.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

ΕΕΔΑ: Σχετικά με τις ρατσιστικές επιθέσεις στη Μυτιλήνη

Αθήνα, 23 Απριλίου 2018

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία της σχετικά με τα περιστατικά ρατσιστικής βίας που σημειώθηκαν χθες στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Στην πλατεία βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν για τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου τους και τον μακρόχρονο εγκλωβισμό τους στο νησί. Οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από ακροδεξιές ομάδες, με τη ρίψη κροτίδων και άλλων αντικειμένων στους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες και η εκφορά ρατσιστικών  συνθημάτων, όπως «Κάψτε τους ζωντανούς», προκαλούν αποτροπιασμό. Το γεγονός, δε ότι παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο της επίθεσης, δεν πραγματοποιήθηκε καμία σύλληψη των δραστών της επίθεσης προκαλεί σοβαρά ερωτήματα και χρήζει άμεσης διερεύνησης.


Η ΕλΕΔΑ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η εμμονή στην εφαρμογή του γεωγραφικού περιορισμού κινδυνεύει να πλήξει ανεπανόρθωτα την κοινωνική και πολιτική συνοχή των νησιωτικών περιοχών. Η διασύνδεση της ανόδου της ξενοφοβίας και των ρατσιστικών εκδηλώσεων με την κατάσταση υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού για μεγάλο διάστημα στα νησιά, ως συνέπεια της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, έχει ήδη υπογραμμισθεί από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στην ετήσια έκθεσή του.

Για τους λόγους αυτούς παρίσταται επιτακτική η ανάγκη, αντί της αμεριμνησίας που επιδεικνύει έως σήμερα ο κρατικός μηχανισμός, να αποδοθεί η πρέπουσα σημασία προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση ακροδεξιών εκφράσεων και η περαιτέρω κοινωνική αποσταθεροποίηση. Και τούτο ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι τίποτα δεν «δικαιολογεί» τις, οργανωμένες κατά τα φαινόμενα, εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας. Η Πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει τα έννομα αγαθά που τίθενται σε κίνδυνο, αποδίδοντας ευθύνες στους υπεύθυνους της χθεσινής επίθεσης.

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
23/4/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου