.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Η σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής για το γήπεδο και το δάσος από το aek365.com

Υπέρ της «Αγιά Σοφιάς» οι δύο εισηγητές του νομοσχεδίου

«Βελτιώνει την ποιότητα ζωής, βοηθά την ανάπτυξη της πόλης», τόνισε ο Διονύσης Σταμενίτης (ΝΔ) -«Το γήπεδο πρέπει να γίνει εκεί και χρειάζεται παραπάνω έκταση», είπε η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου (ΣΥΡΙΖΑ) -Οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων


Στην σημερινή, 3η συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την επεξεργασία του νομοσχεδίου «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις», που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα, τον λόγο πήραν μεταξύ άλλων οι δύο βουλευτές που έχουν οριστεί ως εισηγητές του σχεδίου νόμου: Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. Αμφότεροι τάχθηκαν υπέρ της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ και της ψήφισης της ρύθμισης που αφορά την «Αγιά Σοφιά».

Ο κύριος Σταμενίτης (που όπως ήταν λογικό, τάχθηκε υπέρ του συνόλου του νομοσχεδίου) τόνισε για το γήπεδο της ΑΕΚ στην τοποθέτησή του ότι: «Είναι ένα σχέδιο που αφορά ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο για το σωματείο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ένα έργο ανάπτυξης. Βελτιώνει την ποιότητα ζωής, βοηθά την ανάπτυξη της πόλης και έχει οφέλη για την περιοχή και για ένα μεγάλο και ιστορικό σωματείο. Παράλληλα, προστατεύει το Άλσος, το αξιοποιεί. Παίρνει ένα μέρος του Άλσους και προσφέρει πολλά περισσότερα προς όφελος όλων: κατοίκων, περιοχής και συλλόγου. Η ΝΔ υπερψηφίζει τα άρθρα».

Από την πλευρά της η κ. Θεοπεφτάτου αναφέρθηκε στην αναγκαία παραχώρηση της έκτασης του Άλσους για την υλοποίηση του σχεδίου, επιβεβαιώνοντας την επίσημη και κεντρική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει την ρύθμιση που αφορά την κατασκευή του γηπέδου. Επίσης, αναφέρθηκε στις βελτιωτικές προτάσεις στις οποίες έχει συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΕΚ: «Όσον αφορά τα άρθρα 81 και 82: Αναδεικνύεται ένα θέμα ελλείμματος γης από τη μία και αποθέματος οικιστικού και αστέγων από την άλλη. Για κάθε κοινωφελή χρήση υπάρχει έλλειμμα γης. Σε όλα τα αστικά συγκροτήματα. Δεν υπάρχει απόθεμα γης. Στο γήπεδο της ΑΕΚ αναδεικνύεται αυτό το θέμα. Πρέπει να γίνει εκεί αναγκαστικά. Θέλει παραπάνω γη για να έχει αυτά που πρέπει. Δεν μπορεί να γίνει αλλού. Έχουμε κάνει συγκεκριμένη πρόταση. Κυρίως στο θέμα τροποποίησης σχεδίου η απόδοση χώρου πρέπει να είναι αντικείμενο σχεδίου. Η φύτευση είναι θέμα περιβαλλοντικής μελέτης. Όταν αποχαρακτηρίζεται μια έκταση για να χτιστεί πρέπει να γίνεται και απόδοση ιδιωτικού χώρου για κοινή χρήση. Επίσης, ως προς το κανονισμό τους όρους δόμησης του ακινήτου όσο γνωρίζω από τη μελέτη (σ.σ.: εννοεί αυτήν που κατέθεσε η ΑΕΚ στην ΓΓΑ), θέλει μικρότερα νούμερα. Μην φτάσουμε στο 1.20 συντελεστή δόμησης, αφού και 0.90 μας φτάνει. Αυτά ως προς το γήπεδο της ΑΕΚ. Ετοιμάζουμε σχετική τροπολογία για το άρθρο 81».

Ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε ο βουλευτής Χρήστος Κόγκας: «Είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει και το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Έχουμε πει ότι συμφωνούμε να γίνει αυτό το σύγχρονο αθλητικό κέντρο για την ΑΕΚ. Όλοι δίνουν βαρύτητα στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Να μειωθούν οι επιπτώσεις, αν υπάρχουν, από την λειτουργία του. Εμείς θεωρούμε ότι οι ρυθμίσεις που ήταν προϊόν μιας μεγάλης συνεργασίας του ΥΠΕΚΑ με την ΑΕΚ, καταλήγουν σε διατάξεις με μια ισορροπημένη προσέγγιση. Υπάρχουν περιθώρια πολιτικής συναίνεσης να είναι η ρύθμιση η καλύτερη δυνατή, για την υλοποίηση του έργου. Να μην υπάρχουν εμπόδια άλλα. Ήδη έχει καθυστερήσει. Είναι ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, ένα έργο με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Υπάρχει η αναλυτική έκθεση και σε κάθε περίπτωση είναι αναπτυξιακή επένδυση σε ισορροπία με το περιβάλλον και την κοινωνία. Συμφωνούμε επί των άρθρων με το παρόν νομοσχέδιο»

Ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης ήταν σε... άλλο μήκος κύματος: «Σαν εργασία φοιτητών μοιάζει. Έκθεση ιδεών είναι, όχι σχέδιο νόμου. Είμαστε υπέρ της κατασκευής γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Να μειωθούν οι επιπτώσεις για το περιβάλλον θέλουμε, με συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Θα αναλύσω περισσότερο την άποψή μου στην επόμενη συνεδρίαση».
Από την πλευρά της η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα τόνισε: «Χρειαζόταν το ρυθμιστικό. Η Αριστερά απαιτούσε ρυθμιστικό. Για την ΑΕΚ, για τα 6 στρέμματα που θέλει, το '34 το πήρε η ΑΕΚ το οικόπεδο. Οι προβλέψεις στο Α του 82, είναι ανεπίτρεπτες. Η έμμεση χρηματοδότηση ΠΑΕ και κρατικοδιαίτων πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή. Μας βρίσκει αντίθετους. Μόνο αν απαλειφθούν οι δύο γραμμές από το άρθρο θα το δεχθούμε».

Ο βουλευτής Σπύρος Χαλβατζής μίλησε ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ, του οποίου οι... θέσεις για τις αθλητικές εγκαταστάσεις είναι γνωστές εδώ και χρόνια: «Το γήπεδο της ΑΕΚ να ανήκει στο Κράτος, με βάση το παραχωρητήριο που δόθηκε. Σε ποιον θα ανήκει τώρα; Ποιος θα καθορίζει την λειτουργία του; Ποιες ανάγκες θα έχει και θα εξυπηρετεί; Υπάρχουν παραδείγματα: Λάρισα. Κατασκευάστηκε γήπεδο και με χρήματα του Κράτους, σήμερα επειδή ανήκει σε επιχειρηματία, Πηλαδάκης αν θυμάστε, τόσο η ομάδα όσο και τα ερασιτεχνικά σωματεία δεν μπορούν να το αξιοποιήσουν. Σε δημόσιο χώρο είναι, και τώρα είναι ιδιόκτητο. Η ιδιοκτησία είναι το κύριο θέμα στην ΑΕΚ. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει και τα στρέμματα για το άλσος, να ελαχιστοποιηθούν ή να εξαφανιστούν. Λέει για το 10%. Κάποιοι σε blogs λένε για αλλαγή θέση ή κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ. Προεκλογικά έλεγε άλλα, πήγαινε στα κεραμίδια. Μετά τα... κατάπιε, και λέει ότι λέει η συγκυβέρνηση. Δεν μας εκπλήσσει τίποτε, προσαρμόζεται στο κεφάλαιο. Λέμε «ναι» στο γήπεδο, το δικαιούται ιστορικά η ΑΕΚ. Όχι να ανήκει σε επιχείρηση, όπως λένε στην πρόταση τους στο νομοσχέδιο. Το έχουμε κάνει γνωστό. Το 81 και το 82 τα καταψηφίζουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου