.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Από τη λίστα Βαρουφάκη στη λίστα Τσίπρα - Με την ευγενική χορηγία της Μέρκελ

Στην πρώτη επίσκεψή του στο Βερολίνο, απαντώντας σε ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου για το «αντιμνημονιακό» του παρελθόν, ο Α. Σαμαράς είπε το περιβόητο «ουδείς αναμάρτητος». Το είπε, ξαλάφρωσε και… τα υπόλοιπα τα γνωρίζουμε.

Επειδή αυτές οι ερωτήσεις είναι στημένες, οι προκαθορισμένοι να ρωτήσουν γερμανοί δημοσιογράφοι  πήραν εντολή να μην υποβάλουν την ίδια ερώτηση στον Τσίπρα, που έκανε τη δική του πρώτη επίσκεψη στη Γερμανία, αλλά να τον πάνε πιο «μαλακά». Ετσι, αυτός έκανε την αυτοκριτική του με… συριζαίικο τρόπο. Μίλησε για τα «στερεότυπα» που πρέπει να φύγουν από τη μέση (το μεγαλύτερο «στερεότυπο» είναι να θεωρούμε τη Γερμανία ιμπεριαλιστική δύναμη που λυμαίνεται τη χώρα μας), αναφέρθηκε στις «ενδογενείς αιτίες» που προκάλεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός (οι ιμπεριαλιστές δανειστές πήραν συγχωροχάρτι) και για να περάσει τις επικοινωνιακές εξετάσεις ενώπιον της σιδηράς καγκελαρίου προχώρησε σε αποδοκιμασία του εξώφυλλου του Spiegel που παρουσίαζε τη Μέρκελ παρέα με ναζί αξιωματικούς στον Παρθενώνα, θυμίζοντας παράλληλα πως «έβαλε τις φωνές» στους δικούς του για ένα σκίτσο της «Αυγής» που παρουσίαζε τον Σόιμπλε ως ναζί. Η αλήθεια είναι πως δεν «έβαλε τις φωνές» (όλοι θυμόμαστε το πολύ ήπιο ύφος της ομιλίας του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ), όμως στη Γερμανία επέλεξε να το πει έτσι, για να δείξει πόσο… φιλογερμανός είναι.

Υπήρξε, όμως, και ένα -μεγάλης σημασίας- κοινό σημείο στις παρθενικές επισκέψεις Σαμαρά και Τσίπρα στο Βερολίνο. Και ο Τσίπρας, όπως και ο προκάτοχός του, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα διαφορετικό «μείγμα» στην ασκούμενη πολιτική. Η λέξη χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο συριζικό λεξιλόγιο κι αυτό λέει πολλά. «Τούτην την ώρα, πρέπει, όχι να γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια αλλά να αλλάξουμε το μείγμα της πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες», είπε ο Τσίπρας στην εισαγωγική του ομιλία στη συνέντευξη Τύπου. Νομίζουμε πως αυτή η φράση είναι τόσο σαφής που δεν χρειάζεται ανάλυση για να εξηγηθεί. Η νέα συγκυβέρνηση θέλει απλώς να βελτιώσει τη μνημονιακή πολιτική, για να πετύχει τους ίδιους στόχους.

Περιττεύει, βέβαια, να θυμίσουμε ότι τα ίδια έλεγε και η τριπλέτα Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη το 2012, όπως περιττεύει να πούμε πως δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές με τις οποίες αυτή η πολιτική θα γίνει ξαφνικά φιλολαϊκή. Πρέπει κάποιος να είναι πολύ αφελής για να πιστέψει κάτι τέτοιο. Η Μέρκελ από την πλευρά της δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι υπάρχουν εκκρεμότητες από τον περασμένο Δεκέμβρη και πως κάθε αλλαγή στα μέτρα θα πρέπει να συνοδεύεται από ισοδύναμα. Συμφώνησαν πλήρως, δηλαδή, μπροστά στις κάμερες, ότι οι στόχοι του Μνημονίου πρέπει να επιτευχθούν, όποιο «μείγμα πολιτικής» κι αν εφαρμοστεί. Και βέβαια, η Μέρκελ δεν παρέλειψε να επαναλάβει κάποιες φορές, ότι το «μείγμα πολιτικής» θα πρέπει πρώτα να κατατεθεί στην τρόικα και μετά από δική της συμφωνία να πάει στο Eurogroup.

Μετά τις επικοινωνιακές εξετάσεις, ακολούθησαν οι οικονομικές εξετάσεις, στη διάρκεια ενός δείπνου που ήταν προγραμματισμένο για δύο ώρες και κράτησε πέντε! Δεν χρειάζεται ν’ αναρωτιόμαστε ποιο ήταν το αντικείμενο του δείπνου. Δεν συζητούσαν «διμερή θέματα» επί πέντε ώρες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τη μεθεπόμενη μέρα, η Μέρκελ είπε πως από την ελληνική κυβέρνηση ζητήθηκε να τηρηθεί εχεμύθεια ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών! Η παρουσία του Γ. Χουλιαράκη στο πλευρό του Τσίπρα αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση για το ότι στη διάρκεια της… αρμένικης βίζιτας συζητήθηκε το «πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων», τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει για έγκριση στους «θεσμούς» (τρόικα) και στη συνέχεια στο Eurogroup. Η Μέρκελ είχε δίπλα της τον οικονομικό της σύμβουλο Λαρς Χέντρικ-Ρέλερ και τον πολύπειρο σύμβουλο για ευρωπαϊκά θέματα Νίκολας Μάγερ-Λάντρουτ, στελέχη της καγκελαρίας που προφανώς είχαν συνεργαστεί με τα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ώστε να έχουν πλήρη ενημέρωση και να βοηθήσουν την καγκελάριο στις παρατηρήσεις που θα κάνει στο «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» που θα της παρουσίαζε ο Τσίπρας.

Αν κρίνουμε από την απόλυτη εχεμύθεια που τηρήθηκε (ακόμη και μέχρι τώρα) και από τη σχετική δυστοκία που επικράτησε στην Αθήνα, με το οικονομικό επιτελείο να σβήνει και να γράφει συνεχώς και τα στελέχη του να συγκρούονται δημόσια για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη φορολογική πολιτική και ιδιαίτερα στον ΦΠΑ, μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι τα «νάιν» που άκουσε ο Τσίπρας από την Μέρκελ ήταν περισσότερα από τα «γιαβόλ». Αυτό που της παρουσίασε σίγουρα δεν ικανοποίησε τη γερμανική κυβέρνηση, ο Τσίπρας κρίθηκε μετεξεταστέος και η μητερούλα Ανγκελα τον έστειλε «να κάνει τα μαθήματά του», σύμφωνα με μια παροιμιώδη έκφραση που χρησιμοποιούν συχνά οι γερμανόφωνοι.

Τελικό στάδιο

Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, όλα πάνε καλά και η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει τη «λίστα Τσίπρα» (ο Μπαρουφάκης μας έχει τελειώσει) στο τέλος αυτής της βδομάδας ή στις αρχές της επόμενης. Από το Μαξίμου διαρρέουν για Δευτέρα. Η διαδικασία είναι γνωστή: η «λίστα Τσίπρα» θα σταλεί στην τρόικα (με την οποία ο Χουλιαράκης συνεχίζει το καθημερινό παζάρι, ενώ ο Θεοχαράκης, ο άνθρωπος του Μπαρουφάκη, παραγκωνίστηκε), αυτή θα κάνει τις τελευταίες παρατηρήσεις της, η «λίστα» θα επιστρέψει στο Μαξίμου για διορθώσεις και αφού δώσει την τελική έγκρισή της η τρόικα, θα προωθηθεί στο Eurogroup για ν’ αποφασίσει. Αν η «λίστα Τσίπρα» κλείνει την αξιολόγηση από την τρόικα, θ’ αρχίσουν οι εκταμιεύσεις από την τελευταία δόση, ανάλογα με τη θέσπιση των μέτρων. Αν δεν είναι πλήρης (που φαίνεται ως το πιθανότερο), θα δοθεί πιο αργός ρυθμός στις εκταμιεύσεις, ενώ παράλληλα θα συνεχίζεται το παζάρι για τη συμπλήρωση της λίστας και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία -σύμφωνα με την απόφαση της 20ής του Φλεβάρη- θα πρέπει να τελειώσει μέχρι τις 30 Απρίλη (για ν’ αρχίσει μετά το παζάρι για το νέο δάνειο και το νέο Μνημόνιο).

Για να υπάρχει η απόλυτη εξασφάλιση ότι δε θα επαναληφθεί η «δημιουργική ασάφεια» που κράτησε από τις 21 Φλεβάρη μέχρι τις 20 Μάρτη, όλες οι στρόφιγγες εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές. Αρνήθηκαν να διορθώσουν ακόμη και το λάθος με τα 1,2 δισ. ευρώ που επιστράφηκαν στον EFSF χωρίς να είναι δικά του. «Υπήρξε συμφωνία ότι νομικά δεν υπήρξε καμιά υπερπληρωμή από το ΤΧΣ στον EFSF», δήλωσε εκπρόσωπος του EFSF. «Το EwG (EuroWorkingGroup) θα εξετάσει πώς θα κινηθεί από τώρα και στο εξής σε σχέση μ’ αυτό το ζήτημα εν ευθέτω χρόνω» ανακοίνωσε «πηγή» του EwG. «Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας συμφώνησε με το EwG ότι οι προβληματισμοί της ελληνικής πλευράς για τα 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι» ανέφεραν «πηγές» του Μαξίμου, κοροϊδεύοντας τον ελληνικό λαό. Ο Ντράγκι απαγόρευσε διά ροπάλου στις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν έστω και κατά ένα ευρώ τη συμμετοχή τους σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, ενώ τους πρόσφερε ανάσα ρευστότητας με αύξηση του ELA της ΤτΕ κατά 1,2 δισ. για ν’ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από την τεράστια εκροή καταθέσεων (η καπιταλιστική αγορά έχει στεγνώσει εντελώς).

Ολα, λοιπόν, είναι έτοιμα για ν’ ακούσουμε τα πρώτα συγκεκριμένα μνημονιακά μέτρα της νέας πολιτικής περιόδου.

ΚΟΝΤΡΑ -  ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 28 ΜΑΡΤΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου