Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Α. Βασιλόπουλος: «Για πολλούς από την αντιπολίτευση δεν υπάρχουν τα συμφέροντα των πολιτών»


Θέατρο του παραλόγου θύμισε για άλλη μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο της 1ης Νοεμβρίου (φωτό αρχείου), σε μια συζήτηση που αφορούσε ένα ζωτικό θέμα, όπως είναι η διευθέτηση των θέσεων στάθμευσης στην Πλατεία Πατριάρχου. Ο δήμαρχος έφερε προ ημερησίας διάταξης, ως θέμα ενημέρωσης, τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί από καταστηματάρχες κατά την υλοποίηση ενός ψηφισμένου έργου, που είναι η δημιουργία θέσεων στάθμευσης μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών περιμετρικά της κεντρικής πλατείας της πόλης, ζητώντας από όλους τους παριστάμενους συμβούλους να τοποθετηθούν. Σε μια δίωρη και πλέον διαδικασία, όπου έλαβαν το λόγο πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, κανένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης δεν δέχτηκε να λάβει την πολιτική ευθύνη για το έργο, αν και οι περισσότεροι είχαν ψηφίσει την υλοποίησή του. Μάλιστα, με ευθύνη του συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Ι. Τομπούλογλου, ο οποίος δημιούργησε μεγάλο θόρυβο διακόπτοντας και εξαπολύοντας φραστικές επιθέσεις στο δήμαρχο και τους συμβούλους της πλειοψηφίας (κάτι που κάνει συχνά, δυναμιτίζοντας το κλίμα των συνεδριάσεων), η συζήτηση διακόπηκε λίγο πριν ολοκληρωθεί και οι περισσότεροι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αποχώρησαν, χωρίς να πάρουν μέρος στη συνέχεια στη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.


Ο δήμαρχος κλείνοντας τη συζήτηση τόνισε ότι αναλαμβάνει και προσωπικά την ευθύνη της υλοποίησης αυτού του έργου, όπως και της επιβολής μιας συνολικής αντιμετώπισης του θέματος της παράνομης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, μιλώντας για «υποκρισία» και για άρνηση της αντιπολίτευσης να δει και να υπερασπίσει τα συμφέροντα των κατοίκων. «Δεν υπάρχουν μόνο καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πόλη, υπάρχουν και κάτοικοι και αυτούς πρέπει να υπερασπιστούμε», είπε.

«Ενοχλούνται» τα καταστήματα

Με αυτό το επιχείρημα (σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας) πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν να εξεταστούν τυχόν εναλλακτικές προτάσεις, παρότι το έργο είναι εγκεκριμένο, δημοπρατημένο και στη φάση της υλοποίησης, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε αλλαγή του το ακυρώνει και εγκυμονεί κινδύνους έγερσης απαιτήσεων εκ μέρους του εργολάβου που το έχει αναλάβει. Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε κατ’ επανάλειψη από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θ. Μανωλεδάκη, αλλά και από άλλους συμβούλους της πλειοψηφίας. Όπως επισημάνθηκε και η απαίτηση των κατοίκων να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία των πεζών και να αδειάσουν τα πεζοδρόμια από τα παράνομα σταθμευμένα δίκυκλα.

Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι στις τοποθετήσεις τους μίλησαν για την καθημερινότητα της πλατείας, όπου οι θέσεις μπροστά από καταστήματα είναι κατειλημμένες, ενώ το παράνομο παρκάρισμα οργιάζει σε πολλά σημεία. Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γ. Ανεμογιάννης μίλησε για τη συνολική ανάπλαση που επιχειρείται στην πλατεία, με την υλοποίηση ενός ακόμα έργου που σύντομα θα ξεκινήσει και αφορά την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων και ανέφερε ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι αυτά που επωφελούνται από αυτές τις αλλαγές και θα πρέπει να δείξουν ανοχή στο έργο.

Ιδιαίτερη φόρτιση υπήρξε στη συζήτηση από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λ. Γεωργαμλή, η οικογένεια του οποίου διαθέτει καταστήματα στην πλατεία. Ο ίδιος διέψευσε ότι συμμετείχε σε αντιδράσεις κατά υπαλλήλων του Δήμου ή συνεργείων του εργολάβου, αλλά ζήτησε να εξεταστούν εναλλακτικές προτάσεις, αναφέροντας ότι με το έργο «καταστρέφεται» η επιχείρησή του. Όπως είπε δεν γνώριζε τα συγκεκριμένα σχέδια όταν ψήφισε τον τρόπο διενέργειας του διαγωνισμού για το έργο αυτό και ανέφερε ότι υπάρχουν από το 2012 (!) υπογραφές 80 καταστηματαρχών που αντιδρούν, τις οποίες και επέδειξε.

Σε αναφορά του αντιδημάρχου οικονομικών Μ. Λάλου, ότι το έργο αναλυτικά συζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, στην οποία είναι μέλος ο κ. Γεωργαμλής, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν ήταν παρών στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Βέβαια και ο κ. Α. Κόντος, ο οποίος συμμετείχε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και είχε ψηφίσει το έργο, παραδέχθηκε ότι δεν είχε αντιληφθεί τον όλο σχεδιασμό.
Αυτό το γεγονός σχολιάστηκε από συμβούλους της πλειοψηφίας, οι οποίοι επεσήμαναν ότι τα θέματα συζητούνται στα θεσπισμένα όργανα του Δήμου και δεν γίνεται εκ των υστέρων να ανατρέπονται αποφάσεις λόγω κάποιων αντιδράσεων.

Ι. Τομπούλογλου: «Θέλετε να εκθέσετε τον κ. Γεωργαμλή»

Αυτή την πρωτότυπη τοποθέτηση έκανε ο σύμβουλος της Ένωσης Δημοτών, αναφέροντας στην ομιλία του ότι το θέμα τέθηκε για συζήτηση με μοναδικό σκοπό να εκτεθεί και να πληγεί πολιτικά και εκλογικά ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, ότι «δεν υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, αλλά τα οικογενειακά και τα προσωπικά του επιχειρηματικά συμφέροντα». Αφού υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε καταψηφίσει το έργο (μαζί με τον έτερο σύμβουλο της Ένωσης Δημοτών Χρ. Κοπελούσο), όχι μόνο το 2016, αλλά και το 2012 κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι έπρεπε να λάβει υπόψη τις διαμαρτυρίες που είχαν διατυπωθεί από τότε από τους «θιγόμενους» καταστηματάρχες.

Τρεις πρώην αντιδήμαρχοι πέταξαν το μπαλάκι στη σημερινή δημοτική αρχή

Το παράδοξο είναι ότι, όπως πολλοί ομιλητές τόνισαν, το έργο είχε σχεδιαστεί το 2012, επί της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου και τότε δεν προχώρησε η υλοποίησή του, λόγω κάποιων αντιδράσεων και κυρίως λόγω μη ολοκλήρωσης των αναγκαίων ενεργειών εκ μέρους της διοίκησης. Κι όμως τρεις αντιδήμαρχοι της προηγούμενης διοίκησης που σήμερα είναι δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγμένοι με ισάριθμους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να το υπερασπιστούν. Μιλάμε για τον Δ. Κανταρέλη, τον Ν. Παπανικολάου και τον Μ. Κουτσάκη που ενώ αναφέρθηκαν στο σχεδιασμό που είχε γίνει επί δημαρχίας Γαϊτανά (η ίδια ως συνήθως ήταν απούσα από τη συνεδρίαση) στην ουσία «πέταξαν το μπαλάκι» της ευθύνης στη σημερινή δημοτική αρχή. Μάλιστα οι κύριοι Κουτσάκης και Παπανικολάου επικαλέστηκαν ότι έχουν επέλθει αλλαγές στις χρήσεις των καταστημάτων της πλατείας από το 2012 και άρα θα έπρεπε να προσαρμοστεί (!) η μελέτη του έργου. Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησε και ο Γ. Αράπογλου, ο οποίος κράτησε μια ουδέτερη στάση, αν και όπως παραδέχτηκε αυτός και η παράταξή του είχαν ψηφίσει την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Σημειωτέον ότι η παράταξη Αράπογλου δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε τι ψήφιζε, αφού τόσο ο Δ. Κανταρέλης ως αρμόδιος αντιδήμαρχος το 2012 είχε χειριστεί το θέμα, όσο και ο έτερος σύμβουλος Λ. Πλάτανος συμμετείχε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου παρουσιάστηκε αναλυτικά το έργο.

«Για τον κυκλικό κόμβο δεν είδαμε να υπάρχει ευαισθησία»

Την επισήμανση ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση στον κυκλικό κόμβο που προβλέπει στην πλατεία Πατριάρχου η προμελέτη του έργου της υπογειοποίησης, έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μ. Λάλος, ο οποίος προέτρεψε όσους αντιδρούν για το έργο των θέσεων στάθμευσης να μιλήσουν και για την κατάργηση των πεζοδρομίων που θα επιφέρει τυχόν υλοποίηση αυτού του κόμβου. Αντίστοιχη επισήμανη έκαναν και άλλοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, όπως και ο δήμαρχος, ο οποίος σχολίασε σκωπτικά την παρουσία σύσσωμης σχεδόν της αντιπολίτευσης στην ενημέρωση που έκανε η Δικέφαλος ΑΕ, όπου δεν διατυπώθηκε καμιά ένσταση για τις αλλαγές που προβλέπει η μελέτη της για την πόλη.

Θ. Μανωλεδάκης: «Εξασφαλίζεται η διέλευση των πεζών»

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Θ. Μανωλεδάκης, παρουσίασε όλα τα σχέδια του έργου και εξήγησε ότι οι θέσεις στάθμευσης είναι ισομοιραμένες σε όλα τα τεταρτημόρια της πλατείας ανά τέσσερις ή οκτώ, εξασφαλίζουν άνετη διέλευση των πεζών και αρκετές θέσεις στάθμευσης μοτοσικλετών. Το έργο έχει περάσει από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και είναι κοντά στην πλατεία για να λειτουργήσει, αφού σε αντίθετη περίπτωση οι μοτοκυκλιστές δεν πρόκειται να χρησιμοποιούν αυτές τις θέσεις.

Να σημειώσουμε ότι στις τοποθεσίες που προβλέπονται οι θέσεις στάθμευσης των δικύκλων, σήμερα παρκάρουν (παράνομα) αυτοκίνητα, ή τοποθετούνται εμπόδια από τα παρακείμενα καταστήματα (παράνομα) ώστε να εμποδίζεται η στάθμευση. Η παρέμβαση γίνεται στο δημόσιο χώρο, τον οποίο κάποιοι καταστηματάρχες χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, τα οποία πιθανόν να χρειαστεί να μειώσουν.

Ά. Βασιλόπουλος: «Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη για το έργο»

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του Δ.Σ. ο δήμαρχος έγραψε στην προσωπική του σελίδα:
Πριν λίγο τελείωσε ένα επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο. Αφορμή αυτή τη φορά ήταν η συζήτηση για τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης μοτοποδήλατων γύρω από την πλατεία Πατριάρχου. Ένα έργο σχεδιασμένο το 2012 από τις υπηρεσίες του Δήμου με στόχο την αποσυμφόρηση των πεζοδρόμων και της πλατείας Πατριάρχου από τις παράνομα σταθμευμένες μηχανές. Ο ένας προσέβαλε απρόκλητα την οικογένειά μου. Ο άλλος, επειδή είναι μαθημένος στις συνωμοσίες, είπε ότι κάνουμε το έργο για να εκθέσουμε συγκεκριμένο δημοτικό σύμβουλο που είναι και καταστηματάρχης. Τελικά κάποιοι επιθυμούν να μείνει για δεύτερη φορά στα χαρτιά ένα έργο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στην πόλη, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για δήθεν υποβάθμιση των καταστημάτων. Ξεχνούν όμως ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιες μηχανές εμποδίζουν τις εισόδους καταστημάτων ενώ αγνοούν πλήρως την ανάγκη των πολιτών για ομαλή και ασφαλή διέλευση. Ας είναι. Όπως μας ειπώθηκε ρητά εμείς αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη και το πολιτικό κόστος και αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε.

πηγή: politisfx.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου