«Ο κηρυγμένος πόλεμος της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη –ένας πόλεμος-εισβολή που δεν καθίσταται άξιος αναφοράς από Ευρωπαϊκά ΜΜΕ και από κρατικές αρχές– αποκρύπτεται και αποκαλύπτεται παράλληλα στα περιβάλλοντα των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και της πώλησης σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία. (…) Η στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας δύναται να ιδωθεί και να προσδιοριστεί ως ίδιος και άλλος τρόπος διαχείρισης των συμβόλων της πολιτικής: σύγχρονος στρατιωτικός εξοπλισμός έναντι πετρελαίου (και δολαρίων), άμεση και εμπρόθετη δράση μαζί με την ιδέα (ή η έκρηξη αντί της σιωπής), η κλίμακα του θανάτου, μαζικοί βομβαρδισμοί, ισοπέδωση περιοχών (διάστικτα ερείπια), ναυτικός αποκλεισμός ως μορφή-υπόδειγμα που διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την ανάδυση, την αποκρυστάλλωση και τη διάχυση της ανθρωπιστικής-διατροφικής κρίσης, η ποιοτική επιδείνωση των δεικτών υγιεινής του πληθυσμού εξαιτίας των μαζικών βομβαρδισμών, η διαχείριση της υγιεινής του».
Τα αποσπάσματα είναι από άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 20 του περασμένου Αυγούστου στην ιστοσελίδα commonality.gr, όργανο της φράξιας των 53+ του ΣΥΡΙΖΑ. Απομονώσαμε σκόπιμα φράσεις που αναφέρονται και στην ηθική διάσταση του βρώμικου-γενοκτονικού πολέμου που διεξάγει το σαουδαραβικό καθεστώς στην Υεμένη, προκειμένου να αποφύγουμε την επιστημονικοφανή μπουρδολογία περί «μικρο-ιμπεριαλισμού» κτλ., η οποία δεν μας αφορά κιόλας εν προκειμένω. Κάνουμε αυτή την αναφορά σε άρθρο του commonality και όχι στην πληθώρα των άρθρων που έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα μας γι' αυτόν τον πόλεμο (ενδεικτικά: http://www.eksegersi.gr/issue/892/Διεθνή/27351.«Καμένη-γη»-και-εγκλήματα-πολέμου-απο-τη-Σαουδική), για να δείξουμε ότι και στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ ο πόλεμος της σαουδαραβικής δυναστείας ενάντια στους σιίτες Χούθο της Υεμένης θεωρείται άδικος.
Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να επιδιώξει την πώληση όπλων στο σαουδαραβικό καθεστώς. Βλημάτων τεθωρακισμένων (και αεροσκαφών σε δεύτερη φάση), που θα χρησιμοποιηθούν για να βομβαρδίσουν χωριά και να σκοτώσουν γυναικόπαιδα, για να ισοπεδώσουν σχολεία, νοσοκομεία, λιμάνια, αυτοκινητοπομπές με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Αυτά, όμως, αφήνουν ασυγκίνητους τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τους βουλευτές και τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ ξέρουν από πέρυσι ότι «ψήνεται» πώληση βλημάτων στο σαουδαραβικό καθεστώς, δεν έχουν πει κουβέντα. Ούτε ένας δε σηκώθηκε να βάλει μια φωνή: «μα τι κάνετε, πουλάτε όπλα σ' αυτούς που σκοτώνουν παιδάκια σε σχολεία και άρρωστους σε νοσοκομεία;». Business as usual από την «πρώτη φορά Αριστερά».
Μη μας ρωτήσετε γιατί η Σαουδική Αραβία δεν αγοράζει όπλα κατευθείαν από την πηγή ή γιατί η Ελλάδα έχει την άνεση να πουλήσει 300.000 βλήματα τεθωρακισμένων που τ' αγόρασε επειδή «τα 'χει ανάγκη». Στον σκοτεινό κόσμο του εμπόριου όπλων υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν εξηγούνται με την κοινή λογική, γιατί υπάρχουν καλά κρυμμένες βασικές παράμετροι. Μπορεί οι σαουδάραβες μακελάρηδες να επείγονταν και τα εργοστάσια να μην προλάβαιναν να τους τροφοδοτήσουν. Μπορεί να είναι μια καλά στημένη μπίζνα από εμπόρους όπλων, που θα βγάλουν την προμήθειά τους και θα μοιράσουν και τις μίζες. Το μόνο βέβαιο είναι πως έχουμε να κάνουμε με εμπόριο θανάτου (νόμιμο κατά τα άλλα!), που κανείς δεν αρνείται ότι στηρίζεται σε μια συμφωνία.
Από εκεί και πέρα αρχίζουν οι «ομορφιές». «Ομορφιές» σαν κι αυτές που συνοδεύουν το διεθνές εμπόριο όπλων, ακόμα και όταν γίνεται με την κάλυψη διακρατικών συμφωνιών, είτε αφορά τυπικά όπλα (όπως τα 300.000 βλήματα τεθωρακισμένων), είτε αφορά κολοσσιαία οπλικά συστήματα (όπως πολεμικά αεροπλάνα και σκάφη, πυραυλικά συστήματα κτλ.).
Τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας είναι τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο Καμμένος και την αναφορά του αποπεμφθέντος από τον Καμμένο ταξίαρχου Μιχαήλ Παπαδάκη, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λοβέρδος. Τα υπόλοιπα είναι ισχυρισμοί που δεν μπορούν να ελεγχθούν. Σε σχέση με την αναφορά του ταξίαρχου, ο Καμμένος δε διαψεύδει ότι υπήρξε επεισόδιο. Το μόνο που λέει είναι ότι «δεν υπήρξε σύλληψη Αξιωματικού, αλλά ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες». Ελάχιστη σημασία έχει πώς ακριβώς έγινε το επεισόδιο ανάμεσα σ' αυτόν και τον ταξίαρχο που χειριζόταν την υπόθεση της πώλησης των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία (αυτό το ξέρει η ηγεσία του στρατεύματος που ήταν παρούσα). Το βέβαιο είναι πως υπήρξε σύγκρουση και ο ίδιος έδιωξε τους δυο αξιωματικούς από τα πόστα τους. Το αναφέρει ο ίδιος στην έγγραφη απάντηση που έδωσε στον Λοβέρδο: «Σε ό,τι αφορά τόσο στον ανώτατο Αξιωματικό του Στρατού Ξηράς όσο και στον ανώτερο Αξιωματικό της Π.Α., εκτιμήθηκε ότι αυτοί προέβησαν σε ενέργειες, πέραν των προβλεπομένων, οι οποίες παραβίασαν την τήρηση εμπιστευτικότητας για την εν λόγω Διακρατική Συμφωνία παρά την σαφή και ρητή διαταγή της ηγεσίας. (…) ο Ανώτατος Αξιωματικός δεν ετέθη σε διαθεσιμότητα αλλά μετατέθηκε από τη ΓΔΑΕΕ, όπου υπηρετούσε».
Οπως αντιλαμβάνεστε, αυτός ο ισχυρισμός του Καμμένου, ενόψει και των όσων περιλαμβάνονται στην αναφορά του ταξίαρχου, γεννά περισσότερα ερωτηματικά: αν ένας ανώτατος αξιωματικός παραβιάζει «σαφή και ρητή διαταγή της ηγεσίας» και μάλιστα σε τόσο σοβαρό θέμα, τιμωρείται. Δεν μετατίθεται απλώς. Και εν πάση περιπτώσει, ποια ήταν η διαταγή και πώς ακριβώς την παραβίασε ο εν λόγω αξιωματικός; Αποφεύγοντας να δώσει σαφείς εξηγήσεις, ο Καμμένος επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ταξίαρχου.
Η υπόθεση έχει ήδη πάρει άρωμα σκανδάλου. Ο ίδιος ο Καμμένος παραδέχτηκε γραπτώς ότι μολονότι η Σαουδική Αραβία έπρεπε μέσα σε δέκα μέρες από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή το αργότερο στις 23 Ιούνη του 2017, να βάλει τα λεφτά στο λογαριασμό που της υποδείχτηκε, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει! Δεν μας είπε, όμως, «πού σκάλωσε η δουλειά;». Το άρωμα σκανδάλου γίνεται ακόμα πιο βαρύ καθώς στην υπόθεση εμπλέκεται κάποιος Βασίλης Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης της «Ολυμπιακής Βιομηχανίας» ΑΕ, ενός μικρού εργοστάσιου φυσιγγίων στην Αξιούπολη του Κιλκίς, ο οποίος εμφανίζεται ως ο επίσημος εκπρόσωπος του σαουδαραβικού καθεστώτος. Η αντιπολίτευση λέει ότι ο Παπαδόπουλος είναι άνθρωπος του Σαββίδη (κουμπάρος του κιόλας). Καμμένος-Σαββίδης-όπλα, αντιλαμβάνεστε το… εκρηκτικό μείγμα που δημιουργείται για την αντιπολίτευση και το «σύστημα Μαρινάκη».
Ο Καμμένος κατέθεσε στη Βουλή αντίγραφο της διακρατικής συμφωνίας, την οποία πράγματι υπογράφει ο Παπαδόπουλος για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας. Κατέθεσε, επίσης, όλα τα εξουσιοδοτικά έγγραφα αυτού του κυρίου, ανταλλαχθέντα επισήμως ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις, μέσω της ελληνικής πρεσβείας στο Ριάντ. Οπότε, τυπικά έχει δίκιο ότι «δεν υπάρχει μεσάζοντας». Βέβαια, εύκολα αναρωτιέται κανείς, πώς έγινε κι ένας τύπος με καταγωγή από τη Ρωσία, που φτιάχνει φυσίγγια στο Κιλκίς, βρέθηκε να εκπροσωπεί το σαουδαραβικό κράτος σε μια διακρατική συμφωνία αγοράς/πώλησης βλημάτων τεθωρακισμένων, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων; Και μάλιστα ο συγκεκριμένος τύπος; Είπαμε, όμως, στον σκοτεινό κόσμο του εμπόριου όπλων… όλα γίνονται.
Η αντιπολίτευση μιλά ήδη για «μεσάζοντα μαϊμού» (δήλωση της Σπυράκη, την περασμένη Τετάρτη). Δεν είδε, άραγε, τα έγγραφα που κατέθεσε ο Καμμένος; Τα είδε, όμως είδε και την αναφορά του ταξίαρχου Παπαδάκη, από την οποία προκύπτουν πολλά «κουφά». Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο ταξίαρχος (αυτό επιβεβαιώνεται και από τα έγγραφα που κατέθεσε ο Καμμένος), ο Β. Παπαδόπουλος ορίστηκε ως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας από τον συνταγματάρχη Αντέλ Αλσαΐφ, αναπληρωτή διευθυντή όπλων και πυρομαχικών της σαουδαραβικής πολεμικής αεροπορίας. Τη μέρα που υπογραφόταν η διακρατική συμφωνία, όμως, η ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ενημέρωσε ότι, μετά από επίσκεψη στελέχους της στον συνταγματάρχη Μοχάμεντ Αλενιάζι, διευθυντή Συμβάσεων και Συμφωνιών του σαουδαραβικού υπουργείου Αμυνας, «σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα κου Παπαδόπουλου και εξέφρασαν την επιθυμία συνομιλίες να γίνονται Governement to Government» (κυβέρνηση με κυβέρνηση). Ο Καμμένος στην απάντησή του δεν είπε τίποτα σχετικό πάνω σ' αυτό. Υπάρχει τέτοια προειδοποίηση από την πρεσβεία στο Ριάντ ή όχι;
Το ίδιο έγγραφο της πρεσβείας, πάντοτε σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ταξίαρχος, έγραφε: «σας μεταφέρω αίτημα στελεχών εδώ ΥΠΑΜ (σ.σ. υπουργείο Αμυνας) να επισκεφτούν χώρα μας από 16 έως 18 Ιουλίου τ.ε.». Δηλαδή, με εντολή Καμμένου υπογραφόταν διακρατική σύμβαση με εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας τον Παπαδόπουλο και από το υπουργείο Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας διατυπωνόταν αίτημα να έρθει κυβερνητική αντιπροσωπεία για να κάνει αυτή τις διαπραγματεύσεις!
Ο Καμμένος δεν είπε τίποτα ούτε γι' αυτό. Υπήρξε τέτοιο αίτημα ή όχι; Αν ναι, τότε γιατί δε «φύλαξε τα ρούχα του»; Δεν αντιλήφθηκε ότι «κάτι βρομάει με τον Παπαδόπουλο» ή έστω «κάτι βρομάει με τους Σαουδάραβες»; Το βέβαιο είναι ότι στις 27 Αυγούστου αφίχθη αυτοπροσώπως ο συνταγματάρχης Αλενιάζι (αυτός που είχε πει στην ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ότι «τον Παπαδόπουλο δεν τον ξέρουμε») και -σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ταξίαρχος Παπαδάκης- παζάρευε την αγορά 100.000 βλημάτων, δηλώνοντας ότι αυτός είναι ο μόνος αρμόδιος για να υπογράψει συμφωνία αγοράς όπλων και ότι δεν ξέρει τίποτα για τη διακρατική συμφωνία που είχε ήδη υπογραφεί με τον Παπαδόπουλο!
Ο ταξίαρχος ισχυρίζεται ότι ο Αλενιάζι του ζήτησε να αγοράσει 100.000 βήματα αμέσως (το μπαγιόκο ντούκου, όπως λέει η πιάτσα), αλλά αυτός (ο ταξίαρχος) του είπε (σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε) να γυρίσει στο Ριάντ και «να μας υποβάλλει μέσω ιεραρχικής οδού νέο αίτημα»! Προκαλεί απορία, όμως, το γεγονός πώς ο σαουδάραβας, που δεν υπήρχε περίπτωση να πάρει τα βλήματα και να φύγει, ζήτησε στη συνέχεια (όπως ισχυρίζεται ο ταξίαρχος) να του δώσει στοιχεία για τους πιστοποιημένους έλληνες μεταφορείς που θα μετέφεραν τα βλήματα από τις αποθήκες στο λιμάνι φόρτωσης. Αυτός του έδωσε τέτοια επαφή και μετά -όπως λέει- πρώτα δέχτηκε τηλεφωνική απειλή από τον Παπαδόπουλο και το πρωί της επομένης ακολούθησε το επεισόδιο με τον Καμμένο, ο οποίος του είπε: «δηλαδή εσείς κε ταξίαρχε, παρά τις ρητές εντολές να μην δείτε τους Σαουδάραβες, δώσατε εντολή στον αντισμήναρχο να επικοινωνήσει με τη μεταφορική εταιρία για τη μεταφορά 100.000 βλημάτων»; Και στη συνέχεια, ο ταξίαρχος γράφει πως ο Καμμένος του είπε: «Κύριε ταξίαρχε, από τη στιγμή αυτή τίθεστε σε διαθεσιμότητα, καθόσον ανήκετε σε κύκλωμα που υπονομεύει την διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία». Τον έθεσε, λέει, υπό φρούρηση έξω από το γραφείο του, και μετά από κάνα μισάωρο βγήκε ο αρχηγός ΓΕΣ και του ανακοίνωσε ότι ο Καμμένος άλλαξε γνώμη (για τη διαθεσιμότητα, προφανώς) και τον μεταθέτει στο ΓΕΣ.
Οπως προείπαμε, εμείς δεν ήμασταν εκεί για να ξέρουμε πώς ακριβώς εξελίχτηκε το επεισόδιο ανάμεσα στον Καμμένο και τον ταξίαρχο, το βέβαιο όμως είναι ότι ο ταξίαρχος ξηλώθηκε από το πόστο που είχε στο υπουργείο, διότι -όπως ισχυρίζεται ο Καμμένος- παραβίασε σαφή και ρητή διαταγή της ηγεσίας και προέβη «σε ενέργειες, πέραν των προβλεπομένων, οι οποίες παραβίασαν την τήρηση εμπιστευτικότητας για την εν λόγω Διακρατική Συμφωνία».
Τι συμπεράσματα βγάζετε εσείς, μετά απ' όλα αυτά; Είναι αναμφισβήτητο ότι έχουμε σύγκρουση ανάμεσα σ' έναν έλληνα μεσάζοντα, που παίρνει εξουσιοδότηση από έναν αξιωματικό της σαουδαραβικής πολεμικής αεροπορίας, και σ' έναν αξιωματικό του σαουδαραβικού υπουργείου Πολέμου, που έρχεται για να κλείσει αυτός τη συμφωνία. Αν ήταν μια καθαρή συμφωνία αγοράς/πώλησης βλημάτων, χωρίς μίζες και τα συναφή, γιατί να σκοτώνονται δυο συνταγματαρχαίοι της σαουδαραβικής πολεμικής μηχανής; Και γιατί ο Καμμένος, που «καίγεται» να πουλήσει τα βλήματα, επιλέγει τη μια πλευρά, αυτή του μεσάζοντα Παπαδόπουλου, που είχε απλώς μια εξουσιοδότηση από έναν συνταγματάρχη της σαουδαραβικής αεροπορίας; Δεν υποψιάστηκε τίποτα, όταν είδε ότι πέρασε το δεκαήμερο και λεφτά στην τράπεζα δεν είχαν μπει; Γιατί δε δέχτηκε ο ίδιος την αντιπροσωπεία των σαουδαράβων αξιωματικών, αλλά διέταξε και τους έλληνες αρμόδιους να κόψουν κάθε επαφή μαζί τους;
Δε χρειάζεται να γράψουμε τίποτα παραπάνω. Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η υπόθεση, εκτός από μια πολιτικά άτιμη πράξη, με την οποία ενισχύεται μια πολεμική μηχανή που μακελεύει αμάχους, έχει και όλα τα χαρακτηριστικά ενός σκανδάλου, σαν αυτά που πάντοτε συνοδεύουν το εμπόριο όπλων.
ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 11 ΝΟΕΜΒΡΗ
πηγή: eksegersi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου