.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

ΤΕΕ: Δίνουν «τζάμπα» το Ελληνικό στον Λάτση!

ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΠΕΡΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΠΕΡΑΣ • 30 Οκτωβριου 2014


Το Ελληνικό δόθηκε στην Lamda Development, 222% κάτω από την πραγματική του αξία. Αυτό προκύπτει και από την οικονομικοτεχνική μελέτη του ΤΕΕ που παρουσιάστηκε σήμερα και σύμφωνα με την οποία η Lamda του Λάτση απέκτησε μια δημόσια έκταση αξίας τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, με μια προσφορά αξίας μόλις 915 εκ. ευρώ, που θα αποπληρωθεί μάλιστα σε βάθος δεκαετίας! Σημειώνεται ότι ακόμη και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών είχε εκτιμήσει την αξία του σε 5 δισ. ευρώ το 2008…


Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η λεγόμενη «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας δεν είναι τίποτε λιγότερο από το ξεπούλημά της σε διάφορους επιχειρηματίες για να κερδοσκοπήσουν και να βγάλουν σίγουρα κέρδη στις πλάτες του λαού.

Θα πρέπει να προσθέσουμε επίσης – κάτι που δεν πήρε υπόψη της η μελέτη του ΤΕΕ – ότι σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μόνο η μετεγκατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών (ΕΜΥ, ΥΠΑ, ΕΛΚΕΘΕ, αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ, Κοινωνικό Ιατρείο και αρκετές άλλες) για να παραδοθεί «καθαρή» η έκταση στον επενδυτή, θα στοιχίσει στο κράτος περί τα 2 με 2,5 δις. Ευρώ. Δηλαδή τρεις τουλάχιστον φορές περισσότερα από το αναμενόμενο τίμημα! Επομένως η ζημιά για το δημόσιο συμφέρον είναι πολλαπλή.

Σκανδαλώδης αλλαγή των όρων

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης χαρακτήρισε σκανδαλώδη την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού (και ειδικά αυτών που αφορούν τη χρήση καζίνο) ενώ αυτός ήταν σε εξέλιξη, προκειμένου όπως είπε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της συγκεκριμένης εταιρείας. Επίσης, υπογράμμισε ότι ενώ αρχικά το ΤΑΙΠΕΔ θα πωλούσε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και θα κρατούσε το μειοψηφικό ώστε το Δημόσιο να ελέγχει τον επενδυτή, σε δεύτερη φάση παραχώρησε το 100% των μετοχών στον επενδυτή!

Σύμφωνα με την μελέτη του ΤΕΕ η διαφορά που προκύπτει είναι ύψους 222%, ενώ κάνει λόγο για άθλια διαδικασία που επέλεξε το ΤΑΙΠΕΔ και όχι σύμφωνα με τις προτάσεις όσων σέβονται την ελληνική κοινωνία και τον εαυτό τους. Ειδικότερα η αξία υπολογίζεται σε κόστος γης 92 €/ τμ μετρητοίς ή 150 €/ τμ για 15ετή αποπληρωμή των κτιρίων και της δόμησης. Το ΤΕΕ προσδιορίζει τη σημερινή αξία της έκτασης στα 1,86 δισ. ενώ το κόστος υλοποίησης των απαιτούμενων υποδομών (δημιουργία οδικού δικτύου, δικτύου ύδρευσης και ηλεκτροδότησης) σύμφωνα με το ΤΕΕ ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε ότι «Τέτοιες αξίες δεν υπάρχουν πουθενά και προφανώς δεν υπάρχουν στις γύρω περιοχές ή στις πρόσφατες αντίστοιχες διαδικασίες, όπως του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Επίσης δήλωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένα κακής ποιότητας δημοπρατήριο, χωρίς τιμές εκκίνησης και με μία προσφορά. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα για τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε χαρακτηριστικά
Και για αυτό γεννιούνται τα ερωτήματα:

* Πόσα λεφτά έχουν ξοδευτεί από το ΤΑΙΠΕΔ σε συμβούλους, τράπεζες, δικηγορικά γραφεί και σε ποια; Πώς εκλέχθηκαν;

* Ποιοι και πόσοι είναι οι εκτιμητές της δημόσιας περιουσίας και ποιες είναι οι εκτιμήσεις; Πώς επιλέχθηκαν;

* Ποια τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου, ποια η συνεισφορά του στη μείωση του χρέους (συγκριτικά με το συνολικό χρέος της χώρας) και τέλος ποια η συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας.

Δεν υπήρξε καμία ανοιχτή διάφανης διαδικασία. Αγνοήθηκε παντελώς η άποψη της κοινωνίας, των θεσμοθετημένων φορέων της, των συλλογικοτήτων. Δεν υπήρξαν ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες των επιτροπών διαγωνισμών, του προϋπολογισμού, των σταθερών όρων της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Νομοθετήθηκαν διάφορες σκόρπιες διατάξεις ή επιχειρήθηκε να ψηφιστούν σχέδια νόμου που ευνοούν τη συγκεκριμένη επένδυση και κάποιες λίγες παρόμοιες, όπως η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακόμη και ιδιωτικών εκτάσεων και περιουσιών, οι αλλαγές στο χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο, ο αποσυρθείς Νόμος περί αιγιαλού και φοροαπαλλαγές του επενδυτή, την ίδια ώρα που οι Έλληνες πολίτες έχουν γονατίσει από την υπερφορολόγηση, και γίνονται κατασχέσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές. Αγνοήθηκαν παντελώς μελέτες και προτάσεις, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Νόμου, όχι στις κατευθύνσεις του ΤΕΕ, του ΕΜΠ, των κινημάτων, ανάφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.

Σημειώνουμε ότι εκκρεμεί η οριστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που σε πρωτόδικη έκρινε άκυρη τη σύμβαση, βασιζόμενη σε παρατυπίες του διαγωνισμού.

Μεγάλη κλοπή

«Εξαιρετική δουλειά, που καταδεικνύει το μεγάλο κλέψιμο, τη μεγάλη απάτη που πάει να γίνει στο Ελληνικό» χαρακτήρισε τη μελέτη που παρουσίασε το ΤΕΕ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, η οποία και δήλωσε με έμφαση πως «η έκταση του Ελληνικού δεν πρόκειται να κτιστεί».

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη, υποστήριξε πως οι όποιες ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και να υποστηρίζονται από στρατηγικό σχεδιασμό της Πολιτείας, ενώ δήλωσε πως στη Βουλή έφτασε μόνο το Α΄ τεύχος της προκήρυξης για το Ελληνικό και όχι το Β΄ τεύχος στο οποίο και αναφέρονται τόσο το τίμημα, όσο και οι όροι.

Η Σοφία Σακοράφα, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως ο ελληνικός λαός έχει εξαπατηθεί σε ό,τι αφορά το θέμα του Ελληνικού, καθώς όχι μόνο δεν θα γίνει η έκταση πάρκο, αλλά παραχωρείται με χαμηλό αντίτιμο σε ιδιώτες και ανέφερε, επίσης, πως η σχετική αναφορά που κατέθεσε στον εισαγγελέα ήταν πολιτική κίνηση.

Ο βουλευτής της ΝΔ Διονύσης Σταμενίτης εκδήλωσε, εμμέσως πλην σαφώς, την υποστήριξή του στο ξεπούλημα, αφού εξέφρασε την άποψη πως η έκταση του Ελληνικού πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί, με σχεδιασμό που θα κάνει το κράτος σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες. Σε ό,τι αφορά την αξία, αυτή θα την κρίνει η …αγορά!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Μήλης, ο οποίος μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως η όποια επένδυση πρέπει να γίνει με ωφέλειες για την κοινωνία και με τη σύμφωνη γνώμη της. Να μην παίξουμε το «παιχνίδι των καθυστερήσεων», αλλά να λάβουμε υπόψη τη σοβαρότητα και κρισιμότητα των στιγμών, υπό το φως ρεαλισμού και ψύχραιμης αποτίμησης.

Ο Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης (βουλευτής ΑΝΕΛ) δήλωσε πως οι βουλευτές δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχουν επιφυλάξεις για πολλά ζητήματα, ωστόσο είναι γεγονός ότι είναι ανάγκη να προωθηθεί η λύση του ιδιώτη καθώς το κράτος στερείται χρημάτων…

Ο Γρηγόρης Λιονής, εκ μέρους του ΚΚΕ, υπογράμμισε πως η μελέτη είναι εξαιρετικά σημαντική και βοηθά στην κατανόηση των δεδομένων, ενώ δήλωσε πως το Ελληνικό πρέπει να γίνει έκταση πρασίνου, πολυθεματικό πάρκο, χωρίς ανταποδοτικά τέλη.

Στη συνέχεια μίλησαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, αναφέροντας πως ξεπουλιέται η έκταση – φιλέτο, ενώ αντίθετα πρέπει να μείνει ένας ελεύθερος και αδόμητος χώρος.

πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου