.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Ρατσισμός, στρατόπεδα και απελάσεις για τους μετανάστες


«Τα σχέδια για την ενίσχυση του διασυνοριακού οργανισμού της ΕΕ Frontex και για τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων και ακτοφυλακής που, σε επείγουσες περιπτώσεις, θα μπορούσε να αναπτύσσεται ακόμη και χωρίς την έγκριση του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, θα παρουσιαστούν από τον πρώτο αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και θα συζητηθούν με τους ευρωβουλευτές στην ολομέλεια σήμερα Τρίτη στις 3μμ ώρα Γαλλίας.

Οι νέες προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αναφέρουν τα εξής:


 Ο Frontex θα πρέπει να γίνει ένας ευρωπαϊκός οργανισμός συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, ο οποίος με δικό του προσωπικό 1.500-2.000 ατόμων αλλά και δικό του εξοπλισμό, δε θα χρειάζεται πλέον να βασίζεται εξ ολοκλήρου στις συνεισφορές των κρατών μελών και θα μπορεί σε επείγουσες περιπτώσεις, να αναπτύσσεται χωρίς την έγκριση του κράτους μέλους που το αφορά η περίσταση (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίζει για την ανάπτυξή του μετά από διαβούλευση με τα κράτη μέλη)».

Η ανακοίνωση έγινε την περασμένη Τρίτη από το Γραφείο Τύπου του Ευρωκοινοβούλιου στην Ελλάδα και είχε τον εύγλωττο τίτλο «Νέα σχέδια για έναν μόνιμο μηχανισμό φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ - συζήτηση στο ΕΚ».

Η τάση είναι ολοφάνερη. Η ιμπεριαλιστική Ευρώπη θέλει να σφραγίσει τις πόρτες του φρουρίου της, για να μην περνούν τα κύματα των εξαθλιωμένων προσφύγων και μεταναστών από τις νεο-αποικίες της. Κι επειδή δεν εμπιστεύεται τις πρώτες πύλες εισόδου του μεταναστευτικού ρεύματος (όπως η Ελλάδα), θέλει να δημιουργήσει ένα επαγγελματικό σώμα συνοριοφυλακής, το οποίο θα ελέγχεται από τις Βρυξέλλες.

Δε θεωρούμε ότι λέει ψέματα η ελληνική κυβέρνηση, όταν δηλώνει πως διαφωνεί μ' αυτό. Κάθε ελληνική κυβέρνηση το ίδιο θα έκανε, αντιλαμβανόμενη πως οι ιμπεριαλιστικές χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης θέλουν να της «φορτώσουν» περισσότερους μετανάστες και να της αφαιρέσουν τη δυνατότητα να κάνει τα στραβά μάτια στα βόρεια σύνορα, αφήνοντας την έξοδο μεταναστών με κατεύθυνση βόρεια και μετά δυτικά. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας, είναι ζήτημα πολιτικού πραγματισμού. Ομως, η θέληση της όποιας ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει καμιά σημασία. Γιατί αυτή η θέληση ποτέ δε φτάνει στη ρήξη. Αντίθετα, έχει ως βάση της το ευρωσύστημα και τους συσχετισμούς του, πράγμα που προδιαγράφει ότι θα αποφασιστεί και θα εφαρμοστεί αυτό που θέλουν οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ. Στο τέλος, η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει το ρόλο του δεσμοφύλακα και βασανιστή για τους μετανάστες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, ενώ το μόνο που θα ζητά από την ΕΕ θα είναι περισσότερα κονδύλια για να παίξει αυτό το ρόλο.

Τόσα χρόνια τώρα, δεν υπήρξε ελληνική κυβέρνηση και αστικό πολιτικό κόμμα που να μην μίλησε ενάντια στον Κανονισμό του Δουβλίνου. Στο τέλος, όμως, ψήφισαν και την πρώτη και τη δεύτερη αναθεώρησή του, κάνοντας μόκο. Ιδια είναι και θα είναι η συμπεριφορά και της «πρώτη φορά Αριστεράς».
Τα μεγάλα λόγια υπέρ των προσφύγων και μεταναστών, κατά του Δουβλίνου, ακόμα και κατά της Σένγκεν αν χρειαζόταν, ήταν για την περίοδο της αντιπολίτευσης. Πλέον η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δείχνει απόλυτη νομιμοφροσύνη έναντι του αντιμεταναστευτικού πλαισίου της ΕΕ, ενώ υποχωρεί ταχύτατα ακόμα και σε αποφάσεις που περιορίζουν και τυπικά την κρατική κυριαρχία της Ελλάδας, όπως είναι η τοποθέτηση δύναμης της Frontex στα ελληνο-μακεδονικά σύνορα και η ανάπτυξη δύναμης ταχείας επέμβασης στο Αιγαίο. Δεν υπάρχει περίπτωση, λοιπόν, να μην αποδεχτεί και τη δημιουργία της νέας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, που θα παρεμβαίνει και χωρίς την έγκριση του ελληνικού κράτους. Αυτό έχει ζητηθεί με κοινή επιστολή των υπουργών Εσωτερικών Γερμανίας-Γαλλίας, άρα πρέπει από τώρα να θεωρούμε ότι θα γίνει νόμος της ΕΕ.

Η Οδύσσεια των μεταναστών που μάζεψαν βιαίως από την Ειδομένη, τους έκλεισαν στο γήπεδο του Τάε-Κβο-Ντο και τώρα θέλουν να μεταφέρουν σε παλιά «τολ» στο Ελληνικό είναι η πρώτη -και πιο ήπια- πράξη αυτών που θα εξελιχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Επιχειρήσεις «σκούπα», εγκλεισμός σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και απελάσεις θα είναι το τρίπτυχο με το οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα θ' αντιμετωπίσει τους μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα. Κι επειδή αυτό θα έρχεται σε αντίθεση με όσα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση, θα έχουμε φούντωμα του ρατσισμού, ο οποίος θ' αποκτήσει και… συριζαίικα χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα δε θα γίνει αποθήκη ψυχών» επαναλαμβάνουν συνεχώς ο Τσίπρας, ο Μουζάλας και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Επειδή, λοιπόν, οι μετανάστες δεν πρέπει να εγκλωβιστούν εδώ, θα πρέπει να απελαθούν. Για το καλό τους!
Υπάρχει, βέβαια, λύση για να μη γίνει η Ελλάδα φυλακή για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες: να τους δοθούν άδειες παραμονής. Ξέρουν αυτοί τι θα κάνουν μετά. Αυτό δε ζητούσε (και) ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν στην αντιπολίτευση; Αυτό, όμως, προϋποθέτει σύγκρουση με το ιμπεριαλιστικό κατεστημένο της ΕΕ. Και τέτοιες συγκρούσεις δεν κάνουν οι δωσίλογοι.

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου