.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Δάσος Σχίνου-Πισίων-Περαχώρας: Ο δασάρχης προστατεύει τον λαθροϋλοτόμο


Από το καλοκαίρι του 2014 έχουμε ξεκινήσει την έρευνά μας για την καταστροφή του δάσους Σχίνου-Πισίων-Περαχώρας, ενώ από τον Γενάρη του 2015 ξεκινήσαμε με αρθρογραφία να αποκαλύπτουμε τη μεγάλη αυτή καταστροφή, που συντελείται με λαθροϋλοτομία για καυσόξυλα. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου, Π. Καλλίρης, που διακρίνεται για την ευαισθησία του για το δάσος και αγωνίζεται για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας, ανταποκρίθηκε στις καταγγελίες μας, έκανε πολλές αυτοψίες στην περιοχή του Σχίνου και έχει προτείνει από τις 22 Φλεβάρη του 2015 στο Δασαρχείο Κορίνθου, που είναι αρμόδιο, να αποφασίσει:

♦ Την κήρυξη των αποψιλωμένων τμημάτων του δάσους του Σχίνου ως αναδασωτέων.

♦ Την έκδοση ΔΑΔ (Δασική Απαγορευτική Διάταξη) απαγόρευσης παντελώς των υλοτομιών στα αποψιλωμένα πευκοτεμάχια για τα επόμενα χρόνια.


♦ Να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο ανάκλησης των παραχωρητηρίων (σ.σ. σε ρητινοκαλλιεργητές), ανεξάρτητα αν οι υλοτομίες έγιναν με την προτροπή ή την ανοχή των δασοϊδιοκτητών.

♦ Για να αποτραπούν στο μέλλον οι παράνομες υλοτομίες να αυξηθεί η επιτήρηση των δασών.

Ομως, ο Δασάρχης Κορίνθου, Π. Μπούλιας, απέρριψε όλες τις προτάσεις του προϊσταμένου Δασών Κορίνθου. Από την άλλη, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλλάδας και Ιονίου, Ν. Μπακουλόπουλος, αποδέχτηκε την απόφαση του Π. Μπούλια, χωρίς να κάνει ο ίδιος με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσής του επιτόπια αυτοψία.

Αυτή την αρνητική στάση των Π. Μπούλια και Ν. Μπακουλόπουλου εκμεταλλεύτηκαν ο Χ. Φόρτης (που αποδεδειγμένα λαθροϋλοτομεί) και άλλοι και συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο, κόβοντας μαζικά πεύκα για καυσόξυλα. Πέρα από την αρθρογραφία μας για το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του ωραιότατου αυτού πευκοδάσους, είχαμε καταγγείλει, στις 13 Μάρτη του 2015, τον Χ. Φόρτη στη δασολόγο του Δασαρχείου Κορίνθου, Β. Κουλού, ως τον άνθρωπο που συστηματικά κόβει μαζικά πεύκα και ελιές τόσο μέσα στο δάσος όσο και στις αυλές σπιτιών που συνορεύουν με το δάσος. Κατά τη γνώμη μας, από τότε ακόμη έπρεπε ο Φόρτης να κατηγορηθεί από τον Δασάρχη στην Εισαγγελία Κορίνθου, σε βαθμό κακουργήματος, γιατί είχε αναγάγει την παράνομη υλοτομία σε επάγγελμα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αυτός εξέφραζε σε κατοίκους του Σχίνου φόβο για το τι θα απογίνει αν τον αναγκάσουν να μην κόβει πεύκα, γιατί δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο.

Συνεχίσαμε να αποκαλύπτουμε το συνεχίζομενο σκάνδαλο στον Σχίνο και την τακτική των Π. Μπούλια και Ν. Μπακουλόπουλου που «σφύριζαν κλέφτικα». Στις 16 Νοέμβρη του 2016, στείλαμε αίτηση στον Δασάρχη Μπούλια και ζητήσαμε να μας απαντήσει: «Πρώτον, εάν η Β. Κουλού υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κορίνθου κατά του Χρήστου Φόρτη, πότε και με ποιο αριθμό πρωτοκόλλου την υπέβαλε. Δεύτερον, εάν δεν υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά, να μας αναφέρει τους λόγους».

Στις 18 Νοέμβρη, ο Π. Μπούλιας μας απάντησε ανάμεσα στ’ άλλα: «Πράγματι δόθηκε από εσάς στις 13 Μάρτη του 2015 η ένορκη εξέταση μάρτυρος, ενώπιον της Κουλού Βασιλικής και Μπλάνου Γεώργιου Δασολόγων του Δασαρχείου Κορίνθου, όπου εκτός των άλλων, καταγγείλατε ότι ο κ. Φόρτης Χρήστος πραγματοποιεί παράνομες υλοτομίες στην περιοχή του Περαχώρας-Πισσίων-Σχίνου. Στην συνέχεια η Υπηρεσία μας πραγματοποίησε έλεγχο των καταγγελλομένων και διαπίστωσε ότι ήδη είχαν υποβληθεί μηνυτήριες αναφορές  στις 21-1-2015, 3-9-2012 και 29-9-2008 κατά του Φόρτη Χρήστου του Περικλή και ως εκ τούτου κρίθηκε ότι η διαβίβαση της ένορκης εξέτασης θα ήταν εκ του περισσού, αφού ήδη υπήρχαν μηνυτήριες αναφορές και δεν καταγέλλονταν κάποιο νέο αδίκημα».

Δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του Μπούλια να κρίνει, αν τα καταγγελλόμενα από εμάς είναι παλιά ή νέα αδικήματα του Φόρτη και αν θα πρέπει να ασκηθεί νέα δίωξη. Αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα της Εισαγγελίας και ο Δασάρχης όφειλε να στείλει σ’ αυτήν τα καταγγελθέντα. Εξάλλου, αυτά που καταγγείλαμε στη δασολόγο Β. Κουλού αφορούσαν παραβάσεις του Φόρτη μετά τις 21-1-2015. Επειδή δε καταγγείλαμε ότι η πρακτική του Χ. Φόρτη είναι μόνιμη, αυτός έπρεπε να κατηγορηθεί για το αδίκημα του καταχραστή του δημοσίου, που είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και επισύρει μέχρι ισόβια κάθειρξη. Ενώ ο Π. Μπούλιας γνωρίζει ότι ο Φόρτης κόβει συστηματικά πεύκα στο δάσος και ότι το μαντρί που έχει φτιάξει στο δάσος είναι της συμφοράς και εγκαταλελειμμένο, τον κάλεσε και το 2015 και φέτος να προχωρήσει στη νομιμοποίησή του!

Αυτή η τακτική συνεχίζεται από τον Π. Μπούλια, κόντρα στην πρόταση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου, Π. Καλλίρη, και στην απόφαση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, Ν. Μπακουλόπουλου, να εκδοθεί πράξη απομάκρυνσης και καταστροφής των παράνομων εγκαταστάσεων που είχαν κατασκευαστεί στο μαντρί από τον Χ. Φόρτη. Από τις αρχές του 2015, εμείς επιμέναμε να απαιτούμε, με δημοσιεύματα και αιτήσεις, από τους προϊστάμενους της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου, του Δασαρχείου Κορίνθου και της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών να αποφασίσουν την καταστροφή τόσο του μαντριού στο δάσος όσο και του μαντριού που είναι ψηλά στο βουνό που περιβάλλει το δάσος του Σχίνου.

Στις 24-11-2016 ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών έστειλε στον Δασάρχη Π. Μπούλια έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 224287, και ανάμεσα στ’ άλλα σημείωνε: «Επειδή η εν λόγω έκταση είναι όμορη του εντός του δάσους παράνομου ποιμνιοστασίου του Χρήστου Φόρτη του Περικλή, το οποίο κατά την επίσκεψη εντοπίστηκε πλήρως εγκαταλελειμμένο, χωρίς κανένα ίχνος πρόσφατης κτηνοτροφικής δραστηριότητας (…) παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας για την έκδοση απόφασης κατεδάφισης απομάκρυνσης όλων των εγκαταστάσεων και κήρυξης ολόκληρης της έκτασης και του ποιμνιοστασίου και της περιοχής που έχουν γίνει οι παράνομες επεμβάσεις, ως αναδασωτέες κατά τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας».

Κλείνοντας δε την πρότασή του επεσήμανε στον Δασάρχη ότι «απαγορεύτηκε η συνέχιση της λειτουργίας των ανωτέρω εγκαταστάσεων στις περιπτώσεις που εκδοθεί, πλήρως αιτιολογημένη πράξη του προϊσταμένου του αρμόδιου Δασαρχείου (…) στην οποία διαπιστώνονται συνεχείς επεκτάσεις των ανωτέρω εγκαταστάσεων, κοπή ή εκχέρσωση δασικής βλάστησης, καθώς και κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων, που δεν σχετίζονται με την λειτουργία τους».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσαμε, από το Γενάρη του 2015 μέχρι σήμερα ο Φόρτης προκάλεσε μεγάλη καταστροφή στο δάσος. Θα έπρεπε, λοιπόν, άμεσα ο Δασάρχης Κορίνθου να πάρει τις αποφάσεις που εισηγήθηκε ο Π. Καλλίρης. Δυστυχώς, ο Δασάρχης αγνόησε με προκλητικό τρόπο την πρόταση του Διευθυντή Δασών και πρότεινε στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Ν. Μπακουλόπουλο, να περιμένει η υπηρεσία του να εκπνεύσει η προθεσμία νομιμοποίησης του μαντριού του Χ. Φόρτη μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2017, αγνοώντας σκόπιμα και προκλητικά, ότι ο Φόρτης προκαλεί συστηματικά μεγάλη καταστροφή στο πευκοδάσος, ενώ το μαντρί του ήταν εγκαταλελειμμένο!

Ομως, ο υπηρεσιακός προϊστάμενος του Δασάρχη, Ν. Μπακουλόπουλος, συμφώνησε με την πρόταση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου, Π. Καλλίρη, και τον διέταξε, στις 11 Γενάρη του 2017, να την εφαρμόσει άμεσα. Ο Π. Μπούλιας τον «έγραψε» κανονικά, ενώ στις 18 Ιούλη του 2017 απάντησε σε εμάς, ότι θα περιμένει να εκπνεύσει η προθεσμία για τη νομιμοποίηση ποιμνιοστασίων (24.12.2017), που σημαίνει ότι  αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του Ν. Μπακουλόπουλου. Μέχρι το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Δασάρχης εξακολουθεί να περιμένει από τον Χ. Φόρτη «να προβεί σε ενέργειες είτε νομιμοποίησης είτε απομάκρυνσης του πρόχειρου ποιμνιοστασίου του»!

Ο Δασάρχης Κορίνθου Π. Μπούλιας στηρίζει εν ψυχρώ τον Χ. Φόρτη που ξεπατώνει το δάσος και που θα έπρεπε από καιρό να καταδικαστεί ως καταχραστής του δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος. Εξίσου προκλητικός είναι και ο υπηρεσιακός προϊστάμενος του Δασάρχη, Ν. Μπακουλόπουλος, που σε επικοινωνία μας την περασμένη Τετάρτη ισχυρίστηκε ότι από μας μαθαίνει ότι ο Π. Μπούλιας δεν εφαρμόζει την απόφασή του για καταστροφή του μαντριού και κήρυξης ως αναδασωτέας της έκτασης που κατέστρεψε ο Χ. Φόρτης, ενώ έχουν περάσει εφτά μήνες από τότε που εκδόθηκε αυτή η απόφαση!

Να σε τι υπηρεσιακούς παράγοντες στηρίζεται το Δημόσιο για την υπεράσπιση του δασικού πλούτου της χώρας. Θα παρέμβει αυτεπάγγελτα η Εισαγγελία Κορίνθου για να στείλει κατηγορούμενους αυτούς τους κυρίους;


Γεράσιμος Λιόντος


KONTΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 29 ΙΟΥΛΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου