Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Απόφαση Ελεγκτικού Συνέδριου για το γήπεδο Αλαφούζου: σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η διοίκηση Δούρου

Ρόλο Πόντιου Πιλάτου τηρεί η διοίκηση Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής σε σχέση με το τεράστιο θέμα της χρηματοδότησης με 7 εκατ. ευρώ του μεγαλοκαπιταλιστή της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Αλαφούζου, την οποία έχει μπλοκάρει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η Δούρου δε θα κάνει καμιά παρέμβαση σε δεύτερο βαθμό, αφήνοντας τον Αλαφούζο ανενόχλητο να προσπαθήσει να αλλάξει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνέδριου και να πάρει το παραδάκι που του είχε εξασφαλίσει η απελθούσα διοίκηση Σγουρού.

Οπως είναι γνωστό, με την Πράξη 381/2014, το Ε’ Κλιμάκιο (ΣΤ’ Διακοπών) του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπλόκαρε τη σύμβαση. Στον πυρήνα της επιχειρηματολογίας του, βρίσκεται η εξής προσέγγιση, που αποκαλύπτει αντισυνταγματικότητα της σύμβασης: «Η αρμοδιότητα επιχορήγησης των αθλητικών σωματείων, η οποία, μεταξύ άλλων, μπορεί να αφορά στην εκτέλεση, βελτίωση ή συντήρηση αθλητικών έργων ή εγκαταστάσεων ανήκει, κατ’ αρχήν, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (…) Η κρατική αυτή αρμοδιότητα επιτρεπτώς μεταβιβάζεται στις Περιφέρειες, σύμφωνα με το άρθρο 102 παρ. 1 του Συντάγματος, υπό την προϋπόθεση ότι μεταφέρονται οι απαιτούμενοι για την άσκηση αυτής οικονομικοί πόροι, σύμφωνα με το άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος (…) Σε κάθε περίπτωση δεν έχει προβλεφθεί η μεταφορά στην Περιφέρεια των αναγκαίων οικονομικών πόρων για την άσκηση της αρμοδιότητας αυτής, ήτοι της χρηματοδότησης των εργασιών αναβάθμισης του γηπέδου (…) αντιθέτως, οι πόροι για την υλοποίηση του αντικειμένου της σύμβασης θα προέλθουν μέχρι του ποσού των 7.000.000 ευρώ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας».

Η διοίκηση Δούρου θα έπρεπε, στην προσφυγή που σίγουρα ετοιμάζει ο Αλαφούζος, να παρέμβει υπέρ της Πράξης 381/2014, αν μη τι άλλο υπερασπιζόμενη τη συνταγματική νομιμότητα. Ομως, δείχνει αποφασισμένη να κρατήσει ρόλο Πόντιου Πιλάτου, αποφεύγοντας κάθε παρέμβαση και αφήνοντας ανυπεράσπιστη την πρωτοβάθμια απόφαση του ΕΣ.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε την Πέμπτη 2 Οκτώβρη, το θέμα δεν εισήχθη για συζήτηση. Το θέμα δεν υπήρχε, επίσης, στην ημερήσια διάταξη της Περιφερειακής Οικονομικής Επιτροπής για την Παρασκευή 3 Οκτώβρη και όπως μας δήλωσε ο πρόεδρός της Χρήστος Καραμάνος (της ΚΟΕ, παρακαλώ) υπάρχουν πιο σοβαρά ζητήματα! Δε θα πούμε «πού ‘σαι νιότη που ‘δειχνες πως θα γινόμουν άλλος», γιατί αυτό έχει καταντήσει τόσο κοινότυπο πια. Θα πούμε, όμως, ότι η διοίκηση Δούρου κάνει πλάτες στον Αλαφούζο. Η προθεσμία για άσκηση προσφυγής ή παρέμβασης λήγει την Πέμπτη 9 Οκτώβρη. Εχουν στη διάθεσή τους ελάχιστες μέρες να αλλάξουν τη στάση τους.

Στέλεχος της νέας περιφερειακής αρχής μας έλεγε ότι το θέμα θα συζητιόταν σε επίπεδο Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας. Εκτελεστική Επιτροπή, όμως, δε θα γίνει την Παρασκευή 3 Οκτώβρη και το συγκεκριμένο στέλεχος εκτιμά ότι η Περιφέρεια δε θα κάνει τίποτα. Ούτε προσφυγή κατά της Πράξης 381/2014, ούτε παρέμβαση κατά της προσφυγής που σίγουρα θα κάνει ο Αλαφούζος. Αυτή είναι η νέα τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Να μην εκτίθενται τασσόμενοι ανοιχτά κατά των αρπακτικών του κεφαλαίου, αλλά και να μην μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδιά τους. Φτάνουμε έτσι στο σημείο, ένα υπερσυντηρητικό δικαστήριο όπως το ΕΣ, να βγαίνει «από τ’ αριστερά» σε μια υποτιθέμενη αριστερή περιφερειακή αρχή!

Ανοιχτή επιστολή του Συντονιστικού Κατοίκων

Στο μεταξύ, ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβούλιου την Πέμπτη, το Συντονιστικό Κατοίκων Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας και Γύρω Περιοχών δημοσιοποίησε ανοιχτή επιστολή προς την περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αφού αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης και στην Πράξη 381/2014 του ΕΣ, τονίζει:

«Γνωρίζετε, ασφαλώς, ότι στην πόλη μας αντιμετωπίζουμε μια απειλή ενάντια στο άλσος της, εξαιτίας των αρπακτικών διαθέσεων του επιχειρηματία Μελισσανίδη. Αυτός εξαπέλυσε ορδές τραμπούκων ενάντια σε όσους αντιδράσαμε στα σχέδιά του. Ο ίδιος, έχει συμφωνήσει επί της προηγούμενης περιφερειακής αρχής να χρηματοδοτηθεί το επιχειρηματικό του σχέδιο με 20 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια.

Είναι προφανές ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας θα χρησιμοποιήσει τυχόν θετική έκβαση της χρηματοδότησης Αλαφούζου ως πρόκριμα και για τη δική του χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. Αυτό το γαϊτανάκι των συνταγματικά παράνομων, πολιτικά χαριστικών και κοινωνικά απαράδεκτων χρηματοδοτήσεων επιχειρηματικών συμφερόντων, σε μια περίοδο που ο λαός μας πένεται και οι δημόσιες επενδύσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος έχουν πιάσει πάτο, πρέπει να σταματήσει τώρα.
Ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και από την Περιφερειάρχη να πάρουν θέση τώρα.

Τώρα είναι η ώρα για να φανεί αν θα υπάρξει στοιχειώδης αντιστοίχηση του μετεκλογικού έργου με τον προεκλογικό λόγο. Αν η νέα περιφερειακή διοίκηση θέλει να είναι συνεπής ως προς αυτά που διακήρυσσε προεκλογικά, οφείλει να παρέμβει υπέρ της Πράξης 381/2014 του Ε’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε ενδεχόμενη προσφυγή της πλευράς Αλαφούζου. Τυχόν αποχή από αυτό το καθήκον, τυχόν στάση Πόντιου Πιλάτου, θα ερμηνευτεί ως στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος της κοινωνίας.

Και βέβαια, ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Περιφερειάρχη να μην υπογράψει Προγραμματική Σύμβαση στήριξης των καταστροφικών σχεδίων Μελισσανίδη με 20 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια, γιατί πέραν του γενικότερου ζητήματος, που εγείρεται μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η υπογραφή μιας τέτοιας Προγραμματικής Σύμβασης θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με το κοινό συμφέρον του λαού της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας».

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου