.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΕΝΕΡΓΟΙ- ΑΝΕΡΓΟΙ: Έκτακτο επίδομα για τους ανέργους εν όψει των γιορτών του Πάσχα τώρα! Μάζεμα υπογραφών



ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ

Σε λίγους μήνες συμπληρώνεται ο 6ος χρόνος από τότε που η χώρα και ο λαός προσδέθηκαν στο άρμα του μνημονίου, των μέτρων λιτότητας, της ύφεσης. Κυβερνήσεις άλλαξαν, πρωθυπουργοί ανεβοκατέβηκαν, αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις έγιναν, κόμματα δημιουργήθηκαν, άλλα εξαφανίστηκαν, άλλα συρρικνώθηκαν, το αδιαμφισβήτητο όμως γεγονός είναι η δραματική χειροτέρευση των όρων ζωής για την πλειοψηφία του λαού. Οι απολύσεις, τα λουκέτα, η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση είναι οι εικόνες που συνθέτουν τη ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε. Το τρίτο μνημόνιο, οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών για την αξιολόγηση, οι κυβερνητικές προτάσεις για ασφαλιστικό και φορολογικό αποδεικνύουν πως κυβέρνηση και θεσμοί επιμένουν αταλάντευτα στην αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων χρόνων που φέρνει κοινωνική ισοπέδωση και ερήμωση. Αν σε όλα τα παραπάνω συνυπολογίσουμε και τις πρόσφατες αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ που εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες, κλείνοντας τα σύνορα δεν είναι υπερβολικό να μιλήσουμε για τον κίνδυνο να μετατραπεί η χώρα σε αποθήκη ψυχών, Ελλήνων και ξένων, χωρίς κανένα μέλλον, χωρίς καμία προοπτική.

Σε αυτήν την πραγματικότητα δεν ταιριάζει η μοιρολατρία…
Οι προσδοκίες και οι ελπίδες πολλών χιλιάδων ανθρώπων διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) της «αριστεράς(;;;)». Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, ευρωπαίοι, ΜΜΕ έχουν βαλθεί να μας πείσουν πως δεν υπάρχει εναλλακτική, πως είναι μονόδρομος η αποδοχή της φτώχειας και της εξαθλίωσης μας. Δεν μπορούμε όμως να υποταχθούμε σε αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να ζούμε σα σύγχρονοι σκλάβοι με ένα πετσοκομμένο μισθό, περιμένοντας μια κουτσουρεμένη σύνταξη, χάνοντας το δικαίωμα μας στη μόνιμη, σταθερή, αξιοπρεπή δουλειά και ζωή. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από κανέναν. Αν δεν πάρουμε εμείς οι άνεργοι και άνεργες την κατάσταση στα χέρια μας, αν δεν οργανωθούμε οι ίδιοι/ες, αν δεν διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε για την επιβίωση μας, κανείς δεν θα το κάνει για μας. Στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ περίσσεψαν οι μάχες για τα προνόμια και τις καρέκλες, αλλά απουσίασε η συζήτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων, για τον εφιάλτη της ανεργίας που όλοι αντιμετωπίζουν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Ούτε από αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουμε να περιμένουμε τίποτα, θα παλέψουμε όμως στο πλάι των μαχόμενων δυνάμεων της εργασίας για ένα δυνατό μαζικό κίνημα και κατά της ανεργίας. Ούτως ή άλλως κι εμείς, το 1,5 εκ. των ανέργων είμαστε κομμάτι του κόσμου της εργασίας και μας χρησιμοποιούν σαν «εφεδρικό στρατό», εκφοβίζοντας αυτούς που έχουν δουλειά τώρα, να μην διεκδικούν τίποτα περισσότερο από ότι προβλέπεται απ’ τους νόμους των μνημονίων και πολλές φορές να μην απαιτούν ούτε τα προβλεπόμενα αυτονόητα (μισθοί στην ώρα τους, υπερωρίες, ολόκληρο ένσημο και όχι 4ώρου), αφού «ο φόβος (της απόλυσης) φυλάει τα έρμα».

Που πάνε τα κονδύλια του ΟΑΕΔ; Η εισφορά αλληλεγγύης για τους ανέργους;
Η μόνιμη επωδός των κυβερνώντων, απαντώντας στα δίκαια αιτήματα μας, είναι πως δεν υπάρχει δυνατότητα για το οτιδήποτε, δεν υπάρχουν λεφτά, δεν έχουμε δημοσιονομικά περιθώρια κοκ. Από την άλλη, καθημερινά ακούμε για τα εκατομμύρια ευρώ των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που από τον ΟΑΕΔ διοχετεύονται σε ιδιώτες επιχειρηματίες για την επιδότηση θέσεων εργασίας όταν μόλις το 12% των ανέργων παίρνει επίδομα ανεργίας. Προσφάτως ακούσαμε σε συζήτηση στη βουλή, χωρίς ίχνος ντροπής, πως έμειναν και αδιάθετα λεφτά από την περασμένη χρονιά, ενώ τόσοι συνάδελφοι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Παρατηρούμε τα ποσά που δαπανώνται για προγράμματα voucher και κοινωφελούς εργασίας, προγράμματα που απλώς ανακυκλώνουν το πρόβλημα. Μόλις πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν 5μηνα προγράμματα απασχόλησης για ανέργους άνω των 50 ετών, ενώ αντιτίθενται ακόμη και στο απλό μέτρο της προσμέτρησης του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα έτη που θα ανακούφιζε μεγάλο μέρος μακροχρόνια ανέργων. Το συμπέρασμα που έχουμε βγάλει από την διεκδίκηση και την κατάκτηση της δωρεάν μετακίνησης με τα ΜΜΜ για τους ανέργους είναι πως κάτω από την πίεση του μαζικού κινήματος βρίσκονται οι λύσεις και ξεπερνιούνται τα εμπόδια τεχνικής ή γραφειοκρατικής φύσης. Για την δωρεάν μετακίνηση ακούγαμε για πολλούς μήνες πως πρέπει να γίνει μελέτη, να βρεθούν κονδύλια, να επιδοτηθεί ο ΟΑΣΑ κλπ. Παρόλα αυτά, και κυριολεκτικά μέσα σε μια μέρα, κάτω από την πίεση των ανέργων και την επιβολή των capital controls ανακοινώθηκε η δωρεάν μετακίνηση για τους άνεργους με τα ΜΜΜ δίνοντας έτσι μια –μικρή μεν, όχι αμελητέα δε-ανακούφιση για πολλούς ανθρώπους της ανεργίας.

Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις
Ως Ενεργοί Άνεργοι επιμένουμε σταθερά στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός μαζικού κινήματος κατά της ανεργίας. Οι αγώνες της προηγούμενης περιόδου και η κατάκτηση του δικαιώματος στη δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ μας δείχνουν τον δρόμο για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Με παρεμβάσεις έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, με συλλογή υπογραφών, με συγκρότηση επιτροπών ανέργων σε κάθε γειτονιά, στο πλευρό του εργατικού κινήματος θα συνεχίσουμε όλο το επόμενο διάστημα με κύριο αίτημα μας την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε την προσπάθεια και καλούμε όλους/ες τους/ις ανέργους/ες να συνεχίσουν τον αγώνα για δουλειά και δικαιώματα, να οργανωθούν σε επιτροπές ανέργων στην γειτονιά τους, να έρθουμε σε επαφή, να δράσουμε όλοι μαζί ενωτικά και αγωνιστικά.

ΔΕΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΜΑΣΤΕ! ΔΕ ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ! ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

·         Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα
·         Επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις
·         Προσμέτρηση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα έτη
·         Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους
·         Μείωση του χρόνου εργασίας για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας



Έκτακτο επίδομα για τους ανέργους εν όψει των γιορτών του Πάσχα τώρα!


Την ίδια στιγμή που οι άνεργοι και οι άνεργες ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, επίδομα ανεργίας λαμβάνει μόνο το 12% από τους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ενώ πολλοί είναι και οι άνεργοι που επιδοτούνται μόλις για 5 μήνες, αφού υπάρχουν διατάξεις που περιορίζουν τη δυνατότητα για πλήρη επιδότηση. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τα σκληρά μετρά που φέρνει το 3ο μνημόνιο δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης για όλους εμάς που είμαστε χωρίς δουλειά.

Δε θα σκύψουμε όμως το κεφάλι, ούτε θα ζητιανέψουμε! Οργανωνόμαστε και παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα!

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, και εν όψει των διακοπών του Πάσχα, όλοι εμείς που υπογράφουμε παρακάτω  απαιτούμε από την κυβέρνηση, τον υπουργό εργασίας και από κάθε υπεύθυνο να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα για όλους τους ανέργους ώστε να περάσουν την περίοδο αυτή των γιορτών με αξιοπρέπεια και τα στοιχειώδη αγαθά που χρειάζονται! Καλούμε όλους τους ανέργους σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας πριν τις γιορτές για να διεκδικήσουμε όσα μας στερούν!

Ονοματεπώνυμο
Περιοχή
Τηλέφωνο/e-mail















































































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου