.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Αλληλέγγυα Πόλη ΣΥ.ΡΑ. Ίλιου: Οι χτεσινές πλημμύρες παρέλυσαν το Ίλιον και ανέδειξαν βασικές ελλείψεις της πόλης μας σε αντιπλημμυρικές υποδομές



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι χτεσινές πλημμύρες παρέλυσαν το Ίλιον και ανέδειξαν βασικές ελλείψεις της πόλης μας σε αντιπλημμυρικές υποδομές

Οι  καταιγίδες της 24ης Οκτωβρίου 2014, ανέδειξαν με το χειρότερο τρόπο τις σοβαρές ελλείψεις σε αντιπλημμυρικές υποδομές στην πόλη μας. Οι ελλείψεις αυτές, σε συνδυασμό με τα πρωτοφανή ακραία καιρικά φαινόμενα, προξένησαν ανυπολόγιστες ζημιές τόσο σε κατοικίες και καταστήματα συμπολιτών μας, όσο και σε αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τους χείμαρρους που διέσχιζαν τις διάφορες γειτονιές του Ιλίου.

Σοβαρές ζημιές παρατηρήθηκαν σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου μας, κυρίως όμως στις πολύπαθες περιοχές της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Φανουρίου. Ιδιαίτερα για την περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, στα σύνορα Ιλίου – Περιστερίου, οι κάτοικοι διαχρονικά τόνιζαν την ανάγκη για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα με πλημμύρες σταθερά εδώ και πολλά χρόνια τώρα.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε η πλημμύρα του καταστήματος του σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» επί της οδού Θηβών. Ορμητικοί χείμαρροι «έπνιξαν» τους δύο ορόφους του υπογείου πάρκινγκ, με αποτέλεσμα οι παρευρισκόμενοι σε αυτό να κινδυνεύσουν με την ίδια τους ζωή. Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που κατάφεραν να γλυτώσουν, πραγματικά συγκλονίζουν. Θεωρούμε πως είναι καθαρά τυχαίο και μάλιστα ευτυχές το γεγονός ότι, ως τώρα, δεν θρηνήσαμε θύματα από την πραγματικά ανυπολόγιστη αυτή καταστροφή.

Είναι, επίσης, γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι υλικές ζημιές σε νοικοκυριά των συμπολιτών μας είναι τόσο σοβαρές, ώστε να θεωρούνται πλέον ακατάλληλα για στέγαση. Τα μέλη της δημοτικής κίνησης «Αλληλέγγυα Πόλη» στάθηκαν από την αρχή αρωγοί της προσπάθειας συντονισμού και ανεύρεσης λύσεων. Έτσι, μετά από τις συντονισμένες ενέργειες της δημοτικής  μας  κίνησης και της Περιφέρειας Αττικής αλλά και σε άμεση συνεννόηση με το Δήμο Ιλίου, οι οικογένειες αυτές καταγράφηκαν και πλέον θα φιλοξενηθούν για όσο χρόνο χρειαστεί σε ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας. Μέχρι τώρα δέκα οικογένειες έκαναν χρήση της παραπάνω λύσης ενώ ανάμεσα τους υπάρχουν και ανήλικα παιδιά.  

Τις επόμενες ημέρες πρέπει να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών που προξένησε η καταρρακτώδης βροχή σε σπίτια και καταστήματα, τόσο από τις υπηρεσίες του Δήμου, όσο και από την Περιφέρεια Αττικής, με σκοπό την αποζημίωση των συμπολιτών μας που επλήγησαν από τη χθεσινή θεομηνία. 

Θα πρέπει, τέλος, να προσθέσουμε ότι ως «Αλληλέγγυα Πόλη – Συνεργασία Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης», εδώ και καιρό, είχαμε επισημάνει την έλλειψη βασικών έργων υποδομής στην πόλη μας σε πλήρη αναντιστοιχία με τα κοστοβόρα έργα βιτρίνας που μέχρι σήμερα υλοποιούνταν. Είναι πλέον επιτακτικό να επισπευτούν οι διαδικασίες υλοποίησης και ολοκλήρωσης των αντιπλημμυρικών έργων, που αποτελούν βασική υποδομή για την πόλη μας που δυστυχώς αποδεικνύεται ανεπαρκής να αντιμετωπίσει τις έντονες κλιματολογικές αλλαγές των τελευταίων ετών. Τα έργα αυτά, παρ’ όλα αυτά, προσφάτως εντάχθηκαν στο άμεσο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής, από την νέα Περιφερειακή Αρχή και με την συνέργεια του Δήμου Ιλίου, μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα προς υλοποίηση για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες μέρες ή και χειρότερες. 

Ίλιον, 25/10/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου