.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Στόχος να νομοθετήσουν μεγαλοβδομαδιάτικα το πακέτο των αντιλαϊκών-αντεργατικών μέτρων

«Εχω εντυπωσιαστεί ιδιαιτέρως με την αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνησή του, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους, και να επιδιώξει μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ σταθερότητας, ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η εργασία που απομένει πρέπει τώρα να ολοκληρωθεί καθώς και τα ανοιχτά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν σύντομα ώστε να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι. Ευελπιστούμε ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα ολοκληρωθεί γρήγορα με επιτυχία, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους. Μία θετική και γρήγορη κατάληξη θα βοηθήσει στην επαναφορά της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας που είναι αναγκαίοι παράγοντες για την ανάκαμψη και την διατηρήσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Τώρα, πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις: ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να επωμιστεί άλλες περιττές δυσκολίες».


Τάδε έφη Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας (FAWG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλη της οποίας έκαναν ένα ωραιότατο ταξιδάκι αναψυχής στην Αθήνα, «ως μέρος της αυξημένης προσπάθειας για να εξασφαλισθεί κοινοβουλευτικός έλεγχος του ελληνικού προγράμματος». Συναντήθηκαν με το δίδυμο Σταθάκη-Χαρίτση και με το δίδυμο Τσακαλώτου-Χουλιαράκη (ο Κατρούγκαλος είχε πάει και τους είχε δει στις Βρυξέλλες), πέρασαν και από το Μαξίμου για μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον Τσίπρα.

Και γιατί δίνουμε τόση σημασία σε μια ομάδα παράσιτων που ήρθαν για βόλτα στην Αθήνα, χωρίς να έχουν καμιά δυνατότητα παρέμβασης στη δουλειά του κουαρτέτου/τρόικας; Γιατί επί τη ευκαιρία συναντήθηκαν και με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο, που ήρθε πριν από τους υπόλοιπους τροϊκανούς στην Αθήνα για να συναντηθεί εδώ με την εν λόγω Ομάδα του Ευρωκοινοβούλιου. Και χρησιμοποιήθηκε αυτή η ομάδα και από τον Κοστέλο και από τον Τσίπρα, για να ανακοινωθεί ατύπως ότι οι τρεις ευρωενωσίτικοι θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) και η κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει για κάλυψη ενός δημοσιονομικού κενού ύψους 3% του ΑΕΠ. Σύμφωνα μ' αυτές τις διαρροές, τις ενταγμένες στην τακτική του Χότζα, μένει το ΔΝΤ, που με το γνωστό άρθρο του Τόμσεν έχει μιλήσει για δημοσιονομικό κενό 4%-5%. Οπότε, αν μετά από… σκληρή διαπραγμάτευση, το ΔΝΤ κατέβει σ’ ένα 3,5%, η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων θα έχει καταγάγει μια περιφανή νίκη, επιβάλλοντας έναν ακόμα… έντιμο συμβιβασμό, ο οποίος θα παρουσιαστεί σαν να είναι σε βάρος των «κακών» του ΔΝΤ.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που ο Τσακαλώτος διέψευδε οργισμένος, μ’ εκείνο το προκλητικό στιλάκι του «ξερόλα» που χρησιμοποιεί, δημοσιεύματα που μιλούσαν για νέα μέτρα. Υπάρχει από το καλοκαίρι συμφωνία για μέτρα 1% του ΑΕΠ, που θα νομοθετηθούν το 2016 και θα αφορούν το 2017 και το 2018, έλεγε σε ένα από τα non paper που διανέμει σχεδόν σε καθημερινή βάση. Μέσα σε λίγες μέρες, από το 1% φτάσαμε στο 3% και μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση μπορεί το νούμερο ν’ ανέβει λίγο ακόμα. Οπως είπε στη γερμανική «Χάντελσμπλατ» ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μόρις Ομπστφελντ, «βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπάρξει κάποια ελαστικότητα στους στόχους του προϋπολογισμού». Ε, άμα κατέβει κάμποσο η Ντέλια, δεν πρέπει ν’ ανέβει λίγο ο Ευκλείδης, για να τελειώνουμε με την εκκρεμότητα και μαζί με τις αναστάσιμες κωδωνοκρουσίες του μεγάλου Σαββάτου να σημάνει και η ανάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως έχει υποσχεθεί ο Τσίπρας;

Ο Κοστέλο διέρρευσε και ο Γκουαλτιέρι επιβεβαίωσε πως για την Κομισιόν (επομένως και για την ΕΚΤ και τον ΕSM) όλα τα ζητήματα της αξιολόγησης πρέπει να κλείσουν πακέτο. Δηλαδή, και τα «κόκκινα δάνεια», που σύμφωνα με τις διαρροές των Τσακαλώτου-Σταθάκη η συγκυβέρνηση επεδίωξε να αναβάλει για το Σεπτέμβρη. Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Τρίτη, ο Δραγασάκης συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή των Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Στουρνάρα και των εκπροσώπων του Δημοσίου στα ΔΣ των τραπεζών, στην οποία «συζητήθηκε η κατάσταση στη λειτουργία των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους καθώς και το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων».

Για να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα, σημειώνουμε ότι το 3% του ΑΕΠ είναι περίπου 5,4 δισ. ευρώ νέα μέτρα που -σύμφωνα με τη Γεροβασίλη- θα μοιραστούν σε τρία ίσα μέρη: 1,8 δισ. στο Ασφαλιστικό, 1,8 δισ. στην άμεση και 1,8 δισ. στην έμμεση φορολογία. Εχουν αρχίσει ήδη και οι διαρροές για τα πάντα:

♦ Ειδικοί φόροι στα καύσιμα και κυρίως στο πετρέλαιο κίνησης.

♦ Νέοι φόροι που θα αφορούν αναδρομικά τα εισοδήματα του 2015 (γι' αυτό το TAXIS ακόμα δεν ανοίγει για να δεχτεί τις νέες φορολογικές δηλώσεις, μολονότι το άνοιγμά του αναγγέλλεται κάθε εβδομάδα).

Αλλαγές στο ισχνό αφορολόγητο και τη φορολογική κλίμακα, ώστε να φορολογηθούν και χαμηλότερα εισοδήματα από την τρέχουσα χρονιά.

♦ Αγριο πετσόκομμα των εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων, προκειμένου όχι να γλιτώσουν, αλλά να υποστούν μικρότερο πετσόκομμα οι κύριες συντάξεις.

♦ Εθνική σύνταξη όχι ίση για όλους, αλλά αναλογικά μειούμενη μεταξύ 20 και 15 ετών πλήρους ασφάλισης.

♦ Μείωση των συντελεστών αναπλήρωσης που ανακοινώθηκαν με το σχέδιο Κατρούγκαλου, ώστε να υπολογίζονται ακόμα πιο άθλιες «ανταποδοτικές» συντάξεις.

Επαναλαμβάνουμε ότι όλ' αυτά είναι διαρροές, που γίνονται από τα αρμόδια υπουργεία. Διαρροές κάνει ο Αλεξιάδης για το φορολογικό, ο Κατρούγκαλος για το Ασφαλιστικό, ο Σταθάκης για τα «κόκκινα δάνεια». Αν σκεφτεί κανείς από πού ξεκίνησαν και πού έχουν φτάσει, πόσο γρήγορα ξεθωριάζουν οι «κόκκινες γραμμές», θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα με την τελική συμφωνία. Τώρα απλώς προετοιμάζουν το κλίμα, με στόχο από τη μια να προκαλέσουν τρόμο στην εργαζόμενη κοινωνία και από την άλλη να συσπειρώσουν τον κυβερνητικό λόχο, τον οποίο θα καλέσουν μάλλον μεγαλοβδομαδιάτικα να ψηφίσει το «πακέτο» με τα νέα μέτρα.

Ειδικά για το Ασφαλιστικό, έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι το πλαίσιο είναι απόλυτα συμφωνημένο και καμιά διαπραγμάτευση δε γίνεται. Το μόνο που διαπραγματεύονται είναι πόσο θα πετσοκοπούν φέτος οι συντάξεις και πόσο πετσόκομμα θ' αφεθεί για τα επόμενα χρόνια. Ολα τα υπόλοιπα είναι απόλυτα συμφωνημένα και οι βασικοί τους άξονες περιγράφονται και στο Μνημόνιο και στο κείμενο που από τα τέλη Ιούνη του 2015 είχε υποβάλει ο Τσίπρας στην τρόικα. Ηδη, αυτά που ο Κατρούγκαλος παρουσίαζε σαν «κόκκινες γραμμές» έχουν εξαφανιστεί, επιβεβαιώνοντας πλήρως την ανάλυσή μας. Με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα δούμε όλο τον εφιάλτη να διαγράφεται μπροστά μας.

Αν πρέπει να σημειώσουμε κάτι τελευταίο είναι ο εξοργιστικά ψευδής ισχυρισμός των συριζαίων ότι επίκειται ορμητική ανάπτυξη που θα δώσει δουλειές στον κόσμο. Τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα (που θα τ' ακολουθήσουν νέα, ίσως και το φθινόπωρο και πάντως σίγουρα την επόμενη χρονιά) θα έχουν καθαρά υφεσιακή επίδραση και δε θα επιτρέψουν στον ελληνικό καπιταλισμό να δει ανάπτυξη μεγαλύτερη από δέκατα της μονάδας.

ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 2 ΑΠΡΙΛΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου