.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Δυο λόγια για κάποια φράση και υποσχόμενα του και νυν Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη

"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας" http://www.kosmosnf.gr

Το ιστορικό Δημαρχείο της πόλης των Αθηνών
Πληροφορήθηκα πως έδωσε στην δημοσιότητα ο νυν Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης την προγραμματική του πρόταση για την δημοτική περίοδο που θα διανυθεί μετά τις Δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014 – δεν την έχω δει ακόμα, όμως κάποια φράση και με εισαγωγικά που δημοσιεύθηκε συγκέντρωσε την προσοχή μου.

Θέλω να την σημειώσω την φράση αυτή εδώ, στον «Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας», και να πω δυο λόγια σχετικά αμέσως μετά.


«Στην πολυσέλιδη πρότασή του για την «Αθήνα του 2020″ αναλύονται οι πυλώνες του πολιτικού του σχεδιασμού για μια Αθήνα που προσδοκά να αποτελέσει, όπως είπε, «αιχμή ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την ανατροπή της κρίσης«, καθώς, όπως υποστήριξε, από τούδε και στο εξής «η αναγέννηση της χώρας ξεκινά από τους Δήμους«.

Τι θα είχα να πω κατ” αρχήν; Ακούστε!

Αυτά που παραπάνω υπογράμμισα, μεγάλες κουβέντες, δεν ταιριάζουν με τα υποσχόμενα στο ίδιο δημοσίευμα, μικρά και συνήθη, υπηρεσιακού χαρακτήρα διεκπεραιώσεις κάποιων ζητημάτων.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Μα διότι ο Γιώργος Καμίνης, αν και διετέλεσε Δήμαρχος Αθηναίων την τελευταία δημοτική περίοδο, δεν γνωρίζει τι εστί Δήμος Αθηναίων και την διαδρομή του από της Ανεξαρτησίας (1830) και εδώ – αντελήφθη τον Δήμο Αθηναίων σαν μια ακόμα δημόσια υπηρεσία.

Όμως δεν πρόκειται περί αυτού – ας υπενθυμίσω λοιπόν κατ” αρχήν μερικά της ιστορικής διαδρομής του Δήμου Αθηναίων από της Ανεξαρτησίας (1830):
  1. Κάποτε η αστυνομία ήταν αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων και αρκετές φορές επικεφαλής της είχε τοποθετηθεί – με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου – ο Μακρυγιάννης, αγωνιστής της εθνικής ανεξαρτησίας αλλά και των δημοκρατικών ελευθεριών και της συνταγματικής κατοχύρωσής τους, ο οποίος ταυτόχρονα ήταν εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος, είτε και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
  2. Κάποτε ο Δήμος Αθηναίων είχε στην αρμοδιότητά του την δημοτική εκπαίδευση. 
  3. Ο Δήμος Αθηναίων είχε την αρμοδιότητα για την ύδρευση και την αποχέτευση και εκπόνησε μελέτες και πραγματοποίησε έργα σωτήρια για την Πόλη των Αθηνών δαπανώντας ουκ ολίγα.
  4. Ο Δήμος Αθηναίων είχε αξιοσημείωτη επίδοση στην προσπάθεια για την καταπολέμηση των νοσογόνων εστιών της Πόλης των Αθηνών, για την περίθαλψη των ασθενών και μάλιστα όχι μόνο των Αθηναίων, γεγονός που του έδινε το δικαίωμα να διεκδικεί «όπως νομοθετικώς περιέλθη εις τον Δήμον η αρμοδιότης επί της καθόλου υγιεινής της πόλεως».
  5. Ο Δήμος Αθηναίων διεκδικούσε την αρμοδιότητα για τον πολεοδομικό σχεδιασμό και πρότεινε λύσεις για το μέλλον της Πόλης των Αθηνών, διεκδικούσε την αρμοδιότητα για τις συγκοινωνίες και θεωρούσε φυσικό χειριστή της πυροσβεστικής υπηρεσίας τον Δήμο, στην αρμοδιότητα του οποίου και ζητούσε να υπαχθεί.
  6. Ο Δήμος Αθηναίων είχε δημιουργήσει συσσίτια για την φτωχολογιά, ενδιαφερόταν για τους ανέργους, καταπιανόταν με το πρόβλημα της ακρίβειας.
  7. Ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε την λαχαναγορά, κατασκεύασε τα σφαγεία, συνέβαλε ουσιωδώς στην υλοποίηση του θεσμού των λαϊκών αγορών για τον οποίο διεκδικούσε και την αρμοδιότητα.
  8. Ο Δήμος Αθηναίων διαμαρτυρόταν για την υπερβολική τιμή του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος και κατάγγελνε την μετατροπή αυτών σε πεδίο χρυσοφόρου επιχειρήσεως.
  9. Ο Δήμος Αθηναίων διαμαρτυρόταν για την ανεξέλεγκτη (και αδάπανη για τους χρήστες) χρήση του εδάφους και υπεδάφους στην περιοχή του Δήμου.
  10. Ο Δήμος Αθηναίων ύψωσε στεντορεία την φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στην αρπαγή από τον Δήμο της Πλατείας Ομονοίας και σειράς όλης κοινόχρηστων χώρων και οδών, ενάντια στην αρπαγή της ανεκτίμητης υδραυλικής περιουσίας του από την «Ούλεν» και τον «Οργανισμό Αποχετεύσεως Πρωτευούσης» (που κατέληξαν εν τέλει στην ΕΥΔΑΠ), ενάντια στην αρπαγή της λαχαναγοράς, των σφαγείων, των δημοτικών ιατρείων και του πολυϊατρείου, του Φωταερίου.
  11. Ο Δήμος Αθηναίων είχε καταγγείλει την σύμβαση με την «Ούλεν» για την ύδρευση και τις συμβάσεις με την «Πάουερ» για την τροχιοδρομική συγκοινωνία και τον ηλεκτροφωτισμό, που δεν αναγνώριζαν τα δικαιώματά του.
  12. Ο Δήμος Αθηναίων διεκδικούσε τα έσοδα που του αφαιρούνταν για να ριχτούν στον κορβανά της κεντρικής εξουσίας (φόρος επί των εισαγομένων εκ του εξωτερικού, ποσοστά επί των φόρων οικοδομών, εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων, ελευθερίων επαγγελμάτων, το 50% της φορολογίας του καπνού, το 10% επί της τιμής των εισιτηρίων των συγκοινωνιών, κά.
  13. Ο Δήμος Αθηναίων διεκδικούσε τον φόρο επί των κέντρων πολυτελείας, μέρος των εσόδων του Προ-πό και των κρατικών λαχείων, τον φόρο δημοσίων θεαμάτων, κά.
  14. Ο Δήμος Αθηναίων διαμαρτυρόταν για το ύψος και την καθυστέρηση της απόδοσης των συνεισπραττομένων ή και κατάγγελνε την απόδοση κατά ψιχία «επί παρακωλύσει της ελευθέρας λειτουργίας της Δημοτικής Μηχανής».
  15. Ο Δήμος Αθηναίων ζητούσε την κατάργηση των λογής-λογής Ειδικών Ταμείων και Υπηρεσιών Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών που τον υποκαθιστούν σε δικές του αρμοδιότητες επιβαρύνοντας υπερβολικά τους δημότες.
  16. Ο Δήμος Αθηναίων διεκδικούσε και αυτός το 8% τουλάχιστον των δημοσίων εσόδων για την αυτοδιοίκηση, την συμμετοχή του στην κατάρτιση και υλοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, την συμμετοχή του στην κατάρτιση και υλοποίηση του 5ετούς προγράμματος οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Δεν νομίζω πως χρειάζεται να συνεχίσω την αναφορά – που μα την αλήθεια δεν θα έχει τελειωμό – για να φανεί ποιους κρίσιμους τομείς της ζωής του λαού μπορεί να επηρεάσει ο λόγος και η πράξη των Δημοεκλεγμένων των Αθηνών – όταν είναι συνεπείς της λαϊκής αυτοδιοίκησης και γνώστες του δημοαθηναϊκού παρελθόντος.

Ο Γιώργος Καμίνης όμως – και οι συν αυτώ – τέτοιοι δεν είναι, το απέδειξε η θητεία τους στον Δήμο Αθηναίων μετά τις Δημοτικές Εκλογές του 2010 και μέχρι των ημερών μας, το αποδεικνύουν και όσα υπόσχονται για μέχρι το 2020.

Κώστας Π. Παντελόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου