.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Για ποια πατρίδα;




Χτες βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο, ήρθε εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα για συζήτηση, που αφορούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και έκδοσης 5 ελλήνων φοιτητών στην Ιταλία!

Το ψήφισμα απορρίφτηκε γιατί δε συγκέντρωσε την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία του σώματος.

Το περιεχόμενο του ψηφίσματος μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Αυτό το οποίο μου προκάλεσε λίαν επιεικώς ντροπή, οργή και αποτροπιασμό, είναι η στάση και η επιλογή δημοτικών συμβούλων, που εντελώς συμπτωματικά, είναι πρόθυμοι να παραχωρήσουν άλσος στο Μελισσανίδη, είναι θρησκευόμενοι και καλοί πατριώτες.

Κάποτε  είχαν πιάσει ένα ναρκοπλοίο στην Αίγυπτο και το πλήρωμα του φυλακίστηκε εκεί. Ανάμεσα τους 5 έλληνες. Όλοι τότε ακόμη και η κυβέρνηση, ξεσηκώθηκαν για να τους φέρουν πίσω στην πατρίδα.

Τώρα πρόκειται για νέους ανθρώπους, φοιτητές, που η ζωή είναι μπροστά τους. Οι οποίοι δε διώκονται για ναρκωτικά ή κάτι παρόμοιο. Δε ζήτησαν να μη δικαστούν. Και όπως αναφέρει το ψήφισμα, δεν ισχύουν στο δίκαιο  της Ιταλίας όσα ισχύουν στην Ελλάδα. Πράγμα που σημαίνει πως η ζωή και οι σπουδές τους μπορεί να καταστραφούν. Το ευρωπαϊκό ένταλμα δεν αναφέρει κατηγορίες, και είναι κάτι που εμφανίζεται πρώτη φορά.


Χτες λοιπόν, με ευελιξία ελέφαντα, ακούστηκαν  ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, προκειμένου κάποιοι σύμβουλοι να μη ψηφίσουν το ψήφισμα. Σε άλλον δεν έφταναν 24 ώρες συζήτησης για να αποφανθεί, άλλος ζητούσε περίπου τη δικογραφία, άλλος ήθελε πρώτα να αποφασιστεί η έκδοση τους, και μετά να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο, και πάει λέγοντας.

Ίσως εγώ να μην είμαι αρκετά ευρωπαίος… ή έχω γίνει πιο φιλέλληνας, από άλλους με την ίδια υπηκοότητα. Γιατί να είμαι περισσότερο έλληνας, αφού δεν κάνω ποτέ το σταυρό μου, δεν υψώνω ποτέ ελληνική σημαία στο μπαλκόνι μου, δεν κάνω ελεημοσύνες, δεν ξεχωρίζω σε χρονιάρες κάποιες μέρες του χρόνου, ώστε μεγαλόψυχα να δείχνω έλεος πότε-πότε, να είμαι πιο πατριώτης αποκλείεται.

Εύχομαι δυο πράγματα. 

Μέρες που είναι, ο θεός να φωτίσει όσους αισθάνονται ότι φωτίζει το δρόμο τους, να το ξανασκεφτούν και αν νομίζουν να αλλάξουν έγκαιρα την τοποθέτηση τους.

Να μη τύχει στους ίδιους και τους δικούς τους ανθρώπους, κάτι παρόμοιο και δε βρίσκουν πουθενά να στηριχτούν…


Ακολουθεί το σχέδιο ψηφίσματος που απορρίφτηκε:



Ψήφισμα για την έκδοση 5 ελλήνων φοιτητών με το Ευρωπαϊκό ένταλμα Σύλληψης


Τα ξημερώματα της Πέμπτης 12/11/2015, οι ελληνικές διωκτικές αρχές εισέβαλαν σε οικίες στην Αγία Παρασκευή και συνέλαβαν 5 φοιτητές δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελική αρχή του Μιλάνου. Οι 5 φοιτητές κατά τη διάρκεια πολυήμερου ταξιδιού τους στην πόλη συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς που είχαν ως σημείο αιχμής την εναντίωση στη διοργάνωση της διεθνούς επιχειρηματικής έκθεσης Expo 2015 που διεξαγόταν εκείνες τις μέρες στο Μιλάνο συγκεντρώνοντας απέναντί της ένα μαζικό κίνημα αποτελούμενο από συνδικάτα, πολιτικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι 5 Έλληνες φοιτητές που έχουν έντονη κοινωνική δράση συμμετέχοντας στο φοιτητικό κίνημα, στις συνελεύσεις γειτονιάς τους και σε εργατικές διεκδικήσεις βρίσκονται στην αδιανόητη θέση παρότι έχουν λευκά ποινικά μητρώα να αντιμετωπίζουν ένα Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.

Η διαδικασία του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και παράδοσης βάσει του οποίου ζητούνται οι 5 φοιτητές είναι μια επικίνδυνη και αντιδημοκρατική νομοθεσία που έχει επικριθεί επανειλημένα  από την επιστήμη του ποινικού και συνταγματικού δικαίου ότι προσβάλλει κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα γιατί:
·         στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δεν απαιτείται η επισύναψη του κατηγορητηρίου εναντίον του προσώπου για το οποίο ζητείται η έκδοση, ούτε καν η αναγραφή του ακριβούς καθορισμού της αξιόποινης πράξης για την οποίο του έχει ή πρόκειται να του ασκηθεί ποινική δίωξη,
·         για πρώτη φορά δεν απαγορεύεται η έκδοση ακόμα και ελλήνων πολιτών, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αντίθετη πρόβλεψη στο άρθρο 5 του Συντάγματος,
·         στο πλαίσιο της προσωρινής μεταγωγής παραβιάζεται το όριο της 18μηνης προσωρινής κράτησης.

Γίνεται φανερό ότι έχουμε μπροστά μας μια πρωτοφανή προσπάθεια ποινικοποίησης της ελεύθερης έκφρασης, της πολιτικής δραστηριότητας και της διεθνιστικής αλληλεγγύης που δημιουργεί προηγούμενο για κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο. Είναι η πρώτη φορά από όταν θεσπίστηκε το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που ζητείται έκδοση πολιτών από ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο για λόγους που ανάγονται σε πολιτική δράση.

Μέσα στις επόμενες 10 μέρες εκκρεμεί συμβούλιο εφετών στην Αθήνα που θα αποφασίσει αν θα εκδοθούν οι 5 φοιτητές στην Ιταλία, χωρίς να υπάρχει καν κατώτατο χρονικό όριο προφυλάκισης, με κίνδυνο δηλαδή να παραμείνουν για χρόνια φυλακισμένοι χωρίς δίκη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος υπερασπιζόμενο τα δημοκρατικά δικαιώματα και την πολιτική δράση διεθνώς, στηρίζει το αίτημα των 5 φοιτητών της γειτονικής μας περιοχής για μη έκδοσή τους στις ιταλικές αρχές.

Ταυτόχρονα, καλούμε όλα τους δημοκρατικούς πολίτες και τους αγωνιζόμενους ανθρώπους σε δράσεις αλληλεγγύης, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν στην εκτέλεση του αιτήματος της έκδοσης των πέντε ελλήνων φοιτητών στο ιταλικό κράτος και να σεβαστούν τις αρχές του κράτους δικαίου, της αναλογικότητας και του σεβασμού στο δικαίωμα της συνάθροισης.
                                                                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου