.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Η ΛΑ.Ε. και οι αρχές της αριστεράς

Γράφει ο Γιώργος Πετρόπουλος
Την Πέμπτη 17/12/2015 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συζητήθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το 2016. Κατά την συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ εμφανίστηκε διασπασμένη. Την ίδια μέρα, στηνΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ο γράφων είχε ρεπορτάζ με όλα τα σχετικά στοιχεία. Ένα ρεπορτάζ που επιβεβαιώθηκε πλήρως απ’ όσα συνέβησαν.
Από τους συμβούλους που ανήκουν στη Λαϊκή Ενότητα οι: Άννα Βασιλάκη (η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη της Ρ. Δούρου), Φλώρα Νικολιδάκη (η οποία έχει ανεξαρτητοποιηθεί εδώ και καιρό) και Μαρίνα Κούκα -όπως είχαν προαναγγείλει με ανακοίνωσή τους- καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Τον προϋπολογισμό επίσης καταψήφισε η Ζωή Ράικου (για την οποία εκ παραδρομής είχαμε γράψει στο προαναφερόμενο ρεπορτάζ ότι είναι μέλος της ΛΑ.Ε.), η οποία αποχώρησε από την παράταξη της κ. Δούρου και ανεξαρτητοποιήθηκε. Αντίθετα, θετική ψήφο έδωσαν οι αντιπεριφερειάρχες μέλη της ΛΑ.Ε. Κ. Θανοπούλου (Κοινωνικής Πολιτικής), Ε. Τασούλη (Διοικητικού), Π. Αθανασιάδης (Ψηφιακής Πολιτικής) καθώς και το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δ. Δημάκος. Θετικά τοποθετήθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Γαβρίλης (Πειραιά).
Η επιβεβαίωση του ρεπορτάζ ενόχλησε την ηγεσία της ΛΑΕ η οποία έστειλε ένα σχόλιο στην Εφημερίδα, το οποίο -πέρα από παραποιήσεις της αλήθειας- διακρινόταν κι από μια σαφέστατη προσπάθεια να συσκοτιστούν τα πράγματα. Στο σχόλιο αυτό το οποίο δημοσιεύτηκε ολόκληρο ο γράφων απάντησε από την ΕΦ.ΣΥΝ στο φύλλο του Σαββάτου.
Δεν έχει κανένα νόημα να γίνει αναπαραγωγή των όσων έχουν δημοσιευτεί. Έχει όμως αξία να προσδιοριστούν ορισμένα πολιτικά συμπεράσματα τα οποία αφορούν στην πολιτική ηθική των κομμουνιστών και της Αριστεράς.
Ο αναγνώστης που θα διαβάσει και τα δύο κείμενα του γράφοντος στην ΕΦΣΥΝ, θα καταλάβει με την πρώτη ματιά πως είναι εντελώς καταγραφικά. Αναφέρονται σε στοιχεία και σε διαπιστωμένα γεγονότα χωρίς τον παραμικρό σχολιασμό. Στο πλαίσιο αυτό η αντίδραση της ΛΑΕ είναι εντελώς ακατανόητη και δεν υποδηλώνει τίποτα περισσότερο από την πρόθεσή της ηγεσίας της να «απαγορεύσει» στους δημοσιογράφους να κάνουν ρεπορτάζ ή τουλάχιστον, εφόσον το κάνουν να μην το δημοσιεύουν όταν δεν της αρέσει. Πίσω από αυτό αναδεικνύεται μια αντίληψη για την Αριστερά που την θέλει να κινείται στα σκοτεινά και πίσω από κλειστές πόρτες, στα παρασκήνια. Μια Αριστερά των συμβιβασμών, των μέσων όρων και των συμψηφισμών, του μικροσυμφέροντος, των τεχνητών συγκολλήσεων, της υποκρισίας και της εξαπάτησης των μελών και των οπαδών της, της εργατικής τάξης και γενικότερα του εργαζόμενου λαού. Τέτοια Αριστερά δεν μας χρειάζεται. Είναι η αποθέωση των φραξιονισμών και του αστικού κοινοβουλευτικού κρετινισμού. Οι κομμουνιστές και η Αριστερά χρειάζονται μόνο όταν έχουν όπλο την αλήθεια και μόνο για την αλήθεια. Να στέκονται απέναντι στις εργαζόμενες μάζες διάφανοι και πεντακάθαροι. Να μην κουκουλώνουν τα προβλήματά τους αλλά να τα λύνουν με τη συμμετοχή των μαζών. Να δίνουν τη μάχη των ιδεών με καθαρές απόψεις, γνωστές και κατανοητές σε όλους. Η υποταγή της πάλης των αντιλήψεων, των τακτικών και των στρατηγικών στην οργανωτισμό, η ερμηνεία όλων των ιδεολογικών και πολιτικών ζητημάτων σε ζητήματα οργανωτικά και η αναζήτηση λύσεων πάνω σ’ αυτή τη βάση είναι μία από τις βασικές αιτίες γραφειοκρατικοποίησης και καταστροφής της Αριστεράς.
Είναι γνωστό πως η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχει στις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτές δηλαδή τις παρατάξεις που συμμετείχε πριν την διάσπαση. Στις γραμμές της υπάρχουν διαφορετικές απόψεις πάνω σε αυτό το ζήτημα. Ισχυρότατη είναι όμως η άποψη πως πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός καθώς εκεί που κυριαρχούν οι κυβερνητικοί και ασκείται διοίκηση υπάρχει μια ραγδαία προσαρμογή στις μνημονιακές πολιτικές. Κυρίαρχο παράδειγμα η Περιφέρεια Αττικής. Ασφαλώς είναι πρόβλημα της ΛΑΕ να αποφασίσει τι θα κάνει. Πρόβλημα των εφημερίδων είναι να κάνουν ρεπορτάζ και να αποτυπώνουν τα πράγματα ως έχουν και πρόβλημα όλης της υπόλοιπης Αριστεράς είναι να βλέπει, να κρίνει και να διατυπώνει την άποψή της δημόσια. Το γεγονός ότι η ηγεσία της ΛΑΕ θέλει να κρατάει δυο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Και φυσικά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αριστερή πολιτική.
Εν κατακλείδι το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η ΛΑΕ δεν σέβεται και δεν αναγνωρίζει στους άλλους, που δεν είναι ΛΑΕ, ότι έχουν το δικαίωμα της δικής τους διαφορετικής άποψης. Και το ακόμη χειρότερο είναι ότι ζητάει συγκατάβαση και σιωπή στους δικούς της τακτικισμούς. Λες και ρωτάει τους άλλους πριν τους κάνει. Είναι ξένη και εχθρική προς τις αρχές και την ηθική της Αριστεράς και των κομμουνιστών η λογική πως «όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου σε όλα είναι εχθρός μου». Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν στη ΛΑΕ τόσο το καλύτερο γι’ αυτούς και για την Αριστερά γενικότερα.  

Υ.Γ. Μια συντριπτική απάντηση για την τακτική που κράτησε η ηγεσία της ΛΑΕ στο ζήτημα του προϋπολογισμού στην Περιφέρεια Αττικής είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η Παράταξη του προηγούμενου περιφερειάρχη του Γιάννη Σγουρού η οποία υπερψήφισε τον προϋπολογισμό και την «βγήκε», όπου μπορούσε, από αριστερά στην παράταξη Δούρου. Την παραθέτουμε:

ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΑΤΤΙΚΗ» του Γιάννη Σγουρού
«ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
-         Στο δρόμο της διοίκησης Σγουρού και ο 2ος προϋπολογισμός Δούρου
-         Ναι με αστερίσκους στον προϋπολογισμό 2016 από την παράταξη «Αττική»
-         Σκληρή κριτική για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015. Στα χαρτιά έμειναν οι εξαγγελίες για κοινωνικό έργο, έπιασε πάτο η απορρόφηση, χάθηκαν πόροι από το ΠΕΠ
Με «σημαίες» τα έργα υποδομών και κοινωνικής μέριμνας που είχαν σχεδιαστεί και ξεκινήσει από τη διοίκηση Σγουρού, όπως είναι το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας Παιανίας, η αποκατάσταση του Χατζηκυριάκειου Ορφανοτροφείου, η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων, η κατασκευή παιδικών σταθμών, τα αθλητικά έργα υποδομών, κατατέθηκε για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ο προϋπολογισμός του 2016.
Η παράταξη «Αττική» με επικεφαλής τον Γιάννη Σγουρό ψήφισε για δεύτερη συνεχή χρονιά θετικά επί της αρχής τον προϋπολογισμό, αφού κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τους προηγούμενους, έθεσε ωστόσο πολλούς αστερίσκους που αφορούν :
- στην έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού. Τα έργα που έχουν ενταχθεί δεν αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου πλάνου. Τούτο επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη εκπονηθεί κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας το πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας.
- στην υπερδέσμευση πόρων σε βάθος τριετίας που θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν άλλα έργα τα επόμενα χρόνια,
- στην απουσία αναπτυξιακών και κοινωνικών χαρακτηριστικών, αφού η πλειονότητα των έργων και μελετών, κινείται στα όρια των απευθείας αναθέσεων και των πρόχειρων διαγωνισμών.
Επισημάνθηκε ακόμα το γεγονός ότι παραμένει αδιευκρίνιστη η τύχη των συγχρηματοδοτούμενων έργων που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ότι χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια πλήθος μελετών χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι υλοποίησης των αντίστοιχων έργων, ενώ από την αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών προκύπτει τρύπα ύψους 10,6 εκ. € που θα κληθεί να καλύψει η Περιφέρεια από ίδια έσοδα.
Στη τοποθέτησή του ο κ. Σγουρός ανέδειξε την προεκλογική και μετεκλογική διγλωσσία της διοίκησης της Περιφέρειας, υπενθυμίζοντας πως ενώ έλεγε ότι δεν θα χρηματοδοτήσει κοτζαμπάσηδες του ποδοσφαίρου και πως δεν θα προχωρήσει το έργο διαχείρισης αποβλήτων στο Γραμματικό γιατί συνιστά έγκλημα για το περιβάλλον, μια χαρά τα προχωρά και τα δύο.
Ο κ. Σγουρός τόνισε ακόμη ότι «Την εποχή της πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης η Περιφέρεια Αττικής παραμένει ένας από τους λιγοστούς φορείς που μπορούν να ασκήσουν σπουδαίο αναπτυξιακό και κοινωνικό έργο υπέρ των πολιτών. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη χρηστή διοίκηση που ασκήσαμε τόσα χρόνια και στο πλεόνασμα των 330 εκ. € που με σύνεση δημιουργήσαμε σεβόμενοι και το τελευταίο ευρώ».
Την ίδια στιγμή η παράταξη «Αττική» άσκησε έντονη κριτική στη διοίκηση Δούρου επιρρίπτοντας ευθύνες για αδράνεια και ανεπάρκεια στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015.
Χρησιμοποιώντας αθλητικούς όρους, η χρονιά που πέρασε για την Περιφέρεια Αττικής ήταν «ως μη γενόμενη», αφού ακόμη και βασικές εξαγγελίες της διοίκησης της Περιφέρειας, όπως επί παραδείγματι ο εξαπλασιασμός των κοινωνικών δαπανών έμειναν στα χαρτιά. Από τα 13,1 εκ. € που ενεγράφησαν στον προϋπολογισμό, δεν εκταμιεύθηκαν παρά ελάχιστα ποσά, ενώ πολυδιαφημισμένα προγράμματα όπως το Ηλεκτρικό Ρεύμα για Όλους κατέληξαν στα αζήτητα.    
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, το 2015 :
1. Υπήρξε στάση πληρωμών προς τρίτους για χρονικό διάστημα περίπου 6 μηνών, με αποτέλεσμα η απορρόφηση πόρων να είναι η χειρότερη από συστάσεως της αιρετής Περιφέρειας. Μόλις στο 1,99 % είχε φτάσει το τρίτο τρίμηνο του έτους.
2. Υπήρξαν επίσημες και ανεπίσημες διακοπές εργασιών σε πάρα πολλά μικρά και μεγάλα έργα υποδομών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του εμβληματικού έργου των ακαθάρτων Κρωπίας Παιανίας για το οποίο πληρώνουμε ως χώρα πρόστιμα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
3. Εξαιτίας της στάσης πληρωμών πήγαν πίσω όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Και με δεδομένο ότι 31-12-2015 σταματάνε οι πληρωμές από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 προκύπτει μία απώλεια πόρων της τάξεως των 70 εκ. €.
4. Για να μην μείνουν τα έργα στη μέση και κινδυνεύσουμε με καταλογισμό των χρημάτων θα πρέπει να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης και τα έργα να ολοκληρωθούν. Αυτό σημαίνει ότι είτε θα αναπληρωθούν με πόρους από το νέο ΠΕΠ εφόσον βέβαια μπορούν να ενταχθούν, είτε από πόρους του ΠΔΕ ή ακόμη και της Περιφέρειας Αττικής.
5. Δεσμεύθηκε ποσό ύψους 220 εκ. € από το αποθεματικό της Περιφέρειας στην Τράπεζα της Ελλάδος για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες ρευστότητας της χώρας, με άγνωστη ημερομηνία επιστροφής του.
Τέλος και σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας, ο κ. Σγουρός τόνισε πως η συμμόρφωση με τις οδηγίες της Κ.Υ.Α είναι πλέον μονόδρομος και πρότεινε να ανοιχθεί ειδικός τραπεζικός λογαριασμός, με τον χαρακτηρισμό «ακατάσχετος», στον οποίο να κατατεθεί το προβλεπόμενο ετήσιο κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού».

πηγή: ergatikosagwnas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου