.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018

Ο Κουρής έφυγε, ο αυριανισμός έγινε νόμος στα ΜΜΕ

Ματίνα Παπαχριστούδη


Με τιμές «αγωνιστή δημοσιογράφου» έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Κουρής, από ένα πολιτικό και εκδοτικό σύστημα το οποίο υπηρέτησε πιστά και έχει ενσωματώσει στις βασικές λειτουργίες του αυτό που ο εκδότης της Αυριανής καθιέρωσε τη δεκαετία του ’80: τον «αυριανισμό». Πολλά πρωτοσέλιδα της Αυριανής του παρελθόντος κυκλοφόρησαν εις «μνήμην» του εκδότη ο οποίος κατάφερε να είναι φίλος και «ταχυδρόμος» πληροφόρησης και παραπληροφόρησης όλων των πολιτικών κομμάτων, των μεταξύ τους αντίπαλων πολιτικών αρχηγών και πολλών πανίσχυρων, τότε, εκδοτών. Πολλές ιστορίες ήρθαν ξανά στην επιφάνεια, για να θυμίσουν στους παλαιότερους και να μάθουν στους νεότερους πως στις δικές του εφημερίδες, πολύ πριν την κρίση και τα μνημόνια, σταμάτησαν οι πληρωμές μισθών και δεν πληρώνονταν ασφαλιστικές εισφορές.


Ο εκδότης Γιώργος Κουρής έφυγε, λοιπόν, αλλά ο «αυριανισμός» έχει κυριαρχήσει στο πλέγμα του εκδοτικού-μιντιακού συστήματος, έχει καταφάει ως το μεδούλι το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Αν πριν δεκαπέντε χρόνια οι «μαύρες τρύπες» ήταν η κατακριτέα μειωνότητα, σήμερα η ρητορική μίσους, ο παχυδερμισμός, η άγνοια και το θράσος είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των προωθούμενων δημοσιογράφων, τα οποία απαιτούνται από τα ΜΜΕ και τα στελέχη τους, αλλά και από το πολιτικό σύστημα, που έχει υιοθετήσει τη γλώσσα του χαμαιτυπείου και της παραπληροφόρησης.

Ο σημερινός «αυριανισμός» είναι πιο βάρβαρος και επικίνδυνος. Στα καθεστωτικά ΜΜΕ οι εκδότες και στελέχη δεν είναι απλά «ταχυδρόμοι» πολιτικών-οικονομικών συμφερόντων, συνήθως συνδιαμορφώνουν την πολιτική τους. Το παράδειγμα ΝΔ – ομίλου Μαρινάκη, καθώς και των κυβερνητικών εφημερίδων ή δημοσιογραφικών ομάδων σε ΑΠΕ, ΕΡΤ, ιστοσελίδες, το αποδεικνύει.

Ο σημερινός αυριανισμός δεν προσθέτει χαρακτηρισμούς και πολιτικές απόψεις σε άρθρα ξεχωριστά από τα ρεπορτάζ ή ενσωματωμένες σε αυτά. Στη συντριπτική πλειονότητα των καθεστωτικών Μέσων δεν υπάρχει καν ρεπορτάζ. Υπάρχουν τα νon paper κυβέρνησης ή ΝΔ, ένας οχετός που παρουσιάζεται ως ρεπορτάζ. Στα  καθεστωτικά ΜΜΕ, σχεδόν στο σύνολο τους, οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται, αμείβονται με έναντι ή έχουν εξαιρετικά χαμηλές απαδοχές.  Με ευθύνη δημοσιογραφικών στελεχών ή και συνδικαλιστών έχουν μετατραπεί σε υπαλλήλους αντιγραφής και συρραφής γεγονότων – και μάλιστα «αμάσητων».

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες 06.05


Πολύ κουβέντα και πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νέο Οργανόγραμμα της ΕΡΤ. Αυτό που ουσιαστικά προωθείται είναι ένα μεικτό ελεγχόμενο μοντέλο — από την κυβέρνηση για τις ειδήσεις και τον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό για τις δομές λειτουργίας. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε αυτή την εσωτερική μάχη που μαίνεται επί μήνες, χαμένοι είναι τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν στηρίξει το 2015 το στήσιμο νέας ΕΡΤ με δομές ΝΕΡΙΤ.


Νέα σχέδια συρρίκνωσης προσωπικού και κόστους λειτουργίας βγήκαν στον ορίζονται και μάλιστα με την υπογραφή δημοσιογράφων! Η πολυσυζητημένη συνεργασία μεταξύ Alpha και Star, να τροφοδοτεί το Star του Βαρδινογιάννη με παραγωγές «ειδήσεων» τον Alpha του Κοντομηνά και αντίστοιχα ο Alpha να παρέχει τηλεοπτικές παραγωγές στο Star, σημαίνει πως θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας και στα δυο κανάλια.


Θα προκαλούσε γέλια η σφοδρή διαμάχη Μαξίμου με τον Μαρινάκη και τον μιντιακό του όμιλο συνολικά, αν δεν ήταν η κυρίαρχη πολιτική εικόνα της πραγματικότητας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αδιαφορεί για οποιαδήποτε σοβαρή αποκάλυψη, αναγάγει σε μείζον πολιτικό ζήτημα τις θέσεις ενός μιντιακού συγκροτήματος. Το οποίο, παρεμπιπτόντως, ανήκει στον επιχειρηματία που πριν ακριβώς δυο χρόνια τα κυβερνητικά στελέχη παρουσίαζαν ως νέο αίμα στα ΜΜΕ!

prin.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου