Εδώ και μερικά χρόνια, πλιατσικολόγοι καπιταλιστές επιδιώκουν τον βίαιο αποχαρακτηρισμό δασών στο πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού και στο Παλιούρι Χαλκιδικής και την καταστροφή της ιστορικής Λίμνης της Στυμφαλίας. Σε βοήθειά τους έχουν σπεύσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο περιβόητος Φλαμπουράρης, ο γενικός διευθυντής Δασών Κ. Δημόπουλος και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπ. Κοκκινάκης. Στη συνδρομή όλων αυτών έχουμε αναφερθεί εν εκτάσει σε πολλά δημοσιεύματά μας.
Κρίνουμε επιβεβλημένο να αναφερθούμε και πάλι εκτενώς στη συνδρομή του Κ. Δημόπουλου, επικεφαλής της υπηρεσιακής πυραμίδας που είναι αρμόδια για τα δάση, γιατί έχει ενεργή συμμετοχή στον βίαιο αποχαρακτηρισμό των δασών των περιοχών αυτών και στην επιχειρούμενη καταστροφή της Λίμνης της Στυμφαλίας, ενώ με πρόσφατη παράνομη (όπως θα δούμε παρακάτω) απόφαση άνοιξε το δρόμο για τον αποχαρακτηρισμό δάσους 125,44 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Ο Κ. Δημόπουλος εκδίδει προσωπικά παράνομες καταστροφικές αποφάσεις, αγνοώντας τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Δάσος Παλιουρίου
Το δάσος στο Παλιούρι Χαλκιδικής, που προσπαθεί να αποχαρακτηρίσει εταιρία του Ιβάν Σαββίδη, είναι πευκόδασος Χαλεπίου Πεύκης, ηλικίας 25 - 40 ετών, με κάλυψη 100%. Ο Δασάρχης Κασσάνδρας αποφάνθηκε με Πράξη Χαρακτηρισμού ότι πρόκειται για δάσος. Σύμφωνα δε με την εγκύκλιο διαταγή του πρώην αναπληρωτή Περιβάλλοντος Ι. Τσιρώνη, είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση να κάνει Πράξη Χαρακτηρισμού και να αποφανθεί για τον δασικό χαρακτήρα αυτής της έκτασης. Ιδού τι αναφέρει αυτή η απόφαση, την οποία ο γενικός διευθυντής αγνόησε σκόπιμα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τον αποχαρακτηρισμό του δάσους:
«Για τους ίδιους λόγους, μετά την πάροδο μακρού χρόνου από την έκδοση πράξεως χαρακτηρισμού ορισμένης έκτασης, ως μη δασικής, δεν αποκλείεται η έκδοση από το αρμόδιο όργανο πράξεως με την οποία η έκταση αυτή κηρύσσεται αναδασωτέα εφόσον διαπιστώνεται αιτιολογημένα ότι επιγενομένως η αρχικώς μη δασική έκταση απέκτησε δασική μορφή» (η επισήμανση δική μας.
Γνωρίζουμε καλά ότι ο Δασάρχης Κασσάνδρας εφάρμοσε αυτή την απόφαση, γιατί στο πλαίσιο του ρεπορτάζ μιλήσαμε μαζί του και ενημερωθήκαμε σχετικά. Επικοινωνήσαμε επίσης με τους προϊσταμένους της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης, της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών και Αγροπεριβάλλοντος και της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής, οι οποίοι υπερασπίστηκαν τον Δασάρχη Κασσάνδρας, ξεκαθαρίζοντας ότι λειτούργησε νόμιμα.
Ο γενικός διευθυντής Κ. Δημόπουλος δεν αγνόησε μόνο την εγκύκλιο διαταγή του Ι. Τσιρώνη. Προχώρησε ακόμα παραπέρα, επικαλούμενος παράνομες και άσχετες αποφάσεις, προκειμένου να προκαλέσει σύγχυση στα μέλη της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων, που θα εξετάσει τον Δασικό Χάρτη στον οποίο συμπεριλήφθηκε και το δάσος των 125,44 στρεμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην απόφασή του, που είναι καθαρά προσωπική, ο Κ. Δημόπουλος αγνόησε τόσο την αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος όσο και τη Γνωμοδότησή της για την ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) της επέμβασης που θέλει να κάνει η εταιρία του Σαββίδη στο δάσος των 125,44 στρεμμάτων στο Παλιούρι.
Ο γενικός διευθυντής Δασών προΐσταται μεν της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και όλων των Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης, αλλά με βάση το Οργανόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Διεύθυνση αυτή μαζί με τη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος ήταν μέχρι πρόσφατα συναρμόδιες για την έκδοση Γνωμοδοτήσεων για ΜΠΕ επεμβάσεων σε δάση. Η μόνη υποχρέωση που είχαν αυτές οι Διευθύνσεις ήταν να στείλουν τις Γνωμοδοτήσεις τους στην αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΝ που ήταν και είναι η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.
Πρόσφατα, με την τροποποίηση του Οργανογράμματος του ΥΠΕΝ, η αρμοδιότητα της Γνωμοδότησης για ΜΠΕ πέρασε αποκλειστικά στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος. Επιπλέον, και το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος πέρασε στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος. Αυτές οι δύο μεταβολές έγιναν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ κατόπιν υποδείξεως των προϊσταμένων της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος και της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεροβάλλοντος. Τα αναφέρουμε όλ’ αυτά για να γίνει φανερό ότι και μετά την τροποποίηση του Οργανογράμματος του ΥΠΕΝ, ο Κ. Δημόπουλος δεν είχε καμία αρμοδιότητα να ανατρέψει τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, γιατί την αποκλειστική αρμοδιότητα την έχει πλέον η Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης αυτής είχε λάβει γνώση της Γνωμοδότησης για την ΜΠΕ της επέμβασης στο δάσος του Παλιουρίου και δεν είχε εκφράσει την παραμικρή διαφωνία. Ετσι, η υπόθεση της Γνωμοδότησης αυτής είχε κλείσει οριστικά και για τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Αυτό όμως δεν άρεσε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και στον Κ. Δημόπουλο και και ο τελευταίος αποφάσισε να δράσει παράνομα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τον αποχαρακτηρισμό και το βίαιο ξεχέρσωμα του δάσους χαλεπίου πεύκης στο Παλιούρι.
Αν δε και η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων για τον Δασικό Χάρτη της Χαλκιδικής, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και το δάσος του Παλιουρίου, συνηγορήσει σ’ αυτή την παρανομία, τότε δε θα χρειαστεί να εκδοθεί Γνωμοδότηση για την ΜΠΕ από την αρμόδια δασική υπηρεσία. Αρμόδια δημόσια υπηρεσία θα είναι μόνον η Πολεοδομία. Ετσι, το δάσος θα ξεχερσωθεί και θα μετατραπεί σε χωράφι για να χτίσει πολυτελείς βίλες η εταιρία του Σαββίδη. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για δάσος πολύ κοντά στη θάλασσα, πραγματικό «φιλέτο» για κάθε πλιατσικολόγο καπιταλιστή του real estate και του τουρισμού.
Δάση Ελληνικού
Οπως είναι γνωστό, σύμφωνα με την Πράξη Χαρακτηρισμού του Δασάρχη Πειραιά, από τα δάση της περιοχής Ελληνικού – Αγίου Κοσμά 136,12 στρέμματα προέκυψαν από Τεχνητές Δασικές Φυτείες και 36,92 στρέμματα είναι δάσος. Σύμφωνα με τον Δασικό Χάρτη της περιοχής, το δάσος είναι 215 στρέμματα. Σύμφωνα με τους δασολόγους των 65 κατοίκων που υπέβαλαν αντιρρήσεις κατά της Πράξης Χαρακτηρισμού, το δάσος και η δασική έκταση ανέρχονται σε 587 στρέμματα.
Στις 14 Οκτώβρη του 2016, η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ υπέβαλε ερωτήματα στη Γενική Διεύθυνση Δασών, της οποίας προΐσταται ο Κ. Δημόπουλος. Ενα από αυτά τα ερωτήματα ήταν αν τα δάση που προέκυψαν από Τεχνητές Δασικές Φυτείες υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Την ίδια μέρα, ο Κ. Δημόπουλος έσπευσε να απαντήσει προσωπικά στην εταιρία, παρακάμπτοντας την αρμόδια Διεύθυνση, που ήταν η Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος. Και βέβαια, η απάντησή του περιλάμβανε αυτό που ήθελε να ακούσει και να πάρει γραπτά η εταιρία. Οτι δηλαδή τα δάση που προέκυψαν από Τεχνητές Δασικές Φυτείες δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία.
Ο Κ. Δημόπουλος απάντησε αστραπιαία και παράνομα. Γιατί δεν είχε ενημερωτικό σημείωμα από την αρμόδια διεύθυνση, υπογεγραμμένο από εισηγητή, τμηματάρχη και προϊστάμενο Διεύθυνσης. Αυτή η διαδικασία δεν είναι τυπολατρική, αλλά ουσιαστική για τη δημόσια διοίκηση και τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Η απάντηση του Κ. Δημόπουλου στάλθηκε στην εταιρία (με τον στερεότυπο ΠΡΟΣ) και κοινοποιήθηκε και στο Δασαρχείο Πειραιά προς ενημέρωση του προϊσταμένου του, που ήταν αρμόδιος να εκδώσει την Πράξη Χαρακτηρισμού. Οταν ένα έγγραφο απλώς κοινοποιείται σε μια Διεύθυνση, αυτή δεν είναι υποχρεωμένη να απαντήσει. Ομως, ο Δασάρχης Πειραιά Π. Σακκάς απάντησε, στις 21 Οκτώβρη του 2016, και ανάμεσα στ’ άλλα εξέφρασε την επιστημονική του θέση ότι και τα δάση που προέκυψαν από Τεχνητές Δασικές Φυτείες υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Ηταν προφανές ότι ο Δασάρχης Πειραιά διαμήνυσε πως με την Πράξη Χαρακτηρισμού θα χαρακτηρίσει ως δάσος και τα 136,12 στρέμματα δάσους που προέκυψε από Τεχνητές Δασικές Φυτείες!
Με αυτή την τοποθέτηση του Δασάρχη Πειραιά θορυβήθηκε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και «αδειάστηκε» ο προθυμότατος Κ. Δημόπουλος που είχε σπεύσει -μόνος του και χωρίς να έχει ενημερωτικό σημείωμα- να αποφανθεί ισχυριζόμενος τα αντίθετα. Τότε, η πολιτική ηγεσία θυμήθηκε ότι υπάρχει και η αρμόδια Διεύθυνση, η Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, και της ζήτησε να υποβάλει γραπτό ερώτημα στο ΝΣΚ (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) για το ζήτημα που είχε προκύψει. Το ερώτημα αυτό, μαζί με άλλα, υποβλήθηκε την 1η Δεκέμβρη του 2016. Υπογραμμίζουμε, ότι το ΝΣΚ δεν έχει την αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για τον δασικό ή μη χαρακτήρα εκτάσεων με δασική βλάστηση.
Ο Κ. Δημόπουλος «αδειάστηκε» μεν για τη γνωμάτευση που έσπευσε να δώσει στην ΕΛλΗΝΙΚΟ ΑΕ, αλλά στη συνέχεια συμφώνησε με το ερώτημα που υπέβαλε η ΔΠΔΑ στο ΝΣΚ, ζητώντας του να γνωμοδοτήσει αν η βλάστηση που δημιουργείται από Τεχνητές Δασικές Φυτείες υπάγεται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Το ΝΣΚ γνωμοδότησε όπως ήθελε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ (αποφεύγουμε τις λεπτομέρειες, στις οποίες έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στο παρελθόν). Οτι δηλαδή η βλάστηση που προέκυψε από Τεχνητές Δασικές Φυτείες δεν υπάγεται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ έκανε αποδεκτή τη Γνωμοδότηση. Με βάση αυτή τη Γνωμοδότηση και μετά από παρεμβάσεις τόσο του Φάμελλου όσο και του Φλαμπουράρη, ο Δασάρχης Πειραιά αναγκάστηκε, «με το πιστόλι στον κρόταφο» όπως έχουμε γράψει, να αποχαρακτηρίσει τα 136,12 στρέμματα δάσους που προέκυψαν από Τεχνητές Δασικές Φυτείες.
Την περίοδο που η Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος ετοίμαζε το ερώτημα και που το ΝΣΚ το εξέταζε, εξελισσόταν μια παράλληλη διαδικασία που αφορούσε τη θεώρηση Δασικού Χάρτη που συμπεριλάμβανε και την περιοχή που εκτείνεται από το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού μέχρι τον Αγιο Κοσμά. Στις 15 Δεκέμβρη του 2016, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά Σ. Μυτελέτση θεώρησε αυτόν τον Δασικό Χάρτη. Σύμφωνα με τον νόμο 3884/2010 όφειλε να αναρτήσει τον Δασικό Χάρτη μετά από 15 ημέρες, δηλαδή στις 30 Δεκέμβρη του 2016. Η προϊσταμένη όμως δεν κράτησε τον Δασικό Χάρτη για να τον αναρτήσει στις 30 Δεκέμβρη, αλλά τον έστειλε στη Γενική Διεύθυνση Προστασίας και Ανάπτυξης Δασών και Αγροπεριβάλλοντος και στην ΕΚΧΑ ΑΕ (Κτηματολόγιο). Στο τέλος του κειμένου που ανέβηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αναφέρεται ότι ο Χάρτης αυτός διαβιβάστηκε για τις περαιτέρω ενέργειές τους.
Προφανώς, η Σ. Μυτελέτση διατάχθηκε προφορικά είτε από τον Σ. Τσιλίκουνα είτε απόν Κ. Δημόπουλο με συμφωνία και των δύο αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων για τους δασικούς χάρτες. Αυτή η κίνηση έγινε γιατί σύμφωνα με τον Δασικό Χάρτη, στην ευρύτερη αυτή περιοχή υπάρχουν 215 στρέμματα δάσους, ενώ από τη στιγμή που θα γινόταν ανάρτηση του Δασικού Χάρτη δεν μπορούσε να γίνει Πράξη Χαρακτηρισμού. Ετσι, θα χάλαγαν τα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και του Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, που ήθελαν πάση θυσία να αποχαρακτηρίσει ο Δασάρχης Πειραιά τα δάση του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, με το πρόσχημα της προέλευσής τους από Τεχνητές Δασικές Φυτείες.
Με απόφαση που συνέταξε ο Σ. Τσιλίκουνας και υπέγραψε ο Κ. Δημόπουλος ως γενικός διευθυντής την 1η Φλεβάρη του 2017, προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την παράνομη απόφασή τους να μην επιτρέψουν στην Σ. Μυτελέτση να αναρτήσει τον Δασικό Χάρτη στις 30 Δεκέμβρη του 2016. Σημειωτέον ότι ο εν λόγω Δασικός Χάρτης δεν έχει αναρτηθεί ακόμα! Πιθανόν να τον κρατήσουν στο συρτάρι μέχρι να επικυρωθεί η απόφαση της Τεχνικής Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων του Πειραιά, με την οποία αποχαρακτηρίστηκε και το τελευταίο δάσος του Ελληνικού.
Η ευθύνη του Κ. Δημόπουλου και για τον αποχαρακτηρισμό του τελευταίου δάσους του Ελληνικού είναι σοβαρή και άπτεται τόσο του ποινικού όσο και του διοικητικού δικαίου. Σε ό,τι μας αφορά, δε θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Πρέπει ο Κ. Δημόπουλος να «μαζευτεί», να σεβαστεί τη νομιμότητα και να σταματήσει να γνωμοδοτεί παρακάμπτοντας τις υπηρεσίες, προκειμένου να αποχαρακτηρίζονται πολυετή δάση, ακόμα και με συγκόμωση 100%.
Λίμνη Στυμφαλίας
Εξίσου προκλητική είναι η στάση του Κ. Δημόπουλου στο πλευρό στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, που έβαλαν στο στόχαστρο να μετατρέψουν την ιστορική Λίμνη της Στυμφαλίας σε αγρότοπο κοπής καλαμιώνων προκειμένου να συλλέγεται βιομάζα για την παραγωγή πέλετ. Δύο φορές αγνόησε τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, που είναι αρμόδια για τα ΚΑΖ (Καταφύγια Αγριας Ζωής) σε κεντρικό επίπεδο, και τη Διεύθυνση Δασών Κορίνθου, που είναι αρμόδια σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, προκειμένου να βοηθήσει τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο στη Λίμνη της Στυμφαλίας. Την πρώτη φορά η απόπειρα έπεσε στο κενό. Τη δεύτερη φορά έγραψε ο ίδιος απόφαση και την υπέγραψε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Χρ. Μπαριτάκη, δίνοντας το δικαίωμα στην Τράπεζα Πειραιώς να κόψει καλαμιώνες σε 150 στρέμματα, δήθεν για έρευνα. Μιλάμε για την τρίτη κατά σειρά κοπή καλαμιώνων, με πρόσχημα την έρευνα.
Είναι προκλητικό να δίνεις άδεια δήθεν για έρευνα στη Στυμφαλία, όταν γνωρίζεις ότι τα στελέχη της Τράπεζας θα ζητούν συνεχώς άδεια για έρευνα προκειμένου να κόβουν καλαμιώνες για παραγωγή βιομάζας. Από την άλλη, η αρμοδιότητα για έρευνα σε ΚΑΖ ανήκει αποκλειστικά στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (και μετά την τροποποίηση του Οργανογράμματος του ΥΠΕΝ με την τροποποίηση του ΠΔ 132/2017). Δεν είχαν, λοιπόν, κανένα δικαίωμα οι Δημόπουλος και Μπαριτάκη να βγάλουν απόφαση και να επιτρέψουν να ξανακοπούν 150 στρέμματα καλαμιώνες μέχρι τις 31 Οκτώβρη του 2017. Και αυτή η απόφαση ελέγχεται από το διοικητικό και ποινικό δίκαιο (θα επανέλθουμε).
Γεράσιμος Λιόντος
ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
πηγή: eksegersi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου