.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο Δήμο μας



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας ενημερώνει τους δημότες πως από τη νέα σχολική χρονιά 2018-19 η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, σε εφαρμογή του άρθρου 33 του ν. 4521/2018, καθίσταται υποχρεωτική καθώς ο Δήμος μας έχει περιληφθεί στην Κοινή Υπουργική Απόφαση με τους 184 δήμους στους οποίους θα εφαρμοστεί άμεσα. Αυτό σημαίνει πως στον Δήμο μας τα παιδιά που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής (2018) την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών θα πρέπει υποχρεωτικά να εγγραφούν στο προνήπιο. Οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία της Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας έχουν ήδη ξεκινήσει από τις 2/5. (Πληροφορίες στο γραφείο Α/θμιας Εκπ. Α' Αθήνας στο τηλ. 2105224638)


Η ενιαία, υποχρεωτική, δωρεάν 14χρονη φοίτηση στο δημόσιο σχολείο αποτελεί πάγιο αίτημα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας και η καθιέρωσή της είναι μία σημαντική κατάκτηση. Ήδη η Ομοσπονδία Γονέων Ελλάδος, η Ένωση Γονέων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και ο σύλλογος εκπαιδευτικών Α’βάθμιας εκπαίδευσης «Ο Αριστοτέλης» έχουν εκφραστεί υπέρ της άμεσης θέσπισης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Το γεγονός πως στο Δήμο Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας έχει κατοχυρωθεί η δυνατότητα πρόσβασης των παιδιών της πόλης στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δωρεάν, χωρίς την καταβολή τροφείων, είναι μια εξαίρεση στον κανόνα που ίσχυε και ισχύει στη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων όλης της χώρας. Η εφαρμογή ενός νόμου, που θα εντάσσει καθολικά τα 4χρονα παιδιά υποχρεωτικά στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, διασφαλίζει ότι όλα τα παιδιά νηπιακής ηλικίας απολαμβάνουν αυτό το αγαθό δωρεάν, ανεξαρτήτως επιλογών των κατά τόπους και κατά περιόδους δημοτικών αρχών.

Ως Δημοτική αρχή, έχοντας της πεποίθηση πως κανένα νήπιο και βρέφος δεν πρέπει να μένει εκτός δημόσιου, δωρεάν, εκπαιδευτικού συστήματος, στηρίζουμε την άμεση εφαρμογή της υποχρεωτικής φοίτησης στο προνήπιο για τα παιδιά 4 ετών και έχουμε δρομολογήσει την επαύξηση των αιθουσών στα νηπιαγωγεία προκειμένου να υποδεχθούν νήπια 4 ετών, καθώς και τη δημιουργία νέων βρεφικών τμημάτων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της πόλης, προκειμένου να καλυφθούν περισσότερες ανάγκες σε βρέφη και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα απαιτούμε:


  • ·         την άμεση αύξηση της επιχορήγησης από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προς τον Δήμο μας για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων. Η χρηματοδότηση που λαμβάνουμε έχει υποστεί δύο διαδοχικές μειώσεις τα τελευταία μνημονιακά χρόνια που φτάνουν αθροιστικά στο 30%. Αυτό πρέπει να ανατραπεί, προκειμένου να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, με δεδομένη, πλέον, και την απορρόφηση των επιπλέον μαθητών στα προνήπια.

  • ·         την αύξηση της ΣΑΤΑ σχολείων, των χρημάτων δηλαδή που προορίζονται για την συντήρηση των σχολικών κτιρίων, που έχει μειωθεί πάνω από 50%.

  • ·         Εξασφάλιση από τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (πρώην Ο.Σ.Κ.) όλου του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την λειτουργία των νηπιαγωγείων.

  • ·         Προσλήψεις εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού, σε μόνιμες, σταθερές θέσεις εργασίας για την στελέχωση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και την λειτουργία ολοημέρου στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου