Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ «ΚΡΥΒΕΤΑΙ» Ο ΑΛΕΞΗΣ (ΠΩΣ ΤΑ ‘ΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΕΤΣΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ!)

Την προηγούμενη Τρίτη το μεσημέρι η Κ.Α.Ε. έδινε συνέντευξη τύπου στην οποία κυρίως παρουσίασε τα διαρκείας της. Η συνέντευξη αυτή ήταν και ο λόγος που προτιμήσαμε να βγάλουμε τα εβδομαδιαία θέματα μας με κάποια καθυστέρηση για να δούμε αν ο Αλεξίου θα έλεγε και κάτι που ν’ αξίζει τον κόπο να σχολιαστεί άμεσα.

Το μόνο που φάνηκε ν’ αξίζει τον κόπο ν’ αναφερθεί είναι η φράση του ότι «χρειάστηκε αγώνας για ν’ ανέβει η Α.Ε.Κ. στην Α1», κάτι που προφανώς δεν χρίζει μεγαλύτερης ανάλυσης. Βέβαια απαιτήθηκε και ένας ακόμη μεγαλύτερος αγώνας –ο οποίος είναι ακόμη σε εξέλιξη– και για τον οποίο δεν μας είπε (και ούτε πρόκειται) κουβέντα και αυτός είναι να παραμείνει η Κ.Α.Ε. (και όχι μόνο) υπό τον πλήρη έλεγχο του.

Θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την ιστορική φράση-παραδοχή του Βασιλέως Γεωργίου Α’ (Γλύξμπουργκ) περί της «μικρής πλήν όμως τιμίας Ελλάδος». Γιατί μόνο μια «μικρή και τίμια Α.Ε.Κ.» θα μπορούσε ν’ ανέχεται –μέχρι– τώρα για μεγαλοπαράγοντα της και Πρόεδρο του Δ.Σ. (μπορεί και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Κ.Α.Ε.) τον Αλεξίου. Φυσικά ο πλήρης έλεγχος της Κ.Α.Ε. αλλά και της Ερασιτεχνικής μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την καθυπόταξη όλων των αντιφρονούντων (ανεξαρτήτως του «ειδικού τους μεγέθους» και της επιρροής τους. Αυτό συμβαίνει γιατί διοικήσεις όπως του Αλεξίου υφίστανται μόνο και μόνο γιατί κάποιοι τις ανέχονται (προς το παρόν) αναβάλλοντας την αντίδραση τους για όταν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο (αν προλάβουν τίτε νˊ αντιδράσουν). Γι’ αυτό επειδή κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να προκαλέσει μια «αλυσιδωτή αντίδραση» καλό είναι να μην υπάρχουν φανερές διαφοροποιήσεις. Είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνουν στην θέση τους διοικήσεις που στερούνται ευρύτερης νομιμοποιητικής βάσης (αποδοχής) και οι οποίες έχουν από καιρό καταναλώσει «το λαδάκι του καντηλιού τους».

Στην προσπάθεια του να ελέγξει τα πάντα στο ΑΕΚτζήδικο σύμπαν και γνωρίζοντας παράλληλα ότι ο «Τίγρης» δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο πλήν του ποδοσφαίρου ήξερε ότι το μόνο που χρειαζόταν να κάνει είναι να τα «έχει καλά μαζί του». Να γίνει δηλαδή «χαλί να τον πατήσει», εξασφαλίζοντας έτσι ότι οποιοσδήποτε άλλος «αντίπαλος» εμφανιστεί να το σκέφτεται δυό φορές αφού ο Αλέξης θέλει να εμφανίζεται ως ο «εκλεκτός του Μελισσανίδη στην Ερασιτεχνική» δηλαδή αυτός που «τρέχει την καθημερινότητα» και έχει χρεωθεί την ευθύνη της διοίκησης του Σωματείου. Συνεπώς οφείλει να είναι μέσα σ’ όλα.

Ωστόσο αυτός που «είναι μέσα σ’ όλα» αν δεν προσέχει μπορεί να «την πατήσει» και το χειρότερο είναι ότι ενδέχεται να συμπαρασύρει και άλλους μαζί του. Αυτή είναι η περίπτωση του Αλέξη Αλεξίου ο οποίος χρημάτισε μέλος του τελευταίου Δ.Σ. της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. που τη έθεσε σε λύση και εκκαθάριση. Αυτό προκύπτει αβίαστα από το Φ.Ε.Κ. στο οποίο δημοσιεύθηκε η σύνθεση του τελευταίου Δ.Σ. και στο οποίο αναφέρεται ποιόν μέτοχο εκπροσωπεί το κάθε μέλος και το οποίο δεν επιδέχεται οποιασδήποτε διάψευσης (βλέπε εδώ ανακοίνωση νούμερο 6 σελίδα 5 του Φ.Ε.Κ.).
Ο Ν. 3372/2005 ο οποίος αποτελείται από μόνο τρείς σελίδες και τρία άρθρα, εισήγαγε κάποιες τροποποιήσεις αλλά και συμπληρώσεις του Ν. 2725/1999. Έτσι μετά την κωδικοποίηση του Ν. 2725/1999 (τη συμπερίληψη όλων των διατάξεων σ’ ενιαίο κείμενο διαβάζουμε στο άρθρο 110 του Ν. 2725/1999 την παράγραφο 1β στην οποία επί λέξει αναφέρεται:

«Μέλη της διοίκησης καθώς και μέτοχοι, πλην του ιδρυτικού αθλητικού σωματείου, κατέχοντες ποσοστό τουλάχιστον 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Π.Α.Ε. που αποφασίζει κατά τη διαδικασία της περιπτώσεως α’ της παραγράφου αυτής τη λύση της, δεν δικαιούνται συμμετοχής σε Π.Α.Ε., Τ.Α.Π. ή αθλητικό σωματείο επί μία δεκαετία από τη λύση της Π.Α.Ε.».

Προστίθεται ακόμη μια παράγραφος που έχει και αυτή ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι η ακόλουθη:
«Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται, αναλόγως και για τις Καλαθοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (Κ.Α.Ε.) και Τμήματα Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (Τ.Α.Κ.) της παρ. 6 του άρθρου 115 του Ν. 2725/1999 όπως αυτή προστέθηκε με την παρ. 8 του Ν. 3259/2004, αφότου αυτές ίσχυσαν.» (σελ. 3043 του Φ.Ε.Κ.).

Ανακεφαλαιώνοντας ως εδώ, έχουμε και λέμε ότι ο Αλέξης Αλεξίου για μια πλήρη δεκαετία από τη στιγμή που λύθηκε η Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. δεν μπορεί να είναι ούτε καν μέλος της Ερασιτεχνικής Α.Ε.Κ. και φυσικά επιπρόσθετα δεν μπορεί να κατέχει κανένα αξίωμα σ’ αυτήν είτε σε Τ.Α.Π., Π.Α.Ε. ή Κ.Α.Ε. Ως φυσικό επακόλουθο όλες οι συνθέσεις Δ.Σ. στα οποία συμμετέχει έχουν πρόβλημα ακυρότητας και για τον λόγο αυτό τόσο η Π.Α.Ε. όσο και η Κ.Α.Ε. είναι πλέον εκτεθειμένες σε κινδύνους και ενδέχεται να τους επιβληθούν ποινές.

Ωστόσο αυτή η υπόθεση έχει «ψωμί» γιατί αποτελεί την τρανή απόδειξη ότι ακόμη και οι αρμόδιες για την εφαρμογή του νόμου υπηρεσίες χάνονται μέσα στον μεγάλο αριθμό των διατάξεων που κάθε τόσο προστίθενται ή τροποποιούν τις αρχικές (αυτές του Ν. 2725/1999). Δείχνει επίσης η υπόθεση αυτή την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών. Ξετυλίγοντας τό κουβάρι της υπόθεσης βλέπουμε ότι το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης που θα έπρεπε να ελέγξει τη σύνθεση του Δ.Σ. απέτυχε να εντοπίσει το πρόβλημα. Επειδή μπορεί κάποιοι να ψελλίσουν κάποιες δικαιολογίες του τύπου: «με βάση τον Ν. 2190/1920 δεν υπάρχει πρόβλημα», εμείς για μια ακόμα φορά απαντάμε ότι για όλες τις Α.Α.Ε. (Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε.) υπερισχύουν οι διατάξεις του Ν. 2725/1999 όπως αυτός κάθε φορά ισχύει.

Από την άλλη ο έτερος πυλώνας του συστήματος η Ε.Ε.Α. αδειοδοτεί χωρίς να πολυνοιάζεται σχετικά με την σύνθεση των Δ.Σ., αφού καλύπτεται πίσω από τον έλεγχο που υποτίθεται ότι κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης πρίν προβεί στην ανακοίνωση στο Γ.Ε.ΜΗ. Τώρα τι θα γίνει μετά την αποκάλυψη του ζητήματος αυτού «ο Θεός (και ο «Τίγρης») να βάλει το χέρι του». 

Εξυπακούεται ότι την ευθύνη την έχουν αυτοί που έκαναν τις επιλογές των μελών του Δ.Σ. και όχι όσοι αποκαλύπτουν την χαζομάρα και την ανεπάρκεια τους όπως η LIVE SPORT που ανέδειξε το ζήτημα την περασμένη Κυριακή 5 Οκτώβρη 2014 (βλέπε εδώ). Προφανώς η εφημερίδα είχε από καιρό «σταμπάρει» το θέμα και περίμενε να δεί αν τόσο το Υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και η Ε.Ε.Α. θα το εντόπιζαν. Αφού λοιπόν και οι δύο υπηρεσίες απέτυχαν να το εντοπίσουν και τόσο η Π.Α.Ε. & η Κ.Α.Ε. έλαβαν άδεια συμμετοχής η LIVE SPORT μπορούσε πλέον να προβεί στην αποκάλυψη. Σίγουρα από την εφημερίδα η «ενιαία Α.Ε.Κ.» δεν μπορεί να έχει κανένα παράπονο. Επίσης η αρχική αντιμετώπιση του θέματος από το ΑΕΚ365 ήταν από απλοϊκή έως χαζή και κοντόθωρη (βλέπε εδώ) όταν αντιμετώπισαν την αποκάλυψη σαν το «γραφείο τύπου του Αλεξίου». Στην πορεία και μετά την δημοσίευση από το AEK-LIVE του σχετικού Φ.Ε.Κ. (βλέπε εδώ) αναγκάστηκε να ζητήσει «συγγνώμη» και να γράψει ένα κείμενο του που στην ιστοσελίδα αυτή δεν υπάρχει όμοι του (βλέπε εδώ). Επειδή όμως «το χούι βγαίνει τελευταίο» σήμερα το πρωί βγήκαν στην «αντεπίθεση» (προφανώς έτσι νομίζουν) κατακεραυνώνοντας τους πάντες και γράφοντας κακίες και χαζομάρες, γαρνιρισμένες με μπόλικο κόμπλεξ νομίζοντας ότι κάτι κάνουν με τέτοια κείμενα (βλέπε εδώ). Ακόμη δεν έχουν καταλάβει ότι όλη αυτή η χολή «δηλητηριάζει» τους ίδιους ή μήπως η μαυρίλα από τις ψυχές τους δεν βγαίνει με τίποτα και δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα γι’ αυτούς πλέον;

Έπρεπε όμως να βρεθεί ένας φταίχτης και επειδή δεν θα μπορούσαν να φταίνε οι Αλεξίου και Δημητρέλλος το φταίξιμο το έριξαν στον Γρηγορίου (τον οποίο δεν κατονόμασαν αλλά σαφώς φωτογράφισαν). Επειδή όμως εμείς δεν ανεχόμαστε το άδικο σας αποκαλύπτουμε το Πρακτικό της Γ.Σ. από το οποίο προκύπτει πως ο Αλεξίου εκπροσωπεί στο Δ.Σ. τους SUPPORTERS (βλέπε εδώ σελ. 6 & 7). Άλλωστε σε κάθε άλλη περίπτωση δεν θα χρειαζόταν να τους εκπροσωπήσει στην Γ.Σ. Την δουλειά αυτή θα μπορούσαν να κάνουν ο Δημητρέλλος ή ο Σίμος για παράδειγμα, δεδομένου ότι την πρόταση του νέου Δ.Σ. την έκανε ο τελευταίος (Σίμος). Επιπρόσθετα σημειώνουμε ότι ο κύριος Γρηγορίου έχει πάγια τακτική ν' ανακεφαλαιώνει τίς αποφάσεις και να κρατά πλήρεις σημειώσεις εκείνη τη στιγμή. Επίσης διαβάζει στους παριστάμενους τι έχει γράψει για να είναι όλοι ενήμεροι. Τώρα αν δεν πρόσεχε εκείνη τη στιγμή ο Αλέξης, δεν του φταίει ο Γρηγορίου. Για να στέκει όμως η δικαιολογία ότι ουσιαστικά δεν φταίει ο Αλεξίου, έφτασαν στο σημείο να πούν ότι αν και δεν διάβασε το Πρακτικό του Δ.Σ. που υπέγραφε και γι’ αυτό έχει κάποια ευθύνη και αυτός, ωστόσο αυτό το έκανε γιατί εμπιστευόταν τον Γρηγορίου! Αν ο Αλέξης δεν διαβάζει 3-4 σελίδες (δεν ήταν παραπάνω το Πρακτικό του Δ.Σ.) τότε φανταστείτε τι κάνει αν πρέπει να διαβάσει δεκάδες ή και εκατοντάδες σελίδες δικογραφίας... 

Βέβαια για να τον καλύψουν πλήρως μας ενημερώνουν ότι στον Αλέξη συμπαρίσταται η Π.Α.Ε. («Τίγρης», Ασλανίδης) και ότι θα προσπαθήσουν να βρούν τρόπο να το «διορθώσουν». Προσωπικά δεν πιστεύουμε ότι γλύτωσε την κατσάδα από τον Μελισσανίδη για μιά αβλεψία που δημιουργεί ζητήματα και σε Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. Δεν είναι άσχετη άλλωστε η προσπάθεια να καθησυχαστεί ο κόσμος από χθές κιόλας ότι δεν υπάρχει ζήτημα για την Π.Α.Ε. (βλέπε εδώ). Αυτό που μπορεί να επικαλεστεί η Π.Α.Ε. για να γλυτώσει τις όπιες συνέπειες είναι η «συνυπευθυνότητα» των Ε.Ε.Α. και του Υπουργείου Ανάπτυξης, δηλαδή τις από τον νόμο υπεύθυνες για τέτοιου είδους ελέγχων υπηρεσίες. 

Το θέμα δεν είναι αν «έχει ζήτημα ο Αλεξίου», αλλά τα προβλήματα που προκύπτουν για την Ερασιτεχνική, την Π.Α.Ε. και την Κ.Α.Ε. Ειλικρινά ελπίζουμε έστω και με την παρέμβαση του Μελισσανίδη (η οποία μπορεί και να είναι απαραίτητη λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος και θα δείξει πόση δύναμη πράγματι διαθέτει) να μην τιμωρηθούν η Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. για την αβλεψία κάποιων που θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα (όπως άλλωστε και αυτών που θα έπρεπε να τους ελέγχουν).

Τέλος και για να μην αγωνιούν να τους πούμε ότι δεν βλέπουμε να υπάρχει τρόπος να «διορθωθεί» η κατάσταση, ειδικά αφού η Π.Α.Ε. έχει διαγραφεί από το Γ.Ε.ΜΗ. και πλέον δεν μπορεί να κάνει καμιά ανακοίνωση-καταχώρηση σ’ αυτό. Εκτός... Εκτός αν την «αναβιώσουν» σαν άλλο Λάζαρο και ξανακάνουν Λύση και Εκκαθάριση από την αρχή... Πλάκα θα είχε. 

Ένα άλλο ζήτημα είναι ο έλεγχος της καταβολής του αρχικού ιδρυτικού μετοχικού κεφαλαίου τόσο της Π.Α.Ε. όσο και της Κ.Α.Ε. Σύντομα (αν δεν πάνε από μόνοι τους) θα τους καλέσει το Υπουργείο Ανάπτυξης για τον προβλεπόμενο έλεγχο της διαδικασίας η οποία περιγράφεται στο άρθρο 68 (και όχι το 66) του Ν. 2725/1999. Ο Αλεξίου στην συνέντευξη της Κ.Α.Ε. την προηγούμενη Τρίτη δήλωσε ότι για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου έχει πάρει παράταση από την Ε.Ε.Α. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρηθούν επακριβώς οι σχετικές διατάξεις του Ν. 2725/1999. 

Στην ίδια συνέντευξη ο Αλεξίου μας είπε ότι υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να καλύψουν το μετοχικό κεφάλαιο, αλλά ακόμη δεν μπορεί να μας αποκαλύψει κάτι παραπάνω. Το κακό μ’ όλα αυτά είναι ότι όλοι τους δεσμεύονται από τον Ν. 2725/1999 και απ’ όσα αυτός επιτάσσει. Έτσι μετά το άγονο δεκαπενθήμερο της «μυστικής αύξησης κεφαλαίου» (βλέπε εδώ) θα έπρεπε ν’ ακολουθήσει η δημόσια εγγραφή για την οποία απαιτείται άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αυτό ακόμη δεν έχει γίνει και συνεπώς η διαδικασία έχει πρός στιγμήν κολλήσει. Ακούγονται κάποιες φήμες ότι ο Αλέξης επιθυμεί ν’ αποτύχει η διαδικασία γιατί αν μετά απ’ όλα τα προηγούμενα δεν καλυφθεί το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο, τότε το απαιτούμενο ποσό το καλύπτει το ιδρυτικό σωματείο. Όμως όλα αυτά ακόμη και αν ίσχυαν δεν έχουν πλέον καμία σημασία, αφού ο Αλεξίου είναι έκπτωτος και μάλιστα «αχρηστεύεται θεσμικά» μέχρι το 2023 (βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί παρασκηνιακά να «κινεί τα νήματα»). Εκτός και αν κάποιοι που γνωρίζουν όσα αυτός έχει κάνει τα τελευταία χρόνια «ανοίξουν το στόμα τους».

Αφήνουμε στους δικηγόρους την ανάλυση της διαδικασίας με την οποία θα κηρυχθεί έκπτωτος όπως και τη συζήτηση για την ακυρότητα των αποφάσεων που έχουν λάβει τα όργανα στα οποία αυτός μετείχε ως σήμερα. Εμάς μας ενδιαφέρει να μην κινδυνεύει η ενιαία Α.Ε.Κ. είτε τυπικά είτε ουσιαστικά από «παράγοντες τύπου» Αλεξίου και τους ομοίους του.

Υ.Γ.1. Όσα αναφέρθηκαν παραπάνω για τον Αλέξη ισχύουν και για τον Ανδρέα (τον Δημητρέλλο ντε).

Υ.Γ.2. Φυσικά και δεν γίνεται να υπαναχωρήσουν από τη συμφωνία με το Ο.Α.Κ.Α. ακόμη και αν πρέπει νσ δώσουν μεγάλη «μπροστάντζα» (προκαταβολή). Όπως από την άλλη πλευρά το Ο.Α.Κ.Α δεν είναι χαζό να διώξει την Α.Ε.Κ. αφού «δεν βρίσκονται στον δρόμο» 100 χιλιάρικα και μάλιστα Ευρώ. Προφανώς αυτός που διέρρευσε την ιστορία ήθελε «ν’ αυξήσει την εντροπία» και προφανώς το πέτυχε αφού η Κ.Α.Ε. την διέψευσε. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει: «μήνυμα ελήφθη, θα βρούμε τα λεφτά της προκαταβολής. Μη μας δίνετε έτσι στεγνά». Έτσι αν τις επόμενες μέρες διαβάσετε για την πληρωμή στο Ο.Α.Κ.Α. έναντι του ενοικίου που προβλέπει η συμφωνία με αυτό (διανθισμένο με τους ανάλογους διθύραμβους) να είστε σίγουροι ότι αυτό έγινε εξαιτίας της διαρροής του ζητήματος στα ΑΕΚτζήδικα μέσα.

Ωστόσο δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί (κάθε άλλο μάλιστα) να έχει βάλει και το χεράκι του ο Παναθηναϊκός όπως σημειώνει και ο Φαίδων Κωνσταντουδάκης. Τούτο όμως δε σημαίνει είτε ότι ο Παναθηναϊκός «άγει και φέρει» το Ο.Α.Κ.Α. είτε ότι το Ο.Α.Κ.Α. δεν θα εκμεταλευτεί την κατάσταση πρός όφελος του.

7 Οκτώβρη 2014.
παρατηρητήριο.

πηγή: aek-watch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου