.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Η τρόικα υπαγορεύει τα πάντα


«Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ μέσω κινήτρων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί και το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού». Μ' αυτή την παράγραφο ολοκληρωνόταν non paper που έστειλε την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη ο Τσακαλώτος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των «συνεργασιών» με την τρόικα, με στόχο την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ (ως γνωστόν, περιλαμβάνεται στην πρώτη αξιολόγηση).

Οπως βλέπουμε, όμως, η «συνεργασία» με την τρόικα δεν αφορούσε μόνο τα 15 προαπαιτούμενα. Αφορά και ζητήματα πολιτικής που η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θεωρεί (ή παριστάνει ότι θεωρεί) δική της αρμοδιότητα. Ενα απ' αυτά είναι και ο περιβόητος ακατάσχετος λογαριασμός επαγγελματιών και επιχειρήσεων, τον οποίο ο ίδιος ο Τσίπρας εξήγγειλε «εν χορδαίς και οργάνοις» από τη Θεσσαλονίκη.  Η τρόικα διαφωνεί και ο Τσίπρας έβαλε την εξαγγελία του «εκεί που ξέρει». Το «θα εξετασθεί» που έγραψε στο non paper ο Τσακαλώτος σημαίνει ότι προς το παρόν η εξαγγελία τίθεται στο ψυγείο και κάποια στιγμή στο μέλλον (άγνωστο πότε) η κυβέρνηση θα την ξαναθέσει στην τρόικα, ως τμήμα ενός γενικότερου σχεδίου για την «αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ».


Το βέβαιο είναι πως ούτε ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να κάνει εξαγγελίες σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής. Ούτε σε δευτερεύοντα ζητήματα τεχνικού χαρακτήρα, όπως είναι ο περιβόητος ακατάσχετος λογαριασμός, που θα είναι συνδεδεμένος με τα POS, θα μαζεύει τις εισπράξεις της επιχείρησης μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών και θα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών της επιχείρησης: μισθοδοσία, φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, ασφαλιστικές εισφορές, ΔΕΚΟ, αλλά και αγορές του επιχειρηματία μέσω πιστωτικής κάρτας ή μέσω διαδικτύου.

Δεν είναι, όμως, η μόνη εξαγγελία Τσίπρα που «μπήκε στο ψυγείο». Στον ίδιο χώρο οδηγήθηκε και η εξαγγελία του για πάγωμα των παλιών χρεών των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, στο βαθμό που αυτοί από 1.1.2017 πληρώνουν κανονικά τις νέες εισφορές τους. Η τρόικα τη μπλόκαρε και αυτή. Ο πονηρός Κεγκέρογλου του ΠΑΣΟΚ έκανε σχετική επερώτηση στον Τρ. Αλεξιάδη (συζητήθηκε στις 15 Σεπτέμβρη), ο οποίος την απέφυγε… με ντρίπλα, δηλώνοντας ότι είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργείου και πως ο ίδιος δε θέλει… να ερμηνεύσει τον πρωθυπουργό. Ο Κεγκέρογλου, όμως, έκανε επίκαιρη ερώτηση και στον υπουργό Εργασίας, που συζητήθηκε τέσσερις μέρες μετά (στις 19 Σεπτέμβρη). Μολονότι μια μέρα πριν, μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας επανέλαβε πως το πάγωμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ θα προχωρήσει όπως ο ίδιος δεσμεύτηκε, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αν. Πετρόπουλος τα μάσησε απαντώντας στον Κεγκέρογλου.

Το πρώτο που είπε ο υφυπουργός είναι πως «κάθε αναφορά στις παλιές ρυθμίσεις προκαλεί πολλές φορές τον πειρασμό σε κάποιους, που ενώ είναι ενήμεροι και καταβάλλουν τις οφειλές τους με θετικές ρυθμίσεις και τα πράγματα είναι πολύ βολικά, να σκέφτονται να σταματήσουν να καταβάλλουν αυτές τις ρυθμίσεις των δόσεων». Και κατέληξε σε αυστηρό ύφος: «Να μην σκεφτούν κάποιοι ασφαλισμένοι να πάψουν να εξυπηρετούν τις οφειλές τους, οι οποίες είχαν υπαχθεί σε τέτοιες δόσεις, διότι δεν θα τους ευνοήσει μια τέτοια απόφαση και θα χάσουν όσες ωφέλειες είχαν». Οταν, όμως, ο Τσίπρας τους υπόσχεται ότι οι οφειλές τους από 1.1.2017 θα παγώσουν, γιατί να  πληρώσουν εισφορές μέχρι τότε, αν είναι στριμωγμένοι οικονομικά;

Και η εξαγγελία Τσίπρα; Ο Πετρόπουλος είπε ότι αυτή «αποτελεί για εμάς μια ζωτική λύση για τον χώρο των ασφαλισμένων που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ, στο οποίο αντιστοιχεί πραγματικά ένα μεγάλο μέρος των οφειλών, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών της κοινωνικής ασφάλισης» και πως αυτό «θα οδηγήσει στην καλύτερη απόδοση και των κεφαλαίων των Ταμείων, διότι θα μπορέσουμε έτσι να έχουμε την επάνοδο πάρα πολλών ασφαλισμένων μέσα στην ενημερότητα και αυτός είναι ο σκοπός της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού». Πρακτικά, όμως, υπήρξε εξαιρετικά… ασαφής: «Οι λεπτομέρειες, όπως έχουμε πει, είναι λεπτομέρειες τις οποίες επεξεργαζόμαστε για την εφαρμογή αυτής της εξαγγελίας. Αναλυτικά, κύριε Κεγκέρογλου, αυτά τα στοιχεία, αφού ολοκληρώσουμε την επεξεργασία τους, θα τα δώσουμε προς χρήση των ασφαλισμένων μας»! Και… ο νοών νοείτω. Στη δευτερολογία του ο Πετρόπουλος «τα μάσησε» ακόμα περισσότερο, τονίζοντας ότι «δεν είπε ο πρωθυπουργός, ούτε προέτρεψε κανέναν να πάψει να πληρώνει τις δόσεις» και επαναλαμβάνοντας ότι «επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες».

Ομως, προβλήματα υπάρχουν και με τις ψηφισμένες ρυθμίσεις Φίλη για τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων. Από τον Αύγουστο ακόμα, κυκλοφορούσαν ειδήσεις ότι η τρόικα διαφωνεί με τις ρυθμίσεις που προωθούσε ο Φίλης, όμως η κυβερνητική προπαγάνδα υποστήριζε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως αυτά είναι διαδόσεις των σχολαρχών. Ο νόμος ψηφίστηκε στις 31 Αυγούστου, δημοσιεύτηκε στις 6 Σεπτέμβρη, όμως η εφαρμοστική εγκύκλιος ακόμα δεν στάλθηκε και οι σχολάρχες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τους εκπαιδευτικούς βάσει του προηγούμενου καθεστώτος. Ξαφνικά, ο Φίλης κλήθηκε στο «ανακριτήριο» του ΧΙΛΤΟΝ. Η συνάντησή του με την τρόικα ήταν έκτακτη και εξελίχτηκε σε «αρμένικη βίζιτα» του υπουργού, που δεν ανακοίνωσε τίποτα για το περιεχόμενό της! Δεν είπε για ποιο λόγο τον φώναξε η τρόικα, τι ζητήματα του έθεσε και τι σκοπεύει να κάνει. Ενδέχεται, λοιπόν, να έχουμε και σ' αυτό το ζήτημα μια ακόμα κωλοτούμπα.



Η τρόικα έβαλε «πάγο» στη ρύθμιση Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση


«Τα γνωστά συμφέροντα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, διακινούν στα ΜΜΕ την “πληροφορία“, ότι, οι εκπρόσωποι των Θεσμών κατά τη σημερινή συνάντησή τους με τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, απαίτησαν την απόσυρση των πρόσφατα ψηφισμένων ρυθμίσεων για την ιδιωτική εκπαίδευση. Ουδέν αναληθέστερον. Οι ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και για τα άλλα θέματα των ιδιωτικών σχολείων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστούν  κανονικά» (υπουργείο Παιδείας 16/9).

«Στη δίωρη συνάντηση χθες το πρωί με τους θεσμούς, το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση τέθηκε. Και τέθηκε όσον αφορά τις διατάξεις που ρυθμίζουν το ζήτημα του ελέγχου της απόλυσης από τα οικεία Υπηρεσιακά Συμβούλια εκπαίδευσης πλέον. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ επανέλαβε ότι οι διατάξεις αυτές θα αποτελέσουν άλλοθι για να επεκταθεί η προστασία από αναιτιολόγητες απολύσεις στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα. Από πλευράς υπουργού Παιδείας τονίστηκε ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αποτελούν “ειδικό καθεστώς”, τόσο με βάση τις επιταγές του Συντάγματος, όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη που προσφάτως κυρώθηκε από τη Βουλή» (Αυγή 17/9, ρεπορτάζ Κωστοπούλου Μίνα).

Δύο αντικρουόμενα κείμενα. Ο Φίλης αρνείται κατηγορηματικά ότι τέθηκε θέμα αμφισβήτησης (ή και κατάργησης) της νομοθετικής ρύθμισης για τα ιδιωτικά σχολεία από την τρόικα, κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, δηλώνοντας ότι η σχετική κακεντρεχής πληροφορία είναι κατασκεύασμα των ΜΜΕ και των σχολαρχών και το ρεπορτάζ της Αυγής την επόμενη μέρα τον διαψεύδει, αναφέροντας ότι το θέμα τέθηκε και μάλιστα από το ΔΝΤ.

Το ρεπορτάζ της Αυγής επιβεβαιώνει και ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ («Σύμφωνα με διαρροές στα ΜΜΕ οι εκπρόσωποι των θεσμών πιέζουν την ελληνική πολιτική ηγεσία προκειμένου να μην ισχύσει ο νόμος»).

Εσείς τώρα τι πιστεύετε; Οτι οι εκπρόσωποι του κεφαλαιοκρατών ντόπιων και ξένων θα άφηναν στο απυρόβλητο διατάξεις που επιχειρούν να βάλουν κάποια στοιχειώδη όρια στο όργιο που επικρατεί στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων (ειδικά αυτή για την πρώτη υποχρεωτική διετή σύμβαση εργασίας που κατόπιν γίνεται αορίστου χρόνου σε περίπτωση που δεν καταγγελθεί, που υποχρεούται να συνάπτει η εργοδοσία με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ή αυτή για τις αιτιολογημένες απολύσεις ή αυτή για τη λειτουργία των φροντιστηρίων);

Θα άφηναν τους συριζαίους και τον Φίλη να πανηγυρίζουν ότι επιβάλλουν την κανονικότητα και στην ιδιωτική εκπαίδευση τη στιγμή που ετοιμάζονται, ενόψει και της νέας αξιολόγησης, να επιβάλλουν αλλαγές στο νόμο για τις μαζικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο, ώστε να δέσουν χειροπόδαρα την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους με τα μάτια στραμμένα στους μελλοντικούς ταξικούς αγώνες που θα γεννηθούν αναπόφευκτα;

Οι «θεσμοί» έβαλαν στην «κατάψυξη» τις ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση, γι' αυτό και ο Φίλης μέχρι σήμερα δεν έστειλε καμιά διευκρινιστική εγκύκλιο στα ιδιωτικά σχολεία, που να αφορά στην εφαρμογή των επίμαχων διατάξεων, παρότι έχουν περάσει τουλάχιστον 20 ημέρες από την ψήφισή τους.
Σημειώνουμε δε, ότι οι σχολάρχες συνεχίζουν αταλάντευτα την ίδια αντεργατική πολιτική, ενώ έχουν το περιθώριο να τρενάρουν σε κάθε περίπτωση την εφαρμογή του νόμου υποβάλλοντας σχετικά ερωτήματα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας.

Από τη μεριά της η πουλημένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΙΕΛΕ κρατά τους εκπαιδευτικούς «στον ύπνο», γλείφοντας ακόμη και τώρα, που είναι γνωστή σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα η χωρίς παρεκκλίσεις από τις μνημονιακές δεσμεύσεις πολιτική του υπουργείου Παιδείας, τη συριζαίικη ηγεσία του:  «για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια υπάρχει μια πολιτική ηγεσία στο υπουργείο που δεν υποκλίνεται σε εργοδοτικά συμφέροντα» (!).


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου