.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Μερικά για τον Σμυρνιό Ιωάννη Συκουτρή

"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας"http://www.kosmosnf.gr

sykoutrisΌσα ακολουθούν απέσπασα από μια αναφορά στη β” έκδοση του έργου: Ιωάννου Συκουτρή, Μελέται και άρθρα που εκδόθηκε το 1982 από την Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας/Ίδρυμα Σχολής Μωραΐτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Διαβάζω», τεύχος 64, 9 Μαρτίου 1983, Σελ. 55-57.

Το έργο αυτό συγκροτούν 3 μέρη που εκτείνονται σε 654 σελίδες· το πρώτο περιλαμβάνει σκιαγραφία της ζωής και του έργου του Συκουτρή, καθώς και γραφτά γι” αυτόν. Το δεύτερο είναι επιλογή από τα πολλά δημοσιεύματά του και το τρίτο ο πλήρης κατάλογος αυτών.

«… ο Ιωάννης Συκουτρής, παρά το βραχυχρόνιο διάστημα της ζωής του (έζησε από το 1901 ως το 1937), πέτυχε να σφραγίσει την εποχή του με την πληθωρική του προσωπικότητα και ν” αφήσει στους μεταγενέστερους έργο από κάθε άποψη θεμελιακό και γόνιμο σε προβληματισμούς.


Ο Συκουτρής γεννήθηκε από φτωχούς Χιώτες γονείς στη Σμύρνη το 1901. Οι σπουδές του, από την Ευαγγελική Σχολή της γενέτειράς του τον φέρνουν στη Φιλοσοφική (Σχολή του Πανεπιστημίου) Αθηνών και στα πανεπιστήμια Λειψίας και Βερολίνου. Διδάσκει αρχικά στο Ιεροδιδασκαλείο της Λάρνακας Κύπρου και κατόπιν ως υφηγητής στη Φιλοσοφική Αθηνών. Οργανώνει την «Ελληνική Βιβλιοθήκη» της Ακαδημίας Αθηνών, συνέχεια της ομώνυμης του Κοραή. Δημοσιεύει σε ελληνικά και γερμανικά περιοδικά περισπούδαστες μελέτες για την Ελληνική Αρχαιότητα, το Βυζάντιο και το Νέο Ελληνισμό. Συγκεντρώνει γύρω του αφοσιωμένους φίλους, αλλά και βάλλεται χωρίς οίκτο από πολυώνυμους εχθρούς. Αυτο(κτονεί) στον Ακροκόρινθο 21 Σεπτεμβρίου 1937. Τον θρηνούν με ποιήματά τους ο Παλαμάς και ο Σικελιανός.
.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .
Ο Συκουτρής, καθώς έγραψε ο Τέλλος Άγρας (Εφημ. «Η Καθημερινή», … 27.9.1937, σ. 1) «έζησε αδιάκοπα με υψωμένο το θερμόμετρο. Στο υψηλότερο σημείο η στήλη έσπασεν απότομα». Αλλά, συμπληρώνει ο Παλαμάς (Εφημ. «Ελεύθερον Βήμα», … 25.9.1937, … σ. 17), «κι αν χάθηκε ο ψαλμός, πάντα άσβηστος ακόμα / κι άλιωτος μένει, σα να βγαίνει απ” το δικό σου στόμα / και με τ” αρχαία τα γράμματα και με τα νέα τα λόγια / σου πρέπουνε δοξάσματα λαϊκά και μοιρολόγια».

Προσθέτω τώρα πως η παραπάνω σημειωθείσα αναφορά στο έργο του Συκουτρή Μελέται και Άρθρα υπογράφεται από το Γεώργιο Α. Χριστοδούλου.


Κώστας Π. Παντελόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου