.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Κι αποτεφρωτήρα να σηκώσεις, τον "εθνικό εργολάβο" θα βρεις από κάτω...

Στα σκουπίδια οι εξαγγελλίες

Ρένα εναντίον... Δούρου για τα ιατρικά απόβλητα

Ρένα εναντίον... Δούρου για τα ιατρικά απόβλητα
Αντιμέτωπος με τις παλαιότερες εξαγγελίες του θα βρεθεί για μία ακόμη φορά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρμόδιος για τα απορρίμματα της Αττικής Σύνδεσμος (ΕΔΣΝΑ) συζητά σήμερα να μισθώσει σε ιδιώτη για έξι ακόμη χρόνια τον Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών Αποβλήτων στη Φυλή ενώ σε ερώτησή τους, το 2013 (τον Δεκέμβριο), 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ των οποίων και η νυν πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Ρένα Δούρου – τόνιζαν ότι το κόμμα τους είναι υπέρ της «απομάκρυνσης της μονάδας καύσης από τον οικιστικό ιστό».


Επί δεκαετίες ολόκληρες, τα ιατρικά απόβλητα κατέληγαν ανεξέλεγκτα στον ΧΥΤΑ Φυλής ή ακόμη σε ρέματα και χωματερές. Τότε δεν υπήρχε ειδική μονάδα επεξεργασίας και η μοναδική νόμιμη λύση ήταν να σταλούν στο εξωτερικό με μεγάλο κόστος. Ο ΕΔΣΝΑ κατασκεύασε το 2002 με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ειδική μονάδα καύσης (Αποτεφρωτήρας) δίπλα στον ΧΥΤΑ Φυλής. Στην αρχή, προσπάθησε να διεκπεραιώσει με ίδια μέσα τη διαχείρισή του η οποία όμως κατέληξε το 2008 σε κοινοπραξία εταιριών με πρωταγωνιστή τον Ομιλο Μπόμπολα. Η χρονική διάρκεια της σύμβασης έληξε το 2014, και η προηγούμενη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ (Γ. Σγουρός) την επέκτεινε μέχρι να συμπληρωθεί το οικονομικό της αντικείμενο (64 εκατ. ευρώ). Πρόσφατα όμως (20-3-2015), η διοίκηση Δούρου έδωσε πρόσθετη επέκταση μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 παρά την παραδοχή ότι το οικονομικό αντικείμενο θα εξαντλείτο τον Απρίλιο του 2015.

Στη σημερινή της συνεδρίαση, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ έχει προαναγγείλει πως θα συζητήσει για τη μίσθωση της μονάδας σε ιδιώτη. Στα εισηγητικά έγγραφα δεν περιλαμβάνεται κάποια εισήγηση της υπηρεσίας που να αναλύει την σκοπιμότητα, παρά μόνο το προσχέδιο ενός μισθωτηρίου συμβολαίου. Λέει ότι ο ιδιώτης θα κερδίσει τη διαχείριση με «προφορική δημοπρασία» και μετά θα πληρώνει ένα μίσθωμα στον ΕΔΣΝΑ. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία που παράγουν απόβλητα συμβάλλονται με τον ΕΔΣΝΑ και τον πληρώνουν με κόστος 1.700 ευρώ/τόνο. Στη συνέχεια, ο ΕΔΣΝΑ πληρώνει τον ιδιώτη με κόστος που κυμαίνεται ανάλογα με τις ποσότητες των αποβλήτων.

Οταν οι ποσότητες ήταν μικρές (κάτω των 9 τόνων ημερησίως) ο ΕΔΣΝΑ επιδοτούσε τη λειτουργία πληρώνοντας στον ιδιώτη έως και 3.200 ευρώ/τόνο!

Μετά την κινητοποίηση του 2013, η ποσότητα εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί σημαντικά (έως και πάνω από 20 τόνους/ημέρα) με συνέπεια να μένει και κέρδος για τον ΕΔΣΝΑ.
Εκείνη η κινητοποίηση, με τον συνεχή εντοπισμό επικίνδυνων (ακόμη και ραδιενεργών) αποβλήτων ανακατεμένων με τα κοινά σκουπίδια, ήταν και η αφορμή για την ερώτηση των 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων η κ. Δούρου και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη όπως οι Ν. Βούτσης, Δ. Στρατούλης, Τ. Κουράκης, Αλ. Μητρόπουλος, Θ. Πετράκος κ.ά.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

πηγή: e-typos.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου