.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Ο Δικέφαλος διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανοιχτή πληγή για τον ΣΥΡΙΖΑ τείνει να εξελιχθεί η κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς υπάρχουν ενστάσεις που αμφισβητούν τη συμφωνία που υπήρξε μεταξύ του κόμματος και της ιδιοκτήτριας εταιρείας. Η Αγια-Σοφιά παραμένει εδώ και τρεις εβδομάδες στο επίκεντρο της συζήτησης, ενώ και ένας ιδιότυπος, αλλά ανοιχτός διάλογος εξελίσσεται και στα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ απασχόλησε τουλάχιστον δύο φορές την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος -και πιθανόν το θέμα θα επανέλθει και πάλι-, ενώ και στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι επαφές με επιχειρηματικούς κύκλους με αφορμή πρόσφατη συνάντηση της αντιπροσωπείας του κόμματος με την ΑΕΚ για την κατασκευή του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Βουλευτές του κόμματος στις ομιλίες τους εξέφρασαν ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο μία μερίδα στελεχών και συνεργατών του κ. Τσίπρα εμφανίστηκε να διαμεσολαβεί για τη διευθέτηση του ζητήματος, ερήμην του κόμματος και των οργάνων του. Οι διαμαρτυρίες εστιάστηκαν στον τρόπο που πήγε να λυθεί το θέμα για γήπεδο της ΑΕΚ -παρασκηνιακές συζητήσεις-και όλα αυτά χωρίς να ληφθεί η γνώμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και των οργάνων του κόμματος.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στη Βουλή, αρχές Ιουνίου, εκφράστηκε διχογνωμία μεταξύ δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο της ΑΕΚ. Ο βουλευτής Β. Αποστόλου εξέφρασε τη διαφωνία του, ενώ η Ελένη Αυλωνίτου τάχθηκε υπέρ της κατασκευής του γηπέδου, προτείνοντας κάποιες βελτιώσεις στο σχέδιο.
Ο Β. Αποστόλου και ο Γ. Μηλιός είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για το γήπεδο, ενώ η Ρ. Δούρου είχε ταχθεί προεκλογικά υπέρ της κατασκευής


Είναι ενδεικτικό ότι σε κοινό τους άρθρο για τη μετεκλογική τακτική του κόμματος δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ. Σπ. Λαπατσιώρας και Γ. Μηλιός, ανέφεραν μεταξύ άλλων ως αντιπαράδειγμα ότι «έγινε συνάντηση εν κρυπτώ με ένα επιχειρηματία (σ.σ.: τον κ. Μελισσανίδη) για το ποια πρόταση θα υποστηρίξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, χωρίς να είναι κατά τον νόμο υπεύθυνος για τα ζητήματα αυτά...».

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το αθλητικό τμήμα της ΑΕΚ με ανακοίνωσή του είχε γνωστοποιήσει ότι έγινε συνάντηση με την ΑΕΚ και ότι η πλευρά της «Ενωσης» αποδέχτηκε τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα στην ανακοίνωση σημειωνόταν ότι «στο πλαίσιο της πάγιας θέσης του ΣΥΡΙΖΑ, που αναπτύχθηκε και προεκλογικά, υπέρ της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, με συγκεκριμένους όρους που θα διασφαλίζουν την ομαλή του ένταξη στην πόλη και την προστασία του περιβάλλοντος», έγιναν οι επίσημες συναντήσεις. Οπως πάντως φαίνεται, ένα από σημεία τριβής αποτελεί ένα τμήμα του άλσους που θα παραχωρηθεί στην ΑΕΚ. Το αθλητικό τμήμα της ΑΕΚ προτείνει το ισοζύγιο της έκτασης άλσους που παραχωρείται στην ΑΕΚ να αντιστοιχηθεί με εξαγορά ισόποσης έκτασης από την πλευρά της ΑΕΚ εντός της Νέας Φιλαδέλφειας, η οποία να χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστη έκταση πρασίνου.

Το παζλ των απόψεων συμπληρώνει και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αρης Βασιλόπουλος, ο οποίος ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοτική παράταξη του κ. Βασιλόπουλου τάσσεται υπέρ της κατασκευής του γηπέδου, ωστόσο ζητά την απόλυτη προστασία του Αλσους της Νέας Φιλαδέλφειας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι από αρχές Σεπτεμβρίου, που θα αναλάβει τη διοίκηση του δήμου, θα επιδείξει όλη την καλή διάθεση να συνεργαστεί με την ΑΕΚ για να βρεθούν λύσεις, ώστε πολύ σύντομα να εκπληρωθεί το όνειρο των φιλάθλων της για την κατασκευή του γηπέδου.

Σημειώνεται ότι και η νέα περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, προεκλογικά, έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ



ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ

Η κατεδάφιση και τα νέα σχέδια

Στις 5 Μαΐου του 2003, δύο μέρες μετά την τέλεση του τελευταίου αγώνα -με αντίπαλο τον Αρη (4-0)- στο γκρεμισμένο εδώ και έντεκα χρόνια γήπεδο της ΑΕΚ, που είχε ανεγερθεί το 1930, ο τότε πρόεδρος της Ερασιτεχνικής «Ενωσης», Γιάννης Γρανίτσας πήρε την απόφαση να μπουν οι μπουλντόζες στο «Ν. Γκούμας». Το... πόδι στο γκάζι στους εκσκαφείς του το έβαλαν οι τότε κυβερνώντες που τον διαβεβαίωναν ότι μόνον έτσι η ΑΕΚ μπορούσε να αποκτήσει νέο γήπεδο.
Εκτοτε, οι όποιες προσπάθειες ανέγερσης νέας έδρας στη Ν. Φιλαδέλφεια έπεσαν στο κενό. Τότε, το ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγε ο Δήμος και 131 κάτοικοι της περιοχής (σ.σ. ζήτησαν ακύρωση της υπουργικής απόφασης που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους και τη λειτουργία πολυκέντρου), «άναψε κόκκινο» κρίνοντας το σχέδιο Γρανίτσα «αντισυνταγματικό», με αποτέλεσμα ο σύλλογος να παραμένει... Τσιγγάνος.

Το 2005, ο Δ. Μελισσανίδης, κατά τη διεκδίκηση της προεδρίας της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, παρουσίασε σχέδιο κατασκευής νέου γηπέδου στη Ν. Φιλαδέλφεια, της «Αγια-Σοφιάς», όμως έμεινε με τις μελέτες, καθώς δεν εξελέγη. Ούτε, όμως, και ο Ντ. Νικολαΐδης, που σχεδίαζε να ανεγείρει γήπεδο στη Φυλή, κατάφερε κάτι.Από πέρυσι, όταν ο Δ. Μελισσανίδης ανέλαβε ξανά πρόεδρος στην ΑΕΚ, έθεσε ως βασική του επιδίωξη την ανέγερση γηπέδου χωρητικότητας 32.000 ? 34.500 θέσεων.

ΧΡ. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ

πηγή:  ethnos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου