Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ Δ.Σ.ΤΗΣ «A.E.K. FC DEVELOPMENT A.E.» (ΜΙΑ ΑΧΡΕΙΑΣΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ ΑΛΛΑΓΗ)


Έχουμε σε σειρά κειμένων μας παρουσιάσει, αναλύσει και σχολιάσει την «AEK FC DEVELOPMENT NETWORK ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.Κ.-ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.». Στο προτελευταίο από αυτά παρουσιάσαμε τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην εταιρεία τόσο ως μέτοχοι όσο και ως Διοίκηση (βλέπε εδώ). Είχαμε τότε σημειώσει ότι στο πρώτο της Δ.Σ. συμμετείχαν 3 στελέχη της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. εκ των οποίων τα 2 είναι και στο Δ.Σ. της. Τα στελέχη αυτά ήταν οι:
  • Ασλανίδης Ευ. ως Πρόεδρος του Δ.Σ. (έχει την ίδια θέση και στην Π.Α.Ε.).
  • Δέδες Αλ. ως Διευθύνων Σύμβουλος (έχει την ίδια θέση και στην Π.Α.Ε.).
  • Πάτκας Δημ. ως Μέλος (είναι ο Οικονομικός Διευθυντής της Π.Α.Ε.)
Στο Δ.Σ. μετέχει επίσης και η Μαρία Γιογάκη η οποία αν και δεν αναφέρεται στα στελέχη της Π.Α.Ε. όπως αυτά εμφανίζονται στην ιστοσελίδα της ωστόσο με βάση το βιογραφικό της στην ιστοσελίδα της AEGEAN: «...έχει από το 2013 ρόλο-κλειδί στην Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. σαν υπεύθυνη προγραμμάτων με αρκετές καινοτόμες ιδέες που θέτουν νέα στάνταρ στην αγορά και έχουν προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον στην ομάδα».

Πριν από δυο μήνες (20 Νοέμβρη 2015) δημοσιεύτηκε στο Γ.Ε.ΜΗ. πρακτικό του Δ.Σ. της εταιρείας με ημερομηνία 10 Ιούλη 2015 (είχε κατατεθεί για έλεγχο και έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες στις 16 Σεπτέμβρη 2015) με το οποίο αλλάζει η σύνθεση του. Με το εν λόγω πρακτικό η εταιρεία ενημερώνει ότι το Μέλος του Δ.Σ. Αντώνιος Παυλάκης (υπεύθυνος του Τμήματος Ανθρωπίνων Πόρων της AEGEAN) παραιτήθηκε και στην θέση του τοποθετήθηκε το στέλεχος της Π.Α.Ε. Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς (βλέπε εδώ).

Πλέον στο 5μελές Δ.Σ. της «AEK FC DEVELOPMENT NETWORK ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.Κ.-ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.» βρίσκονται 4 στελέχη της Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. (Ασλανίδης, Δέδες, Πάτκας, Μιλοβάνονβιτς) τα οποία θα μπορούσαν να είναι και 5 στα 5 ανάλογα του αν προσμετρηθεί και η κυρία Γιογάκη σ’ αυτά. Μετά την τοποθέτηση 4 στελεχών της Π.Α.Ε. στο Δ.Σ. της «A.E.K. FC DEVELOPMENT A.E.» αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η δεύτερη είναι θυγατρική της πρώτης, αφού όχι μόνο δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε σχέση με την Α.Ε.Κ. αλλά και τα 4/5 του Δ.Σ. αποτελούν στελέχη της Π.Α.Ε. (εκ των οποίων 2 οι Δέδες και Πάτκας την δεσμεύουν με την υπογραφή τους).
Μετά τα παραπάνω απορούμε γιατί η Π.Α.Ε. δεν εξαγοράζει την «A.E.K. FC DEVELOPMENT A.E.» δίνοντας στους μετόχους της την αξία των μετοχών τους. Έτσι και τυπικά θα σχηματιζόταν όμιλος και τα έσοδα απ’ όλες τις λειτουργίες και δραστηριότητες τις σχετικές με την Α.Ε.Κ. θα εμφανίζονταν στα βιβλία της Π.Α.Ε. στην οποία είναι μέτοχος η Ερασιτεχνική. Βέβαια με τον τρόπο αυτό τ’ αποτελέσματα της «A.E.K. FC DEVELOPMENT A.E.» θα επηρέαζαν αυτά της Π.Α.Ε. κάτι που ενδεχομένως θα ήθελαν κάποιοι ν’ αποφύγουν, ενώ και η Ερασιτεχνική θα είχε την δυαντότητα ν’ ασκεί εποπτεία. Ωστόσο ακόμη και αν παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν θεωρούμε ότι συνεχίζει να υφίσταται λόγος ενοποίησης των δύο εταιρειών (για περισσότερα βλέπε εδώ).

Υπάρχει όμως ακόμη μια πλευρά της τοποθέτησης Μιλοβάνοβιτς στο Δ.Σ. της «A.E.K. FC DEVELOPMENT A.E.». Η πλευρά αυτή έχει να κάνει με τις δραστηριότητες της εταιρείας το σύνολο των οποίων είχαμε παρουσιάσει στο Β’ Μέρος της παρουσίασης μας ενώ για κάποιες από αυτές είχαμε ασχοληθεί σε ξεχωριστό κείμενο (βλέπε εδώ). Ο Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς είναι ο Τεχνικός Διευθυντής της Π.Α.Ε., κάτι που σημαίνει ότι ασχολείται με τα μεταγραφικά της ομάδας οπότε θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι η δουλειά του στην «A.E.K. FC DEVELOPMENT A.E.» θα είναι ανάλογη. Η «A.E.K. FC DEVELOPMENT A.E.» έχει ως έναν από τους σκοπούς της την «παροχή υπηρεσιών αθλητικών σωματείων» με την οποία μπορεί να υπονοείται και η αγοραπωλησία παικτών. 

Το ζήτημα που μας πονηρεύει είναι σε ποιόν θα παρέχει αυτές τις υπηρεσίες (ειδικά στην περίπτωση αγοραπωλησίας παικτών). Μήπως στην Π.Α.Ε.; Θα εισηγείται θετικά για την απόκτηση νεαρών ταλέντων ο Μιλοβάνοβιτς στην «A.E.K. FC DEVELOPMENT A.E.» (της οποίας ως μέλος του Δ.Σ. της θα πρέπει να προστατεύει τα συμφέροντα της), τα οποία αφού αποκτηθούν από αυτή θα μεταπωλούνται στην Π.Α.Ε. (ή και σε άλλες Π.Α.Ε.); Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την ίδια στιγμή παραμένει και Τεχνικός Διευθυντής της Π.Α.Ε. και λόγω της θέσης του κατέχει εμπιστευτικές πληροφορίες. Αυτό από μόνο του προκαλεί «σύγκρουση συμφερόντων». 

Βέβαια μπορεί όλα αυτά να βρίσκονται στην «νοσηρή φαντασία μας». Όσο όμως η διατύπωση των σκοπών της «A.E.K. FC DEVELOPMENT A.E.» παραμένει τουλάχιστον αμφιλεγόμενη θα έχουμε κάθε δικαίωμα να δυσπιστούμε (και δεν είμαστε μόνον εμείς) σχετικά με τις πραγματικές επιδιώξεις της «Αοράτου Αρχής». Γι’ αυτό καλό θα ήταν αφ’ ενός να ξεκαθαριστεί το πεδίο δράσης και των δύο εταιρειών και αφ’ ετέρου να απορροφηθεί η «A.E.K. FC DEVELOPMENT A.E.» από την Π.Α.Ε.

Σημείωση: Στην περίπτωση των ενοποιημένων σε όμιλο εταιρειών ενώ οι θυγατρικές δημοσιεύουν τα δικά τους αποτελέσματα τα υπόλοιπα των μεταξύ τους συναλλαγών δεν εμφανίζονται στον Ενοποιημένο Ισολογισμό. Έτσι τα ποσά των οφειλών της Π.Α.Ε. στην «A.E.K. FC DEVELOPMENT A.E.» (και το αντίστροφο) θα διαγράφονταν αφού δεν νοείται η Μητρική εταιρεία να χρωστά ή να έχει απαιτήσεις από τον εαυτό της.

20 Γενάρη 2016
παρατηρητήριο.
πηγή: aekwatch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου