλλοντος».

Οπως σημειώναμε, ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» αποκλείεται να υποδηλώνει προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης). Θα υποδηλώνει απλώς έναν τρόπο παρασκευής (υπό πολύ ευρεία έννοια μάλιστα), που θα μπορεί να εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ (ή συμβαλλόμενη με την ΕΕ χώρα). Ετσι θα μπορεί πλέον η ΦΑΓΕ να πουλάει στις ευρωπαϊκές χώρες (και στην Ελλάδα) ως greek yogurt (ελληνικό γιαούρτι) το γιαούρτι που θα παράγει στο Λουξεμβούργο αποκλειστικά με εβαπορέ γάλα από την κεντρική Ευρώπη, χωρίς να χρησιμοποιεί ούτε ένα κιλό ελληνικό νωπό γάλα. Και βέβαια, το ίδιο δικαίωμα θα έχει οποιαδήποτε άλλη γαλακτοβιομηχανία στην ΕΕ και τις συνδεδεμένες μ’ αυτή χώρες. Η Τσεχία, για παράδειγμα, θα μπορεί να πουλάει σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην Ελλάδα, greek yogurt! Αναφερόμαστε ειδικά στην Τσεχία, γιατί εκεί έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες παραγωγής «greek yogurt» (με ευρωπαϊκό εβαπορέ γάλα, φυσικά) και είναι πολύ πρόσφατο το σόου του λαλίστατου υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, που έσκιζε οργισμένος τα ιμάτιά του, υποσχόμενους στους έλληνες κτηνοτρόφους ότι θα κάνει τα πάντα για να σταματήσει να παράγει η Τσεχία γιαούρτι με την ονομασία «greek yogurt».

Πρόκειται πραγματικά για κατόρθωμα της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και του διδύμου των… μεγάλων επιτυχιών Αποστόλου-Μπόλαρη, που αρχίζει να ξηλώνει το πουλόβερ για όλα τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ. Οταν το «ελληνικό γιαούρτι» θα μπορεί να παρασκευάζεται στο Λουξεμβούργο, την Τσεχία και όπου αλλού, χωρίς να χρησιμοποιείται ίχνος ελληνικού νωπού γάλακτος, γιατί να μη θεωρηθεί αύριο και η «ελληνική φέτα» ένας απλός τρόπος παρασκευής τυριού από πρόβειο γάλα, που μπορεί να είναι Δανίας, Γαλλίας ή Μαρόκου; Οπως είναι γνωστό (σχετικά έχουμε γράψει στο φύλλο μας της 17ης Ιούνη του 2016), ήδη στη συμφωνία που υπέγραψε η ΕΕ με χώρες της νότιας Αφρικής, η ελληνική φέτα παύει πλέον να θεωρείται προϊόν με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη στις χώρες αυτές, οπότε θα έχουμε και φέτα Σουαζιλάνδης, Μποτσουάνας, Λεσότο κτλ. Αν υπάρχει φέτα Σουαζιλάνδης και ελληνικό γιαούρτι Τσεχίας, γιατί να μην υπάρξει και φέτα Δανίας ή Γαλλίας;

Θυμίζουμε ότι εδώ και χρόνια οι γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούν παράνομα εβαπορέ γάλα και πρωτεΐνη γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού, με τις πλάτες των κυβερνήσεων και των ελεγκτικών μηχανισμών. Η ΦΑΓΕ, μάλιστα, το γράφει κιόλας με θράσος στις συσκευασίες των γιαουρτιών της.

Περιμένουμε την επίσημη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ στο δελτίο Τύπου της ΠΟΓΕΔΥ. Είναι πολύ «χοντρή» η καταγγελία για να μπορέσουν να την «καταπιούν».

ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου