.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στο Σότσι: Νέες σπίθες μέσα από τις στάχτες

Διεθνείς συναντήσεις με κομμουνιστικές και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις και αγωνιστές

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ νΚΑ

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας στο 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, η αποστολή της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση και του ΝΑΡ συναντήθηκε με δεκάδες κόμματα και οργανώσεις του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και συνομίλησε με εκατοντάδες αγωνιστές του εργατικού, φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος. Μέσω της επικοινωνίας και της αμοιβαίας συζήτησης πάνω στην εμπειρία που έχει σήμερα αποκτήσει το λαϊκό κίνημα, με τις ιδιαιτερότητες που έχει σε κάθε χώρα, αλλά και τις πρόσφατες ιστορικές εξελίξεις, η αποστολή της νΚΑ και του ΝΑΡ επέστρεψε με πλούσιο υλικό για αξιοποίηση. Στόχος των επαφών και των συναντήσεων αποτέλεσε η ανάπτυξη μιας νέας διεθνούς συνάντησης επαναστατικών και κομμουνιστικών οργανώσεων αλλά και η ενίσχυση μιας ανώτερης διεθνιστικής αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Στα πλαίσια αυτά, η αντιπροσωπεία νΚΑ και ΝΑΡ συναντήθηκε με αντιπροσωπείες κομμάτων και οργανώσεων από την Παλαιστίνη, τον Λίβανο, το Μεξικό, τη Σρι Λάνκα, την Τουρκία, την Ανδαλουσία και την ευρύτερη Ισπανία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Ρωσία, τις Φιλιππίνες, την Ινδία και το Νεπάλ.


Η συνάντηση με τα κόμματα της Μέσης Ανατολής, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) και το ΚΚ Λιβάνου, έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, εκκινώντας από την κοινή παρέμβαση των οργανώσεων εντός του φεστιβάλ, για τη δικαίωση των αιτημάτων των κομμάτων της Μέσης Ανατολής και των παλαιστίνιων συντρόφων, για την ανύψωση της παλαιστινιακής σημαίας εντός του φεστιβάλ. Ως συνέχεια του πολιτικού συντονισμού εντός του φεστιβάλ, αντιπροσωπεία στελεχών του ΝΑΡ και της νΚΑ πραγματοποίησε επίσημη επαφή με στελέχη του ΚΚ Λιβάνου. Η συνάντηση των δύο οργανώσεων διεξήχθη σε πολύ συντροφικό κλίμα, υπήρξε εκτενής ανταλλαγή απόψεων αλλά και μεταφορά εμπειριών από τους συντρόφους του Λιβάνου για ζητήματα ανάπτυξης της πάλης του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος στις δύο χώρες και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ανάλυση του παλαιστινιακού ζητήματος και του ρόλου του Ισραήλ στην περιοχή, στο προσφυγικό ζήτημα, στην αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική-αντικαπιταλιστική πάλη, στην ιμπεριαλιστικά κατευθυνόμενη τρομοκρατία και το ISIS. Μεταξύ των δύο οργανώσεων αποτυπώθηκε ουσιαστική συμφωνία στα παραπάνω ζητήματα και κοινή προθυμία για την εκκίνηση μιας ευρύτερης συνεργασίας.

Σημαντική κρίνεται η επίσημη πολιτική συνάντηση της νΚΑ με τον γενικό γραμματέα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Μεξικού, κατά τη διάρκεια της οποίας εμφανίστηκαν σημαντικά σημεία συγγένειας των δύο οργανώσεων μας, οι οποίες γνωρίστηκαν για πρώτη φορά στο φεστιβάλ. Οι μεξικανοί σύντροφοι μετέδωσαν πλούσια εμπειρία για την πολιτική κατάσταση στο Μεξικό, την κατάσταση του εκεί εργατικού κινήματος και του κινήματος των ιθαγενών της Τσιάπας, του EZLN (Ζαπατίστας), στα οποία παρεμβαίνουν. Μας μίλησαν για την αναγκαία σύνδεση εργατικού-ιθαγενικού κινήματος αλλά και την ανάπτυξη ενός αντικαπιταλιστικού πλαισίου πάλης εντός αυτού. Ταυτόχρονα, ανέδειξαν την πολιτική σημασία της πρώτης ιθαγενούς υποψηφιότητας, της Marichuy, στις εκλογές του Μεξικού του 2018, που έχει ως στόχο τη ρήξη με το Μεξικάνικο κράτος και τη βάρβαρη ναρκο-κυβέρνησή του για την πραγματοποίηση μιας συνολική ανατροπής του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού πλαισίου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα προσέγγισαν την αποστολή συλλογικότητες και οργανώσεις από την Ασία. Ανάμεσα σε αυτές, το Πρωτοπόρο Σοσιαλιστικό Κόμμα Σρι Λάνκα (FLSP), με το οποίο έγινε εκτενής ανταλλαγή εμπειριών γύρω από τα κινήματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας εκπαίδευσης και υγείας. Αξιοσημείωτη ήταν, συγκεκριμένα, η μεταφορά εμπειρίας από τη δράση του κλαδικού σωματείου υγείας ενάντια σε επιχειρήσεις που προμηθεύουν εντομοκτόνα προκαλώντας χιλιάδες κρούσματα νεφρικής ανεπάρκειας στον πληθυσμό. Στις συναντήσεις με αγωνιστές των αντιιμπεριαλιστικών και δημοκρατικών κινημάτων, καθώς και σωματείων γυναικών από τις Φιλιππίνες, μας μεταφέρθηκαν γλαφυρά οι συνθήκες απαγόρευσης στις οποίες δρουν και τα οχήματα που αξιοποιούν για ενισχύσουν τη συνείδηση του λαού και της νεολαίας, που ζει υπό το καθεστώς φόβου. Σε αντιπαραβολή, οι κομμουνιστικές ιδέες αναζωπυρώνονται προμηνύοντας νέους γύρους αναμετρήσεων.

Επαφή πραγματοποιήθηκε και με την κομμουνιστική οργάνωση Jaleo από την Ανδαλουσία. Μάς μεταφέρθηκε εμπειρία από την πάλη του κινήματος για την αυτοδιάθεση του Ανδαλουσιανού λαού από το Ισπανικό κράτος, τους σημαντικούς αγώνες του Συνδικάτου Εργατών Γης Ανδαλουσίας (SAT), ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων για το αναγκαίο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και το ρόλο της ΕΕ και των κρατών της, αλλά και για τις εξελίξεις στο καυτό μέτωπο της Καταλονίας.

Η νΚΑ και το ΝΑΡ θα αξιοποιήσουν αυτή την πλούσια εμπειρία για την αναγκαία ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Σήμερα, στην εποχή της καπιταλιστικής κρίσης, η διαρκής κίνηση της εργατικής τάξης και των λαών δεν αφήνει τίποτα αμετάβλητο. Νέα ρεύματα και τάσεις εντός του διεθνούς κινήματος, με επαναστατικό προσανατολισμό, αναπτύσσονται εντός αυτής της δίνης, μέσα από τις στάχτες του παραδοσιακού κομμουνιστικού κινήματος. Η συνάντηση αυτών των ρευμάτων θα αποτελέσει τη μαγιά για μια νέα διεθνή επανεξόρμηση του κομμουνισμού.


Αντιφατική συνύπαρξη τάσεων ενσωμάτωσης και ανατροπής

Πλευρά του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών αποτέλεσαν αναμφίβολα οι συζητήσεις. Πρόκειται, ωστόσο, για μια υποτιμημένη πλευρά του φεστιβάλ, καθώς η αλήθεια είναι ότι το ενδιαφέρον των περισσότερων συμμετεχόντων προσέλκυσαν άλλα πιο mainstream και εμπορικά γεγονότα, στα οποία παρέλαυναν στελέχη της Ρώσικης κυβέρνησης, διπλωμάτες, νέοι επιχειρηματίες, διασημότητες και άλλες «προσωπικότητες», που προωθούσαν με τις εισηγήσεις τους βασικές οπτικές της κυρίαρχης ιδεολογίας.

Στις πολιτικές συζητήσεις ριζοσπαστικής αναζήτησης, από την άλλη, τον τόνο έδιναν κυρίως κομμουνιστικά κόμματα της Λατινικής Αμερικής και γενικότερα τα κόμματα που βρίσκονται στην ηγεσία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ). Βέβαια και εκεί η σύσταση των πάνελ και ο τόνος της εκάστοτε συζήτησης ήταν ιδιαίτερα αντιφατικά και αντανακλούσαν τις αντιθέσεις που διαπερνούν τα κομμουνιστικά κόμματα που έχουν αναφορά στη Σοβιετική Ένωση.

Θα μπορούσε κανείς να δει στο ίδιο πάνελ, από τη μία εκπροσώπους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας ή της Βενεζουέλας να μιλούν ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τις ενορχηστρωμένες ενέργειες ανατροπής κυβερνήσεων και από την άλλη στελέχη του ANC, το οποίο κυβερνά τη Νότια Αφρική για 20 συνεχόμενα χρόνια, στηρίζοντας πολλές ιμπεριαλιστικές ενέργειες και έχει οδηγήσει την εργατική τάξη της χώρας σε απόλυτη εξαθλίωση.

Οι συζητήσεις κινούνταν κυρίως σε θέματα αντιιμπεριαλιστικής πάλης, με την κουβανέζικη επανάσταση και αγωνιστές όπως ο Φιντέλ Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα να έχουν την τιμητική τους, ενώ στο επίκεντρο σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκε το ζήτημα του πολέμου στη Συρία. Δεν ήταν όμως λίγες και οι συζητήσεις και συναντήσεις των φοιτητικών ενώσεων που εκπροσωπούνταν στο φεστιβάλ κυρίως από μέλη κομμουνιστικών νεολαιών, μεταφέροντας έτσι εμπειρίες από το φοιτητικό κίνημα διεθνώς.

Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις και πήρε τον λόγο προσπαθώντας να συμβάλει στην εμβάθυνση της κουβέντας. Έτσι, στην εκδήλωση για τη χρήση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από την πλευρά του ιμπεριαλισμού μεταφέρθηκε η εμπειρία από τη μάχη του δημοψηφίσματος και τον ρόλο που έπαιξαν σε αυτή τα εγχώρια ΜΜΕ, ενώ έγινε και αναφορά στο παράδειγμα των Σκουριών και τη στάση των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών. Τονίστηκε, επίσης, ότι η πάλη ενάντια στα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού δεν μπορεί να περιορίζεται μονάχα στην πάλη ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό αλλά θα πρέπει, ταυτόχρονα, να είναι και αγώνας ενάντια στην αστική τάξη της εκάστοτε χώρας που σε πολλές περιπτώσεις προσδένεται πλήρως στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση διεξήχθη και για την παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στην οποία αγωνιστές από τη Λατινική Αμερική μοιράστηκαν ιστορίες κρατικών εγκλημάτων ενάντια σε ιθαγενείς, δημοκράτες και κομμουνιστές. Η τραγική ειρωνεία είναι πως την ώρα της διεθνούς εκδήλωσης, στην Ελλάδα λάμβανε χώρα η δίκη της Ηριάννας και του Περικλή που αποτελούν ίσως το πιο εξόφθαλμο παράδειγμα παραβίασης δημοκρατικών δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια. Έτσι η νΚΑ με παρέμβασή της έκανε γνωστή την υπόθεση και προσπάθησε από την πλευρά της να συμβάλει συνολικά στην κουβέντα. Η συγκεκριμένη συζήτηση έκλεισε με τους παριστάμενους να ενώνονται και να φωνάζουν για την Ηριάννα της Ελλάδας και τον Μαλντονάντο της Αργεντινής, τον αγωνιστή που «εξαφανίστηκε» και δολοφονήθηκε.

Συνοψίζοντας, σε αυτή την αντιφατική διαδικασία πολιτικής συζήτησης, δίπλα σε κόμματα που έρχονται από το παρελθόν, βαθιά ενσωματωμένα στο καπιταλιστικό σύστημα, υπήρχαν συλλογικότητες, κόμματα και αγωνιστές που μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για ένα νέο διεθνισμό του 21ου αιώνα.



πηγή: prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου