.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Συζήτηση Τρίτη 3/4, 8μμ: 74 χρόνια από το μπλόκο της Καλογρέζας: ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ…


«Ο άγγελος της ιστορίας ,έχει το πρόσωπο του στραμμένο στο παρελθόν. Θα ήθελε να αφυπνίσει τους νεκρούς και να συνενώσει ο,τι είναι θρυμματισμένο».
 «Δεν υπάρχει μνημείο πολιτισμού, που να μην είναι ταυτόχρονα και μνημείο βαρβαρότητας»
 
Β Μπένγιαμιν  


Στις 15 Μαρτίου του 1944, εκτελέστηκαν 22 κομμουνιστές και αντιφασίστες στην Καλογρέζα από τα τάγματα ασφαλείας, ως αντίποινα στο ισχυρό αντιστασιακό κίνημα της περιοχής.

74 χρόνια μετά θα προσπαθήσουμε να διασώσουμε τη μνήμη από τα χαλάσματα, ενάντια στη λήθη που επιβάλλει η εξουσία και να ανοίξουμε ρωγμές στον ιστορικό χρόνο, συνδέοντας τους αγώνες των καταπιεσμένων του σήμερα με τις ελπίδες των καταπιεσμένων του χτες.

Ιδιαίτερα σήμερα που οι φασίστες, επιδιώκουν να παραχαράξουν την ιστορία, σπέρνοντας το δηλητήριό τους σε όσους αντιστέκονται, διεκδικούν, αγωνίζονται.


Που χιλιάδες κόσμος ξεριζώνεται απ τον τόπο του εξαιτίας της φτώχειας και των πολέμων και βρίσκεται αντιμέτωπος με την Ευρώπη των φραχτών, των κλειστών συνόρων, των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Που τον ρόλο της αντίδρασης και της καταπίεσης έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ…

Στη συζήτησή μας θα προσπαθήσουμε να αναμετρηθούμε με τα εξής ερωτήματα:

-Τι ήταν τα τάγματα ασφαλείας ,ποιοι τα συγκρότησαν, ποιοι τα στήριξαν; Πως επιχειρήθηκε μεταπολεμικά η δικαίωση του ένοπλου δωσιλογισμού;

-Τι απέγινε με τις δίκες των δωσίλογων;

-Τι σημαίνει το Μπλόκο της Καλογρέζας σήμερα για έναν μαθητή, ένα νεολαίο, έναν εργαζόμενο; Πως καταγράφεται, πως «γιορτάζεται;» Ποια είναι η κυρίαρχη αφήγηση;

-Σήμερα ποιες είναι οι κοινωνικές αντιθέσεις; Υπάρχουν αντιστάσεις; το ρήγμα παραμένει ανοιχτό;

Για όλα αυτά, θα συζητήσουμε την Τρίτη 3 Απριλίου στις 8μμ, στην αίθουσα του 1ου ορόφου στο καφενείο Μπούρχα Ελ Βενιζέλου 61, Άγαλμα Μητέρας.

Θα προηγηθεί βίντεο με αποσπάσματα υλικού από διάφορες εκδηλώσεις για το Μπλόκο στο πέρασμα των χρόνων, σχολικές, γιορτές θεσμών, δήμων, παρατάξεων καθώς και μαρτυρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου