.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Έγκλημα ΕΛΠΕ: Διπλή θυσία για την κερδοφορία

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Διπλή θυσία για την κερδοφορία

Οι δύο βαριά τραυματισμένοι εργάτες έχασαν τελικά τη ζωή τους στα ΕΛΠΕ, σε ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα»-εργοδοτικό έγκλημα.

Ο Μπάμπης Δευτεραίος και ο Ντελιλάι Ραμαντάν υπέκυψαν στα τραύματά τους από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα ΕΛΠΕ. Σε ένα εργασιακό χώρο που είναι από τα μεγαλύτερα κολαστήρια για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, σε μια εταιρία που από τη μια παρουσιάζει συνεχώς κερδοφορία, από την άλλη χειροτερεύει σε καθημερινή βάση τις συνθήκες εργασίας, θυσιάζοντας μέτρα ασφαλείας, εξασφαλίζοντας τη σιωπή των καθεστωτικών ΜΜΕ, μην και θιγεί η «αναπτυξιακή αυτοκρατορία» του Λάτση. Ακολουθεί δηλαδή πιστά την απάνθρωπη συνταγή της κερδοφορίας με τους εργαζόμενους να είναι αναλώσιμοι.

Στέλνουμε τα θερμότερα συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο νεκρών εργατών και ευχόμαστε να αναρρώσουν γρήγορα και είναι γεροί οι υπόλοιποι τραυματίες. Ζητάμε άμεσα την απόδοση ευθυνών στην εργοδοσία για τους δύο θανάτους στα ΕΛΠΕ, καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια να κρυφτούν οι ευθύνες πίσω από τις γενικόλογες επικλήσεις στις «κακές στιγμές». Τα πράγματα είναι απλά: Η επιχείρηση βγάζει χρήμα στις πλάτες των εργαζόμενων, οι εργαζόμενοι πεθαίνουν πάνω στη δουλειά.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 19/5/2015

 

Ανακοίνωση της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών

Την τελευταία τους πνοή άφησαν την Τρίτη οι δύο εργάτες που σακατεύτηκαν στο κάτεργο του Λάτση στις 8 Μαΐου.

Ο Μπάμπης Δευτεραίος και ο Ραμαντάν Ντελιλάι τραυματίστηκαν βαριά από την έκρηξη στα Ελληνικά Πετρέλαια, σε μια παλιά μονάδα στην οποία εκτελούνταν εργασίες συντήρησης.

Η εταιρεία έσπευσε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για το εργοδοτικό έγκλημα, αποδίδοντας στο πόρισμά της – που κατά τραγική ειρωνεία εκδόθηκε την ίδια μέρα που άφησαν την τελευταία τους πνοή οι δύο εργάτες – το δυστύχημα σε «ανθρώπινο λάθος»!

Λάθος προφανώς των ίδιων των εργατών, που βρέθηκαν τη λάθος ώρα, στο λάθος μέρος.

Το αίμα των νεκρών και των βαριά τραυματισμένων των ΕΛΠΕ όμως βαραίνει αποκλειστικά την εργοδοσία, που χρησιμοποιεί τους εργάτες ως φθηνή καύσιμη ύλη στη μηχανή της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Έτσι εκτοξεύθηκαν τα κέρδη των ΕΛΠΕ σε 417 εκατ. ευρώ το 2014 έναντι 178 εκατ. ευρώ το 2013. Πιέζοντας για να γίνει γρήγορα η δουλειά, με εξαντλητικές υπερωρίες, χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας, με δεκάδες ανειδίκευτους εργάτες και αύξηση των εργαζομένων στους εργολάβους.
«Δεν χτύπησε καν ο συναγερμός. Δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής. Θα θρηνούσαμε θύματα». «Ούτε καν μας έχουν μετρήσει, μας βάζουν και δουλεύουμε στοιβαγμένοι», κατήγγειλαν οι εργάτες μετά τη φονική έκρηξη της 8ης Μαΐου.

Βαρύτατες ευθύνες φέρουν όλες οι κυβερνήσεις, που επέτρεψαν στο κεφάλαιο να ξεσαλώσει, διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις, διογκώνοντας τις στρατιές των ανέργων, διαλύοντας τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να κυνηγούν το μεροκάματο όπως – όπως, δημιουργώντας το φόντο για εργοδοτικά εγκλήματα όπως στα ΕΛΠΕ.

Βαρύτατες ευθύνες φέρει και η σημερινή κυβέρνηση, που παρά τα μεγάλα λόγια και τα κροκοδείλια δάκρυα για τους νεκρούς και σακατεμένους εργάτες ορκίζεται στην κερδοφορία του κεφαλαίου, διατηρεί άθικτο το μνημονιακό πλαίσιο και ετοιμάζεται να το ενισχύσει με τη νέα συμφωνία, ενώ αφήνει την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και του εργατικού δικαίου στο… φιλότιμο των καπιταλιστών.

Εκφράζουμε τα βαθύτερα συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών εργατών και όσων δίνουν ακόμα τη μάχη για τη ζωή. 
  • Όχι άλλο εργατικό αίμα στη μηχανή παραγωγής κερδών για το κεφάλαιο
  • Να πληρώσει η εργοδοσία για το νέο έγκλημα στα ΕΛΠΕ
  • Το κεφάλαιο να υποχρεωθεί να πληρώσει για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς.
  • Να καταργηθεί το καθεστώς των εργολαβικών συνεργείων μέσα στις επιχειρήσεις.
  • Ίσα εργατικά δικαιώματα και μισθοί για όλους τους εργάτες.
νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 19/5/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου