Κάτοικοι και νέα δημοτική αρχή, που υποστηρίζουν να κατασκευαστεί το γήπεδο στη θέση του παλιού χωρίς να κοπούν δέντρα, έχουν στοχοποιηθεί κι επικηρυχθεί σε σημείο που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στη γειτονιά τους.
Όταν πήγαν να κάψουν τη Στρούγκα
Την προηγούμενη Παρασκευή (20/6) από τύχη δεν υπήρξαν θύματα. Όπως καταγγέλλει κόσμος που βρέθηκε στη Στρούγκα, δεκάδες οπαδοί της ΑΕΚ όχι μόνο επιτέθηκαν στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο, που μετρά πολλές δράσεις στην περιοχή (από πράξεις αλληλεγγύης μέχρι καλλιτεχνικά δρώμενα), αλλά έβαλαν φωτιά, την ώρα που μέσα βρίσκονταν τουλάχιστον 15 με 20 άτομα. Ευτυχώς, με παρέμβαση των κατοίκων η φωτιά έσβησε, αποτράπηκαν τα χειρότερα.Τελευταίο περιστατικό φίμωσης των κατοίκων, η "διάλυση" της ανοιχτής δημόσιας συζήτησης για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής (αφορά άμεσα το γήπεδο και το άλσος) που προγραμμάτισαν από κοινού ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος και ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης. Περί τα 100 άτομα εισέβαλαν στο Πολιτιστικό Κέντρο που θα διεξαγόταν η συζήτηση και τη ματαίωσαν με την ίδια μέθοδο. Βρισιές, απειλές και... φάπες. Η αστυνομία ήταν και πάλι απούσα. Ενώ κάτοικοι και οργανώσεις εκφράζουν φόβους για νέες συγκρούσεις στη συγκέντρωση που έχουν συγκαλέσει την Πέμπτη.
Κάτοικοι: "Δεν μπορούμε να μιλήσουμε μεταξύ μας"
«Είμαι οπαδός της ΑΕΚ. Δεν είμαι οργανωμένος. Ήρθα όμως από την Κωνσταντινούπολη 8 χρονών για να 'μαι πιο κοντά στην ομάδα μου. Αυτή δεν είναι η δικιά μου ΑΕΚ», λέει για τους τραμπουκισμούς στην «Α» ο Σταύρος Φωκαεύς, 58 ετών. Είναι κάτοικος της περιοχής για πάνω από 40 χρόνια κι είδε την καθημερινότητά του ν' αλλάζει ξαφνικά. «Μου αφαιρείται το δικαίωμα να συζητήσω με τους γείτονες, τους φίλους και τους συναγωνιστές μου. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον χώρο της Λαϊκής Συνέλευσης γιατί υπάρχει κίνδυνος επίθεσης».Από την πρώτη στιγμή που οι κάτοικοι όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στο ξεπούλημα του Άλσους, είχαν ν' αντιμετωπίσουν το «κάθε μέρα θα είμαστε εδώ» των τραμπούκων οπαδών. Αυτό μεταφράζεται σε «διάλυση» οποιασδήποτε συζήτησης αφορά στις επιπτώσεις του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Ενδεικτικό του πώς αντιλαμβάνονται την παρουσία τους στην περιοχή οι ρωμαϊκοί αριθμοί, που έγραψαν πάνω σε τοίχο της Στρούγκας IX-XΙ και συμβολίζουν την κατάληψη του χώρου με όρους απόλυτης επιβολής. Κι αν τους ρωτήσεις γιατί, η απάντησή τους είναι γραμμένη σε άλλο τοίχο της Στρούγκας: «Γιατί έτσι μας αρέσει».
Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για μετακινούμενο στρατό και οπαδούς από διάφορους συνδέσμους της Αθήνας. «Βλέπουμε τις περιοχές στις μπλούζες τους», λένε, ενώ μάς περιγράφουν ένα κωμικοτραγικό περιστατικό, όταν «κάποιος από αυτούς κάνει στον άλλο 'έχω βαρεθεί να 'μαστε κάθε μέρα εδώ'". Θεωρούν επίσης δεδομένη την παρουσία φασιστικών στοιχείων.
Αποθέωση των επιθέσεων από ναζί κι αθλητικά ΜΜΕ
«Χαιρετίζουμε συναγωνιστικά την 'επίσκεψη' στην Πρεζοφωλιά Στρούγκα των συναγωνιστών οπαδών της ΑΕΚ», γράφουν οι θαυμαστές του Περίανδρου, «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» για την επίθεση στη Στρούγκα. Ενώ η εφημερίδα "Στόχος" σ' ένα από τα πολλά άρθρα που αναρτήθηκαν στο σάιτ της για το θέμα έχει τίτλο: «Τρεις άπλυτοι τραυματίες από την εισβολή των ΑΕΚτζήδων στην αναρχοκατάληψη Στρούγκα στη Νέα Φιλαδέλφεια». Εντύπωση όμως προκαλεί ο όρος "αντιφρονούντες", που χρησιμοποιείται από αθλητικά ΜΜΕ όπως το AEK365.gr, όρος που παραπέμπει σε άλλες εποχές.Τα επεισόδια δεν καταδικάζονται από κανέναν. Ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τον δήμο, ούτε από την ομάδα. Σιγή ιχθύος και από την Original. Σημειώνεται ωστόσο ότι στην τελευταία της ανακοίνωσή (17/6) αναφέρει πως είναι υπέρ μόνο του άρθρου 81. «Όσον αφορά άλλες δραστηριότητες, βλέψεις, σχέδια, δουλειές διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματιών ανά την επικράτεια (άρθρο 82), φυσικά και είμαστε κάθετα αντίθετοι, αρνητικοί και ενίοτε στο πλευρό όσων αντιστέκονται σε τέτοιες βλέψεις».
Μονάχα ο ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας, ιδρυτικό μέλος της "Ένωσης Φίλων της ΑΕΚ" (μη κερδοσκοπικό σωματείο που συστάθηκε για να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ), πήρε θέση απέναντι στις επιθέσεις. "Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψω να γίνω ο 'μπροστινός' ενός διαφαινόμενου νέου ποδοσφαιρικού παρακράτους και καλώ και τα υπόλοιπα μέλη αυτής της κίνησης να κάνουν το ίδιο, εάν όντως η διάθεσή τους είναι ανιδιοτελής", υπογράμμισε.
Ο "Μεσσίας" Μελισσανίδης
Το κακό φαίνεται πως ξεκινά από την προεκλογική περίοδο για τις τύχες της ΑΕΚ. Ο Μελισσανίδης τάζει νέο γήπεδο με οποιοδήποτε κόστος, αγγίζοντας την πιο ευαίσθητη χορδή των οπαδών της Ένωσης. Έντεκα χρόνια χωρίς το δικό τους σπίτι είναι πολλά. Ο Μελισσανίδης αντιμετωπίζεται ως η μοναδική ελπίδα, ως Μεσσίας. Υπό τον φόβο να χαθεί αυτή η ελπίδα έχει καλλιεργηθεί η αντίληψη, που έχει υιοθετηθεί από αρκετό κόσμο της ομάδας, ότι το γήπεδο πρέπει να γίνει κι ας μικρύνει το Άλσος. Δεν θεωρείται τυχαίο, ότι ένα από τα συνθήματα των οπαδών - μπράβων είναι: "Όλο το Άλσος γήπεδο".Τι λέει η νεολαία
Ο Βαγγέλης Γαβριηλίδης, 21 ετών, ζει στην περιοχή από τότε που γεννήθηκε. Δεν συμφωνεί με την εμπορευματοποίηση και καταπάτηση του Άλσους για να γίνει ξανά ζωντανό. «Θέλουμε να φτιαχτεί και να συντηρηθεί, χωρίς να πάψει να είναι χώρος πρασίνου». Είναι θετικός για την ανέγερση του γηπέδου, αρκεί «να γίνει νόμιμα». Στις παρέες του μιλάνε για το θέμα του γηπέδου. Έχει γνωστούς που είναι υπέρ του άρθρου 81 (παραχώρηση των έξτρα 6 στρεμμάτων), αλλά όχι του ξεπουλήματος. Ενώ μετά τις επιθέσεις αρκετοί από αυτούς είπαν ότι δεν θέλουν «η ΑΕΚ μας να γίνει Λάτσιο».Άρης Βασιλόπουλος (δήμαρχος Ν.Φ): "Να αποσυνδεθεί το γήπεδο από το Άλσος"
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όσοι εποφθαλμιούν το Άλσος, όπως αναφέρει στην "Α" ο Α. Βασιλόπουλος, είναι ότι πριονίζουν το κλαδί που στέκονται: "Όταν πας να χτίσεις σε δασική έκταση, κάτι που προϋποθέτει τον αποχαρακτηρισμό της, μιλάμε για μία κίνηση έωλη συνταγματικά". Ενώ ξεκαθαρίζει: «Εμείς λέμε, ναι, στο γήπεδο. Θέλουμε την επιστροφή της ομάδας στη φυσική της έδρα, με απόλυτη όμως περιφρούρηση του δάσους. Ζητάμε να κατεβάσουν ξεχωριστό νομοσχέδιο για το γήπεδο, που συνδέεται με τον αποχαρακτηρισμό του Άλσους".H χρόνια αδιαφορία για τις τύχες του Άλσους στα χρόνια του Μνημονίου συνέβαλε καθοριστικά στην απαξίωσή του και στην αντιμετώπισή του ως «εμποδίου». Διαλυμένα μονόζυγα, ξεραμένες λίμνες και σιντριβάνια, χαλασμένα φώτα, κομμένα δέντρα που δεν αντικαταστάθηκαν, φωτισμός που δεν υπάρχει, είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Άλσος. Η εικόνα του Άλσους χρησιμοποιείται ως επιχείρημα από την πλευρά Μελισσανίδη για την αναζωογόνηση της περιοχής. Ο Α. Βασιλόπουλος τονίζει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος. «Υπάρχει έτοιμη, ακριβοπληρωμένη μελέτη για την ανάπλαση από τον παλιό δήμο, ύψους 130.000 ευρώ. Θέλουμε να την αξιοποιήσουμε και να πιέσουμε την Περιφέρεια για να γίνει. Η δραματοποίηση της εικόνας του Άλσους γίνεται εκ του πονηρού».
Υπάρχει λύση;
Ο Ά. Βασιλόπουλος έχει πέσει θύμα αμέτρητων προπηλακισμών, που ξεκινούν από την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών. Προειδοποιεί για κίνδυνο μετατροπής της περιοχής σε Άγιο Παντελέημονα, καθώς βιώνει «φασιστικές πράξεις που δεν επιτρέπουν την έκφραση οποιαδήποτε διαφορετικής άποψης". Πιστεύει ωστόσο ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Αλλά για να μπορέσει να γίνει συζήτηση με την ΑΕΚ πάνω στο θέμα θα πρέπει πρώτα «να καταδικαστούν οι ενέργειες από τον κ. Μελισσανίδη». Κι αν αυτό συμβεί, «θα κάτσουμε να δούμε όλες τις διαθέσιμες λύσεις στον χώρο που υπήρχε το γήπεδο".πηγή: avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου