.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τη νοθεία στο γάλα: Μας έστειλε διαμαρτυρία για να… επιβεβαιώσει την αρθρογραφία μας!


Η συστηματική και αποκαλυπτική αρθρογραφία μας για τη μαζική εισαγωγή χιλιάδων τόνων συμπυκνωμένου αγελαδινού γάλακτος, νωπού αγελαδινού και πρόβειου γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, που από τις γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γάλακτος, φέτας και άλλων τυριών ΠΟΠ και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων, ανάγκασε τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Αθανάσιο Βλάχο να μας στείλει τετρασέλιδο κείμενο με θέμα «Απάντηση σε δημοσιεύματα».

Πρόκειται για λάθος κίνηση από τη μεριά του, όπως θα φανεί στη συνέχεια, όμως αυτό δεν μας αφορά. Σ’ εμάς το κείμενο προκάλεσε ικανοποίηση, όχι γιατί ο Α. Βλάχος ανοίγει διάλογο μαζί μας, αλλά γιατί μέσα σε τέσσερις σελίδες κατάφερε να επιβεβαιώσει -εμμέσως πλην σαφώς- την αποκαλυπτική μας έρευνα για το γάλα, που έχει ξεκινήσει πολύ πριν ο Α. Βλάχος τοποθετηθεί στο πόστο που κατέχει. Από τον Μάρτη του 2015, για την ακρίβεια (ας ρωτήσει τον πολιτικό του προϊστάμενο Βαγγέλη Αποστόλου να του πει σχετικά).


Λίγο πριν υπογράψει «με εκτίμηση», ο Α. Βλάχος «παρακαλεί για τη δημοσίευση του παρόντος προς αποκατάσταση της αλήθειας». Ο χώρος της «Κόντρας» είναι λίγος και πολύτιμος για να «καταναλωθεί» από ένα τόσο μεγάλο κείμενο. Θα παραθέσουμε αποσπάσματα, στα οποία φυσικά θα απαντήσουμε. Ολόκληρο το κείμενο θα το δημοσιεύσουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση (δείτε εδώ). Για την αποκατάσταση της αλήθειας. Οχι φυσικά της αλήθειας, φορέας της οποίας ισχυρίζεται ότι είναι ο Α. Βλάχος, αλλά της αλήθειας που προκύπτει από την έρευνα και όχι από τους αυθαίρετους ισχυρισμούς ενός πολιτικού στελέχους. Αλλωστε, επί 22 χρόνια που κυκλοφορεί αυτή η εφημερίδα, ήλθαν και παρήλθαν πολλοί «Βλάχοι» από διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς, με τους οποίους ασχολήθηκε το ερευνητικό ρεπορτάζ της. Οι αναγνώστες μας γνωρίζουν πως έρευνά μας ουδέποτε διαψεύστηκε.

Πρέπει εισαγωγικά να τονίσουμε ότι με το κείμενό του ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ διαψεύδει τις απαντήσεις που έδωσε στις 22 Μάρτη στη Βουλή ο πολιτικός του προϊστάμενος Β. Αποστόλου, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του κυβερνητικού βουλευτή και Β’ Αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Βαρεμένου.
 

Απροσεξίες


Με αίτησή μας στις 19 Μάρτη, ζητήσαμε από τον διευθύνοντα σύμβουλο Α. Βλάχο να μας δώσει τα στοιχεία για τις εισαγωγές λευκού τυριού στην Ελλάδα. Του υπενθυμίζαμε ότι, ενώ ο ίδιος μας είχε απαντήσει ότι ο φορέας του οποίου προΐσταται δεν έχει στοιχεία για τις εισαγωγές τελικών προϊόντων, υπηρεσιακοί παράγοντες του φορέα του μας έδωσαν στοιχεία για τις εισαγωγές λευκού τυριού από δύο εταιρίες επί τριετία. Τα σχετικά τα είχαμε ήδη γράψει στην «Κόντρα».

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία ο Α. Βλάχος ήταν πολύ εκνευρισμένος. Ρωτούσε ποιος είναι ο υπηρεσιακός παράγοντας που μας έδωσε τα συγκεκριμένα στοιχεία, τη στιγμή που τον είχαν διαβεβαιώσει ότι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν τηρεί στοιχεία για τα εισαγόμενα τελικά γαλακτοκομικά. Του απαντήσαμε, ότι έχουμε αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία πήραμε από τον φορέα του οποίου προΐσταται και –φυσικά- ότι δεν υπάρχει περίπτωση να του αναφέρουμε από ποιον υπηρεσιακό παράγοντα πήραμε τα στοιχεία. Τότε μας ανακοίνωσε ότι θα διατάξει Ενορκη Διοικητική Εξέταση, για να του απαντήσουμε ότι αυτό δεν μας αφορά και ότι είναι αποκλειστικά δικό του θέμα.

Στην επιστολή, που έχει ημερομηνία 27 Μάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος έβαλε άλλη «κασέτα»: «Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι οι επιχειρήσεις δεν υποχρεούνται να μας αποστέλλουν στοιχεία που αφορούν στις εισαγωγές έτοιμων γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι δύο εταιρίες, στα στοιχεία των οποίων αναφέρεστε στο φύλλο με αριθμό 955, σελ.8 της εφημερίδας σας δήλωσαν τις εισαγωγές λευκού τυριού χωρίς να έχουν υποχρέωση. Για το λόγο αυτό θα σας επαναλάβουμε ότι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν τηρεί στοιχεία εισαγόμενων τελικών γαλακτοκομικών προϊόντων» (οι υπογραμμίσεις του Α. Βλάχου, οι εμφάσεις δικές μας).

Αν ζητούσε μια συγγνώμη, λέγοντας ότι δεν είχε σωστή ενημέρωση ή ότι υπήρξε κάποιο μπέρδεμα, θα δείχναμε κατανόηση. Οχι όμως «εκείνοι που μας έκλεψαν να μας ζητάνε και το βόδι», όπως λέμε στην Ηπειρο. Εμείς είχαμε τη γραπτή απάντηση του Α. Βλάχου ότι δεν τηρούνται στοιχεία και την επίσης γραπτή απάντηση υπηρεσίας του Οργανισμού ότι υπάρχουν στοιχεία, τα οποία και μας έδωσαν. Τώρα, ο Α. Βλάχος  (κάνοντας «γαργάρα» τα περί ΕΔΕ) μας λέει ότι κάποιες εταιρίες έδιναν στοιχεία για εισαγωγές λευκού τυριού, χωρίς να έχουν υποχρέωση. Ο Οργανισμός, πάντως, αυτά τα στοιχεία δεν τα πέταγε στα σκουπίδια, αλλά τα κατέγραφε σε αρχείο excel. Κι ένας έντιμος άνθρωπος οφείλει να παραδεχτεί ότι με το έγγραφό του μας παραπλάνησε  (άλλο αν εμείς δεν τσιμπήσαμε), αφού αποδείχτηκε ότι ο Οργανισμός που διευθύνει διαθέτει στοιχεία για εισαγωγές λευκού τυριού. Θα μπορούσε δε να προσθέσει, διεκδικώντας το ελαφρυντικό των μη ταπεινών κινήτρων, ότι δεν είχε πρόθεση να μας παραπλανήσει, αλλά ότι… μπερδεύτηκε.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι αυτό που μας απάντησαν υπηρεσιακοί παράγοντες, όταν επικοινωνήσαμε μαζί τους και τους ζητήσαμε να μας δώσουν και άλλα στοιχεία εισαγωγών λευκού τυριού, πέρα από τις εισαγωγές των δύο εταιριών. Μας απάντησαν ότι κρατούν στοιχεία από εταιρίες που εισάγουν λευκό τυρί ως πρώτη ύλη. Δεν μας απάντησαν ότι οι δύο εταιρίες έδωσαν τα στοιχεία οικειοθελώς, χωρίς να έχουν υποχρέωση. Ποιος λέει ανακρίβειες, κύριε Βλάχο, και ποιος προσπαθεί εκ των υστέρων να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, με πείσμα που θυμίζει πιτσιρίκι που το έπιασαν με τη γυάλα του γλυκού στα χέρια και φωνάζει ότι δεν πήρε το γλυκό;

Να πάμε και στην ουσία. Ο τραγέλαφος που περιγράψαμε οδηγεί σε ένα χρήσιμο συμπέρασμα. Αν ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θέλει να έχει πραγματικό ισοζύγιο γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, οφείλει να υποχρεώσει όλες -χωρίς εξαίρεση- τις  βιομηχανίες παραγωγής γάλακτος, τυριών και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και τις εισαγωγικές εμπορικές επιχειρήσεις να δίνουν στοιχεία για τις εισαγωγές λευκού τυριού (και όχι μόνο). Και όχι να αρκείται στην καλή προαίρεση των καπιταλιστών που κερδοσκοπούν με το γάλα και τα γαλακτοκομικά.

Με το επιχείρημά του ότι τα στοιχεία για το λευκό τυρί τα έδωσαν οι ίδιες οι εταιρίες, χωρίς να έχουν υποχρέωση, ο Α. Βλάχος πιστοποιεί και κάτι άλλο. Οτι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στηρίζουν τους ελέγχους στην καλή προαίρεση των καπιταλιστών. Δε χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι το διαρκές διατροφικό σκάνδαλο, εκρήξεις του οποίου απασχολούν από καιρού εις καιρόν ολόκληρη την Ευρώπη, έχει στη βάση του την αρχή του «αυτοελέγχου» των επιχειρήσεων.
 

Ελληνικό Σήμα


Από την απάντηση που έδωσε ο Α. Βλάχος για το ελληνικό σήμα επιβεβαιώνεται απόλυτα ότι αυτό χορηγείται χωρίς κανέναν έλεγχο, ακόμα και στις γαλακτοβιομηχανίες που αποδεδειγμένα εισάγουν γάλα (νωπό ή/και συμπυκνωμένο) από χώρες της ΕΕ και όχι μόνο.

Ο Α. Βλάχος παραθέτει στην επιστολή του μικρό απόσπασμα από το άρθρο μας για το ελληνικό σήμα και εντελώς αυθαίρετα μας καταλογίζει ασχετοσύνη, προκειμένου να καλύψει το γεγονός ότι δε γίνονται έλεγχοι στις επιχειρήσεις που στο γάλα και τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα χρησιμοποιούν το ελληνικό σήμα, ενώ εισάγουν μαζικά νωπό και συμπυκνωμένο γάλα. Αυτές δε οι εταιρίες χρησιμοποιούν το ελληνικό σήμα όχι μόνο στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα για τα οποία χρησιμοποιούν ελληνικό γάλα, αλλά και στο γάλα και τα γαλακτοκομικά στην παραγωγή των οποίων χρησιμοποιούν εισαγόμενο γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο.

Γράφει ο Α. Βλάχος: «Στο φύλλο 956 στη σελ.8 αναφέρεται: “αρμόδια υπηρεσία να δώσει το ελληνικό σήμα είναι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ… Πρόκειται για “σκαστή παρανομία. Από τη στιγμή που εισάγουν γάλα, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δε θα έπρεπε να εγκρίνει τη χρήση του Ελληνικού Σήματος. Και βέβαια, εδώ και τώρα οφείλει να απαγορεύσει τη χρήση του Ελληνικού Σήματος. Η παραπάνω διαπίστωση δηλώνει άγνοια της νομοθεσίας, άγνοια του ρόλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ή ακόμη χειρότερα  προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων» (η έμφαση δική μας).

Παραθέτουμε ολόκληρο το απόσπασμα από το άρθρο μας που αναφερόταν στην αρμοδιότητα και στις ευθύνες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ όσον αφορά το ελληνικό σήμα, χωρίς την… κοπτοραπτική που χρησιμοποίησε ο Α. Βλάχος: «Αρμόδια υπηρεσία  να δώσει το Ελληνικό Σήμα είναι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο Οργανισμός αυτός έδωσε το δικαίωμα σε γαλακτοβιομηχανίες που εισάγουν νωπό και συμπυκνωμένο γάλα, με το οποίο παράγουν παστεριωμένο γάλα, γιαούρτι , φέτα και γαλακτοκομικά προϊόντα, να χρησιμοποιούν το Ελληνικό Σήμα. Επισημαίνουμε ότι σε κάποιες από τις εταιρίες του Πίνακα με τις εισαγωγές αγελαδινού γάλακτος, που έδωσε ο Αποστόλου, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει εγκρίνει τη χρήση  του Ελληνικού Σήματος. Πρόκειται για “σκαστή παρανομία…».

Ο Α. Βλάχος αφαίρεσε σκόπιμα το απόσπασμα που είναι με έντονους χαρακτήρες. Ο λόγος της κοπτοραπτικής είναι προφανής. Επειδή εξηγούμε για ποιους λόγους ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ οφείλει εδώ και τώρα να πάρει πίσω το Ελληνικό Σήμα, ενώ γίνεται φανερό ότι ο Οργανισμός δεν έπρεπε να δώσει στις γαλακτοβιομηχανίες που εισάγουν γάλα (νωπό και συμπυκνωμένο) το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το ελληνικό σήμα σε όλα τα προϊόντα τους.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι εταιρίες αυτές κυκλοφορούν όλα τα προϊόντα τους με το Ελληνικό Σήμα. Ακόμα και αυτά που παράγονται με εισαγόμενο νωπό και συμπυκνωμένο γάλα. Ας μας φέρει συσκευασίες παστεριωμένου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, εταιριών που έχουν πάρει την έγκριση για το Ελληνικό Σήμα, αλλά δεν το χρησιμοποιούν γιατί κάποια προϊόντα παρήχθησαν με εισαγόμενο γάλα.

Τον ισχυρισμό του Α. Βλάχου ότι έχουμε άγνοια της νομοθεσίας  για τον ρόλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ τον θεωρούμε θράσος. Προσπαθεί προφανώς να καλύψει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των διοικήσεων (και τις δικές του) για την έγκριση χρήσης του Ελληνικού Σήματος από εταιρίες που εισάγουν νωπό και συμπυκνωμένο γάλα. Νομίζει ότι επιτιθέμενος σ’ εμάς (ας ρωτήσει να μάθει πόσο μας τρομάζουν τέτοιες επιθέσεις) θα περάσει εύκολα τη βούλησή του να μην παρθεί πίσω η έγκριση της χρήσης του Ελληνικού Σήματος απ’ αυτές τις εταιρίες.

Εμείς οι «άσχετοι» είχαμε φροντίσει να δημοσιεύσουμε τις απαιτήσεις για την απονομή του Ελληνικού Σήματος, σύμφωνα με την ΚΥΑ των Αθ. Σκορδά και Θ. Λεονταρίτη για την προαιρετική  αναγραφή του Ελληνικού Σήματος στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τις ξαναδημοσιεύουμε:

«Απαιτήσεις για την απονομή του Ελληνικού Σήματος

1. Για την απονομή του Ελληνικού Σήματος στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να τηρούνται οι κάτωθι απαιτήσεις:

i) το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των προϊόντων του άρθρου 4 (σ.σ. γάλα παστεριωμένο, συμπυκνωμένο, αφρόγαλα, γιαούρτι, τυροκομικά κτλ.) του παρόντος Κανονισμού να προέρχεται από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα.

ii) οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας  και συσκευασίας γάλακτος καθώς και οι εγκαταστάσεις παραγωγής και συσκευασίας γαλακτοκομικών προϊόντων να εδρεύουν στην Ελλάδα».

Η πρώτη απαίτηση δεν ικανοποιείται στην περίπτωση των γαλακτοβιομηχανιών που εισάγουν νωπό και συμπυκνωμένο γάλα, όμως ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ τους έδωσε την άδεια να αναγράφουν στις συσκευασίες του γάλακτος και των γαλακτοκομικών το Ελληνικό Σήμα!
 

Εισαγόμενο γάλα στα ΠΟΠ προϊόντα


Γράφει ο Α. Βλάχος στην επιστολή του: «Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι παραγόμενες ποσότητες πρόβειου και γίδινου γάλακτος στη χώρα μας ανταποκρίνονται ως προς την επάρκειά τους στην παραγωγή των προϊόντων ΠΟΠ της αντίστοιχης περιόδου. Επίσης, από τους ελέγχους μας (263 έλεγχοι Μ.Δ.Ι.Γ. -Μηνιαίες Δηλώσεις Ισοζυγίου Γάλακτος- το 2016 και 198 του 2017) δεν προκύπτει η χρήση εισαγόμενου γάλακτος σε ΠΟΠ προϊόντα» (η υπογράμμιση του Α. Βλάχου, η έμφαση δική μας).

Δε θα επαναλάβουμε όσα έχουμε γράψει, αποδεικνύοντας ότι εισαγόμενο γάλα χρησιμοποιείται για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ. Ούτε θα πούμε στον Α. Βλάχο ότι θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον ενημερωμένος πριν πιάσει το πληκτρολόγιο κι αρχίσει να γράφει τόσο κατηγορηματικές… διαψεύσεις. Ας φροντίσει ο ίδιος να συνεννοηθεί με τον υπουργό του που από το βήμα της Βουλής δεν εμφανίστηκε το ίδιο κατηγορηματικός αλλά «τα μάσησε».

Υποθέτουμε ότι ο Α. Βλάχος δε θα αποδώσει στον αντιπρόεδρο της Βουλής, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βαρεμένο, τις «σκοπιμότητες» που προσπαθεί να αποδώσει σ' εμάς.

Σε επίκαιρη ερώτησή του, που συζητήθηκε στη Βουλή στις 22 Μάρτη, ο Γ. Βαρεμένος κατήγγειλε τη χρήση εισαγόμενου γάλακτος στην παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ! Είπε στην αρχική τοποθέτησή του: «Εδώ το εισαγόμενο γάλα χρησιμοποιείται για την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, ιδίως τυριών ΠΟΠ, που όπως ξέρετε  καλά -και δεν θέλω να επεκταθώ πολύ, αλλά, αν χρειαστεί, θα το κάνω- είναι υποχρεωμένοι οι παραγωγοί να χρησιμοποιούν ντόπιο γάλα και μάλιστα συγκεκριμένης κατηγορίας γάλα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι έχουμε  μια βόμβα στην υπόθεση της κτηνοτροφίας και μια βόμβα στην υπόσταση ορισμένων προστατευόμενων προϊόντων. Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Ποια μέτρα λάβατε ή πρόκειται να λάβετε για το θέμα αυτό.

Ο Γ. Βαρεμένος είναι κυβερνητικός βουλευτής, αλλά εκλέγεται στην Αιτωλοακαρνανία, περιοχή με ισχυρή κτηνοτροφία. Αναγκάστηκε να κάνει αυτή την επίκαιρη ερώτηση, γιατί προφανώς πιέζεται από τον κτηνοτροφικό κόσμο της εκλογικής του περιφέρειας. Και είναι «κάθετος» στο ότι το εισαγόμενο γάλα χρησιμοποιείται στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων και ιδίως τυριών ΠΟΠ. Επειδή, δε, γνωρίζει ότι ο Β. Αποστόλου δεν πήρε μέτρα, τον καλεί να απαντήσει τι μέτρα σκέφτεται να πάρει. Ο κυβερνητικός βουλευτής θέλει να πουλήσει εκδούλευση στους κτηνοτρόφους της περιοχής του, ότι δηλαδή πιέζει τον Αποστόλου να πάρει μέτρα κατά της χρήσης του εισαγόμενου γάλακτος στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων και ιδίως τυριών ΠΟΠ.

Οταν ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΓΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ διαβεβαιώνει εμάς ότι δεν «προέκυψε η χρήση εισαγόμενου γάλακτος σε ΠΟΠ προϊόντα», κόντρα σ’ αυτό που είναι κοινό μυστικό, κόντρα στην καταγγελία ενός κυβερνητικού βουλευτή (ο οποίος, μάλιστα, λέει με νόημα: «μη με προκαλείτε, γιατί έχω στοιχεία και θα τα βγάλω»), δεν κάνει τίποτ’ άλλο από το να επιβεβαιώνει αυτό που εδώ και καιρό υπογραμμίζουμε. Οτι οι έλεγχοι από τον φορέα που διευθύνει είναι υποτυπώδεις και πλημμελείς. Ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί γνωρίζουν τι γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα παράγουν οι γαλακτοβιομηχανίες, κάνουν τα στραβά μάτια.

Ο υπουργός Αποστόλου στην πρωτομιλία του τα «είδε» όλα σωστά και δεν ικανοποίησε την έκκληση του Βαρεμένου να κάνει έστω μια δήλωση ότι πρόκειται να λάβει μέτρα, για να έχει ο βουλευτής να λέει στους «Χαχόλους» της εκλογικής του περιφέρειας. Είπε ο Αποστόλου: «Στο πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης η διακίνηση γάλακτος μεταξύ των κρατών μελών για μεταποίηση, για παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων ή άλλων παραγώγων δεν αντίκειται στην ενωσιακή νομοθεσία. Αρα επιτρέπεται η διακίνηση γάλακτος. Ολες, βεβαίως, οι ποσότητες  που εισέρχονται στη χώρα μας καταγράφονται και μέσα στη χώρα μας μετατρέπονται, με βάση αυτά που προβλέπει και η δική μας νομοθεσία, σε αντίστοιχα προϊόντα».

Αυτή η προκλητική απάντηση του Αποστόλου, που τα βρήκε όλα καλά και νόμιμα (όπως τα βρίσκει και ο Βλάχος) επιβεβαιώνει την άποψη που διατυπώνουμε εδώ και καιρό, ότι η ελληνοποίηση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων γίνεται διαχρονικά εν γνώσει της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτή η απάντηση, όμως, εξόργισε τον Βαρεμένο, γιατί ο Αποστόλου τον έστελνε με άδεια χέρια στην εκλογική του περιφέρεια. Τον εξόργισε τόσο πολύ, που στη δευτερομιλία του ανέφερε ότι δύο επιχειρήσεις πιάστηκαν να χρησιμοποιούν εισαγόμενο γάλα για την παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ!

Είπε ο Βαρεμένος: «Είπατε για τον ελεύθερο ανταγωνισμό, κάτι το οποίο γνωρίζω πολύ καλά, αλλά θέλω να σας πω το εξής: Εγώ σας έθεσα ένα θέμα: Γιατί χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο εισαγόμενο γάλα; Κάνατε λόγο για το ΑΡΤΕΜΙΣ και τους μηχανισμούς ελέγχου. Κατελήφθησαν δύο επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο γάλα, το ελευθέρως ανταγωνιζόμενο και εισαγόμενο στην Ελλάδα, για την παραγωγή συγκεκριμένων προστατευόμενων προϊόντων. Τι έγινε στις περιπτώσεις αυτών των δύο επιχειρήσεων; Εάν δεν καταλαβαίνουν από λόγια, υπάρχει άλλος τρόπος να συμμορφωθούν. Διότι εγώ δεν θέτω μόνο αυτό το θέμα, ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία πέφτει και η τιμή του γάλακτος. Θέτω το θέμα ότι τορπιλίζουν -και το καταλαβαίνετε, γιατί δεν επεκτείνομαι περαιτέρω εδώ- ένα συγκεκριμένο προϊόν. Γιατί εδώ στην Ελλάδα φωνάζουνε όταν κάποιο προστατευόμενο προϊόν πάει να κινδυνεύσει, αλλά οι ίδιοι το υπονομεύουν».

Ο Γ. Βαρεμένος με τα λεγόμενά του «ξεβρακώνει» τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που ισχυρίζεται (πέντε μέρες μετά τη συζήτηση στη Βουλή!), ότι «δεν προκύπτει χρήση εισαγόμενου γάλακτος σε ΠΟΠ προϊόντα».

Βλέποντας τον Βαρεμένο «αγριεμένο» και έτοιμο να προχωρήσει σε παραπέρα αποκαλύψεις, ο Αποστόλου αναγκάστηκε να  διαφοροποιήσει τη δευτερολογία του. Από τη βεβαιότητα ότι όλες οι ποσότητες που εισάγονται στην Ελλάδα καταγράφονται και μετατρέπονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, πέρασε στην αβεβαιότητα και στην αδυναμία ελέγχου. Είπε:

«Εάν τώρα μπορεί να συμβεί κάτι άλλο ή όχι, δηλαδή να μπαίνει γάλα μέσα, το οποίο να δηλώνεται ως αιγοπρόβειο ελληνικό, ενώ δεν είναι, είναι άλλης φύσεως θέμα και όπως αντιλαμβάνεστε είναι πάρα πολύ λεπτό εγώ να μπορέσω αυτή την ώρα να εντοπίσω, γιατί δεν έχω εντοπίσει. Το εάν συμβαίνει ή όχι, δεν μπορώ να το πω. Και ούτε βεβαίως μπορώ να μπω στη διαδικασία να πάμε να ελέγξουμε τη φέτα σε όλες τις μεταποιητικές μονάδες, εάν και κατά πόσον αντιστοιχεί πράγματι σε πρώτη ύλη, ελληνική ή όχι».

Πλέον δεν είμαστε εμείς και η έρευνά μας, δεν είναι ο κυβερνητικός βουλευτής Βαρεμένος, είναι ο ίδιος ο πολιτικός του προϊστάμενος που διαψεύδει τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος στην προς «Κόντρα» επιστολή του ισχυρίζεται ότι οι υπηρεσίες του ελέγχουν σαν Κέρβεροι όλες τις μονάδες και διαπίστωσαν ότι «δεν προκύπτει η χρήση εισαγόμενου γάλακτος σε ΠΟΠ προϊόντα».

Είναι φανερό ότι ο Β. Αποστόλου «αδειάζει» μεγαλοπρεπέστατα τον Α. Βλάχο. Δεν αποκλείουμε το επόμενο διάστημα να τον «ξηλώσει», για να του φορτώσει τις ευθύνες (ας τα βρουν μεταξύ τους στον ΣΥΡΙΖΑ, εμάς δεν μας αφορούν τα… εσωκομματικά τους). Την πίεση από την αρθρογραφία μας, που αποκαλύπτει τον ρόλο και της Διοίκησης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και της πολιτικής ηγεσίας  του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και την πίεση από τον πολιτικό του προϊστάμενο πρέπει να την αισθάνεται έντονα ο διευθύνων σύμβουλος. Γι' αυτό και αποφάσισε να μας απαντήσει γράφοντας όσα έγραψε «στο γόνατο», με αποτέλεσμα να εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Ο Αποστόλου ψεύδεται όταν λέει ότι δεν μπορεί να εντοπίσει το αιγοπρόβειο γάλα που εισάγεται στην Ελλάδα και τι προϊόντα παράγονται μ’ αυτό. Ζήτημα πολιτικής βούλησης είναι. Ομως, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΦΕΤ και των ΔΑΟΚ είναι μπαχαλοποιημένοι, με άνωθεν εντολές. Γι’ αυτό δεν γίνονται έλεγχοι και όχι γιατί δεν μπορούν να ελέγξουν τις γαλακτοβιομηχανίες.

Ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί  να ελέγξει την παραγωγή φέτας σε όλες τις μεταποιητικές μονάδες, ο Αποστόλου ψεύδεται για μια ακόμα φορά. Δηλώνει αδυναμία για να κρύψει το ότι αφήνει στις γαλακτοβιομηχανίες ελεύθερο το πεδίο δράσης, να παράγουν ό,τι θέλουν, χρησιμοποιώντας μαζικά ως πρώτη ύλη εισαγόμενο νωπό και συμπυκνωμένο γάλα.

Το 2017, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που επεξεργάζεται παρήχθησαν στην Ελλάδα 602.411 τόνοι νωπού αγελαδινού γάλακτος. Εισήχθησαν 84.355 τόνοι συμπυκνωμένου αγελαδινού και 27.155 τόνοι νωπού αγελαδινού γάλακτος. Επειδή το συμπυκνωμένο αραιώνεται με νερό σε αναλογία 1:4, το σύνολο του εισαγόμενου αγελαδινού γάλακτος φτάνει τους 448.930 τόνους. Αυτοί οι 448.930 τόνοι μπαίνουν σε κοινές δεξαμενές με τους 602.411 τόνους του ντόπιου και γίνονται ένα χαρμάνι, από το οποίο παράγονται παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και όλα τα γαλακτοκομικά. Τα έχουμε ξαναγράψει αυτά και δε θα επαναληφθούμε. Θα πούμε μόνο ότι τόσο ο Α. Βλάχος όσο και οι Αποστόλου και Βαρεμένος αποφεύγουν σκόπιμα την παραμικρή αναφορά στο εισαγόμενο αγελαδινό γάλα, νωπό και συμπυκνωμένο.

Γεράσιμος Λιόντος


ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 31 ΜΑΡΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου