Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Δυο λόγια για την κοινωνική κατάσταση στην Αθήνα, στην Ελλάδα κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή

"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας" http://www.kosmosnf.gr

Μικρασιάτες πρόσφυγες εγκατεστημένοι στα θεωρεία του Δημοτικού Θεάτρου της Αθήνας (πλατεία Κοτζιά)

Μερικές σκόρπιες φράσεις από ένα κείμενο του Άλκη Ρήγου, Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, που έχει περιληφθεί στο «Ε-Ιστορικά» (τεύχος 46, 31 Αυγούστου 2000, σελ. 32-36), το οποίο τεύχος έχει θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή, είναι όσα ακολουθούν:

«Ενώ κατά χιλιάδες καταφθάνουν οι πρόσφυγες, στον πολιτικό κόσμο του αντιβενιζελισμού επικρατεί πανικός. … Η έλλειψη τροφίμων και ειδικά ψωμιού εντείνει τη γενική κατακραυγή. Διαδηλώσεις συγκλονίζουν την πρωτεύουσα. … στους δρόμους της Αθήνας κάνουν την εμφάνισή τους ομάδες με πολιτικά και μάνλιχερ.
Είναι οι «Ηρακλείς» του Στέμματος, οι φανατικοί εθελοντές του Κωνσταντινισμού, οι βετεράνοι των συλλόγων «επιστράτων» … Επίσης καταφθάνουν χωρικοί από τα Μεσόγεια, έτοιμοι να υπερασπιστούν τον «κουμπάρο-βασιλιά» τους. … Οι ραγδαίοι ρυθμοί αύξησης των προσφύγων, που κοπαδιαστά στεγάζονται σε εκκλησίες, σχολεία, αποθήκες, στρατώνες, θέατρα, ακόμη και στα Παλαιά Ανάκτορα, παραλύουν τα πάντα. … Ο κύριος όγκος της Στρατιάς έχει μεταφερθεί στη Χίο και στη Μυτιλήνη … φυγάδες στρατιώτες συστήνουν ένοπλες συμμορίες και λυμαίνονται ό,τι βρουν μπροστά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου