Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΛΕΦΤΑ Ο «ΤΙΓΡΗΣ» ΣΤΗΝ Α.Ε.Κ.; (ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Ν. 24)


"Αποδεικνύεται, λοιπόν, χωρίς καμία αμφιβολία ότι η ομάδα συντηρείται και πορεύεται μόνο με τα λεφτά των οπαδών και κανενός άλλου. Δυστυχώς όμως οι οπαδοί στην μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν πειστεί ότι είναι «άχρηστοι» όσον αφορά τα διοικητικά και έχουν αφήσει άλλους να κάνουν τ’ αφεντικά «με τα δικά τους λεφτά» χωρίς ν’ ασκούν κανενός είδους έλεγχο ή επιρροή, μένοντας παθητικοί παρατηρητές των όσων συμβαίνουν στην ομάδα. Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη όταν μιλάμε για Αθλητική Ανώνυμη Εταιρεία και καταντά «εγκληματική» αν σκεφτούμε ότι η Α.Ε.Κ. θέλει να μπεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, δηλαδή να ζητήσει λεφτά «επενδυτών» την στιγμή που οι μεγαλύτεροι επενδυτές της (οι οπαδοί της) είναι στην γωνία χωρίς να έχουν λόγο."

Εισαγωγική σημείωση: Στο κείμενο που ακολουθεί εμφανίζονται κάποια νούμερα τα οποία είναι μεν κατ' εκτίμηση αλλά ο υπολογισμός τους έχει βασιστεί σε καλά γνωστά απ' όλους μας δεομένα. Αν και τα νούμερα δεν είναι τελείως ακριβή (αφού θα έπρεπε να είχαμε πλήρη και αναλυτική ενημέρωση γι' αυτό) περιγράφουν ωστόσο πλήρως την πραγματικότητα δίνοντας μας εικόνα για τα ελάχιστα ποσά που έχουνν συγκεντρωθεί δύο χρόνια τώρα. Συνεπώς οποιαδήποτε προσπάθεια ν' αντικρούσει κάποιος τα ποσά αυτά δεν έχει κανένα νόημα, εκτός και αν είναι σε θέση να μας πληροφορήσει για τα σωστά νούμερα (τα οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι μεγαλύτερα από τους υπολογισμούς μας). Έτσι κι αλλιώς όποια και να είναι τα νούμερα τα συμπεράσματα (τα μόνα που έχουν σημασία άλλωστε) δεν αλλάζουν.

Η προσπάθεια που καταβάλλουμε εδώ και 2 χρόνια είναι όχι μόνο να ενημερώσουμε, αλλά και να «εκπαιδεύσουμε» πάνω σε ζητήματα για τα οποία γίνεται αγωνας να μας πείσουν ότι είναι πέρα από τις γνώσεις και τις δυνατότητες μας. Όταν έχουμε να διαπραγματευτούμε ένα τέτοιο θέμα προσπαθούμε όσο γίνεται να το αναλύσουμε με τέτοιον τρόπο που να είναι κατανοητό από τον οποιονδήποτε. Ένα τέτοιο θέμα είναι η οικονομική συνεισφορά (εφ’ όσον προκύπτει) του «Τίγρη» στην Α.Ε.Κ. Σήμερα θ’ ασχοληθούμε μόνο με την Π.Α.Ε. (ενώ επιφυλλασσόμαστε να πράξουμε το ίδιο και για την «Δικέφαλος». Το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα εξ’ αιτίας της μεταγραφικής περιόδου όταν οι οπαδοί κάθε ομάδας προσπαθούν με βάση τα γραφόμενα στον τύπο να καταλάβουν αν πρέπει να είναι ευχαριστημένοι ή να γκρινιάζουν για τις κινήσεις (όταν κάνει) του ιδιοκτήτη της ομάδας τους.

Εμείς ως «παρατηρητές» έχουμε πάρει θέση και έχουμε αφ’ ενός αναλύσει τον μηχανισμό χρηματοδότησης της Π.Α.Ε. μέσω της Ε.Φ. ΑΕΚ (βλέπε ενδειτικά εδώ), αλλά και έχουμε επιχειρηματολογήσει σε σειρά κειμένων μας τόσο για την ανάγκη χρηματοδότησης της ομάδας από τους οπαδούς όσο και για τον έλεγχο που αυτοί οφείλουν ν’ ασκούν στην λειτουργία των Π.Α.Ε./Κ.Α.Ε. Ο πυρήνας της επιχειρηματολογίας μας είναι ότι οι οπαδοί των οποίων η ζωή επηρεάζεται παραπάνω από όσα άσχημα (ή/και εγκληματικά) συμβαίνουν στις Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. θα πρέπει ν’ αναλάββουν μεγαλύτερες ευθύνες απ’ ότι έχουν ως σήμερα. Φυσικά η άποψη μας αυτή είναι μειοψηφική καθώς ξεβολεύει πολλούς οι οποίοι μέχρι τώρα επέλεγαν να «είναι έξω από τον χορό» αφήνοντας πολλές φορές επικίνδυνους ανθρώπους ν’ αλωνίζουν.

Σήμερα θ’ αναφερθούμε στην χρηματοδότηση της Π.Α.Ε. και τις πηγές της -χρησιμοποιώντας νούμερα προσβάσιμα σε όλους- με στόχο να ενημερώσουμε τον «κόσμο της Α.Ε.Κ.» για την οικονομική του δύναμη και να γκρεμίσουμε τον «αστικό μύθο» ότι οι ιδιοκτήτες βάζουν/σπρώχνουν λεφτά στις ομάδες τους και πιο συγκεκριμένα στην δική μας περίπτωση ότι ο «Τίγρης» έσπρωξε λεφτά τον Γενάρη παίρνοντας τους Πέκχαρτ και Ζουκουλίνι. Προκαταβολικά σας λέμε ότι αυτό δεν ισχύει. Αυτό που πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχετε υπ’ όψη σας είναι ότι οι ιδιοκτήτες σε τακτά χρονικά διαστήματα καλύπτουν ταμειακά τις υποχρεώσεις των Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. κάνοντας Α.Μ.Κ. σε τέτοιο βαθμό όσο είναι απαραίτητες για να μην τους επιβληθούν απαγορεύσεις μεταγραφών (βλέπε επίσης εδώ & εδώ). Όλα τα υπόλοιπα είναι φούμαρα για «λαϊκή κατανάλωση» και για να πουλάνε οι εφημερίδες. Στο κάτω-κάτω όλες οι ομάδες στον κόσμο πληρώνουν (εξοφλούν) σε δόσεις τις μεταγραφές παικτών.

Επιστρέφοντας στα δικά μας να γιατί ισχυριζόμαστε ότι ο «Τίγρης» δεν έχει βάλει ούτε Ευρώ στην Π.Α.Ε.:
  • Από τον Ισολογισμό της πρώτης χρήσης της Π.Α.Ε. προκύπτει ότι στην Β’ Εθνική (2014-2015) οι συνολικές πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας ήταν 812.881,80 Ευρώ.  
  • Γνωρίζουμε (όσοι αγοράσαμε διαρκείας τότε) ότι το 20% της τιμής τιμοκαταλόγου καταλογιζόταν στα διαρκείας και το υπόλοιπο 80% πήγαινε ως «δωρεά» στην Ε.Φ. ΑΕΚ.
  • Συνεπώς τα 812.881,80 Ευρώ (918.556,43 με τον Φ.Π.Α.13%) αντιστοιχούν στο 20% των εισπράξεων.
  • Άρα το 100% αντιστοιχεί σε 4.592.782,15 Ευρώ.
  • Το 80% που εισέπραξε ως «δωρεά» η Ε.Φ. ΑΕΚ συνεπώς είναι 3.674.225,72 (3.674.226 στρογγυλά) Ευρώ.
Για την επόμενη χρονιά (2015-2016) δεν έχουμε πλήρη στοιχεία. Γνωρίζουμε μόνο τις πωλήσεις εισιτηρίων διαρκείας μέχρι το τέλος Ιούνη οι οποίες είναι στα 124.336,21 (152.933,54 με Φ.Π.Α. 23%) Ευρώ.
  • Ωστόσο μπορούμε να υποθέσουμε χωρίς να λαθεύουμε πολύ ότι οι πωλήσεις των διαρκείας της περιόδου 2015-2016 είναι τουλάχιστον οι ίδιες με αυτές της περιόδου 2014-2015, δηλαδή είναι 4.592.782,15 Ευρώ.
  • Δεδομένου ότι για την εν λόγω περίοδο μόνο το 40% κατέληξε ως «δωρεά» στην Ε.Φ. ΑΕΚ και κάνοντας τον πολλαπλασιασμό βρίσκουμε ότι το ποσό αυτό είναι τουλάχιστον 1.837.112,86 (1.837.113 στρογγυλά) Ευρώ.
Συνεπώς και τις δύο χρονιές (2014-2016) η Ε.Φ. ΑΕΚ εισέπραξε (πάντα ως «δωρεά») τουλάχιστον 5.511.339 (3.674.226+1.837.113).

Από αυτά τα τουλάχιστον 5.511.340 (μετά την στρογγυλοποίηση) η Ε.Φ. ΑΕΚ έχει εισφέρει μέχρι τώρα ως Μ.Κ. στην Π.Α.Ε. συνολικά 3.003.000 Ευρώ (βλέπε εδώ).

Απομένουν, λοιπόν, στο ταμείο της Ε.Φ. ΑΕΚ τουλάχιστον 2.508.340 (5.511.340-3.003.000) Ευρώ.

Όπως γίνεται κατανοητό όλα αυτά τα λεφτά προέρχονται αποκλειστικά από τους οπαδούς και όχι από τον «εγγυητή». Συνεπώς η ομάδα κινείται με μόνα καύσιμα τα λεφτά όσων πηγαίνουν στο γήπεδο και όλα τα υπόλοιπα είναι φούμαρα για «λαϊκή κατανάλωση».       

Επειδή όμως σε κάποιους θα γεννήθηκε η εύλογη απορία «γιατί επέλεξε αυτόν τον τρόπο χρηματοδότησης» εμείς θα προσπαθήσουμε να σας λύσουμε την απορία καταγράφοντας τα οφέλη (μιάς και δεν μπορούμε να μπούμε στο μυαλό του «Τίγρη») που προκύπτουν από την επιλογή της τακτικής αυτής:
  • Εμφανίζει μικρότερα κέρδη και συνεπώς πληρώνει λιγότερο Φόρο Εισοδήματος και Προκαταβολή Φόρου Εισοδήματος για την επόμενη χρήση. Ως αποτέλεσμα η ταμειακή εκροή είναι πολύ μικρότερη.
  • Οι φόροι της Α.Μ.Κ. είναι ελάχιστοι συγκρινόμενοι με όσα θα πλήρωνε για Φόρο Εισοδήματος και Προκαταβολή Φόρου Εισοδήματος για την επόμενη χρήση.
  • Το υπόλοιπο του Ταμείου της εταιρείας θα ήταν πολύ αυξημένο αφού τα λεφτά θα ήταν ήδη κατατεθειμένα και δεν θα έμπαιναν σταδιακά. Με υπόλοιπο Ταμείου στις 30 Ιούνη 2015 τουλάχιστον 2.911.321,26 (437.095,26+3.674.226-1.200.000 που είχε ήδη βάλει ως Μ.Κ.) Ευρώ πως θα μπορούσε ν’ αρνηθεί «μεταγραφές αεροδρομίου» για την ενίσχυση της ομάδας; Βέβαια από αυτά τα λεφτά θα έπρεπε να πληρωθεί ο Φόρος Εισοδήματος και η Προκαταβολή Φόρου Εισοδήματος για την επόμενη χρήση, αλλά αυτό είναι το τίμημα της επιτυχίας.
  • Με τον τρόπο που μπήκαν τα λεφτά στην Π.Α.Ε. ικανοποιήθηκε και η απαίτηση του Νόμου για τουλάχιστον 500.000 Ευρώ Μ.Κ. προκειμένου να έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Α’ Εθνική.
Όπως, λοιπόν, αποδεικνύεται από τα παραπάνω ο «Τίγρης» δεν έχει βάλει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα έστω και 1 Ευρώ. Επειδή κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι ο Μελισσανίδης χρηματοδοτεί την Π.Α.Ε. μέσω της χορηγίας του Ο.Π.Α.Π. να σημειώσουμε το προφανές:

Τα λεφτά αυτά βγαίνουν από το ταμείο του Ο.Π.Α.Π. (δηλαδή από τους Έλληνες τζογαδόρους) και μόνο έμμεσα μπορούν να θεωρηθούν ως συνεισφορά του «Τίγρη» (εφ’ όσον μειώνουν τα κέρδη του Οργανισμού και συνεπώς το μέρισμα που λαμβάνει ο Μελισσανίδης). Ακόμα όμως και έτσι αυτό ισχύει μόνο στον βαθμό που η χορηγία υπερβαίνει το ποσό που θα έπαιρνε η Α.Ε.Κ. από τον Ο.Π.Α.Π. αν σ’ αυτόν δεν εμπλεκόταν ο «Τίγρης». Στο κάτω-κάτω η Α.Ε.Κ. ως Α.Ε.Κ. έχει ένα δυνατό brandname(που λένε και οι ιθαγενείς) στην ποδοσφαιρική αγορά. Σε κάθε όμως περίπτωση το ποσό αυτό για την διετία 2014-2016 δεν είναι μεγαλύτερο των τουλάχιστον 5,5 εκ Ευρώ που υπολογίσαμε παραπάνω από την πώληση των εισιτηρίων διαρκείας για την ίδια περίοδο.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, χωρίς καμία αμφιβολία ότι η ομάδα συντηρείται και πορεύεται μόνο με τα λεφτά των οπαδών και κανενός άλλου. Δυστυχώς όμως οι οπαδοί στην μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν πειστεί ότι είναι «άχρηστοι» όσον αφορά τα διοικητικά και έχουν αφήσει άλλους να κάνουν τ’ αφεντικά «με τα δικά τους λεφτά» χωρίς ν’ ασκούν κανενός είδους έλεγχο ή επιρροή, μένοντας παθητικοί παρατηρητές των όσων συμβαίνουν στην ομάδα. Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη όταν μιλάμε για Αθλητική Ανώνυμη Εταιρεία και καταντά «εγκληματική» αν σκεφτούμε ότι η Α.Ε.Κ. θέλει να μπεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, δηλαδή να ζητήσει λεφτά «επενδυτών» την στιγμή που οι μεγαλύτεροι επενδυτές της (οι οπαδοί της) είναι στην γωνία χωρίς να έχουν λόγο.

Στις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες (και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είναι και η Α.Ε.Κ. μια απ’ αυτές) οι «ομάδες συμμετόχων» (αυτών που τα συμφέροντα επηρεάζονται από την λειτουργία της και οι οποίοι τις περισσότερες φορές δεν είναι καν μέτοχοι της) ασκούν έλεγχο και επιρροή αλληλεπιδρώντας με την Διοίκηση της και συν-διαμορφώνοντας τις αποφάσεις της. Αν με τον τρόπο αυτόν μπορεί να λειτουργήσει ο «ΤΙΤΑΝ» της οικογένειας Κανελλοπούλου δεν βλέπουμε γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει και η Α.Ε.Κ. Μόνον έτσι θα μειωθούν δραστικά οι πιθανότητες να ξαναζήσουμε τις τραυματικές καταστάσεις από τις οποίες παλεύουμε να συνέλθουμε.   

Αυτά για την ώρα. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το προσεχές μέλλον όταν θ’ ασχοληθούμε με την προέλευση των χρημάτων που μπήκαν ως Μ.Κ. στην «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» προσπαθώντας να δούμε αν τουλάχιστον εκεί έχει βάλει (και πόσα) λεφτά ο Μελισσανίδης. 

Σημείωση: Στον Ισολογισμό της δεύτερης χρήσης της Π.Α.Ε. που θα δημοσιευτεί του χρόνου θ’ αναφέρονται με ακρίβεια οι πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας και έτσι θα είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε το ακριβές ποσό που συγκέντρωσε η Ε.Φ. ΑΕΚ που για την ώρα υπολογίσαμε χοντρικά σε τουλάχιστον 5,5 εκ. Ευρώ.


20 Φλεβάρη 2016
παρατηρητήριο.

πηγή: aekwatch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου