Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

425 εκατ. ευρώ θα αρπάξουν από τους αγρότες


Με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, ενσωματωμένη στο δασοκτόνο νόμο για τα βοσκοτόπια ως άρθρο 36, μπήκε μπροστά από τον υπουργό Αγροτικής  Ανάπτυξης Β. Αποστόλου και την κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων η διαδικασία για την επιστροφή  424.724.942 ευρώ από 725.000 αγρότες, που η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι φτωχοί αγρότες. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης  θα εκδώσουν Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία ο λαλίστατος Β. Αποστόλου θα ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία να κρατάει -μέσω του συστήματος ΟΣΔΕ- όλο το ποσό ή μέρος των επιδοτήσεων που εισέπραξαν οι 725.000 αγρότες, μέσω του περιβόητου «πακέτου Χατζηγάκη», για τις καταστροφές που έπαθαν στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στις εγκαταστάσεις και στις αποθηκευμένες ζωοτροφές.

Οι αγρότες γενικά -και όχι μόνο οι πλούσιοι αγρότες- στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ υφίστανται συχνά καταστροφές στην παραγωγή και στις εγκαταστάσεις τους, λόγω των καιρικών συνθηκών. Για τις καταστροφές αυτές  δεν αποζημιώνονται για το σύνολο της καταστροφής που υφίστανται, αλλά για ένα μικρό μέρος της. Ενα μέρος της αποζημίωσης καταβάλλεται από τον ΕΛΓΑ και ένα μέρος από την ΕΕ.


Οι αγρότες δεν αποζημιώνονται πάντοτε από την ΕΕ, με βασικό επιχείρημα ότι νοθεύεται ο ανταγωνισμός (αυτό αφορά τους αγρότες που τα προϊόντα-εμπορεύματα που παράγουν προορίζονται ως πρώτη ύλη για την καπιταλιστική βιομηχανία). Ετσι, οι όποιες ενισχύσεις χορηγούνται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό στους αγρότες, ουσιαστικά καταλήγουν στους καπιταλιστές που εξασφαλίζουν φτηνές πρώτες ύλες για τη βιομηχανική παραγωγή τους.  Σε ό,τι όμως αφορά ενισχύσεις στη βιομηχανία, οι Κομισάριοι δεν είναι καθόλου αυστηροί, γιατί τόσο αυτοί όσο και οι κυβερνήσεις των μεγάλων καπιταλιστικών κρατών έχουν σαφή ταξικό προσανατολισμό υπέρ του κεφαλαίου. Αυτή η εισαγωγή ήταν απαραίτητη, για-τί γίνεται μεγάλη σπέκουλα με τον περιβόητο ανταγωνισμό, στο όνομα του οποίου γίνονται τα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος των αγροτών και της εργατικής τάξης.

Ο «σοσιαλιστής» Β. Αποστόλου, χωρίς ίχνος ντροπής, ήρθε να καταγγείλει το «πακέτο Χατζηγάκη» και να υποσχεθεί στους Κομισάριους, ότι θα είναι καλό και υπάκουο παιδί, δε θα ενδώσει στις πιέσεις των αγροτών και δε θα δώσει τέτοια πακέτα. Ούτε μια λέξη δεν είπε ενάντια στους Κομισάριους και στους υπουργούς Γεωργίας για το απαράδεκτο καθεστώς σε βάρος της αγροτιάς.

Το ποσό που ζητιέται πίσω από τους αγρότες ανέρχεται σε 424.724.942 και όχι σε 315.464.942 ευρώ, όπως ισχυρίζεται ο Β. Αποστόλου. Κατεβάζει το ποσό ισχυριζόμενος ότι υπάρχει ένα άλλο ποσό, από τον κανονισμό 1408/2013, ύψους 109.260.000 ευρώ, το οποίο προορίζεται  για την ενίσχυση των αγροτών, φτάνει να μη νοθεύεται ο ανταγωνισμός.  Γι’ αυτό έχουμε κάθε δικαίωμα να πούμε ότι ο Β. Αποστόλου δίνει κάλπικες  υποσχέσεις για μείωση των επιστροφών, προκειμένου να εκτονώσει τις αναμενόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών.

Το σίγουρο είναι ότι θα αρχίσει η επιστροφή του ποσού αυτού μέσω του συστήματος ΟΣΔΕ και γι’ αυτό δεν πρέπει οι αγρότες να δεχτούν αυτή τη μεγάλη περικοπή, που μαζί με την φοροκαταιγίδα , (αύξηση της φορολογίας εισοδήματος, αύξηση του ΦΠΑ στα εφόδια και αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές) θα δεχτούν το τελειωτικό κτύπημα και θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την αγροτική παραγωγή και το χωριό.

Καταπώς το συνηθίζουν οι συριζαίοι, ο Β. Αποστόλου έκανε κάτι σιβυλλικές δηλώσεις, στις οποίες υπαινισσόταν ότι κάνει τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της Κομισιόν, αλλά… δεν πρόκειται να την εφαρμόσει. Στον αστικό Τύπο άρχισαν να γράφονται διάφορα περί επιστροφής στη… «δημιουργική ασάφεια» της περιόδου Μπαρουφάκη, καθώς ο Αποστόλου καλούσε τους αγρότες «να μην ανησυχούν όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».


Μιλώντας στη Βουλή τη δεύτερη μέρα της συζήτησης για τη (ν)τροπολογία που προβλέπει την επιστροφή από τους αγρότες του πακέτου  των 424.724.942 ευρώ, ο Β. Αποστόλου μίλησε για πικρό ποτήρι, καταλήγοντας ότι «δεν θα αποφύγουμε το πικρό αυτό ποτήρι». Ο Β. Αποστόλου είναι αποφασισμένος  να βάλει χέρι στις επιδοτήσεις  των αγροτών. Και αυτοί δεν έχουν άλλο δρόμο από το να αντιδράσουν μαχητικά και δυναμικά παραβιάζοντας, χωρίς δισταγμούς, την αστική νομιμότητα.

Οικολόγος μάλαμα

Ασορτί με ένα δασοκτόνο νομοσχέδιο, όπως είναι αυτό για τις βοσκήσιμες γαίες, ήταν και το όργιο τροπολογιών (με άσχετο στην πλειοψηφία τους περιεχόμενο) στο οποίο επιδόθηκαν οι υπουργοί της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Μια τέτοια τροπολογία κατατέθηκε από τον εκπρόσωπο των Οικολόγων Πρασίνων στη συγκυβέρνηση, αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Ι. Τσιρώνη.

Η τροπολογία Τσιρώνη προέβλεπε την παράταση της λειτουργίας των λατομείων για 5 χρόνια. Δηλαδή, μετά το θεωρητικό ορίζοντα ζωής αυτής της κυβέρνησης! Υπήρξαν αντιδράσεις και ο Τσιρώνης άλλαξε την παράταση από πέντε σε δύο χρόνια. Υποτίθεται ότι σ' αυτό το διάστημα η κυβέρνηση θα νομοθετήσει νέο καθεστώς λειτουργίας των λατομείων!

Η εξουσία «ισιάζει». Και ο οικολόγος Τσιρώνης που τόσο αδίστακτα προωθεί περιβαλλοντοκτόνες διατάξεις αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ KONTΡΑ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου