Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Εκπαιδευτική άδεια Ρωμανού: Να δώσει λύση εδώ και τώρα ο Ν. Παρασκευόπουλος

 
Οπως ήταν προδιαγεγραμμένο (διότι αυτή ήταν η μεθόδευση), το Παιθαρχικό Συμβούλιο Φυλακής του Κορυδαλλού, αποτελούμενο από τον αντεισαγγελέα εφετών Πειραιά Ν. Ποιμενίδη ως πρόεδρο, τη διευθύντρια Χ. Κουτσομιχάλη και την κοινωνική λειτουργό Β. Φραγκαθούλα ως μέλη, απέρριψε ομόφωνα την αίτηση του Νίκου Ρωμανού να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια, με το σκεπτικό ότι «ελλείπει η προϋπόθεση που ορίζει ο νόμος στην παρ. 1 του άρθρ. 58 του Σωφρονιστικού Κώδικα για τη σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση, αφού ο κρατούμενος είναι και υπόδικος, καθόσον με τα έγγραφά του ο κ. Ειδικός Εφέτης Ανακριτής εξέφρασε αρνητική γνώμη, και συνεπώς το Συμβούλιο δεν μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αξιολόγηση της υπό κρίση αίτησης».
 
Η απόφαση αυτή πάρθηκε στις 11 Ιούνη. Μετά δηλαδή από το σχετικό θόρυβο που δημιούργησε η αρνητική εισήγηση του ειδικού εφέτη ανακριτή Ε. Νικόπουλου, που προκάλεσε και τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο Φυλακήςπαραβιάζει ευθέως το νόμο, αρνούμενο να εφαρμόσει στην περίπτωση του Ν. Ρωμανού το άρθρο 11 του Ν. 4312/2014, που ψηφίστηκε στη διάρκεια της απεργίας πείνας του Ν. Ρωμανού και ενώ αυτός είχε φτάσει σε κρίσιμη κατάσταση.
 
Τι προβλέπει πλέον ο νόμος;
 
«Στους ίδιους φοιτητές και σπουδαστές μπορεί να χορηγείται άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση, χωρίς περιορισμούς του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εφόσον έχουν με επιτυχία παρακολουθήσει το ένα τρίτο (1/3) των μαθημάτων και εργαστηρίων, κατά τους όρους που ορίζονται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του προηγούμενου εδαφίου επί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο. Στην τελευταία περίπτωση η αίτηση δεν απορρίπτεται από το Συμβούλιο του άρθρου 70 παρ. 1 παρά μόνο με ειδική αιτιολογία». 
 
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο Φυλακής δεν αναφέρεται καν σ’ αυτή τη νομική διάταξη στο σκεπτικό της απόφασής του. Και βέβαια, δεν περιλαμβάνει στην απόφασή του καμιά ειδική αιτιολογία για την απόρριψη του αιτήματος Ρωμανού, όπως προβλέπει ο νόμος!
 
Πέραν αυτού, συνιστά απόλυτη νομική αυθαιρεσία να αντιμετωπίζεται ο Ν. Ρωμανός ως υπόδικος, όταν έχει καταδικαστεί (για την υπόθεση του Βελβεντού) σε κάθειρξη 15 ετών και 10 μηνών. Αυτή είναι η ιδιότητα με την οποία βρίσκεται στη φυλακή και όχι η ιδιότητα του υποδίκου, η οποία επιπλέον είναι και εικονική, αφού αφορά την κατηγορία της συμμετοχής στη ΣΠΦ, για την οποία οι κατηγορούμενοι αυτής της υπόθεσης απαλλάσσονται σε διαδοχικές δίκες.
 
Ο Σωφρονιστικός Κώδικας προβλέπει τη σύμφωνη γνώμη του οργάνου που διέταξε την προφυλάκιση μόνο για τους υποδίκους που ζητούν φοιτητική άδεια. Είναι, λοιπόν, απόλυτη αυθαιρεσία να θεωρείται η ιδιότητα του υπόδικου βαρύτερη απ’ αυτή του κατάδικου στην περίπτωση του Ν. Ρωμανού. Διότι και αν απαλλαγεί από τις υποδικίες, αυτός θα παραμείνει στη φυλακή ως κατάδικος και επομένως αποκλειστικά αρμόδιο για να κρίνει το αίτημά του για άδεια είναι το Πειθαρχικό Συμβούλιο Φυλακής, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή ή του συμβουλίου που χειρίζεται την υποδικία. Αυτό είχε υπόψη του και ο νομοθέτης, όταν στη ρύθμιση που παραθέσαμε παραπάνω κάνει αναφορά μόνο στο Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει αυτοτελώς και δεν μπορεί να απορρίψει την αίτηση για εκπαιδευτική άδεια «παρά μόνο με ειδική αιτιολογία».
 
Ο ειδικός εφέτης ανακριτής Ε. Νικόπουλος προσχώρησε στην ίδια νομική αυθαιρεσία, αποδεχόμενος το αίτημα του Συμβουλίου της φυλακής και εξετάζοντάς το, ενώ έπρεπε να δηλώσει αναρμόδιος, αφού ο Ρωμανός είναι κρατούμενος. Στο δικό του έγγραφο (αρ. πρωτ. 528/29.5.2015), σε αντίθεση με το Πειθαρχικό Συμβούλιο Φυλακής, αναφέρεται στη νέα νομική διάταξη και σημειώνει: «Η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση των καταδίκων και υποδίκων σπουδαστών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αφορά την περίπτωση όπου τούτοι έχουν παρακολουθήσει μαθήματα εξ αποστάσεως και έχουν συμμετάσχει κατά τους όρους που ορίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τη ρητή διατύπωση του προαναφερόμενου άρθρου. Ωστόσο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση από την οποία ο νομοθέτης ρητά εξάρτησε τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση δεν έχει εισέτι εκδοθεί και συνεπώς η αίτηση του εν θέματι κρατουμένου δεν έχει νόμιμο έρεισμα» (οι εμφάσεις δικές μας).
 
Ο εφέτης Νικόπουλος λέει ότι ο Ρωμανός δικαιούται άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση, όμως το αίτημά του δεν έχει νομικό έρεισμα, διότι δεν έχει ακόμη εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει ο νόμος! Αντί, όμως, να σταματήσει εκεί, προχώρησε στην «περίπτωση κατά την οποία ήθελε εκτιμηθεί ότι ζητεί τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας γενικώς» και απεφάνθη (επικαλούμενος δημοσιευμένα κείμενα του Ν. Ρωμανού, τα οποία ερμήνευσε κατά το δοκούν, όπως το συνηθίζει), ότι αυτός δεν ενδιαφέρεται για τις σπουδές του (!) και γι’ αυτό «προέχει η εξασφάλιση της παρουσίας του στο Δικαστήριο και η υποβολή του στην εκτέλεση των αποφάσεων που θα εκδοθούν». Και εξέφερε «αρνητική γνώμη».
 
Η νομική αυθαιρεσία είναι διάχυτη σ’ αυτό το σκεπτικό. Ο ανακριτής θεωρεί ότι ο Ρωμανός δεν πρέπει να πάρει άδεια ώστε να εξασφαλιστεί «η υποβολή του στην εκτέλεση των αποφάσεων που θα εκδοθούν», ενώ ο Ρωμανός είναι ήδη κατάδικος και μάλιστα σε βαριά ποινή. Μ’ αυτό το σκεπτικό, δεν πρέπει να πάρει ποτέ εκπαιδευτική άδεια, γιατί θα προέχει… η εξασφάλιση της έκτισης της ποινής του! Με το γνωστό του μένος, ο εν λόγω ανακριτής κρίνει ανεφάρμοστο το νόμο που ψηφίστηκε ειδικά για να μπορέσει να πάρει άδεια ο Ν. Ρωμανός.
 
Ομως, πέρα από το μένος του ανακριτή, έχουμε ένα νόμο, που ψηφίστηκε εσπευσμένα με τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να σταματήσει την απεργία πείνας ο Ν. Ρωμανός και να μην χρεωθεί ένα νεκρό πολιτικό κρατούμενο το ελληνικό αστικό κράτος, ο οποίος παραμένει ανεφάρμοστος, με ευθύνη του υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ το αρμόδιο όργανο (το Πειθαρχικό Συμβούλιο Φυλακής) αρνείται και να τον πάρει καν υπόψη του! 
 
Γενεσιουργός αιτία αυτής της προκλητικής συμπεριφοράς των δικαστικών οργάνων και των οργάνων της Φυλακής είναι η μεθοδευμένη καθυστέρηση δύο διαδοχικών υπουργών Δικαιοσύνης να εκδώσουν την απαιτούμενη κοινή υπουργική απόφαση. Ο Χ. Αθανασίου, που αναγκάστηκε να συντάξει και να προωθήσει τη σχετική διάταξη, κάτω από την πίεση της απεργίας πείνας, δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για τη σύνταξη και την υπογραφή της ΚΥΑ. Ο Ν. Παρασκευόπουλος, που τον διαδέχτηκε μετά την κυβερνητική αλλαγή, αδιαφόρησε επί τέσσερις ολόκληρους μήνες! Μόλις στις 3 Ιούνη δημοσίευσε στη «Διαύγεια» την απόφαση για τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας που θα συντάξει την ΚΥΑ! Η Ομάδα Εργασίας έχει προθεσμία μέχρι τις 15 Ιούλη για να ολοκληρώσει το έργο της. Προσθέστε και το χρόνο που θα απαιτηθεί για να υπογράψουν τρεις υπουργοί και θα έχετε μπροστά σας όλη τη μεθόδευση για να παραπεμφθεί το αίτημα του Ν. Ρωμανού για το επόμενο πανεπιστημιακό έτος (από Σεπτέμβρη και βλέπουμε)!
 
Στην υποκριτική δήλωση που έκανε στις 3 Ιούνη, ο Ν. Παρασκευόπουλος ισχυρίστηκε: «Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, αν και μη αναγκαία, έχει ήδη δρομολογηθεί». Η ΚΥΑ είναι αναγκαία (το επεσήμανε, χωρίς να κρύβει τη χαρά του, και ο ανακριτής Νικόπουλος), αλλά καθυστέρησε για πάνω από μισό χρόνο με αποκλειστική ευθύνη του Ν. Παρασκευόπουλου. Για να θολώσει τα νερά, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε στην κατακλείδα εκείνης της δήλωσής του, ότι «σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος ώστε να προβεί σε οποιοδήποτε θεσμικό βήμα (ακόμα και νομοθετικά) κριθεί απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται και πρακτικά το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση».
 
Εκτοτε πέρασαν πάνω από δύο εβδομάδες και ο Ν. Ρωμανός δεν πήρε την εκπαιδευτική άδεια που δικαιούται. Και ο υπουργός Δικαιοσύνης όχι μόνο δεν ήλεγξε πειθαρχικά το όργανο της φυλακής που δεν μνημονεύει καν το νέο νομικό καθεστώς, αλλά δεν προχώρησε «σε οποιοδήποτε θεσμικό βήμα» για να διασφαλιστεί «και πρακτικά το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση». Προτίθεται να το κάνει έστω και την τελευταία στιγμή, διασώζοντας κάποια ψήγματα πολιτικής αξιοπιστίας ή ποντάρει στο ότι «κι αυτό θα ξεχαστεί σε λίγο, αφού τα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα κλείσουν για καλοκαίρι»; Εμείς απαιτούμε από τον Ν. Παρασκευόπουλο να δώσει λύση άμεσα, για να μη χάσει την τρέχουσα εξεταστική περίοδο ο Ν. Ρωμανός. Αλλιώς, θα είναι αυτός ο υπεύθυνος για το κουρέλιασμα της ίδιας της αστικής νομιμότητας.
 
πηγή:  eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου