.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Αναφορά σε ένα πληροφοριακό υλικό με έμφαση πάνω στα πρόσωπα της νεοελληνικής τέχνης 1660-1967

"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας"http://www.kosmosnf.gr

Μια παρουσίαση του βιβλίου του Τώνη Σπητέρη με τίτλο «Τρεις αιώνες νεοελληνικής τέχνης, 1660-1967» είδε το φως της δημοσιότητας στις σελίδες του περιοδικού «Διαβάζω» (τεύχος 68, 4 Μαΐου 1983, σελ. 59-62), με την υπογραφή του γνωστού μας από την «Επιθεώρηση Τέχνης» Γ. Πετρή – το βιβλίο του Τώνη Σπητέρη είχε κυκλοφορήσει από τον Εκδοτικό Οργανισμό Πάπυρος το 1982 (Τόμοι Α+Β+Γ, σελ. 357+488+508).

Από την παρουσίαση αυτή είναι όσα ακολουθούν:

«Ο τελευταίος τόμος της πραγματείας του Σπητέρη … περιέχει πρώτα-πρώτα, εκτός απ” τον κατάλογο, κι ένα λεξικό των καλλιτεχνών που αναφέρονται στους δύο προηγούμενους τόμους, με βιογραφικά στοιχεία, σύντομη εργογραφία και βιβλιογραφία για το έργο τους. … Τα λήμματα αυτού του λεξικού αποτελούν … πολύτιμο υλικό για όποιον θέλει να έχει μια σύντομη κι έγκυρη πληροφόρηση για κάποιον νεοέλληνα καλλιτέχνη.
Μια σειρά από παραρτήματα με συγκριτικούς χρονολογικούς πίνακες, των νεοελλήνων καλλιτεχνών, τους κυριότερους μεταβυζαντινούς ζωγράφους, τους καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών, τους διευθυντές της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς και πληροφορίες για το Καλλιτεχνικό Επιμελητήριο, τους κυριότερους καλλιτεχνικούς συνδέσμους, τις αίθουσες των εκθέσεων, τις πανελλήνιες καλλιτεχνικές εκθέσεις, τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Μπιενάλε της Βενετίας, της Αλεξάνδρειας, των Νέων του Παρισιού, της Ντοκουμέντα της Κάσελ, πίνακες των Ελλήνων καλλιτεχνών που σπούδασαν στο εξωτερικό, με το χρόνο και τον τόπο της παραμονής τους και τους δασκάλους τους, καθώς και γενικές πληροφορίες για την ελληνική κριτική, τις οργανώσεις των κριτικών της τέχνης κλπ. αποτελούν ένα εγκυκλοπαιδικό υλικό μ” έμφαση πάνω στα πρόσωπα. Η μελέτη τελειώνει με κείμενα των ίδιων των καλλιτεχνών και βιβλιογραφικά βοηθήματα κατά εποχές και κατά είδος τέχνης. Ο τελευταίος τόμος υπογραμμίζει έτσι το χαρακτήρα του βοηθήματος που έχει αυτή η μελέτη. …»

Κώστας Π. Παντελόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου